Last news in Fakti

3 Март, 2024 07:48 1 085 17

ООН изрази "сериозна загриженост" след гибелта на 112 чакащи помощ в Газа ВИДЕО

  • израел-
  • оон-
  • газа

Дипломатите призоваха Израел да не затваря съществуващите пропускателни пунктове и да насърчава отварянето на допълнителни

Съветът за сигурност на ООН прие изявление за пресата, подготвено от Алжир във връзка със стрелбата на израелските сили по палестински цивилни граждани по време на раздаването на хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа. Текстът на изявлението беше разпространен сред журналистите от пресслужбата на световната организация, предаде ТАСС.

Документът изразява "сериозна загриженост от съобщенията, че повече от 100 души са били убити и няколкостотин други са били ранени, включително от огнестрелно оръжие, както може да се установи от Службата на ООН по правата на човека, при инцидент с участието на израелските сили".

В допълнение в изявлението се подчертава "необходимостта от предприемане на всички необходими мерки за защита на цивилното население и инфраструктурата" и се призовава "да не се лишава цивилното население на Ивицата Газа от основни услуги и хуманитарна помощ", необходими за оцеляването на жителите на анклава. Членовете на Съвета за сигурност на ООН също така призоваха Израел да не затваря съществуващите пропускателни пунктове и да насърчава отварянето на допълнителни такива.

Министерството на здравеопазването на палестинския анклав съобщи, че броят на загиналите в резултат на удара на израелските сили по група хора, чакащи за раздаване на хуманитарна помощ в квартал Ал-Наблуси в югозападната част на град Газа, е нараснал на 112 души. Общо 760 души са ранени. По-рано телевизионният канал Ал Хадат твърдеше, че са загинали най-малко 150 души, а около хиляда са ранени. Той отбеляза, че в нападението са участвали израелски хеликоптери, които са открили огън по палестинците, събрали се на кръстовището.

Много западни държави, сред които Франция, Канада и Испания, осъдиха нападението. Израелската армия заяви, че не е стреляла по хуманитарния конвой в Газа, докато палестинският постоянен наблюдател в ООН заяви, че няколко десетки от загиналите са получили огнестрелни рани в главата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    38 3 Отговор
    Да се разплаче човек от лицемерие,е какъв свят живеем

    Коментиран от #2

  • 2 калпаф

    2 26 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    прережи си гръкляна

    Коментиран от #11

  • 3 ХАХАХА

    42 1 Отговор
    Сериозно и колко е загрижено ООН ? Това ако Русия го беше извършила досега ФАЩ да бяха наложили 1000 ти санкции ,ааа МН със в Хага издаде ли вече заповед за ареста на Натаняху или той е хуманист ,а ? Безсрамници с двоен аршин !
  • 4 ХА ХА ХА

    34 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ООН- то , НЕ ТРЯБВА ДА ИЗРАЗЯВА САМО ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ГЕНОЦИДА И УБИЙСТВАТА НА ЖЕНИ , ДЕЦА , СТАРЦИ НА ЕВРЕИСКИТЕ КОПОИ НА КРАВАРИТЕ ! А ТРЯБВА РЕШИТЕЛНО ДА ГИ ОСЪДИ И ДА НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО , ЗА ДА СПРЕ ТОВА БЕЗМИЛОСТНО КЛАНЕ ОТ ЕВРЕИТЕ СРЕЩУ ПАЛЕСТИНЦИТЕ !
  • 5 Докато Израел не изчезне от

    22 3 Отговор
    Картата на света , няма да настане мир във близкия изток !!!!!!
  • 6 Механик

    21 2 Отговор
    Има едно прокълнато племе, което на всеки 70-100 години бива гонено яко.
    Гонено е, понеже където и да се е заселило, скоро то е почвало да безчинства, да краде, да лъже, да убива и опитва да налага сатанинските си обичаи.
    Същото това племе и по същите причини, на всеки 1000 години, бива повеждано през пустинята от един полугол, полуумен жид, който го залъгва с али-бали.
    Незнам защо но имам чувството, че на тия хиляда години това племе няма да се скита само 40 години като предния път.
  • 7 Наивник на средна възраст

    23 2 Отговор
    Е бележът развитие евреите,добри ученици.От 100 убити евреи за един убит германец,отиваме на 1000 палестинци за 1 убит евреин.Надминаха учителите си,няма спор...Голямо човеколюбие и християнско смирение от "божия" народ......уж "богоизбрания" такъв ...

    Коментиран от #8

  • 8 Панта

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наивник на средна възраст":

    Аз не съм наивник, малко по преминал средната възраст. Отдавна съм хванал използването от запада на всички мурафети на нацистка Германия. Един Гьобелс е зачервил бузки от кеф. Запада точка по точка изпълнява неговите директиви. А Сорос е взел най доброто от болшевиките.
  • 9 име

    14 3 Отговор
    Евреите искат да всеят страх сред палестинците, че ако отидат за помощ, може да стане опасно, ескалация на напрежението, могат да загинат. А като нямат достъп до помощи, хората ще тръгнат към по-сигурни места. По този начин се надяват да ги прогонят от Газа. Това е целта на геноцида, който извършват.

    Коментиран от #14

  • 10 Байрактар"70

    14 2 Отговор
    ООН не е никаква организация. Абсолютно безобразие. Целия свят е безсилен пред геноцида на Израел! А, ако беше обратното? Пак ли същото щеше да бъде?
  • 11 Такааа

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "калпаф":

    Жив да одерат такива като теб е малко

    Коментиран от #17

  • 12 Ах, ох, иии

    13 0 Отговор
    Сеирджийското поведение на ООН само задълбочава увереността на земляните в неговата импотентност.
  • 13 мунчо

    16 1 Отговор
    Не трябва ли да има санкции срещу Израел от ЕС в това число и от САЩ, нали са най-големите демократи.. Осъждането на това не е достатъчно.
  • 14 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "име":

    Много проницателно, евала! Ми то по тая логика Путин да пуска газа в Украйна да ги наплаши,а?
  • 15 Петър

    7 1 Отговор
    За едните сериозна загриженост, за другите няколко стотин санкции...
    Тотално лицемерие...
  • 16 факуса

    4 1 Отговор
    западното лицемерие няма граници,какво ли щеше да врякане ако русия прилага еврейските методи
  • 17 заголи с твойте нежни устни

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Такааа":

    главока