Last news in Fakti

4 Март, 2024 20:25 2 259 27

За или против "Газпром"? ЕС има нужда от обща позиция за отказ от руския втечнен природен газ

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • втечнен газ

Евросъюзът не е налагал санкции върху вноса на руски газ или втечнен природен газ, тъй като някои от страните членки все още са силно зависими от руското синьо гориво, припомня Ройтерс

За или против "Газпром"? ЕС има нужда от обща позиция за отказ от руския втечнен природен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз трябва да съгласува обща позиция как страните членки могат да намалят вноса на руски втечнен природен газ (ВПГ). Това заяви испанският министър на енергетиката Тереса Рибейра на провеждащата се днес среща на енергийните министри на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трябва да разчитаме на общ подход от страна на Европейския съюз и ние ще настояваме за това", каза Рибейра при пристигането си на заседанието, в което участва и българският енергиен министър Румен Радев.

Рибера призова за "общ подход за това как да се намали или да се забрани вносът от Русия", като отбеляза, че ако Испания действа едностранно, това може да има слаб ефект, тъй като пратките могат лесно да бъдат пренасочени към друго пристанище в ЕС.

ЕС не е налагал санкции върху вноса на руски газ или втечнен природен газ, тъй като някои от страните членки все още са силно зависими от руското синьо гориво, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хм, хм,

    70 4 Отговор
    Е, как отказ? Колко пъти му казвахте сбогом? Или нещо не работи?

    Коментиран от #21

  • 2 Българин

    68 10 Отговор
    В момента, Газпром, през своите посредници осигурява 80% от газта в европа. И цените са петорни, спрямо това което беше преди 2-3 години и двайсеторни, спрямо десет години назад! Това са фактите. Кой печели и кой губи, всеки да си решава!

    Коментиран от #7, #8, #18

  • 3 А на бас ,

    7 43 Отговор
    че оня главоч Орбан ше е против ...

    Коментиран от #14

  • 4 Ами да

    2 29 Отговор
    И не само за газа! И санкциите трябва да работят!
  • 5 Бегай !

    61 5 Отговор
    Няма по-прости парчета от ЕС.Сами си режат клона на който седят 😂

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Айде

    4 32 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не бе, руския газ е само 5% и скоро ще е почти без пари, ама никой от ЕС няма да го купува!

    Коментиран от #16

  • 8 Софийски

    3 30 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ама вЕрваш ли си ;)
    Копейки да тека …..
    Питайте р.овч. той знае ….
  • 9 Иска ти се гнусен платен журналист

    23 0 Отговор
    Жалък платен несретник
  • 10 Малийййй,

    38 1 Отговор
    Ще монтират вентилатори да връщат снега, дъжда и кислорода от територията на Русия! Забранява се дъжда довят от циклоните и поливките на земеделието със сибирски облаци.
    Малийййй колко мъка има по този свят Божеее!
  • 11 Атина Палада

    38 2 Отговор
    Ами ЕС се деиндустриализира, а когато нямаш индустрия за какво ти е газ?
  • 12 Купувайте си

    29 2 Отговор
    газ на тройна цена от САЩ и не се вълнувайте много. Руснаците ще продават и без вас. Така след няколко години България ще се превърне в най-богатата страна от Евросъюза.
  • 13 DW - Пропаганден машинен

    39 2 Отговор
    Ама, какво това "за или против", тук Гьобелс Велe ни проглушиха 100 пъти ушите с тяхното "сбогом" Газпром, а сега "за или против"!? Явно Газпром си е още в ЕС и едва ли, ще ги помръднат, така, че сбогом пропаганда на Гьобеелс Веле или, както там официано се наричат Дойчо Веле!
  • 14 Я па ти,

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "А на бас ,":

    ти по-голям или по-малък главоч? То си личи, ама ти го потвърди за сигурност.
  • 15 ХАРОН

    14 3 Отговор
    Има... Липси. А, колко обичат Газпром, знаем. Черпеха и разхищаваха като "арабски шейхове"! Ма, то свърши, сега се питат като в рекламата с тинейджъра- къде сгрешихме...!?
  • 16 Руският газ за Европа не е 5%.

    0 19 Отговор

    До коментар #7 от "Айде":

    Около 8% е.
  • 17 козяшки неволи

    28 2 Отговор
    През последните годи преди 2022г., делът на Газпром варира от 45 до 55%. Няколко годни преди началото на денацификацията, европейските държанки искат цената на газта да се опредея по борсови цени, а не по дългосрочни договори. С началото на ковид Пландемията цената и потреблението на газ спада, Газпром внася с 25% по-малко газ в ЕС, и на 30% по-ниска цена. След показчване на търсенето на газ през 2021г, логично скача и цената. И започва сopосоиден вой как Путин шантажира ЕССР, щото не залива пазара с евтин газ. Повода е че Газпром иска да напълни собствените си хранилища, които представляват не повече от 20% от всичкия обем на територията на ЕССР, през новите тръби на северен поток. Все пак не са длъжни да хранят поляци или украинци, като им плащат такси. Недостиг на газ в ЕССР няма цената се формира на борсов принцип, газоразпределителните дружества, клиенти на Газпром, казват че Газпром са изпълнили задълженията си по договор и дори са им доставили допълнителни количества. Но това не пречи на соpcнята да обвинява Путин в шантаж. На този фон към САЩ, които имат 35% дял в доставките на газ, естествено че няма обвинения!
  • 18 небрежнев

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Борсовата цена на природния газ в момента е на исторически най-ниски нива.
    Два пъти е по-ниска от цената преди 10 години и 5 пъти по-ниска от максимума си при спирането на доставките от Русия през лятото на 2022г.

  • 19 Остави ЕС....

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай !":

    Ти вероятно си главатар на най простите парчета в ЕС и извън ЕС😂
  • 20 Източна ромелия

    22 1 Отговор
    Ами откажете се напълно от руския газ, па макар , че сега газохранилищата са пълни с руски газ, па макар и чрез посредници. Па да видим как ще се захранваме тогаз
  • 21 един

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Хм, хм,":

    Всичко си работи перфектно,ако не ти е ясно!ЕС първо намали консумацията си на природен газ с около 20%,т.е. от приблизително 410-420млрд.м3 газ свали на 330млрд.м3 газ годишна консумация!От тази консумация само 15% са внос от Русия,за сведение преди бяха около 40-45%,или 150 до 170млрд.м3 газ/сега са около 50млрд. газ/!Отделно от това Европа успя да свали цената и в момента е под 30€ на MW/h!

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Сократ

    17 2 Отговор
    Айде народе. Купувай ямалски газ, като американски. Давай, давай. Давай пари на американците. Те как ще си оправят дълга от 34,5 трилиона. Или ще купувате въоръжение или ще ядете война. Само така тази ламя ще продължи да съществува.
  • 23 Петър

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    Всичко си работи перфектно! Само дето Deutschland-ия е в рецесия.
  • 24 Аз не се отказвам!

    13 0 Отговор
    Не ми пука за некакви си съюзи!
    Искам евтин газ и кво, като е руски? Тези Урсули и всякакви там, не съм ги избирал, да ме управляват. Изчезнаха вече старите структури на властта. Особено по време на ковида се видя, че разните държавни и европейски служби може да ни будалкат и да ни прилагат неправомерни мерки. А имат ли право? НЕ! Кои са тези? Никои! ДемоНокрацията умря, както и комунизма! Еми вече не се подчиняваме на никого!
  • 25 Хм, хм,

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    Еми да, щото потреблението ви е на ниво 95 година. 20 години назад се върнахте с тези санкции..., но иначе всичко ви е перфектно! Хахаха.

    Коментиран от #26

  • 26 един

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "Хм, хм,":

    Може и 105год. да се върнем назад,но най-важното е далеч от зловеща Русия!

    Коментиран от #27

  • 27 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "един":

    В каменната ера ще си останем и с Русия и без нея , щото така са решили васалите ни!
Новини по държави: