Last news in Fakti

1 Март, 2024 05:07, обновена 1 Март, 2024 05:33 1 800 43

Израел отрече за умишлена атака срещу чакащи за помощи в Газа ВИДЕО 18+

  • израел-
  • газа-
  • палестинци-
  • загинали-
  • хуманитарна помощ

Палестински представители обвиняват израелската армия в умишлено убийство, някои от 104-те жертви били с куршум в главата

Израел отрече за умишлена атака срещу чакащи за помощи в Газа ВИДЕО 18+ - 1
Снимка: YouTube

След като няколко десетки палестинци, чакащи на опашка за помощи в Газа, бяха убити, говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че войниците не са атакували никого умишлено, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Когато хуманитарната колона от 30 камиона, подпомогната от ЦАХАЛ, е пристигнала, "хиляди жители на Газа са се втурнали към камионите", заяви армейският говорител Даниел Хагари във видеоизявление, публикувано снощи в социалната медия "Екс".

"Някои от тях са започнали ожесточено да блъскат и дори са стъпкали до смърт други жители на Газа, разграбвайки хуманитарните доставки", каза Хагари.

"В резултат на този злощастен случай десетки жители на Газа са били убити и ранени", допълни той.

Войниците на ЦАХАЛ просто са произвели предупредителни изстрели във въздуха, за да разпръснат тълпата. След това са се изтеглили, каза Хагари. "Не е имало удар на ЦАХАЛ по конвоя с помощи. Признаваме страданията на невинните хора в Газа. Ето защо търсим начини да разширим хуманитарните си усилия", отбеляза говорителят.

ДПА посочва, че не е възможно да се направи независима проверка на твърденията.

Контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа обвини вчера израелските войници, че са застреляли 104 души и са ранили 760, докато са раздавали помощи на палестинците.

Палестинският представител в ООН обвини израелските сили, че умишлено са убили жителите на Газа, наредили се на опашка за хуманитарна помощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Според информацията, с която разполагаме, десетки от тях са с куршуми в главата", заяви палестинският дипломат Рияд Мансур в Ню Йорк.

Не прилича на стрелба във въздуха за удържане на хората при безредици и хаос. Това е умишлено вземане на прицел и убиване", каза дипломатът.

За момента твърденията не могат да се проверят по независим начин, отбелязва ДПА.

Позовавайки се на израелски източници, израелски медии съобщиха, че някои от тълпата са се приближили до войниците, застрашавайки ги. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) първоначално са произвели предупредителни изстрели във въздуха, след което са стреляли в краката на тези, които са продължили да се приближават към войниците, се казва в съобщенията. Тази информация също не може да бъде проверена.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че смъртта на мирни граждани, чакащи на опашка за помощи в северната част на ивицата Газа, е "напълно недопустима".

"Ужасен съм от новината за поредната касапница сред цивилни в Газа, които отчаяно чакат хуманитарна помощ", написа Борел в мрежата "Екс". и допълни: "Смъртта на тези хора е напълно недопустима". Борел предупреди, че лишаването на хората от хранителни помощи представлява нарушение на международното хуманитарно право, и призова за "безпрепятствен хуманитарен достъп до Газа".

Според контролираното от Хамас здравно министерство в Газа израелските войници са застреляли вчера 104 души и са ранили 760, докато са раздавали помощи на палестинците в северната част на ивицата Газа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че случилото се в Газа изисква ефективно независимо разследване. В изявление от Сейнт Винсънт и Гренадини, където се намира за участие в регионална среща на върха, Гутериш заяви, че е потресен от най-новия епизод от войната с Израел, при която, според палестинските власти, са убити над 30 000 цивилни.

Отговаряйки на въпроси за неуспеха на неотдавнашната резолюция на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня, Гутериш заяви, че задълбочаващите се геополитически разногласия са "превърнали правото на вето в ефективен инструмент за парализиране на действията на Съвета за сигурност".

"Напълно съм убеден, че се нуждаем от хуманитарно прекратяване на огъня и от безусловно и незабавно освобождаване на заложниците, и че трябва да имаме Съвет за сигурност, способен да постигне тези цели", каза Гутериш, цитиран от Ройтерс.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗОРО

    36 9 Отговор
    Израелските фашисти убиват, малтретиран, унищожават с глад и жажда в концлагера Газа! Чудовищно!

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    30 5 Отговор
    Хитлер започна да ми става симпатичен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наблюдател

    9 9 Отговор
    Нито за едните би е жал , нито за другите.
  • 7 Електра

    8 1 Отговор
    Войните са кървъв Бизнес
  • 8 Някой да познава Честен Еврейн??

    17 6 Отговор
    Не съм чул някой да е казал подобно нещо!! Така, че никой не очаква да си признаят нещо Еврейте в случая!
  • 9 Лумпен

    24 4 Отговор
    Всички много съжаляват!
    САЩ Европа но нищо не правят !
    ЛИЦЕМЕРНИ политици които избираме и легитимираме!
    Идват избори, да мислим преди да гласуваме!
    Или да бойкотираме лицемерието и лъжата?!
  • 10 ЦАДАЛ

    6 10 Отговор
    жертвите са от калпаво палесвинско пьiвьio
  • 11 Чума

    3 7 Отговор
    Навални е..... Убит!
  • 12 Факт

    8 3 Отговор
    На видеото не се чува нито един изстрел.Вижда се как се блъскане и гладна тълпа.Глада е по-силен от възгласите аллах акбар.
  • 13 Аз съм веган

    3 10 Отговор
    Нормално за чалмите да се изпотъпчат. Всяка година се тъпчат в Мека докато обикалят камъка
  • 14 дядото

    16 4 Отговор
    сега разбрах.за евреите и запада да избиеш стотици гладни на опашка за храна,да унищожиш хуманитарен конвой и пр. явно не е престъпление.всички си траят,западния съд в хага-също.да живее американския световен ред и западната демокрация.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Със Съжаление

    4 8 Отговор
    Горките израилтяни, съвсем са се побъркали от съжителството с арабелите толкова години. Няма измъкване
  • 18 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #20

  • 19 бабата

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "дядото":

    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очиге на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 20 Напреднал

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    Не разбираш. Ако арабите отворят вратите си за палестинците, ще се случи точно каквото искат ционистите - ще се настанят необезпокоявани в Газа

    Коментиран от #21

  • 21 Юрист

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Напреднал":

    Ислямисте, това е земя на Израел! Държавата Израел е създадена през 1948г призната от ООН. Палестина е протекторат на ООН. Това е област в която живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци на името на областта. Няма международно призната държава Палестина. Не прави свободни съчинения. За сведение през 48- ма година СССР пръв призна държавата Израел, Англия е била против, а САЩ са биле пас по въпросът. Впоследствие Англия си променя позицията и се съгласява. Генералисимус Сталин лично избира Бен Гурион за водач и баща на евреите. Това са факти. Черно на бяло, както се казва.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Напреднал

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Юрист":

    Атлантисте, всъщност аз съм православен. Ти може и да си прав за себе си, но аз обяснявам защо арабските врати са затворени.

    Коментиран от #26

  • 23 Мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗОРО":

    Чаршафите от Хамас що не излязат от дупките да се предадат..нали те започнаха цялата работа

    Коментиран от #25

  • 24 Всъщност,

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Юрист":

    Тя и Турция някога е била Римска Империя, но никой не е тръгнал да ги избива затова, че днес са там. Насоящият Геноцид неминуемо ще доведе до признаване на държавата Палестина.

    Коментиран от #29

  • 25 Елементарно

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    Ми защото ще ги избият, много просто

    Коментиран от #27

  • 26 По напреднал

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Напреднал":

    Отговори си, защо мигрантите не мигрират например в богатите арабски държави? Саудитска Арабия например, само тя може да приеме всичките мигранти, ама не иска прошлеци. Затова е затворила границата. Приема само такива богаташи, като Роналдо и Меси. Хора с много пари. Вземете Египет, какво пречи да приеме палестинците. И тя затворила границата. Същото са направили богатият Катар, Кувейт и т.н. Излиза, че емирите и ходжите са по умни от нашите политици от ЕС. Натирили са мигрантската паплач да мигрира и завладее Европа, чрез високата популация. И ако продължават нещата така, наистина ще я завладеят. На 27.02.2024г, два самолета кацнаха на летище София, общо 45 мигранта. 30 афганистански чаршафа върнати от Австрия и 10 сирийски чаршафа от Сирия. Богатите мюсюлманси държави не ги искат! И ние какво ще ги правим, те не искат да се интегрират. Това е.
  • 27 Мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Елементарно":

    Ми те това заслужават Що за войници са това да отвлекат мъже, жени, деца, старци за заложници, заврели ги в дупките на Газа.Ужас.

    Коментиран от #28

  • 28 Елементарно

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мдаа":

    Отвлечените са за размяна, защото евреите непрекъснато затварят невинни палестинци, точно за да имат за размяна. Май не си запознат какво точно се случва там

    Коментиран от #30

  • 29 Юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Всъщност,":

    Израел няма да се съгласи. Въпросът е на живот и смърт. Те не могат да съжителстват! Единият трябва да напусне Палестина. Това са палестинците. Край с Газа отиват си.
  • 30 Мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Елементарно":

    А, не! Не е никак елементарно. Ако е въпрос за размяна Израел може да отвлече ако иска и 1000 заложника. Не става, не се воюва с жени, деца, старци. ХАМАС са злодеи и трябва да бъдат унищожени. Няма друго положение. Скоро ще бъде атакуван град Рафах, последна крепост на ХАМАС. Ще бъдат ликвидирани.
  • 31 Харон

    1 2 Отговор
    Навярно от сърце са благодарни на Хамас, че ги е докарал в такава ситуация....Другите там, Гутериш, Мансур, и други, или лъжат или нищо не знаят и само плямпат.....Нямаше да има това което има ако Хамас си беше кротувал. Но понеже е куче на ирански синджир, това прави каквото Техеран им заповядва....Да са благодарни на Иран....

    Коментиран от #33

  • 32 Наблюдател

    2 2 Отговор
    ЕС, да не дава никакво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2 млрд. араби и 1,3 млрд. африканци. Обръщам внимание,че афганистанците, сирийците, иракчаните са по неписано правило 90% мъже 20-40г и са икономически мигранти. Минават нелегално границата, без документи за самоличност, а в техните държави вече няма война - в Сирия има още, но само около Идлиб. Не работят, закачат жените, искат джамии, халал , правят атентати, не се интегрират. Точат социалните фондове на ЕС и това е. Докога Европа така ще я кара? Докато стане ислямски континент? На 27.02.2024г., оня ден, на летище София кацнаха 2 самолета, общо 45 мигранта. 30 бройки от Сирия изпратени от Австрия и 10 бройки от Афганистан изпратени от Брюксел. Ето какво подписали Денков и Габриел, да се приемат мигранти от всички държави на ЕС, не само от Австрия. И докъде така?
  • 33 Така е,

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Харон":

    не си кротуваха, направиха погром в кибуците на Израел, убиха злодейски 1200души, отделно къде отвлякоха 253 невинни хора и сега ще платят със живота си. ХАМАС ще бъде на 100% унищожена. Няма друго положение. Преговорите да ги забравят! С терористи не се водят преговори.

    Коментиран от #34

  • 34 Никой не вярва

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Така е,":

    на ционистката пропаганда,мосад създадоха хамас!

    Коментиран от #35

  • 35 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Никой не вярва":

    Дори са са я създали, това оправдава ли бандитското нападение на терористите от ХАМАС , на 7-ми октомври 2023г? Избиването на невинни хора, изнасилване на жени и момичета и накрая отвличане на заложници завлечени по дупките на ГАЗА. От какъв зор тези злодеи извършиха погромите в кибуците? Не се заблуждавай САЩ на 82% подкрепят Израел, ЕС на 70%. Така, че манипулираш, но няма кой да ви вярва.
  • 36 Моше Даян

    0 0 Отговор
    Що да не ги застреляме?!
  • 37 Генерал Колев

    2 1 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор
    ....... Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).
    ...
    10. Кога приближиш до някой град, за да го превземеш, предложи му мир.
    11. Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти, целият народ, който се намира в него, ще ти плаща данък и ще ти работи.
    12. Ако пък се не съгласи на мир с тебе и воюва с тебе, обсади го
    13. и, когато Господ, Бог твой, го предаде в ръцете ти, погуби с острието на меча всичко мъжко в него;
    14. само жените, децата, добитъка и всичко, що има в града, всичката му плячка вземи за себе си и се ползувай от плячката на враговете си, които Господ, Бог твой, ти е предал.
    15. Тъй прави с всички градове, които са от тебе твърде далеч, които не са градове на тия народи.
    16. Но в градовете на тия народи, които Господ, Бог твой, ти дава да владееш, не оставяй жива нито една душа,
    ...

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    До "минусчиите". Държавата Израел, в 21 век все още НЯМА КОНСТИТУЦИЯ. Основният Закон при тях е ТАЛМУДА, част от който съм цитирал , това трябва да ви е ясно.

    Коментиран от #40

  • 40 Генерал Колев

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нищо не си цитирал ислямисте. Това са нескопосани лъжи. Терористите от ХАМАС си отиват от този свят. Това добре го запомни.

    Коментиран от #41

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал Колев":

    Петниш името на героя, смени го!

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.