Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 10:41 1 760 19

Китай: Нужен е договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия

  • китай-
  • договор-
  • ядрени оръжия-
  • първа употреба-
  • забрана-
  • ядрени сили-
  • ядрен арсенал

Към момента Китай и Индия са единствените две ядрени сили, които официално поддържат политика на забрана за първа употреба на ядрено оръжие

Китай: Нужен е договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия  - 1
Снимка: Shutterstock

Държавите с най-голям ядрен арсенал трябва да сключат договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия една срещу друга или да направят политическо изявление в тази връзка, заяви Сун Сяобо, генерален директор на службата за контрол на въоръженията към външното министерство на Китай, съобщават Ройтерс и News.bg.

Той призова ядрените държави да изпълнят своите "специални и приоритетни отговорности" за ядрено разоръжаване съгласно Конференцията на ООН за разоръжаване, чиято цел е предотвратяването на ядрена война.

По време на седмичната среща на форума в Женева в понеделник Сун посочи, че органът трябва да определи пътна карта или график за международен правен инструмент, който ще защити държавите без ядрено оръжие от заплахата от ядрени оръжия.

Към момента Китай и Индия са единствените две ядрени сили, които официално поддържат политика на забрана за първа употреба на ядрено оръжие. Русия и САЩ притежават най-големите ядрени арсенали в света.

Сун призова и за универсално, недискриминационно разпореждане за контрол на износа, така че да се отговори на глобалните предизвикателства пред сигурността и да се насърчи по-голямо съответствие в областта на биохимията, за да се запази авторитетът на договорната система за контрол на въоръженията.

Освен това форумът на ООН за разоръжаване трябва да отговори на възникващи научни и технологични предизвикателства като изкуствения интелект, космическото и киберпространството, посочи той.

Сун заяви, че ситуацията на международната стратегическа сигурност е изправена пред нови предизвикателства и че страните с най-голяма военна мощ многократно са "нарушавали договори", за да "търсят собственото си абсолютно надмощие".

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 0 Отговор
    Интересно ми е при сблъсък на две на ядрени държави примерно една като почне да губи кой по точно договор на хартия ще я спре да използва ядрения си капацитет?

    Коментиран от #12

  • 2 Спешно

    12 5 Отговор
    Съобщение от 🇺🇲
    "Буквален превод"
    Ако не пратим помощ за Украйна - ние ще загубим войната в Украйна НАТО ще се разпадне 🙄
  • 3 Няма да мине

    17 4 Отговор
    Ако една въоръжена с яо до зъби страна е притисната до капитулация и разпад, то какво? Няма да се защити с другия си наличен арсенал? Това никога няма да стане. Да умрат въоръжени до зъби ..СССР направи тази грешка. Цял свят видя, какво стана след това.

    Коментиран от #14, #18

  • 4 Китай и Индия са

    5 3 Отговор
    разумни и мъдр
  • 5 Примати

    11 13 Отговор
    Прекрасно , е че Китай подема инициатива против руския ядрен шантаж. Русия вече е съвсем сама.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Сама с най-големия

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Примати":

    Ядрен арсенал в света. Това никак не е "сама"!
  • 7 🐒🐒🐒🐒,

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Примати":

    Затова ли Пекин и Москва засилват сътрудничеството си в Азиатско-тихоокеанския регион.
    Призивът от Китай и Индия е към ФАЩисъните, ама ти си 🐒.

    Коментиран от #8

  • 8 Хахахаха

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "🐒🐒🐒🐒,":

    Точно към раша е отправено това, защото раша освен ядрен арсенал, няма мощна армия.

    Коментиран от #13

  • 9 ясно и

    5 2 Отговор
    Със запада нищо не трябва да се подписва понеже не спазват нищо.Я как банките им запорираха активи на Русия противозаконно.
  • 10 Зао шънг хао

    0 0 Отговор
    Китай е страна с невероятен потенциал, с какъвто едва ли САЩ на този етап може да се сравнява, но той все още наваксва в някои сектори. В шпионажа разбира се лидират САЩ , което е ключов момент за развитието на всяка страна. Но Китай има също с какво да се похвали. Най-малко с това, че почти всички смартфони, айфони и устройства ползващи интернет, които са произведени в Китай, могат да бъдат използвани за шпионаж на собствениците си. Има сведения за следене на чатове в социалните медии, кражби на информация от телефони и подобни киберпрестъпления през 2021 и 2022 г в страни като Казахстан, Естония, Латвия, Русия, Армения и други. Технологиите в шпионажа също се усъвършенстват.
  • 11 Сталинчо

    4 1 Отговор
    Говори с терориста путя нали сте ортаци ,защото само той и единствен плаши с ядрени оръжия
  • 12 Един

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Няма кой. Чинезите просто предупреждават Рашистан, че ако ползва ядрено оръжие, ще се обърнат срещу тях. Защото Русия при война с НАТО няма шанс ако не ползва ядрено оръжие.
  • 13 РЕАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Русия има достатъчно мощна армия и това се видя. НАТО свършиха джепането за 2 години и сега няма кво да дават. Прехвалени те им танкове за милиони горят , като кибритени клечки и Абрамс и Леопард. Само Чалънджър още се крие. Въпросът е , как една държава от 150 милиона да се защити от 31 държави в НАТО с над милиард население, които са я заобиколили. Ако съм заобиколен сам от цялата махала мъжаги, единствено ми спасение ще е да грабна един кол от оградата и да млатя наред. С голи ръце няма да стане.

    Коментиран от #15

  • 14 Е, и какво стана?

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да мине":

    Получиха диктатор който ще им направи живота хубав като го използва ли? Най-богатата държава на суровини да има жизнен стандарт по-нисък от бедна България? Населението на РФ е вече под 100мил руснаци, другите са 84 официално признати(общо 180 с непризнатите) народности дълги години подтискани от руснаците. Тия народности искат независимост и по-големите от тях се оправиха по времето на разпада на СССР - Прибалтиките, Украйна, Азърбейджан, Казахстан, Грузия, Армения и др. Сега това са Дагестан, Чечня, Ичкерия, Якутия, Башкирия, Бурятия, Тува и още други. Сценарият е вече проигран, както при СССР. Тук ще помогне и "братски" Китай който побърза да направи някаква икономическа организация с вече независимите без да покани Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай-Дън

    1 0 Отговор
    Абе пусти му китайци,мислех Ви за умни.
    Че тогава защо ще ми са тези атомни нещица? Ако американките войски превземат половин и повече Китай Вие няма ли да ни стреляте Вашингтона с атоми? Защо тогава ги правите?

    Коментиран от #19

  • 17 Тити

    0 0 Отговор
    Ма жълтите не може да се вярва.
  • 18 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да мине":

    Приятелю СССР се разпадна точно защото имаше прекалено много оръжие и прекалено голяма армия и взе че си повярва че е велика сила после дойде една малка воиничка в Афганистан замислена като бърза и победоносна (къде ще се мерят афганите с кремъклийките с витязите с калашите) е войничката не се оказа малка още по - малко беше победоносна. Само дълга и изтощителна и скапа икономиката на СССР (тя и никога не е била коий знае каква) това доведе до разпада на СССР всички много обичате да плюете Горбачов за това но той просто изтегли късата клечка иначе е в пъти по - голям маниак от гнома. На всички е ясно че социализма и СССР приключват съществуването си а милия Горби организира колективизация в Етиопия въпреки че прекрасно знае какви ще са последствията ( примери много СССР, Китай, Северна Корея и т.н) резултата няколко стотин хиляди етиопци умират от глад предимно деца. И приятелю разпада на СССР беше спрян единствено благодарение на помощта на лошите американци иначе Рассия щеше да се свие до естествените си граници.
  • 19 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай-Дън":

    Приятелю правят ги за да могат когато един луд диктатор ги заплаши с ядрените си оръжия да могат да му отговорят. Освен това действат възпиращо на шизофрениците смятащи се за кръстоска между Петър и Екатерина. Ако укритие не бяха толкова глупави да разменят ядрените си ракети за голи обещания сега нямаше да се води тази война там, но всеки плаща за глупостта си. Пример последната Арабо- Израелска война беше когато се е раждала майка ти. Що може би арабите изведнъж са станали пацифисти? Не просто евреите казаха ние нямаме ядрено оръжие но ако се наложи ще го използваме и това охлади главите на великите вождове в Дамаск, Кайро, Аман и т.н. Сега след като Хамас (явно шизофреника им е обещал нещо) за преден път се опита да подпали война арабските страни се задоволиха да смъмрят Израел и да подкрепят морално палестинците и всичко свърши до там щото евреите могат да им метнат някоя атомна бомба (каквито те нямат ама ако се наложи...). Точно по същата причина и Иран си мълчи след като евреите за пореден път разбомбят ядрените им инсталации е квичат по малко ма не смеят да отвърнат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания