Last news in Fakti

1 Март, 2024 05:46 8 027 27

Германия, Франция и ЕЦБ се опасяват от ответни мерки при конфискация на руски активи

  • русия-
  • германия-
  • франция-
  • ецб

Западна Европа е подложена на силен натиск от САЩ да предприеме действия по използването на замразените активи на Москва

Германия, Франция и ЕЦБ се опасяват от ответни мерки при конфискация на руски активи - 1
Снимка: Bloomberg TV

Германия, Франция и Европейската централна банка (ЕЦБ) са най-предпазливи относно възможната конфискация на замразени руски активи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Твърди се, че Берлин, Париж и базираната във Франкфурт на Майн банка са предпазливи от ответните действия на Русия срещу европейски активи, както и от въздействието върху финансовата стабилност и статута на еврото като резервна валута.

Според агенцията германският министър на финансите Кристиан Линднер e заявил, че лидерите на страните от Г-7 са дали указания „да се проучи на техническо ниво какво е възможно от правна и финансова гледна точка“.

Така той отговорил на натиска на САЩ, които заемат най-категорична позиция по въпроса за конфискацията на руски активи. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън, според агенцията, настоява страните от Г-7 да изготвят план за използването на тези средства за срещата на върха на групата през юни.

Във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за спешен начин за използване на замразени руски активи на стойност 285 милиарда долара. Според нея това изисква законодателна основа както в рамките на САЩ, така и в международен план. Въпреки това тя призна, че има рискове за финансовата стабилност, ако има значително отклонение от валутите.

Замразените от февруари 2022 г. руски активи включват валутни резерви от около 300 милиарда евро.

През октомври 2022 г. лидерите на ЕС инструктираха Европейската комисия да подготви предложения за използване на замразени пари за финансиране на възстановяването на Украйна.

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право. От Външно министерство в Москва нарекоха случващото се кражба.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 3 Отговор
    Запада има имоти в Русия за 500 млрд.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тото

    66 2 Отговор
    Опасяват се? Трябва да са сигурни във това!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 какви са тея имоти

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Частни ли са.

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Илиян

    81 3 Отговор
    То също като да крадеш от комшията си и да ревеш че те бие....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 среднощен

    10 44 Отговор
    "..От Външно министерство в Москва нарекоха случващото се кражба...";

    То си е кражба, но от руския народ... Ако тези пари си бяха стояли в Русия - нямаше да има "двойна кражба"... Още едно доказателство, че не "политическите лидери" решават, а "едни други елити"...
  • 10 среднощен

    47 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не са "имоти" - активи в добива на "петрол и полезни изкопаеми"... Но, в общи линии сте прав..
  • 11 СЛОНА

    46 1 Отговор
    КАКВОТО ППОСЕЕШ ТОВА ЩЕ ЖЪНЕШ!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ццц

    85 3 Отговор
    Наглата пасмина пак иска да сме опитно мишле. Нека те откраднат първи, да видим ние какво става с долара и доверието на инвеститорите? Нагла, омразна долна пасмина от самозабравили се старци за управлението и идьоти и полуидьоти за населението. Това е САЩ.

    Коментиран от #27

  • 14 Тези марионетки

    73 2 Отговор
    Сащ ще ги погуби. Ако вземат руските държавни резерви, могат завинаги да забравят за този нещастен ЕС. Никой по света вече няма нито един евро цента да съхранява в тази евро зона.
    От друга страна Русия има лостове да ги накара да съжаляват за това. Доста западни фирми са инвестирали и имат дейност в Русия. Еми по същата логика, но като ОТГОВОР тя ще им национализира техните активи и ще си възвърне финансовите загуби. Така тези няма да постигнат нищо, освен че ще загубят всякакво доверие, като финансово независима среда от политиката и това ще съсипе еврото, което така и така вече си отива. Ама нали са слуги на САЩ. Ще умрат, като послушни роби.
  • 15 Напълно съм съгласен

    59 2 Отговор

    До коментар #12 от "САМОЗАТРИХТЕ СЕ .":

    Тези наистина са адски тъпи парчета!!!
    Клатят изобщо цялата система, без да разбират че ще им се срине на тъпите глави!!!
    И въпросът не е, че ще им ОТГОВОРЯТ, а че те с това си стрелят в слепоочието!!!
    Еврозоната ще стане опасно място за чужди резерви и всички други страни по света, ще ги заобикалят!
    Ама сащ наистина използват тези тъпанари, да унищожат Европа и финансово? Индустрията и енергетиката им вече затриха. Сега и финансите и ще гладуват, щом са толкова тъпи!!!!
  • 16 Баба Кина

    39 3 Отговор
    Тия умници на Запад с тези санкции просто разкриха на администрацията на Чичо Вова къде са парите на руснаците. Не случайно много руски бизнесмени се сдобиха с бързи инфаркти или осъществиха няколко бенджи скока без въжета. Предполагам самия Путин е приятно изненадан от цифрата която се е образувала като "руски активи"!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Боа

    39 2 Отговор

    До коментар #16 от "Баба Кина":

    Ако е така,както ти смяташ-Русия няма да обяви за противодействието си на държавното ниво.
    А то е:всичките западните активи да преминат под държавен контрол.
    Финландия вече реве.
  • 19 да им благодарим

    39 3 Отговор
    САЩ за пореден път използват ЕС като лабораторна мишка. Ясно е, че на всички им се иска да откраднат руските средства, ама не знаят как ще реагират пазарите на тази кражба - колко ще се изтеглят от поддържането на резервите си в долари или евро, по-точно казано не са сигурни в каква степен такъв акт ще ускори сриването на долара и еврото като осовни валути. И пак, САЩ гледат да минимизират своята щета, защото всички знаем къде ще отидат откраднатите (пардон, конфискуваните) средства, защото с тях щяло да се купува въоръжение, а то е в САЩ. Та така, за поред път ЕС ще го изиграе донор на американската икономика, но за чия сметка - само привидно изглежда, че ще е за руснаците - позора и имиджовите щети, ще ударят и без това все по-куцащите икономики на ЕС.
    Честито, влезнахме в клуба на балъците, а дори не успяхме да получим кой-знае какво от членството си!.
  • 20 Ьапознат

    27 2 Отговор
    Има договорка между Русия и запада , с конфискацията на активи Русия ще прибере откраднатото от олигарсите. За разлика от запада руснаците имат мислещи държавници. Европейците си назначават крадливи правителства като това в България и си ги отглеждат с години . Представете си с парите на нашите олигарси как ще изглежда държавата ни. Политиците са съучастници в грабежа които продължава вече 34 години но демократите от Европа си ги харесват и държат на власт. Ако това представлява Европа на демокрацията......благодаря , вземете си я обратно. Оставаме най бедни, най необразовани, най умиращи и най корумпирани в така заветната псевдо Европа.
  • 21 Готино

    22 0 Отговор
    "Който гроб копае ,в него пада"- гласи една българска народна мъдрост, но джендър - гейовете явно не я знаят и копат, ли копат.Нашите безродници също.

    Коментиран от #23

  • 22 Антикомунист

    0 19 Отговор
    А да нападаш суверенна държава е " разрешено" от международното право. Много започват да " разбират от демокрация , когато е в техен интерес..... Вземате им парите и на Украйна, за малка компенсация , а после репарации....

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анубис

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антикомунист":

    Май главата я ползваш само за равновесие!?!
  • 25 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "какви са тея имоти":

    Пример :15пр от терминала от петролни буйове принадлежи на Шел.
  • 26 Болярин

    0 1 Отговор
    Спрете "кранчето" на кремълските кръволоци !
  • 27 Пак съм аз

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ццц":

    Това което се опитваш да внушиш се отнася за теб и господарите ти от Кремъл ...