Last news in Fakti

7 Март, 2024 08:00 1 587 29

В Белград се проведе протест срещу насилието над ЛГБТ+ общността

  • белград-
  • сърбия-
  • протест-
  • лгбт+-
  • насилие-
  • общност

На протеста присъстват членове на ЛГБТ+ общността, активисти и няколко журналистически екипа

В Белград се проведе протест срещу насилието над ЛГБТ+ общността - 1
Снимка: БГНЕС

Протест под мотото "Ние не мълчим" започна тази вечер в центъра на Белград, съобщава белградският вестник "Данас". Сдружението "Да се ​​знае!“ призова за протест заради полицейска бруталност срещу двама млади представители ЛГБТ+ общността в Белград, предаде БТА.

Организаторът на протеста, сдружението "Да се ​​знае!", ще поиска незабавно наказателно преследване на полицаите, участвали в насилието над две ЛГБТ+ лица. От сдружението съобщиха, че на 26 февруари служители на полицията са нанесли брутален побой и са унизили две ЛГБТ+ лица при обиск на апартамент.

На протеста присъстват членове на ЛГБТ+ общността, активисти и няколко журналистически екипа. Сред присъстващите е нападнатият младеж и майка му.

Радомир Лазович, депутат от Зелено-левия фронт, заяви, че е срамно полицията, която трябва да защитава гражданите, да има такъв подход към членовете на ЛГБТ общността. Представителят на "Да се знае“ Боян Лазич каза по-рано, че полицейската акция е била извършена заради предполагаем сигнал за наркотици, но полицаите влезли незаконно в апартамента, като разбили вратата.

Той допълни, че полицаите не са дали право на адвокат на младежа и момичето, които са съквартиранти, и че, по думите му, в момента, в който видели знаме с цветовете на дъгата, са започнали да ги малтретират.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    61 4 Отговор
    Къде е това насилие? Докога ще ни натрапват глупостите си?
    Българите сме толерантни - за големи имена в киното, музиката, литературата и науката се е знаело и знае, че са хомосексуалисти, но когато това са хора талантливи, които не натрапват сексуалността си и не искат привилегии на база само това, получават уважение.
  • 2 Пич

    53 9 Отговор
    Че кой пък ги насилва тези ?! Всички бягат от тях , като от зараза ! Може би , сами се насилват .....!? Но , нормалните са виновни за всичко !!! Дори за това , че може да са бели хора !!!
  • 3 Пак ли тия

    52 1 Отговор
    Живейте си както искате и не ми набивайте простотите ви!
  • 4 ХАХАХА

    46 3 Отговор
    Полицията действала по сигнал за наркотици ,но влезли в апартамента незаконно? Ама не пише дали са имали заповед и ако ДА ,а гейовете не са отворили ,напълно законно са разбили вратата. Естествено е спестено дали в крайна сметка в апартамента е имало наркотици ,което води до предположението ,че е имало.
  • 5 666

    31 4 Отговор
    ха ха ха тия не мога да разбера за по висша раса ли си мислят аз живея в блок и какво правят комшиите нито знам нито те афишират
    тогава защо за тия дето имат бор в задния им двор трябва всички да го разберат
  • 6 Пееругите

    27 7 Отговор
    Са взели някойнцент инса се активирали ...за какво насилие реват никой не знае , как са дескриминирани пак никой не знае

    Коментиран от #16

  • 7 нормален

    39 8 Отговор
    Работя с гей двойка . Няма по големи интриганти и мизерници от тези . А как крадат не е истина !!!
  • 8 Механик

    32 8 Отговор
    Някой може ли да ми обясни, зашо когато наричам стругар човекът който работи на стриг, той не се обижда, а когато наричам "геят" и "ромът" със съответните думи, които са си в българския език, се получава обидно, че и наказуемо?
    Думата ПЕ-АЛ и думата ГЕЙ на практика означават едно и също- човек който се пляка с хора от същи пол. Защо едното е обидно, а другото престижно? Просто не схващам логиката.
  • 9 шпион

    22 13 Отговор
    Е и тези като украинците.Потрес.
  • 10 Аз съм веган

    18 14 Отговор
    Вучич е мъж с главно Ж
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    24 4 Отговор
    Браво на полицаите, не са обратни и има ред и дисциплина!
  • 13 смешник

    14 3 Отговор
    с министър прецедател лесбийка?...какво насилие?
  • 14 тъжното е

    15 2 Отговор
    че евентуално прилагане н апрекомерна сила от полицаите не се осъжда принципно, а се осъжда щото жертвите били обратни. Не се замислят за по-съществения проблем, просто защото ако такъв акт се приложи към нормални хора, то на ЛГБТ активистите няма да им пука, но когато са техни чеда - вой до небето.
    Подобно поведение на ЛГБТ представители само може да отврати и да накара нормалните да изискват всеки обратен да бъде изпратен на лечение - да се сърдят на учените, които доказаха, че тяхното е болест, един вид неестествено отклонение в развитието.
  • 15 факуса

    15 13 Отговор
    съберете се и в осрайна на фронта, да си извоювате свободата
  • 16 яли са

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пееругите":

    по-голям бой от нормалното.
    Ама тия дори да ги потупаш по рамото, пак може да ги боли сякаш са били бити и ритани цяла вечер.ЛГБТ активистите това търсят - публични изяви, та да получават приходи от всякави съмнителни организации.
  • 17 Трифонов

    0 17 Отговор
    Ще се опитам накратко да обясня на коментиращите за т.нар. "обратна дискриминация". Главно понеже ми писна да се жалвате от това... нещо и да се правите, че не можете да си обясните защо го има. Жалвате се във всички случаи - като наблюдавате как в САЩ белите много внимават какво говорят и какво вършат, за да не би някой чернокож да писне, че са направили едно или друго само защото е чернокож. Макар в голяма част от случаите да не е така, тезата на чернокожия притеснява белите и те се отказват от идеята си да кажат или направят това или онова. Жалвате се от аналогичното при жените на работното място, за да не би да писнат, че спрямо тях е извършен акт на сексуално посегателство. Жалвате се, че гейовете "натрапвали" ориентацията си. И не разбирате защо се случва всичко това? Аааайде, моля ви се! Сериозно!? Ами да ви светна тогава - когато 2 хиляди години си подлагал малцинства в обществото си на нечовешко и унизително отношение, лишавал си ги от права, извършвал си спрямо тях нечовешки актове на физическо и психическо насилие, стигматизирал си самото им съществуване само на базата на критерия по който са се различавали от теб, напълно нормално е, когато законовите предпоставки за тази дискриминация отпаднат, да мине време преди да отпаднат и създадените предразсъдъци в мисленето и емоциите на хората. Не става автоматично. Или иначе казано, законът се справя с дискриминацията само в най-грубите й форми. За другото трябва време. Видите ли, това е като с махал

    Коментиран от #25

  • 18 Трифонов

    1 8 Отговор
    ... това е като с махалото. Ако го отклониш в крайно дясно и го пуснеш, първоначално отива в крайно ляво. Трябва време преди да се стабилизира в средата.
  • 19 Умирам от смях

    16 13 Отговор
    Белград не е София и няма да свърши добре тази работа за амбреажите. Ще ги бият.

    Коментиран от #22, #26, #28

  • 20 Толерантен

    15 11 Отговор
    Все ми е тая с кой си лягате, само не ставайте проводник на Сорос - това следва да бъде наказуемо
  • 21 Май ка ви да е, ба

    9 12 Отговор
    СмърФ за всички ЛГБТеци. В Белене на каторга и после на прасетата.
  • 22 реру

    24 0 Отговор

    До коментар #19 от "Умирам от смях":

    "Белград не е София и няма да свърши добре тази работа..."


    Машиналното повтаряне на някои мантри води наистина до умиране от смях, когато нашите виртуални "мачовци" се прехласват по прехвалените сръбски мачовци, които си избраха и се уредиха с такъв министър-председател, който не се крие, не си крие половинката, не пропускат с нея прайдовете и т.н.

  • 23 ДОКО

    7 9 Отговор
    ПРАТЕТЕ ГИ В БЪЛГАРСКИТЕ ЗАТВОРИ И ЩЕ ВИДИТЕ ЕДНО ДОБРО ОТНОШЕНИЕ..И СЕКСИ УВАЖЕНИЕ..
  • 24 Айсамани

    5 6 Отговор
    Тези,когато и да ги набиеш ще е късно.Ама,то,бит и еан не си признават.Само реват.
  • 25 само да те открехна

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трифонов":

    гейове е имало в човешката история. Стигмата върху тях идва в голяма степен от христианството, което изрично определя какво е свещен съюз между двама души и нанатемосва проявления, характерни за Содом и Гомор. Е, да не пропускаме и днешните констатации на учените, които твърдят, че тяхното е болестно състояние, опитвайки се да ги оправдаят. Болни или здрави, никой не е длъжен да им търпи воплите, защото ако им се позволи това, то действително ще се изпадне в глуповото положение да си слагаме самоцензура, което ще им позволи на онези във всичко да виждат тормоз и дискиринация, тъй като им минава номера.
    Всъщност, спазването на определени норми е задължително за всички без значение на сексуалната им ориентация, така че моля - не ми натрапвай необходимост да спазвам права на някого, който не уважава правата на останалите. Никой вече не гледа под чаршафите на другия. Тия вопли са безсмислени и не могат да оправдаят неадекватното им поведение. Когато си търсиш белята и зорлем се набутваш между шамарите - получаваш, каквото си търсил.
    И за да не мислиш, че ме тресе някаква фобия - имам познати гейове, които са си напълно адекватни като поведение (ако не са ти казали, че са такива) никога няма да ги заподозреш. Те обаче си заслужават уважението, не защото парадират с меките си китки, а именно защото не натрапват личния си живот. Демонстрации не са нужни никому
  • 26 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Умирам от смях":

    Така е ние министър председател лесбийка сме нямали.
  • 27 Геобразен СороСоиД

    1 0 Отговор
    А кога и у нас протест?Мен редовно ме насилват.
  • 28 Чак пък смях?!

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Умирам от смях":

    Сърбите са подчертано повече мачо от нашите мъже като цяло. Това е в изявата им. Тук може да не се съгласят всички, но мислете, ваша си работа. Сърбите не разрешаваха прайдовете за разлика от нашите меки китки, окуражени от представители на западните посолства и управляващи.
    В същото време Сърбия си има премиер лесбийка, която открито спомена своята сексуална ориентация и впечатлението е, че това не събужда конфликт в страната.
    Моето впечатление е, че външни сили (соросоиди и тези, които признават 64 човешки пола) работят вече по-усилено в Сърбия да няма изключения. ДА СЕ РЪЧКА по страните от ИЗТОЧНА ЕВРОПА, да се създават проблеми и това може да стане с лековерните меки китки. НЯМА НАСИЛИЕ върху тях - или поне не повече отколкото върху нормалните хора. Търсят си причини да вирят пера и бъдат център на внимание.
  • 29 Чудо големо !

    5 0 Отговор
    Вучич нали назначи една обратна за премиер.
Новини по държави: