Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 08:56 1 735 36

Литва: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да воюва с Украйна още две години

  • литва-
  • русия-
  • украйна-
  • доклад-
  • ресурси-
  • воюва-
  • две години

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е напът да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия

Литва: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да воюва с Украйна още две години  - 1
Снимка: БГНЕС

Високите цени на петрола, избягването на санкциите и държавните инвестиции осигуряват на Русия достатъчно ресурси, за да поддържа сегашната интензивност на военните действия в Украйна през поне следващите две години, съобщава доклад на литовските разузнавателни агенции, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е напът да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия, която се присъедини към Алианса миналата година, посочват агенциите в годишната си оценка на заплахите, пред които са изправени балтийската държава.

Още новини от Украйна

"Москва е в състояние да анализира научените уроци и да подобри своята бойна ефективност", добавят литовските агенции в доклада, чието публикуване беше ембаргово в четвъртък сутринта.

Съвместният доклад е дело на две служби: Контраразузнавателното управление за държавна сигурност и Службата за военно разузнаване и сигурност към Министерството на националната отбрана.

Министърът на отбраната на Русия каза във вторник, че страната е засилила военните си сили в северната и западната част на страната в отговор на предполагаемото натрупване на сили на НАТО по нейните граници.

Литва, съсед както на Русия, така и на нейния съюзник Беларус, някога е била част от СССР, но сега е член на НАТО и Европейския съюз.

Агенциите пишат, че руското разузнаване движи усилията за избягване на санкциите, наложени на отбранителната индустрия на страната след нахлуването ѝ в Украйна.

Докато Русия открито се снабдява с оръжия и амуниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за международните транзакции на Русия, съобщиха литовските агенции.

Те добавиха, че откакто Русия разположи ядрени военни бойни глави в Беларус през 2023 г., тя постоянно изгражда инфраструктура за тяхното използване там.

В доклада се казва, че руските и беларуските разузнавателни агенции са увеличили усилията си за вербуване на литовци, пресичащи границата, и Литва е задържала няколко свои граждани през 2023 г., които е обвинила, че са предоставили данни на беларуското разузнаване срещу пари.

Адресирайки проблемите с Китай, агенциите казаха, че страната е увеличила своите шпионски усилия в Литва през 2023 г., след решението на Литва да позволи на Тайван да отвори де факто посолство на нейна територия през 2021 г.

В доклада се казва, че е установено, че "кибер-актьори, свързани с Китай", редовно проверяват литовските правителствени институции за уязвимости "с цел проникване в техните мрежи и ексфилтриране на данни".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 38 Отговор
    Русия ще загуби войната

    Коментиран от #35

  • 2 Българин

    6 32 Отговор
    Хаяско обърка страната
  • 3 Българин

    6 32 Отговор
    Мордор ще се разпадне
  • 4 Маскалия има 150 милиона

    5 32 Отговор
    трупно мясо. Трудно е за отстрел.

    Коментиран от #6

  • 5 Гого

    46 4 Отговор
    Русия в момента използва боеприпаси от 50тте години, като още не е посегнала към по-новите си запаси от съветско време, а същевременно военната и индустрия бълва продукция с утроени темпове според американския мозъчен тръст ISSAF

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Сама ядерка

    3 22 Отговор

    До коментар #4 от "Маскалия има 150 милиона":

    може да избави света от това зло.
  • 7 Историк

    22 3 Отговор
    Моята прогноза е за още 3-3.5 години
  • 8 Аз съм веган

    6 33 Отговор
    Докато ботокса затъва в Украйна, Китай кротко и нежно си прибра половината Сибир.

    Коментиран от #19

  • 9 az #СВО

    41 2 Отговор
    Е как така?

    Нали Москва свърши ракетите, снарядите и войниците още през април на 2022г.????

    Коментиран от #13

  • 10 Историк

    8 25 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    Наскоро бяха публикувани сателитни изображения от оръжейно депо на консервирана бронетехника от депо край Омск. В началото на войната фрашкано догоре - сега е празно квадратче.

    Надай се булка ....

    Коментиран от #15

  • 11 Хахахаха

    4 32 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    Като издумкат скоро всичките заводи за производство на оръжие в раша, нещата ще се променят.
  • 12 Путин гол до кръста на кон

    3 31 Отговор
    Ще воювам със Запада до последния руzнак!
  • 13 костя капейкин:

    6 19 Отговор

    До коментар #9 от "az #СВО":

    В Русия нищо не свършва докато не свърши тавариш Путин. Ще го защитаваме ако трябва с телата си!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 29 Отговор
    как не разбрахте,че освен ес и ние и русия страда????как ще издържи???дайте данни.не виждате ли,че държанието на кремълците е вече изтъкано от нервни изблици??След 2години не само война няма да има ,но и русия ще е московия!

    Коментиран от #22

  • 15 Гого

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    Това не е мое твърдение а на американския мозъчен тръст!

    Коментиран от #16

  • 16 Историк

    2 14 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    Ти нямаш никаква представа какво си написал. ИССАФ е методология, не организация.
  • 17 тц тц

    29 5 Отговор
    СВО приключва най късно през ноември когато Тръмп ще дойде на власт в САЩ, следва разделянето на Украйна между Русия, Полша, Румъния и евентуално Унгария...на мен по ми е интересно кога великото НАТО ще успее да се справи с племето Хуси:)

    Коментиран от #20, #21

  • 18 хихи

    29 2 Отговор
    Русия свълши раккети по миналата година...
    Сега воюва с лопати...
    Кирките още не ги изкарала...
  • 19 Оооф

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аз съм веган":

    Бейби донт хърт миии ани мооре

    Още новини от усрайна ! ?
  • 20 хихи

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "тц тц":

    "Племето" Хуси е Асиметричен удар....
  • 21 Хахаха

    24 2 Отговор

    До коментар #17 от "тц тц":

    Преди две седмици двама американски тюлена се опитали да превземат катер на хусите - единия паднал във водата докато се качвал, другия скочил да го спасява и двата се удавили, реших, че е виц, но се оказа истина:)))

    Коментиран от #23

  • 22 ДЪЛБОКО Виждащ 8

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    След 2 години.......


    По ДимитровДен. НАЛИ ?
  • 23 Историк

    3 16 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Руските "истини" са като руската "демокрация".
  • 24 Мдааа

    2 14 Отговор
    Е,то се разбра,че подлецът и родомразеца от Кремъл се готвил за тази война. Разбира се не територии е целта,а дестабилизиране на света с цел неговото мофиотизиране. Мафиот и демокрация са взаимоизключващи се неща. Ясно е и друго,няма да му стане играта,но по стара трасидия Русия през пак разбърка света. Целият ХХ тва правиха вместо да се модернизират и братята руснаци да заживеят и те що годе нормално

    Коментиран от #26

  • 25 Умирам от смях

    13 0 Отговор
    На бас, че може не 2, а 200 години да воюва ако иска.
  • 26 Баце,

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Нищо не ти се разбира.
    Пиян ли си?
  • 27 Харон

    4 4 Отговор
    "Литва: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да воюва с Украйна още две години"
    А народите, народностите, руснаците им?
  • 28 Литва

    16 0 Отговор
    Каква е тази ограбена и запустяла територия наречена Литва?
    Литва има ли собствено мнение?
    Ако не им дадат помощи от ЕС и нов кредит от МВФ
    Литва ще спре да съществува.
  • 29 Ели Стоянова?? Какво е това Литва??

    14 0 Отговор
    А, едно от Пуделчетата, на които дават бисквитки!! Тея са по Смешни Държавички и от нас!! Ако някой е гледал Военния парад на Естония??? Сие умрял от смях!!
  • 30 РЕД И ХАОС

    2 3 Отговор
    Военно кейнсиянство, копаеш дупки и заравяш дупки, войната създава потребление, работни места и заплати, държавен локомотив за икономиката. Но без Китай, руснаците щяха да имат криза и революция. В ъпреки глупавият Путин, неолиберал, потреблението е локомотив - нещо което отричат неолибералите. Неолибералът отрича вътрешното потребление и държавни инвестиции, казва - че работникът хаби заплатата - парите само за да сереее - яде, а бизнесът ще прави работни места - инвестира. Инвестира в робски тру..? ................ Много се гневя на лъжата, че Русия и Китай, имат природни изкопаеми. МЕГА НЕОЛИБЕРАЛНА ЛЪЖА! Колкото, че Тайван и Ю. Корея са гении в електрониката. Французите развиват дизеловите двигатели с милиарди от държавата. Държавата дава пари в развитие на автомобили и електроника в Ю. Кория. Русия и Китай са инвестирали държавни средства, 80 години в природни изкопаеми, и енергетика. С евтина енергия, евтини и много специалисти, и инфраструктура, руснаците правят евтини изкопаеми, жито, торове, слънчоглед, транспорт.. Всички имат природни ресурси, но не могат и не искат да отделят държавни средства. САЩ го направиха със шистовият газ. Всичко може да е конкурентно с държавна подкрепа и водене. Ако Китай и Русия станат напълно пазарни - неолиберални - само с частен интерес, без държавно, всичко ще поскъпне и няма да има пазар в светът. Така, че не е вярно, че Русия има ресурси. Има, всеки има, но Русия ги продава евтино. Щом сме признали ролята на дър
  • 31 РЕД И ХАОС

    1 5 Отговор
    . Много се гневя на лъжата, че Русия и Китай, имат природни изкопаеми. МЕГА НЕОЛИБЕРАЛНА ЛЪЖА! Колкото, че Тайван и Ю. Корея са гении в електрониката. Французите развиват дизеловите двигатели с милиарди от държавата. Държавата дава пари в развитие на автомобили и електроника в Ю. Кория. Русия и Китай са инвестирали държавни средства, 80 години в природни изкопаеми, и енергетика. С евтина енергия, евтини и много специалисти, и инфраструктура, руснаците правят евтини изкопаеми, жито, торове, слънчоглед, транспорт.. Всички имат природни ресурси, но не могат и не искат да отделят държавни средства. САЩ го направиха със шистовият газ. Всичко може да е конкурентно с държавна подкрепа и водене. Ако Китай и Русия станат напълно пазарни - неолиберални - само с частен интерес, без държавно, всичко ще поскъпне и няма да има пазар в светът. Така, че не е вярно, че Русия има ресурси. Има, всеки има, но Русия ги продава евтино. Щом сме признали ролята на държавата в изграждането на пътища и магистрали, образование, трябва да признаем - че планирането и държавното е добро и незаменимо. Направете енергията на Русия и Китай на пазарни световни цени, и Китай криво ляво ще се справи, но Русия ще загуби износът си.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иго

    6 0 Отговор
    Този "хаяско" ръси глупости ,но те болните украински мозъци са много!! Пуснах ONR телевизията и там се появи Димитрии , този новинар от БНР дето ляга и става с мисли за зеленият наркоман и колко "велика и непобедима е окраина"", жалък купен агент и в момента бръщолеви обиди по адрес на православните руснаци!! Идва им края на платените журналя!!!
  • 34 Предположение

    0 0 Отговор
    От Литва са пропуснали една две нули.
  • 35 Турчин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ама друг път
  • 36 Посполита

    0 0 Отговор
    Се открежва и ще хване пневмония
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания