Last news in Fakti

3 Март, 2024 04:51 863 1

Израел спира огъня в Газа между 10 сутринта и 14 следобед

  • израел-
  • газа-
  • война-
  • бенямин нетаняху

Хиляди израелци отново излязоха на протести срещу правителството на Бенямин Нетаняху

Израел спира огъня в Газа между 10 сутринта и 14 следобед - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия заяви, че планира временни паузи във военните си действия в някои райони на ивицата Газа, за да се улеснят доставките на хуманитарна помощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планът предвижда временни спирания на огъня от 10 ч. сутринта местно време (08:00 ч. по Гринуич) до 14 ч. следобед. Въведената в събота мярка ще остане в сила до четвъртък включително на различни места в градовете Рафах и Деир ал Бала, съобщи израелски военен говорител в социалната мрежа "Екс". Целта е да се гарантира, че цивилните могат безопасно да достигат до центровете за разпределение на помощи, посочи той.

Часове по-рано египетските гранични власти съобщиха, че в събота общо 120 камиона с хуманитарна помощ са преминали в ивицата Газа през пункта “Рафах”.

Въпросът за хуманитарната помощ за палестинското население в опустошената от войната ивица Газа предизвиква остри дискусии между Израел и международните хуманитарни организации, които обвиняват Тел Авив, че блокира влизането на така необходимите доставки в крайбрежния анклав. Израел, който заедно с Египет контролира граничните пунктове към Газа, отрича обвиненията, че безпричинно задържа хуманитарни конвои, отбелязва ДПА.

Хуманитарните организации определят положението на 2,3-милионното палестинско население като катастрофално и посочват, че 80 % жителите на анклава са вътрешно разселени. Жилищата и общинската инфраструктура са до голяма степен разрушени. Стотици хиляди живеят в палатки или на улицата. Липсват храна, чиста вода, лекарства, санитарни помещения и здравни центрове.

Междувременно хиляди граждани на Израел отново излязоха по улиците на няколко града в страната, за да протестират срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и за да поискат сключването на сделка за освобождаване на заложниците, държани от палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде ДПА, цитирана от БТА.

В центъра на Тел Авив демонстрантите настояха за незабавни избори. Други изразиха недоволството си от Нетаняху със скандирания: "Ти си ръководителят, ти си виновен!".

"Обвинявам те, Биби, че унищожаваш всички ценности, в чиито дух отгледахме децата си", каза пред протестиращите жена, оцеляла при бруталното нападение на "Хамас" срещу Южен Израел от 7 октомври, която обаче е загубила брат си.

Популярността на Нетаняху рязко намаля след нападението на палестинската групировка. Критиците му го обвиняват, че е пренебрегнал защитата на границата с Газа, като е поставил политическото си оцеляване над интересите на страната.

В Йерусалим в събота пристигна протестно шествие, организирано от роднини на държаните от "Хамас" заложници. Протестиращите тръгнаха в сряда от един от атакуваните на 7 октомври кибуци до границата с Газа, като крайната им цел бе официалната резиденция на Нетаняху в Йерусалим. Целта на шествието беше да се засили натискът върху премиера да осигури незабавното освобождаване на около 100 заложници, които остават в плен.

Протести имаше и в Хайфа и Беершеба, както и пред частната вила на Нетаняху в Кесария.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 0 Отговор
    С терористи не се водят преговори! Допуска се огромна грешка.