Last news in Fakti

5 Март, 2024 04:10 1 474 17

Израел отзова човека си в ООН заради премълчан доклад за сексуално насилие на Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • оон

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис разговаря с министъра от военновременния кабинет на еврейската страна Бени Ганц във Вашингтон

Израел отзова човека си в ООН заради премълчан доклад за сексуално насилие на Хамас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Израел заяви днес, че е отзовал постоянния представител на страната в ООН за консултации във връзка с предполагаемите опити на ООН да премълчи доклад за сексуално насилие, извършено от ислямистката групировка "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Наредих на нашия посланик в ООН Гилад Ердан да се върне в Израел за незабавни консултации относно опитите да се премълчи сериозният доклад на ООН за масовите изнасилвания, извършени от "Хамас" и неговите помощници на 7 октомври", заяви в изявление министърът на външните работи Израел Кац.

Кац отправи критики срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че не е свикал Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди констатациите от доклада и да обяви "Хамас" за терористична организация.

ООН отказа да даде коментар по случая. По-късно днес специалният пратеник на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патен трябва да представи доклада публично, отбелязва Ройтерс.

Междувременно военният говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари заяви, че в Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (УНРВА) в ивицата Газа работят над 450 "военни агенти" на "Хамас" и други въоръжени групи и че Израел е отправил тази информация към ООН.

"Над 450 служители на УНРВА са военни оперативни работници в терористични групировки в Газа. Над 450. Това не е просто съвпадение. Това е систематично", заяви Хагари на брифинг пред репортери.

"Изпратихме информацията, която споделям сега, както и допълнителни сведения, на нашите международни партньори, включително на ООН", добави той.

Междувременно вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и други високопоставени представители от администрацията на президента Байдън разговаряха с министъра от военновременния кабинет на Израел Бени Ганц, който пристигна във Вашингтон - въпреки възраженията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес.

Представители на Белия дом казаха, че Бени Ганц, центристки политик, който е съперник на Нетаняху, е поискал срещата и американската администрация е сметнала, че е важно да се разговаря с видния израелски представител, независимо от безпокойството на Нетаняху.

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентката Харис, както и други високопоставени представители на администрацията все по-открито изразяват недоволството си от нарастващия брой жертви в ивицата Газа и страданията на палестинците, тъй като войната се води вече почти пет месеца.

"Ще обсъдим редица въпроси относно приоритетите, които със сигурност имаме, включващи сключването на сделка за заложниците, предоставянето на помощ и след това постигането на шестседмично прекратяване на огъня", каза Харис пред журналисти малко преди срещата си с Ганц.

САЩ направиха в събота първата от очакваните постоянни доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЗОРО

    12 11 Отговор
    75 години ционистки престъпления над палестинския народ - кланета, изселвания, изнасилвания, заграбване на земя, къщи, насаждения, води, хиляди затворници, включително деца, непрекъснат тормоз - блокади и живот в открити затвори, убийства на деца, докато играят футбол или на плажа и т. н..... Вярвам, че светът ще сложи край на ционисткия фашистки режим на исрел над Палестина!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Наблюдател

    7 6 Отговор
    ООН е купена от ислямистите и служи на чаршафите от ХАМАС. Тя трябва да се закрие.
  • 5 Българка

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЗОРО":

    Недей да лъжеш! Фашистите светът много добре видя кои са! Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Поправка: Дасе закрие ООН, който служи на ислямистите.
  • 8 Генерал Колев

    7 6 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 9 ххх

    7 4 Отговор
    Ревете а? А коги ядохте кифтетата не ревахте. 1200 убити. Тогава се радвахте.
  • 10 Гост

    9 2 Отговор
    ООН е наела 450 терориста. Как не ги е срам. Правилно Израел оттегля представителя си от организацията.
  • 11 Пилотът Гошу

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Че много бързаш, спри се... Съдът в Хага първо трябва да осъди Израел за всички действия над половин век, ти ръгна тук да бързаш за неща от преди няколко месеца... Ще си чакаш реда!

    Коментиран от #14

  • 12 Бен Горион

    5 3 Отговор
    Евреите са най-миролюбивият народ.Слава на жълтата звезда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пилотът Гошу":

    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    7 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 17 Бесен язовец

    7 0 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС. Време е.