Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 21:42 3 139 77

Западните ВМС трябва да се подготвят за война в два океана

  • сащ-
  • пентагон-
  • война-
  • китай-
  • нато-
  • русия

Втората световна война отбеляза последния път, когато флотът на ВМС на САЩ участва в активна война, когато едновременно победи германските подводници и японския императорски флот

Западните ВМС трябва да се подготвят за война в два океана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Втората световна война отбеляза последния път, когато флотът на ВМС на САЩ участва в активна война, когато едновременно победи германските подводници и японския императорски флот. Американската армия и нейните съюзници сега трябва да модернизират своята стратегия за война в два океана, за да възпрат навлизащите военни позиции на Москва и Пекин, пишат за CEPA адмирал Андрю "Уди" Луис, бивш командващ Втори (Атлантически) флот на САЩ, изиграл ключова роля в разработването на стратегията за ВМС от 2018 г., Криста Викснинс, доктор по юридически науки на Университета Сейнт Томас и Джинджър Мачет.

В една едновременна война в Атлантическия и Тихия океан сътрудничеството между Русия и Китай би представлявало сериозни заплахи за сигурността за стабилността и силата на САЩ и НАТО.

Разрастващото се руско-китайско сътрудничество създава нови рискове, които могат да увеличат огромната им подводна заплаха. Все по-глобалният флот на Народноосвободителната армия - който вече е най-големият в света по отношение на количество, ако не и на качество - би придобил значителни способности, ако си партнира с Русия, което в крайна сметка възпрепятства морските операции както в Атлантическия, така и в Тихия океан, като същевременно разширява стратегическата морска конкуренция.

Ако Русия предостави на Китай достъп до Северния морски път, например, Пекин ще спечели икономическо предимство и значително ще подобри способността си да транспортира бързо стоки и дори войски през Арктика. Тъй като силата на логистичната верига на държавата определя мобилността на флота, китайското присъствие в региона ще даде на двете страни по-голяма свобода на корабоплаване.

Използването на тази сила, за да се превърне в "почти-арктическа нация", не само би насърчило Китай да използва нови транспортни маршрути, но и огромните ресурси на региона от петрол, природен газ, минерали и риболов, които стават все по-достъпни в резултат на ледотопенето, причинено от изменението на климата.

И Русия, и Китай притежават стратегически ядрени, хиперзвукови противокорабни ракети и оръжия против достъп и забрана на зона (A2/AD), които биха изтласкали военноморските противници по-далеч в морето или биха ги държали в капан в пристанище.

Тези оръжия биха могли да усложнят военноморската война и да ограничат ролята на самолетоносачите, унищожавайки противовъздушната отбрана на корабите и архитектурата на флота за секунди. Сътрудничеството или възможното консолидиране на тези оръжия може директно да предизвика война в два океана с ескалация до ядрена война, поставяйки екзистенциална заплаха за САЩ и европейския континент.

САЩ отдавна са се позиционирали, чрез своите способности и военна експанзия, да се бият и да побеждават на един театър, докато се държат на друг. Но като се имат предвид империалистическите цели на Русия и Китай, вероятно е едно партньорство да изпита сериозно САЩ и техните съюзници.

Структурата на НАТО за командване и контрол (C2) не е основният въпрос, повдигнат от онези, които са загрижени за способността на САЩ и Европа да управляват война в два океана, тъй като тя би се оказала адекватна при конкуриращи се конфликти. Вместо това проблемът се съсредоточава около това, че съюзът е твърде тънък.

С възникващите заплахи, новите технологии и състоянието на военноморските войни, които се променят бързо, днешните военни кораби изискват много по-напреднал опит, експертиза и стабилна подкрепа от граждански изпълнители, отколкото по време на Втората световна война. За да се борят с този дефицит, САЩ и техните съюзници трябва да дадат приоритет на подобряването на своите оперативно съвместими способности и да поддържат възпиране от океан до океан.

Тъй като няма перфектна структура на C2 и има различни гледни точки сред подчинените командири под командването на Върховния съюзен главнокомандващ в Европа (SACEUR), НАТО трябва стратегически да разбере предизвикателствата, за да гарантира, че C2 няма да се превърне в оперативна уязвимост.

Усилията трябва да дадат приоритет на междусекторния характер на многопространствени операции, които заплашват да подкопаят командната структура и да разкрият кадровите и географските пропуски в мисиите на съюза.

Идеалната структура за противодействие на Русия и Китай би се съсредоточила върху Арктика, като целият Скандинавски полуостров, сега включително Финландия и Швеция, ще бъде възложен на Съвместното командване на силите на НАТО Норфолк (JFC-NF). Присъствието на наземни единици в Арктика е от решаващо значение за разширяването на наблюдението на НАТО и справяне с предизвикателствата пред сигурността от засилената активност на Русия в региона.

Такива действия следва да включват по-чести, всеобхватни и рутинни операции за свобода на корабоплаването (FONOPS) или под вода, или чрез изплуване през летния сезон на топене. Ученията за подобряване на оперативната съвместимост в Арктика между САЩ и съюзниците, като двугодишното учение ICE EXercise (ICEX), също трябва да бъдат разширени, за да се поддържа готовността на мисията и реакцията.

Най-важното е, че съответствието с новата концепция на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантика (DDA) ще осигури целенасочено военно възпиране в мирно време, както и стабилна, интегрирана отбрана на силите в оперативно-стратегически мащаб на целия алианс.

Тази стратегия би подпомогнала адаптивността към изискванията на съвременната война, променящата се среда за сигурност и би повишила способността на САЩ и НАТО да предотвратят появата на война в два океана.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦВЪКИ

    49 7 Отговор
    офффф натуту нямат никакъв шанс срещу РУСИЯ ,ША МАЧКАТ ПАПУРА

    Коментиран от #54

  • 2 Слуга на дявола

    55 7 Отговор
    запада не може ли да остави хората намира да живеят според своята култура манталитет и религия докога ще бъде колконизатор

    Коментиран от #10, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рашън ЛейдиБой

    6 34 Отговор
    Къде остана 155 бригада от Владивосток ?

    Или да питаме Хаймарс , къде пак са раздавали Ордени и Черни Чували .

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рано или късно

    7 29 Отговор
    Китай и Русия ще се задумкат.
  • 9 Сатана Z

    41 6 Отговор
    Краварите могат да воюват само с камилари и то в случай,че ги превъзхождат числено 1:10.Във всички други останали случаи ги връщат в поцинковани сандъци без право на отваряне.

    Коментиран от #19, #75

  • 10 Диди

    13 35 Отговор

    До коментар #2 от "Слуга на дявола":

    Идете в Русия. Там ще се насладите на диктаторска свобода,мир .

    Коментиран от #12, #74

  • 11 Бесен-_ Язовец

    35 11 Отговор
    Руснаците победиха японците не си измисляйте. Руснаците смазаха японския флот при порт Артур краварите нищо не са побеждавали в Пасифика.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Диди

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Изяжте си ги. Ваши са.

    Коментиран от #15

  • 14 Пенчо

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Слуга на дявола":

    Въпроса е кой е по-приемливия колонизатор ... Къде хората живееха по-добре преди 89та ? В Източна или Западна Европа?

    Коментиран от #22, #33

  • 15 Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Мразя предателската България мразя българите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тагаренко

    9 7 Отговор
    Нашите Ф16 ще се бият на три морета!Слава на Украйна!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диди

    5 22 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    А путиноида не воюва ли само със слаби държави? Я ни напомнете кои бяха.
  • 20 Медведь Алкаш

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Развалихте ссср, оплюхте Сталин, построихте олигархичен капитализъм, кланяте се на алкаша елцин, що за хора сте?
  • 21 Реалист

    25 5 Отговор
    Добре, че бяха руснаците да победят фашистите и техните спонсори евреи от САЩ
  • 22 Диди

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Пенчо":

    Вашият отговор…

    Коментиран от #24

  • 23 За кого говорите, бе еййй

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Ф ашистките
    А мерикански
    Щ ати?

    С най- много убити мирни жители на планетата?
    Хахаха
    Скрийте се бе, негр@м0тнице!
  • 24 Щото си ъпа да ти кажа

    22 3 Отговор

    До коментар #22 от "Диди":

    При колонизатора, живял от кръвта и потта на деца...векове.
    И сега, изгонен от колониите си, ламти за руските
    .Но МРЪЦ.
  • 25 Механик

    28 3 Отговор
    Абе, тия що постоянно говорят за война и дрънкат оръжие, а когато Мечката каже, че в такъв случай ще се брани с нокти и зъби, тия веднага дават медиен вой срещу мечешките нокти и зъби?

    Коментиран от #28

  • 26 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    1 18 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС САЩ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ква "мечка" ма см'укач

    1 18 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    1 ГОТВАЧ и 5 К нарко-друсалки стигнаха за ден до кремля а оня ТРУС пич-кин, ИЗБЕГА ПОСРЕД НОЩ само по трусики! ))))

    Коментиран от #34, #36

  • 29 🇺🇸🇮🇱🇺🇦🏳️‍🌈🚾🚮

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    😀😀😀😀жълтопаветке,явно и ти шмъркаш от същото дето го смърка зеления еврейски шут в Киев
  • 30 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    1 16 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС Ю ЕС ЕЙ !!
    ПУТЛЕР КАПУТ
  • 31 Механик

    3 19 Отговор
    САЩ да се учат от Руската П едерация, как се превзема 1 село за 11 години !

    Коментиран от #43, #71

  • 32 ДБил

    13 0 Отговор
    Може да побеждавате и на ФИЛМ, не само на ТЕАТЪР... Как ще придвижвате части към милиарден Китай, който ще има близък тил?! Доста гемии ще ви попият вода. Корееца го спира Бате Ким. Японеца хвърля пешкира от Русия и Кенгурата ги пращи Иран...
  • 33 Атина Палада

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пенчо":

    Пенчо,в зората на прехода в България кои живееха по-добре? Т.н.мутри или инженерчетата? И тъй като ясно си личи умственият ти капацитет,ще ти кажа..Западна Европа беше колонизтар..Колонизирала цял един континент.. Източна Европа не е била колонизатор. Заапдния свят до сега живееха само от кражби. Питай онези у Африка....
  • 34 Хахахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ква "мечка" ма см'укач":

    "Стигнаха" и бегом на кръгом.
    Калъч.

    Коментиран от #44

  • 35 Нищо ново

    2 12 Отговор
    7-те АМЕРИКАНСКИ ФЛОТА ще попилеят маскалята,чайниците и всички чаршафи и камилари за ДЕН!

    Коментиран от #41

  • 36 Механик

    17 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ква "мечка" ма см'укач":

    Един КОМИК(шмъркел) и 5 нарко-зависими, направиха Украйна на О-краина и и и смалиха територията с една трета.За населението на тая псевдо-държава, няма да ти говоря. Ти сам добре знаеш как е положението. Близките ти ги убиха на фронта, а ти във Варна на топло си пишеш коментарите.
    В България на такива им викаме "измеkяpи". Не знам как им викате вие, окраинците.
  • 37 ДБил

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мозъчен Лекар":

    Аутопсията ще покаже...
  • 38 За САЩ е най-добре

    11 2 Отговор
    да се разпаднат на отделни държавици, както някога СССР. И Тексас ще започне.
    Само това е спасяването на света от 800-те военни бази и от Натото им.
  • 39 А50

    15 3 Отговор
    Британия неможе да подържа два самолетоносача, САЩ имат 3-4 опериращи, а тия големи железа по моретата са мишена и за начинаещи пирати. Германия фалира, Испания например се оттегли от Червено море. Колективния запад немогат рибари от море да изгонят, тръгнали с океани да се занимават
  • 40 Така Така

    10 1 Отговор
    Дано ви изчегъртат от лицето на Земята
  • 41 Механик

    12 1 Отговор

    До коментар #35 от "Нищо ново":

    А дали ще попилеят и афганците с джапанките? Или пак ще се ловят за колесниците на отлитащите самолети?
  • 42 Така Така

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Фашистите са точно сащ
  • 43 Механик

    12 3 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Путин да се научи от ФАЩисаните и Израел как се прави бомбен килим над цивилни/ градове, села/

    Коментиран от #47

  • 44 Не,ма см'укач

    1 14 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    Пусик, шайгу и правителството зорлем се върнаха след месец, и то само защото Лукашенко ги спаси да не влезнат у кремля ))))) 6 самолета,3 вертолета фира и щаба на маскал в ПЛЕН ))))
    Виж архивите, педроса

    Коментиран от #46

  • 45 АПОКАЛИПСИС СЕГА

    2 17 Отговор
    НЕКА ХИЛЯДИ ЯДРЕНИ СЛЪНЦА...ИЗГРЕЯТ НАД..КРЕМЛЯ !

    Коментиран от #58

  • 46 Педро,

    14 2 Отговор

    До коментар #44 от "Не,ма см'укач":

    За турне Ze ли говориш? Той с месеци е на цирково турне и не се прибира в Украйна от шубе. Мухаха

    Коментиран от #48, #52

  • 47 Механик

    4 12 Отговор

    До коментар #43 от "Механик":

    Това го видехме в Украйна, 500кг. Бомби в жилищни квартали, ел.централи, Молове и магазини

    Коментиран от #51

  • 48 Не, месеци ма 🌈копейке

    3 15 Отговор

    До коментар #46 от "Педро,":

    11 години пред селото ,8 месеца 60 К ватенки щурмуваха един Обкръжен Завод който остана непревзет, защото пазачите напуснаха сами )))))

    Коментиран от #64

  • 49 Истината

    4 1 Отговор
    Да се подготвят, не че някой ги предизвква и е нужно, ама щом ги влече...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ДБил

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "Механик":

    И все англета и франсета там...Случайности бре....И след това няма нападения с морски дронове...Пак случайности...
  • 52 Санде Глухия

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Педро,":

    Пирожкин, герой ли е или..."предател"? )))))
    А,..ТИК ТОК..КОЗОЕ ба рамАзан ?))))))
  • 53 Така е

    1 7 Отговор

    До коментар #50 от "Ей, много ми е смешно...":

    Само 11 ГОДИНИ , 360 танка фира и 40 К ватенки в чували бяха необходими за превземането на ...1 СЕЛО ))))))))
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Атмаджа

    8 3 Отговор
    Американците да се подготвят за конфликт на своя територия.Те се чувстват сигурни зад океана,само че в съвременния свят няма непреодилими разстояния.Сега не се воюва само на коне и пеш.Все някога и тяхното общество ще се разклати.Римското "разделяй и владей" няма да успява вечно.Накрая все ще дойде някой нов Аларих.

    Коментиран от #57

  • 56 Артилерист

    8 3 Отговор
    В предпоследния абзац на на тази пропаганда се казва, че новата концепция ще осигури ВОЕННО ВЪЗПИРАНЕ В МИРНО ВРЕМЕ. Няма да коментирам 25-те войни на американците след Втората световна. Само ще припомня, че американците водят ежегоден поименен тефтер ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА в 193 държави. И на въпроса защо го правят, те казват за да цъфти демокрацията и да има мир. Но всъщност те се интерисуват от политическата насока на управляващите в тези държави. Това те не го считат за намеса във вътрешните работи, но когато "насоката" не съвпада с тяхната КОНЦЕПЦИЯ, те вземат мерки за коригирането й, защото се нарушавала, нали, демокрацията. Мерките са предупреждения, санкции, предизвикване на протести, цветни революции и в крайна сметка СМЯНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ С УДОБНИ, КОИТО НЯМА ДА НАРУШАВАТ "НАСОКАТА". Така американците ръководят/ръководеха света. Това е целта на всичките им "МИРНИ" КОНЦЕПЦИИ...

    Коментиран от #65

  • 57 Така е ман_ГО

    2 7 Отговор

    До коментар #55 от "Атмаджа":

    3 дня в Киев и за седмица в Лисабон)))))))
    Меки ли са ти китките, сладур?
  • 58 Бесен-_ Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "АПОКАЛИПСИС СЕГА":

    Това е истината
  • 59 Гризел

    9 3 Отговор
    Големите държави,като САЩ и Русия, ги разбирам като се заплашват.Те барем имат оръжия с които да се унищожат взаимно,заедно с целия останал свят.Интересно ми е малка България обаче на базата на какво заплашва?На какво разчита?Може ли кокошка за победи мечка или лъв?

    Коментиран от #63

  • 60 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    2 14 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС САЩ

    Коментиран от #61

  • 61 Механик

    2 11 Отговор

    До коментар #60 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    👍👍👍👍👍
  • 62 Край

    10 1 Отговор
    Не бойте се янки - ние и братята северномакедонци сме с вас. Можем да ви дадем полева баня. Флота на братята македонци ще потопи в охридското езеро всеки чужд самолетоносач.
  • 63 Лагрестин

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Гризел":

    Разчита,че ще мине между капките.После пак ще реве,че тя си е седяла "мирно",а другите й разпокъсали територията.
  • 64 Тоа па.

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Не, месеци ма 🌈копейке":

    Sуссs groznik. 2 год.не схвана целта Хахаха. Де бля.
  • 65 Ти да не си учил

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Артилерист":

    наАучен комунизъм?

    Коментиран от #68

  • 66 Бухал

    0 7 Отговор

    До коментар #50 от "Ей, много ми е смешно...":

    Не можеш да дадеш 27 милиона жертви и да си победител.
  • 67 Източна ромелия

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Къв Фащ кви пет лева, като президент им е една мумия
  • 68 Артилерист

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ти да не си учил":

    Какво съм учил аз вече съм го отговарял много пъти, но специално за тебе ще повторя: учил съм и през целия си професионален живот СЪМ БИЛ АРТИЛЕРИСТ КОМАНДЕН ПРОФИЛ. Но това ли е важно да коментираме? Защо не кажеш нещо за АМЕРИКАНСКИЯ ТЕФТЕР, СЛЕДЕНЕТО И НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ПРАКТИЧЕСКИ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА ОТ САЩ? Това е изключително важно да го разбереш, осъзнаеш и осмислиш, отколкото да се интересуваш от моята скромна персона...

    Коментиран от #69

  • 69 Аха,

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "Артилерист":

    Шапкар.

    Коментиран от #73

  • 70 максим

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    а, откъде твоите американци получават драг метали?откъде купуват уран? кой от кого е по -зависим и кой от кого е по- мощен? компас и карта искаш ли? не бъди невеж!!!
  • 71 максим

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    невежите,скоро няма да имат право да се изказват.не знаеш нищо за бахмут и за авдеевка.за подземията в които 10 години струпваха оръжия.........айде мълчи.най разумно е.ти под земята бетонни колони с ширина 9 метра виждал ли си? ама с як бетон и арматура.пораснете,учете се.не сте били там,не сте виждали.не плямпайте.има хора,дето искат да научат нещо и да се учат.уважавайте ги.
  • 72 То ако "Западните ВМС" се надяват

    4 0 Отговор
    да е на само два океана, просто не са у час.
  • 73 Артилерист

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Аха,":

    "Шапкар", "зелено чорапест", "фатмак", "ЗКПЧ" и какво ли още не са ме наричали тук разни новобранци в сравнение с моите 36 години офицерска служба в АРТИЛЕРИЯТА. Тогава кандидатствахме с конкурс, треперехме и се изприщвахме да влезем във военните училища и да станем офицери за всичкия си професионален живот. Сега офицерският състав в армията бил с недостиг от 25%. Молят ги, кандърдисват ги, от пиле мляко им обещават и пак няма желаещи. И причината е тежежестта на службата, разбира се, но най-вече и отношението на част от обществото към офицерите. Онези млади хора, които за целия си живот се обричат да служат на Родината. Как да нарека тези, които обиждат БЪЛГАРСКИТЕ ОФИЦЕРИ и този, който сега ме нарича "шапкар", за да не ме изтрият?
  • 74 антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    диди диди колко ти дълга дидк@та...
  • 75 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Много си смешен.
    През всв сащ воюват на 5 фронта: африка, италия, гърция, франция и тихия океан и загубиха по малко от половин милион войници.
    А ссср се разходиха от сталин град до берлин и загубиха 24 пъти повече войници.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Опенхаимер

    0 0 Отговор
    Абе, ако не бяха двете бомбички върху Хирошима и Нагазаки , победата на САЩ никак не беше сигурна!:)