Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 20:31 3 590 49

Пет неща, които трябва да знаем за молдовския сепаратистки регион Приднестровие

  • молдова-
  • мая санду-
  • русия-
  • украйна-
  • приднестровие

Русия е обвинявана, че се стреми да дестабилизира Молдова, която е била в нейната сфера на влияние, но чиито лидери сега се обръщат решително към Европа

Пет неща, които трябва да знаем за молдовския сепаратистки регион Приднестровие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите на граничещия с Украйна сепаратистки молдовски Приднестровски регион поискаха днес от Русия "защита" от натиска на Кишинев. В тази връзка Франс прес изброява пет неща, които трябва да знаем за Приднестровието:

- Официалното изявление, в което Русия е призована "да приложи мерки за защита на Приднестровието в условията на засилен натиск от страна на Молдова", идва, след като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. редовно се спекулира с откриването на втори фронт от този сепаратистки регион срещу голямото украинско пристанище Одеса на Черно море.

През септември 2023 г. в тази малка сепаратистка територия западно от Одеска област, която е редовен обект на руски атаки, са намерени отломки от ракета, посочва АФП.

Русия също така е обвинявана, че се стреми да дестабилизира Молдова, която е била в нейната сфера на влияние, но чиито лидери сега се обръщат решително към Европа. През юни 2022 г. Европейският съюз предостави на Молдова статут на кандидат за членство заедно с Украйна.

От своя страна проруските власти в Приднестровието обвиниха Киев, че иска да атакува администрираната от тях територия, след като по думите им са осуетили атентат срещу лидерите на тази самопровъзгласила се република през март 2023 г., който приписват на Украйна.

- Представляващо ивица с дължина едва 200 км, рядко по-широка от 20 км и с официално население от 465 000 души, Приднестровието се намира между река Днестър и Украйна. Регионът се отцепва от Молдова след кратка гражданска война.

Приднестровието, където живее предимно рускоезично население, едностранно обявява независимостта си през 1990 г., опасявайки се от "румънизация" на Молдова, която тогава се опитва да излезе от Съветския съюз. Въоръженият конфликт, приключил през юли 1992 г., доведе до няколкостотин жертви и до намесата на руската армия.

Русия поддържа в Приднестровието около 1500 свои военнослужещи.

- Първият президент на сепаратисткия регион от декември 1991 г. до декември 2011 г. е Игор Смирнов. Настоящият президент е Вадим Красноселски, който също е проруски настроен.

Приднестровието, което за разлика от Молдова е запазило кирилицата, има собствена валута и собствени сили за сигурност. Сепаратисткият регион не е признат като държава от международната общност, включително от Русия, която обаче го разглежда като плацдарм недалеч от границите на ЕС.

На референдум, произведен в региона през септември 2006 г., но чийто резултат не е международно признат, 97,1 % от участвалите в него гласуват за присъединяване към Русия.

- Сепаратисткия регион е силно зависим от Русия, която му доставя газ безплатно.

Икономиката на региона се основава на тежката промишленост и широк спектър от логистични връзки, особено от пристанището в Одеса, но стандартът на живот остава много нисък.

Компанията "Шериф", основана в началото на 90-те години от двама бивши съветски полицаи и редовно обвинявана в корупция, има практически икономически и политически монопол в Приднестровието.

Тя притежава супермаркети, бензиностанции и футболен клуб - ФК "Шериф", който изненадващо дебютира в Шампионската лига през 2021-2022 г.

Компанията "Шериф" притежава също така известната фабрика за производство коняк "Квинт" и ферма за есетрови риби белуги, в която се произвежда ценен хайвер.

През 2015 г. разследващата медия "RISE Мoldova" съобщи, че една трета от бюджета на сепаратистката територия е попаднала в касите на тази компания.

- Въпреки безконтролния си капитализъм, Приднестровието остава музей под открито небе на съветската епоха, отбелязва АФП.

В центъра на главния град Тираспол се издига статуя на Ленин, а бюст на лидера на болшевишката революция от 1917 г. стои пред сградата на кметството, която е запазила първоначалното си име - Дом на съветите.

Знамето на Приднестровието все още е украсено с най-известните комунистически символи: сърп и чук и червена звезда, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    59 36 Отговор
    Русия Ще Ни Спаси

    Коментиран от #6, #15

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    61 36 Отговор
    Скоро ще има СССР 2 и България ще се спаси като ще е една от Републиките вече в тоя съюз!

    Коментиран от #49

  • 3 Ксаниба

    36 14 Отговор
    свинявам се, нали... колкое молдовски?? на МССР ли, като КРИМ на УССР!?? Това не ли е подкрепа на болшевизъма от вашата сртрана??? 7 ТУРСКИ КРЕПОСТИ СА СТОЯЛИОТ ЧЕРНО МОРЕ И ПО дНЕСТЪРА до Приднестровие!! Суворов ги е превзел , руснак от турците! каква Молдова?? Кои са молдова тогава ? Руснаците или турците????
  • 4 Воин

    64 16 Отговор
    Определение"сепаратистки регион"За Тексас ли става въпрос?

    Коментиран от #12, #14

  • 5 Шмъркан

    60 17 Отговор
    Единственото което трябва да се помни и знае е : Югославия,Ирак,Либия,Сирия.
  • 6 кнаус 485

    38 18 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    Путин закъсня с новоросия и си отвори много работа с фашистите..... Дано да не закъснее и с приднестровието..... Между другото и в приднестровието и в гагаузия живеят много етнически руснаци и такива с руско самосъзнание..... Минавал съм през Тираспол и хората там живеят много бедно, много по-бедно от бг-то......

    Коментиран от #9, #26

  • 7 Всъщност,

    48 19 Отговор
    Каквото и да "бълва" западната атлантическа пропаганда, Приднестровието е територия населена с руснаци и да, Русия ще ги защити, ако не се спазват демо(н)кратичните ценности
  • 8 Реалист

    42 18 Отговор
    Бесарабия и Молдова са измислици. Бесарабските българи са се преместили в Русия защото нежса искали да бъдат роби на турците, а румънците са се настанили в така наречената Молдова преди 2 века и са били граждани на Руската Империя.

    Коментиран от #20

  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    53 12 Отговор

    До коментар #6 от "кнаус 485":

    В днешна България 80% от хората живеят бедно, само една малка част са богати и то приказно богати като Крезове. Това може би го има другаде само в Индия, Бангладеш, някои латино американски държави и в Африка! В България даже положението на бедните е по-зле от бедните в Индия. Тука има плоски данъци и привилегии за богатите и никакви отстъпки и програми за бедните!
  • 10 Иван

    39 7 Отговор
    Шестото нещо.......10% от населението са етнически българи.
  • 11 Сталин

    51 16 Отговор
    Аз ви казах, Приднестровието ще иска да бъде анексирано от Русия и да се отърват завинаги от ония примитивни мамалигари
  • 12 Иван

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "Воин":

    За Косово.
  • 13 Край

    42 9 Отговор
    "живее предимно рускоезично население" и е източноправославно нали - е ми защо тогава не кажете че там живеят РУСНАЦИ.

    Коментиран от #42

  • 14 край

    20 5 Отговор

    До коментар #4 от "Воин":

    Или за баските или за северна ирландия или за Каталуния.
  • 15 МИТ

    13 39 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    Турция е тази която ще ни спаси 500 г ни беше истинската държава, докато руснаците не ни разделиха от държавата майка

    Коментиран от #23, #29, #31

  • 16 росомаха

    23 35 Отговор
    През вековете руските гадове са нападали всеки от своите съседи, та тая "приднестровска" измишльотина е поредното огнище на напрежение в Европа, което Путята нарочно нагнетява отдавна! Обикновена рушка мръсотия ...

    Коментиран от #18, #21

  • 17 РЕАЛИСТ

    37 4 Отговор
    В Приднестровието не знам какво е, но имам приятел бесарабски българин от Молдова. Запазили са си българските традиции. Тъкат шарени нашенски черги. Говори стар български език , като едно време. Преди имали право да избират в училище на какъв език да учат-руски или румънски. Сега новите власти забранили руския език. Та така.

    Коментиран от #38

  • 18 Прогледнал

    22 10 Отговор

    До коментар #16 от "росомаха":

    Всяка западна държава е по-присвоила това-онова от съседите си, отвъд океана също - ма ти тях не ги виждаш, а? Разликата е в това, че Русия не отива да колонизира хора надалеч, по други континенти, за разлика от западните хегемони.
  • 19 ЕДНО НЕЩО СТИГА

    28 9 Отговор
    ТАМ ЖИВЕЯТ РУСНАЦИ БЪЛГАРИ ГАГАУЗИ И МОЛДОВАНИ
    ТАМ НЕ ЖИВЕЯТ РУМЪНЦИ
    ХОРАТА НЕ ИСКАТ РУМЪНСКИ КАТОЛИЦИ ДА ИМ СЕ КАЧВАТ НА ГЛАВИТЕ И СА ГОТОВИ ДА ВОЮВАТ ЗА ТОВА
    И НАЙ ВАЖНОТО
    РУСИЯ ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ

    Коментиран от #39

  • 20 всъщност

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    в Молдова живеят и етнически българи,и етнически турци.Гагаузия е автономна област и там се говори и турски,и български,и руски.От тези молдовани , които аз познавам никой не говори намолдовски
  • 21 МАЙ НЕ СИ

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "росомаха":

    РОСОМАХА
    РОСОМАХИТЕ НЕ ДЖАФКАТ И НЕ КВИЧАТ
    МАЙ СИ ОБИКНОВЕН ПОМИЯР

    Коментиран от #35

  • 22 Българин

    7 24 Отговор
    Путин няма право да пренебрегн емолбите на Приднестровието, както Ердоган няма да отмине молбите от делиормана и Филибе за присъединяване към обновената Велика Турска Империя! Такъв е духът на времето!

    Коментиран от #43

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз съм веган

    12 12 Отговор
    Където и да се довлекът орките има проблеми
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 аре

    2 0 Отговор
    банвай ко чакаш
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    17 8 Отговор
    Време е да се връща Приднестровието към Матушка Росия.
  • 31 Мунзафер ага

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "МИТ":

    Суссс,бе Гьотт Верене,отур сикиме бак Истанбул.
  • 32 ганю

    10 2 Отговор
    и това е Русия
  • 33 Механик

    12 10 Отговор
    Все по-зле стават нещата за укрите. Ако ги забабанят в гръб и от къде Молдова и .... уйде коня у ряката.
    Лошо бъдеще се очертва за сос=росите!! Мнооого лошо.
    Плачете, ревете и си посипвайте главите с пепел. Пак избрахте погрешната страна.

    Коментиран от #34

  • 34 Ще ги забабанят с кое?

    6 9 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    С москвичи ли, нефеляк???🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 35 Нещо го бъркаш овека

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "МАЙ НЕ СИ":

    с майка си... То нали сте все глухари рycooбетата, тая пропаганда ви утепва слуховия нерв... 😂😂😂
  • 36 Сократ

    6 2 Отговор
    Поредната платена помия.
  • 37 Лубянка

    6 9 Отговор
    Путин ще си вземе парче "ТОРТА" от Бесарабия...Всичко останало е Бош ЛАФ..
  • 38 Да ти кажа..

    9 9 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    И добре са направили, като са забранили руския език. Изучава се само офи циалния за дъжавата език.. все едно да ми кажеш, че тук , в България трябва да се изучава и ромски ли? Ми нЕма ка ДА СТАНЕ ТАА РАБОТА.Който иска руски език- да заминава за Русия и да си го учи и шпреха на воля. Който иска пък ромлянски език- да заминава за Ромландия и да си го учи и шпреха коооолкото си иска..

    Коментиран от #40

  • 39 Да ти кажа..

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЕДНО НЕЩО СТИГА":

    Не знам дали знаеш, но Румъния е Православна страна..откъде ги измисли тия католи ци, не знам.. Има ги,ма горе-долу като %тно съотношение са като тука ..
  • 40 РЕАЛИСТ

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "Да ти кажа..":

    Що не вземеш да прочетеш историята на Молдова. Бесарабия е руска територия. Нищо румънско няма. Затова Русия дава безвъзмездно земя на българите там, бягащи от турско отмъщение след възстание. Неблагодарник недин си, би казала баба ми.
  • 41 Много

    3 5 Отговор
    Трябва да се внимава с руските заселници по нашето черноморие, дори с ония, които се представят за украинци !
  • 42 Европеец

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Край":

    В България половин век при руската комунистическа Окупация , руския език беше Задължителен от 5 клас в училище и всеки петък Само руска телевизия по единствения телевизионен канал отделно във всеки град Руска гимназия и стотици обучавани в руски университети висшисти...И понеже са Руско говоряши тия Българи - руснаци ли са бе...
  • 43 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Румен Радев трябва да присъедини Одрин, Лозенград и Инеада към България!
  • 44 ввп

    7 5 Отговор
    Драги български путлери с руско самосъзнание, знам колко сте объркани и ви е тежко но не мога да ви помогна, нет вата и денег но вьи держитес за палцами. Ваш ввПутькин

    Коментиран от #47

  • 45 Щом има

    4 1 Отговор
    Сърп ,чук и красная петолъчка не ги чака нищо добро.
  • 46 С чужда пита

    2 0 Отговор
    С чужда пита - помен прави. Това е възпоменание за откъсването от България на Северна Добруджа и предаването и на Румъния като компенсация за анексирането на Молдова.
    Историята е малко по-дълга. През 1878 Русия анексира Молдова. Румъния се оплаква на великите сили и за компенсация Русия им предава Северна Добруджа.
  • 47 не им завиждам

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ввп":

    Трудно е да се живее без чест и достойнство. Въпреки че Радев се е окопал на Дондуков, въпреки че взема висога заплата без да е направил нищо добро за България, въпреки торбичките на Копринката, нека погледнем само несигурната походка, клишетата и уплашения поглед. Живот без чест и достойнство не е живот.
  • 48 Харон

    0 0 Отговор
    Ще я получат....През носът им ще излезе....:-))))))
  • 49 СЕСЕРЕ УМРЕ !

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    ДУХАЙ БЕы ПОДЛОГО !