Last news in Fakti

2 Март, 2024 09:58 1 793 11

Турция: Армения да не ни поставя предварителни условия по пътя към нормализиране на отношенията

  • турция-
  • армения

Специалният представител на Анкара за диалога между Турция и Армения Сердар Кълъч все пак отбеляза, че има и положителни моменти в процеса

Турция смята за неправилно, че Армения поставя предварителни условия за продължаване на процеса на нормализиране на отношенията между двете страни. Това заяви специалният представител за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч на Дипломатическия форум в Анталия, предаде БТА.

Турция всъщност иска да нормализира напълно отношенията си с Армения. Има обаче редица стъпки, които трябва да бъдат предприети. На разговорите в Москва се бяхме договорили, че няма да поставяме никакви предварителни условия като част от продължаващата нормализация. Но, за съжаление, бе поставено условието за отваряне на границите, заяви Кълъч вчера.

Той отбеляза, че преди това многократно е казвал на Рубен Рубинян, заместник-председател на арменския парламент, че е готов да дойде в Ереван за по-нататъшни преговори и след това да се срещне с него в Анкара.

Вече повече от година не можем да се срещнем. Надявам се, че все пак ще проведем среща в рамките на един месец и няма да се превръщаме в заложници на това условие за отваряне на границите. Предлагам да го направим следващата седмица, добави Кълъч.

Турският дипломат също така отбеляза, че в рамките на процеса на нормализиране има положителни развития.

Всяка седмица има по пет полета между Турция и Армения. Подкрепяме и арменските граждани, които живеят в Истанбул. Търговските контакти се активизират. А границите ще бъдат отворени, когато му дойде времето, каза той.

Кълъч и Рубинян участваха в дискусия в рамките на форума, посветена на въпросите на уреждането и нормализирането на ситуацията в региона на Южен Кавказ.

В последно време бяха предприети усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван. На 14 януари 2022. се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фАНТОМасс

    4 21 Отговор
    1 500 000 избити от кюрдите под давлението на турците ! Това е равносметката ! Суха статистика. А зад нея стоят мъките и страданията на милиони. Истината е една и няма цвят , вяра и миризма !

    Коментиран от #2, #11

  • 2 5115

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "фАНТОМасс":

    В Турция живеят все още около а може би и повече от 150 000 арменци като турски граждани а в Армения сега не живее нито един турчин.
    Как стават тези неща?
    Осведомете ни.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Хлъц

    10 3 Отговор
    Отворят ли границите,за няколко години ще наводнят големите градове с хъмпърцури,левони и друга па плач.. Неслучайно казват,че когато се е родил първият хачикос,мошетата цяла година са плакали! В много отношения, хъмърцура е по коварен, некоректен и по дъл и от мошетата.

    Коментиран от #9

  • 4 Запознат

    6 1 Отговор
    Държавата Армения на атлантиста Пашинян е на колене. Междувпрочем, България също
  • 5 Тото 1 и Тото 2

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "5115":

    Защото Армения не е турска територия ? Много е просто , стига да го проумееш. В Армения никога не са живяли турци !

    Коментиран от #8, #10

  • 6 райберЪТ

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "5115":

    Изказваш се НЕподготвен ! Прочети малко ИСТОРИЯ и ако можеш да мислиш , сам ще разбереш въпроса с АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД ! Било драматично , опустошително и отмъстително. Как ли иначе биха умрели толкова хора ?

    Коментиран от #7

  • 7 5115

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "райберЪТ":

    Въпросът ми е за днешно време след толкова кланета и геноцид както твърдите защо при лошите турци все още живеят "страдащи" според вас арменци а при добрите арменци няма нито един турчин.
    Елементарно е не вярвам турските граждани от арменски произход да са мазохисти ако изобщо можете да разсъждавате самостоятелно или да имате разрешение за това деяние.

    Като допълнение допълвам че поне още 100 хиляди арменски граждани намират препитание като работят в Турция и така изхранват семействата си.
  • 8 5115

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тото 1 и Тото 2":

    Кога за последно е имало самостоятелна Арменска Държава?

    Да не си мислите че днешната е самостоятелна лутаща се ту с Русия ту с Франция и други такива колонизатори.
  • 9 Дедо ви!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хлъц":

    Първо хората се учат да пишат, та чак след това споделят мнение. При животните като дадения индивид е явно по друг начин
  • 10 5115

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тото 1 и Тото 2":

    В днешна Армения живеят 98,5 % арменци., едва около 1% кюрди, няма и 0,4 % руснаци останалите 0.1% от други етноси.

    Тая статистика ми говори за много добри арменци нали?
  • 11 Това не е истина, това е пропаганда

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "фАНТОМасс":

    Няма нито едно доказателство за тези цифри. Турските архиви са отворени за всеки, но бягате като дявол от тамян от тях...
Новини по държави: