Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2024 05:02 1 392 20

Франция кани съюзниците на Украйна на видеоразговор

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • франци

Покана е отправена и до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Франция покани министрите на външните работи и на отбраната на основните съюзници на Украйна, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, да участват във видео разговор, за да покажат „общ фронт“ и конкретни предложения за увеличаване на подкрепата за Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Еманюел Макрон получи обратна реакция от много от западните си съюзници, след като открито сподели идея за изпращане на западни войници в Украйна по време на Парижката конференция за Киев миналата седмица.

В Париж беше планирана и последваща конференция с министрите и висшите дипломати на 28 страни, но тя беше променена във видео разговор сред критики, че срещата е била твърде прибързана.

„Последвалият дебат отразява само частично реалността на дискусиите в Париж и не трябва да засенчва нашата колективна решимост да подкрепим Украйна“, се казва в поканата, цитирана от Ройтерс.

Във видео разговора са поканени да участват още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, които не присъстваха на Парижката конференция на 26 февруари.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също ще се присъедини към видео разговора, съобщиха дипломати.

В поканата се казва, че по време на разговора ще бъдат разгледани начини за ускоряване на предоставянето на ключово въоръжение на украинската армия, особено доставка на артилерия и производството на боеприпаси, както и организирането на система, която би позволила на партньорите да подобрят начините за изпращане на своите запаси от боеприпаси и създаване на нови възможности за ракети със среден и голям обсег.

„Без самите ние да ставаме страна в конфликта", ще проучим подкрепа чрез киберзащита, обезвреждане на мини или боеприпаси, охрана на границата с Беларус и координация на производството и поддръжката на оборудване в Украйна, пише още в поканата.

В нея не се споменава за изпращането на небойни части Украйна, нещо, което френски официални лица предположиха, че може да бъде възможно.

Очаква се по време на видео разговора да бъде обсъдена и подкрепата за страни, пряко застрашени от Русия, особено съседната на Украйна Молдова.

Трима дипломати казаха, че президентът на Молдова Мая Санду ще бъде в Париж за отделни разговори с Макрон.

Междувременно чешкият и френският президент заявиха, че страните им остават единни в подкрепата си за Украйна, която се бори срещу руската агресия, и са готови да търсят нови начини да помогнат на украинците, съобщи Асошиейтед прес.

„Съгласни сме, че единственият вариант за нас е да продължим да подкрепяме Украйна“, каза чешкият президент Петър Павел.

Той заяви, че всички варианти трябва да бъдат разгледани, но изключи разполагането на бойни части в Украйна.

„Изобщо не сме говорили за това“, подчерта Павел.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    30 3 Отговор
    Сатанинските равини ще са зад камерите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    22 2 Отговор
    Защо г..нус..ния ю..д..ео-ма.с..он.ски натовски бок..лук в Ха..га все още не е издал меж.дуна.родна заповед за арест на г.нусния на.цистки ха.зар..ски евреин Бе.ни Га.нц?
  • 6 Иван

    28 2 Отговор
    Овцата Аналена Бербок 360 също ще участва на срещата
  • 7 хаха

    27 2 Отговор
    Еднополовите отново ще си правят о р - и я.
  • 8 Хахаха

    29 1 Отговор
    Макарона поканил всички главни нацисти на среща, за да обсъдят колко украинци още трябва да бъдат унищожени..
  • 9 Аха, значи

    30 0 Отговор
    франца се самоиздига като водач на антируска коалиция... Се мислех, че тоя има малко акъл в главата, ама то се оказа, че това вещество е съвсем малко...
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    МакАрон има ли свои деца❓ - НЕ❗
    Жена му , баба ли е на внуците си❓- ДА❗
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    И не е ли БЕЗДЕТЕН БАБОЛЮБЕЦ🤔
    че го 3-е-те 🤔
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    За капак доведения му син му е батко ❗
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 0 Отговор
    ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА издигна доста хора БЕЗ СВОИ ДЕЦА да се грижат за бъдещето на НАШИТЕ ДЕЦА🥸🥸🥸🥸
  • 14 ха ха

    18 0 Отговор
    ако искате да помогнете на украйна , то си вземете зеленски и шайката му в париж , че сте позабравили какво е фашизъм
  • 15 И как става

    12 0 Отговор
    Охрана на границата с Беларус без разполагане на бойни части??? С какво ще я охраняват...с маслинови клонки???
  • 16 Гай Турий

    9 0 Отговор
    Макарония трябва да се грижи за световния мир най-активно, ако иска да провежда истински олимпийски игри. Вместо това виждаме една военноагресивна реторика на макарона, който е изгубил разсъдъка си. Тоя истерик, болен от геронтофилия, ще ни тика към световна война.
  • 17 12345

    8 0 Отговор
    Ротшилдовия възпитаник свячески се мъчи да продължи войната. Дано дръгите западни ръководители са по-мъдри и отрежат мераците му. Като толкова много макарона иска да включи Франция във войната да действа. Но явно се страхува сам. Иска да е в коалиция от поне 20-30 държави.
  • 18 мъндръс

    4 0 Отговор
    Бай Дън да не му е обещал да му пусне баба Дън ,ако навие другите, че се старае толко тоя пръч?!
  • 19 българин

    4 0 Отговор
    този некрофил ще си ритне канчето накрая
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: