Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2024 12:20 1 623 3

Тази седмица китайски пратеник ще обиколи Русия, ЕС и Украйна

  • китай-
  • пратеник-
  • европейски съюз-
  • русия-
  • украйна-
  • обиколка

Ли Хуей вече посети Европа през май миналата година

Тази седмица китайски пратеник ще обиколи Русия, ЕС и Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС

В събота китайският пратеник за Украйна Ли Хуей ще започне обиколка в Европа, по време на която ще посети Русия, централата на Европейския съюз в Брюксел и Украйна, съобщиха днес китайски дипломати, цитирани от Франс прес и БТА.

Очаква се Ли да посети още Полша, Франция и Германия, за да обсъди конфликта в Украйна, заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство. Тя подчерта, че това пътуване е част от дипломатическите усилия на Пекин за намиране на политическо решение на украинската криза.

Още новини от Украйна

Ли Хуей вече посети Европа през май миналата година, припомня АФП.

Агенцията отбелязва, че китайската позиция по въпроса за Украйна е подлага на критики от страна на Запада. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Пекин никога не е осъждал публично руската офанзива и не е призовавал Москва да изтегли войските си.

От началото на руската интервенция "никога не сме изоставяли усилията си за насърчаване на мира и поощряване на преговорите", заяви Мао Нинг, повтаряйки китайската позиция.

"Всичко, което направихме, има една-единствена цел: да постигнем консенсус за прекратяване на войната и да проправим пътя за мирни преговори", заяви говорителката на редовен брифинг за медиите.

Китай и Русия споделят общо желание да се противопоставят на това, което смятат за американска хегемония и двете съседни държави станаха много по-близки в политическо и икономическо отношение през последните две години, отбелязва АФП. Тази седмица в Русия китайският заместник-министър на външните работи Сун Вейдун заяви, че отношенията между двете страни са "на най-доброто си ниво в историята".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    3 5 Отговор
    С ТАЗИ ОБИКОЛКА ЩЕ УВЕДОМИ ЕВРОПА И УКРАИНА ЧЕ ВЕЧЕ СА ПЪТНИЦИ И В РУСИЯ ЩЕ ПИЕ ПО ЕДНО КАФЕ С ПУТИН

    Коментиран от #3

  • 2 Хахахаха

    0 2 Отговор
    Причината пусин да нападне Украйна, беше възможното влизане на Украйна в НАТО. Сега Украйна вече свободно ще каже, че няма да влиза в НАТО (за това бяха подписани тези договори за сигурност с всяка една държава поотделно) и пусин няма причина да окупира и анексира територия! Така, ще принудят раша да се изтегли в замяна, че Украйна няма да влиза в НАТО.
  • 3 Хахахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    Пичага, а ти нали се сещаш, че бай ти Дончо като набие едно мито на китайците и стоките ще тръгнат в обратна посока и ако Европа ги изостави и китайците и за ориз няма да имат? Или мислиш, че рашките дето ходят във външните тоалетни ще купуват китайската стока за милиарди долари? Толкова глупави ли ги мислиш?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания