Last news in Fakti

5 Март, 2024 08:55 1 419 10

Солидни разногласия! Страните от ЕС са разделени относно подкрепата си за ядрената енергетика

  • ядрена енергетика-
  • ядрена централа-
  • европейски съюз

Група, начело с Франция, настоя за насърчаване на ядрените технологии, а друга, водена от Австрия и Германия, призовава вместо това да се даде приоритет на възобновяемите енергийни източници

Солидни разногласия! Страните от ЕС са разделени относно подкрепата си за ядрената енергетика  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните членки на ЕС демонстрираха разминаващи се позиции относно ядрената енергетика, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Група, начело с Франция, настоя за насърчаване на ядрените технологии, а друга, водена от Австрия и Германия, призовава вместо това да се даде приоритет на възобновяемите енергийни източници.

Разделението сред 27-те членки на ЕС по въпроса за ядрената енергия оказва все по-негативна роля в европейската политика през последната година, отлагайки вземането на решения на фона на споровете дали трябва да се насърчават ядрените технологии за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Преди днешното заседание на енергийните министри, в което участва и българският министър Румен Радев, двете групи се срещнаха, за да разработят стратегиите си за подкрепа на предпочитаните от тях технологии.

Групата от 13 държави, поддържащи ядрената енергетика, начело с Франция, призовава за по-силни европейски мерки в тази сфера и твърди, че постигнатите неотдавна пробиви в преговорите с Брюксел за признаване на важността на атомната енергия в енергийния микс трябва да се изразят в конкретни проекти и финансиране.

Съвместното изявление е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Италия участва в срещата, но не подписа изявлението.

Междувременно Австрия и Германия застанаха начело на призив от 13 други страни членки на ЕС, настояващи Брюксел вместо това да насърчава развитието на възобновяема енергия. Позицията не посочва конкретно ядрената енергия, но според европейски дипломати целта ѝ е да постави ударение върху инвестициите във възобновяема енергия и електропреносни мрежи спрямо тези в атомните технологии. Тя е подписана от Дания, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия и Испания.

Кипър, Литва и Белгия, която е ротационен председател на ЕС, не са подписали нито един от двата документа, а Нидерландия подписа и двата.

ЕС има общи цели за разширяване на възобновяемата енергия, но не и на атомната енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    8 2 Отговор
    На прифронтовака Ганчо му предстои да му спрат АЕЦ-а окончателно. Така и така ще дава ПВО-то..
  • 3 От ЕС

    9 2 Отговор
    Нищо не става.само глупости .акушерка полудяла улав канцлер глупав макарон

    Коментиран от #5

  • 4 Бамби

    4 2 Отговор
    Щф си готвим май свещите и газените лампи...100 години назад!
  • 5 Бийк

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "От ЕС":

    Хич не е улав ШолцА
    Един от топ Ватниците в Европа е
    Германия няма нужда от денацификация
    А от стабилна и Дълбока ДЕРУСИФИКАЦИЯ
  • 6 За кво са им

    6 1 Отговор
    АЕЦове и изобщо електлоцентрали? Нали Шваб им каза: "Към 2030 г няма да имате нищо, но ще сте щастливи"! Ще живеят на свещи, но щастливи.
  • 7 факуса

    6 1 Отговор
    хи хи все по обединени,центавоси,нали врякахте да дадем старите пво а сащ ще ни дадат нови,четохте ли,че словения дет си даде нейните не е получила нищо и сега остава без пво,щот италия си прибрала тяхното
  • 8 Шопо

    7 1 Отговор
    Не може да се развива промишленост с вятърни перки и слънчаци.
  • 9 От ЮАР

    2 3 Отговор
    Атомното лоби във Франция е много силно. Арева (със старо име Фраматом) е най-големият производител на ядрени реактори в света. Затова, Франция беше една от последните развити страни, която премахна държавния монопол върху енергията - чак към 2010. От чисто практична и научно обоснована гледна точка, най-добрият път са ВЕИ, понеже технологиите са вече зрели и отработени и защото в момента, най-евтината енергия е соларната, следвана от вятърните турбини (вече има турбини от по 20 МВт) и също, защото ядрената енергия е най-скъпата, когато се отчетат разходите за отработено гориво и разходите за демонтаж при изтичане на ресурса. Акумулиращите способи като батерии, ПАВЕЦ и пр. също достигнаха пазарно ефикасни нива на цени.

    Коментиран от #10

  • 10 БГфил

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "От ЮАР":

    Абе стой си в ЮАР и не давай наклон на български и европейски дела. Работете си там с Фотволтаици и перки и не се месете в ядрена физика, тя не е измислена в саваните...
Новини по държави: