Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 14:16 589 8

Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан и Армения

  • армения-
  • азербайджан-
  • германия-
  • мирни преговори-
  • домакин-
  • сащ

Азербайджан е все по-враждебен към външното участие в посредничеството на споразумение, като президентът Илхам Алиев обвини Съединените щати, че застрашават отношенията, като застават на страната на Армения

Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан и Армения - 1
Арменският министър на външните работи Арарат Мирзоян (вляво) до германския външен министър Аналена Баербок по време на пресконференция в Берлин, Германия, 07 февруари 2023 г./Снимка: БГНЕС

Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан и Армения пет месеца след като Азербайджан си върна своя регион Нагорни Карабах, контролиран до тогава от Армения, което предизвика масово изселване на етнически арменци, предава Ройтерс и News.bg.

Азербайджан е все по-враждебен към външното участие в посредничеството на споразумение, като президентът Илхам Алиев обвини Съединените щати, че застрашават отношенията, като застават на страната на Армения.

През декември съседите от Южен Кавказ издадоха съвместно изявление, в което се казва, че искат да постигнат мирно споразумение.

Армения и Азербайджан първо влязоха във война за отцепилия се регион Нагорни Карабах през 1988 г. След десетилетия на вражда през септември Азербайджан си върна Карабах, контролиран от етническото арменско мнозинство от 90-те години на миналия век, въпреки че беше международно признат като част от Азербайджан.

Офанзивата накара повечето от 120 000 етнически арменци в региона да избягат в съседна Армения.

Армения определи офанзивата като етническо прочистване. Азербайджан отрече това и каза, че онези, които са избягали, са могли да останат и да бъдат интегрирани в Азербайджан.

Германското външно министерство ще бъде домакин на разговорите. Бербок ще се срещне поотделно със своите азербайджански и арменски колеги в сряда, преди да бъде домакин на тристранна среща.

Сред нерешените проблеми между двете съседки е липсата на съгласие относно общата им граница, като всяка от тях държи малки анклави, заобиколени от територията на другата.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия се опитват от десетилетия да посредничат между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кой ще говори с тях?

    9 1 Отговор
    Бербокова даже родния си, немски език не знае, та какво може тя да преговаря?
    Живеем в идиотокрация - власт на най-тъпите!
  • 2 хххх

    6 2 Отговор
    Все талибани събрани..... нацисти!
  • 3 кнаус 485

    3 0 Отговор
    Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко съобщи за смъртта на бившия ръководител на Съвета на министрите на СССР Николай Рижков
    Николай Рижков е съветски и руски държавен и партиен лидер. Роден на 28 септември 1929 г. От 1985 до 1991 г. е председател на Съвета на министрите на СССР. От 2003 г. до 2023 г. е член на Съвета на федерацията.
  • 4 Ако ще е

    4 0 Отговор
    гарант, да викне и Франция.
    Лъжите им, когато са двама, по хващат.
  • 5 Капут

    3 1 Отговор
    Аналка ще въдворява ред, тя знае как!

    Коментиран от #7

  • 6 ССС

    3 0 Отговор
    "Бербок ще се срещне поотделно със своите азербайджански и арменски колеги..."
    Това определено е по-добрия формат, предвид, че и двете държави започват с А. Само дано не помисли някой от двамата за Лавров!
  • 7 ССС

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Капут":

    Да не намекваш за въртене на 360 градуса?
  • 8 Оги

    3 1 Отговор
    Смях ,смях,тези шваби как леко ги шантажират!! От Франция ,Германия,Англия, Италия ,очаквайте оръжия и войни!!