Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 14:52 1 351 27

Русия осъди на 30 месеца носител на Нобелова награда, който се обяви срещу войната в Украйна

  • русия-
  • нобелова награда за мир-
  • война-
  • украйна-
  • затвор-
  • осъди-
  • московски съд

Обвинението твърди, че Орлов, съпредседател на групата за защита на човешките права "Мемориал", носител на Нобелова награда за мир, е публикувал статията, мотивиран от враждебност

Русия осъди на 30 месеца носител на Нобелова награда, който се обяви срещу войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Във вторник московски съд осъди на две години и шест месеца затвор ветеран защитник на правата на човека, който се обяви срещу войната в Украйна. Той беше отведен в ареста директно от съдебната зала, предаде Асошиейтед Прес.

70-годишният Олег Орлов беше осъден за "многократно дискредитиране" на руската армия в написана от него статия, осъждаща нахлуването в Украйна. Той е отхвърлил делото срещу него като политически мотивирано.

В понеделник прокуратурата поиска той да бъде осъден на две години и 11 месеца затвор.

Присъдата приключи повторното разглеждане на делото, след като по-рано Орлов беше осъден да плати глоба. Подчертавайки колко малко толерантност проявява правителството на президента Владимир Путин към критиките за инвазията му в Украйна, прокуратурата обжалва глобата, като поиска по-строго наказание.

Обвинението твърди, че Орлов, съпредседател на групата за защита на човешките права "Мемориал", носител на Нобелова награда за мир, е публикувал статията, мотивиран от враждебност "към традиционните руски духовни, морални и патриотични ценности" и омраза към руските военни, съобщи във вторник независимата руска информационна агенция "Медиазона".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибар

    17 8 Отговор
    В неделя ходих за риба с приятели.
    На водоема имаше 2 автомобила с българска и 5 с украинска регистрация.
    Говорещите български бяхме 5 човека а руски 14 / мъже на 35-45 г./

    Коментиран от #5

  • 2 Аз съм веган

    15 23 Отговор
    Добре че не съм се родил в тая кочина мордор.

    Коментиран от #12, #13

  • 3 Малко му е

    25 21 Отговор
    За повече трябва да го затворят това е национално предателство
  • 4 Репресивен

    15 14 Отговор
    режим !

    Коментиран от #11

  • 5 1944

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Рибар":

    еййй нема да научите езика на господаря. ама то на робите не се полага.
  • 6 Руснаков

    13 13 Отговор
    Зомбирана нация.... и да се наак...те да слагате минуси това е истината....
  • 7 🙄🙄🙄

    26 9 Отговор
    Защо са му дали толкова малко🙄, щатите дават доживот
  • 8 Соваж бейби

    19 8 Отговор
    Аз пък се чудя такива келеши симпатизанти на зелката и въвличането на Европа в цялата тази лудост ,защо не ги пратят веднага на фронта да се бият за украина ?!

    Коментиран от #15

  • 9 ха ха хааа

    6 7 Отговор
    Надеждин - " Надежда всяка тука оставете " ...🤭😁
  • 10 ояао

    15 4 Отговор
    Добре, че не живееше във Франция. Там "жълтите жилетки" ги тепаха.
  • 11 Човек с памет

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Репресивен":

    Петък е ден за репресии.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Я ПА ИМАМ НУЖДА ОТ КОСАЧКА

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм веган":

    ЕЛА СЕ НАЗОБИ -
  • 14 3.14К

    14 5 Отговор
    Полският тракторист с плаката: "Путин спаси полското земеделие", е задържан и го грози присъда от 5 години затвор. А в Украйна в подобни случаи хората изчезват безследно като Елена Бондаренко и 3-4 000 общественици, политици и журналисти.
  • 15 ЧУДИ СЕ

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    ДЕ Е БИЛ КОГАТО КОЛИН ПАУЪЛ РАЗБИВАШЕ В СЕВЕРНА АФРИКА ПРАВЕШЕ ЛИ МАИМУНДЖУЛУЦИ ЛЪЖЕШЕ ЛИ КАТО ТОНИ БЛЕЪР
  • 16 Къде е недостатъка?

    5 13 Отговор
    Отлични новини.

    Ботокса лик видира руската култура и нация.

    Ако режима му продължи да оцелява, в блатото няма да останат никакви нормални.

    Ако действята му предизвикат смяна на режима, значи се е самоелиминирал.
  • 17 Никой

    4 11 Отговор
    Това чака всички русофили които от щастие гъкнат с виц срещу режима на Путлер. Нищо старо не е забравено в тази идиотска тоталитарна държава. Успех на русофилите под подметката на руZския гол ботуш. Ще се счупите да пишете доноси един срещу друг и да се кълнете кой е по голям и верен путлерист.
  • 18 Путлер и клакьорките му

    6 8 Отговор
    не понасят интелигентни хора, на техен фон рязко си проличава колко им е "багажчето" - и като обем, и като качество!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    0 10 Отговор
    Че Путин е гопник, е абсолютната истина. Ченге-мафиот, разпродал богатствата на Русия на шепа олигарси. Цървула дори имаше наглостта да каже, че СССР произвеждал галоши, в момент когато руската космическа програма е катастрофирала много здраво и в буквален и преносен смисъл. Но за СВО е абсолютно прав и времето изисква прилагането на ченгеджийските му похвати…

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Осъдили 70 годишен човек на 3 години каторга, от която най вероятно няма да излезе, за една статия боклуците му с боклуци. Дали е нобелов лауреат няма толкова голямо значение. Е затова, руснаците ще вземат нобелови награди за други страни - като тази за графена от Англия. Щото такива гопници колят и бесят. Само като му видиш обкръжението на гопника - шойгу калинката и неадекватния медведев и ти става ясно ! Със сигурност са се качили на гърба на останали кадърни хора в Русия, иначе ако тия трябваше да правят стратегии и модернизация на армията - майка плаче ! Но, Русия е Русия и няма как да остави долни нацистчета да вилнеят в руските територии и да заплашват сигурността на държавата. Е затова Путин ще остане в историята.
  • 22 Наглецо

    3 2 Отговор
    Малко му е на продажника !
  • 23 Госあ

    0 7 Отговор
    И ако това просто ботоксово джудже стъпило на Русия не е болшевик (не казвам дори комунист), защото постоянно плюе комунизма, с това си управление и маниери какъв е ? М ? Ще се досетите ли ? Толкова за джуджето. Но Русия трябва да спечели този конфликт.
  • 24 От страни

    3 1 Отговор
    Тая подлога е за прибиване а не осъждане...
  • 25 няма що,

    7 1 Отговор
    намерил се поредния да седне на софрата на американците, а после недоволен, че го съдели.
    Обаче, ако нищо не беше предприел Путин, за да защити руския интерес и сигурност, то после точно такива като Орлов да реват, че е оставил да бъдат подложени на геноцид рускоговорящите и тези с руско самосъзнание, че е позволил да се гаврят сруската история и език, че е оставил да има бази на НАТО под носът им и куп други такива патриотични неща.
    Откакто САЩ демонстрираха, че основно чрез сила следва да се защитават държавните интереси, то никой не може да се цупи или сърди, че ситуацията е с техните камъни по техните глави.
  • 26 Малко му е

    7 1 Отговор
    Те затова са му я дали Нобеловата награда за дразнене на Русия, отдавна компрометира на награда. За мир била, а я дават на военнолюбци и подстрекатели на войни. А мемориал мисля, че я забрани а заради реабилитиране на фашизма. Да лапа долари и изпълнява поръчки може, сега безплатно ще търка нарове.
  • 27 пропускаш

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    факта, че разпродажбата се случи по време на пиандурника Елцин. Путин следваше да балансира (доколкото е възможно) сред олигарси, които имаха много повече власт от него. В известен смисъл, наложи му се да спасява държавата. Мисля, че сега е удобен момент за руснаците да си върнат и държавата. дали ще успеят не знам - там винги властта идва в повече и нещо кардинално се обърква. Прекалено обичат да си хвалят вожда, а после да му обявят отричане на култа.
    Иначе, си прав, че Русия трябва още път да извърви, за да се отърве от авторитарното начало и да премине към истинска демокрация. Някак за тях по-имам надежда (ако не ги споходи прокобата на огромната държава, искаща силна ръка), защото при цивилизования Запад се е настанило нещо дето се прави на демокрация, ама не е. Дори фаворизирането на меките китки не помага.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания