Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 17:44 2 439 35

Бизнесът на Путин с втечнен газ продължава с пълна сила

  • санкции-
  • танкери-
  • газ-
  • руски газ-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • путин-
  • владимир путин-
  • втечнен газ

Танкери от Русия редовно докарват втечнен газ от Ямал до пристанища в ЕС

Бизнесът на Путин с втечнен газ продължава с пълна сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На терминал за втечнен газ в белгийския Зеебрюге в края на февруари акостира танкерът "Christophe de Margerie", докарал руски газ. И това не е необичайно. Този кораб редовно акостира на пристанището в Зеебрюге, заедно с още 15 други танкера - ледоразбивачи, които и през зимата доставят втечнен газ от полуостров Ямал в Русия по поръчение на компанията “Новатек”. Разследващото предаване "Монитор" на АРД разполага с данни за движението на руските танкери, които показват колко често и по какъв маршрут Русия посещава европейски пристанища.

Един от собствениците на "Новатек" е олигархът Генадий Тимченко, един от най-богатите мъже в Русия, който е сред най-приближените на президента Владимир Путин. Европейският съюз отдавна му наложи санкции и дори конфискува луксозната му яхта. Въпреки това танкерите за втечнен газ на неговата компания продължават да акостират на европейските пристанища, пише АРД. Всяка доставка е на стойност минимум 30 милиона евро.

Още новини от Украйна

Без санкции засега

Въпреки че ЕС наложи 13 пакета санкции срещу Русия, втечненият газ не е час от ограниченията. Германското правителство също не иска доставките на газ да се санкционират, като обяснява, че доставките са “затруднени”. Официално Германия вече не получава руски газ, но не е изключено малки количества да влизат в страната през съседни европейски държави, обяснява германската обществено-правна медия.

Други държави от Европейския съюз като Унгария, вече сключиха нови договори с Москва за допълнителни доставки на газ. Френският енергиен гигант “Тотал” дори продължава да участва в преработката на втеченения газ на руския полуостров Ямал в Сибир. Въпреки че вносът на газ по тръбопроводите като цяло е значително намален, бизнесът с втечнен природен газ продължава с пълна сила. А в резултат около 15% от газа, консумиран в ЕС, продължават да са от Русия.

Втечненият природен газ вече е почти толкова важен за Кремъл, колкото и останалите количества по газопроводите. Понастоящем експертите оценяват обема на втечнения газ, транспортиран до и през Европа, на около 12 милиарда евро годишно, обяснява АРД. Путин обаче иска да утрои този обем през следващите години. Целта е да се подтикне Европа към нова зависимост от руския газ, казва руският природозащитник Владимир Сливяк.

Европа е посредник за международния износ на Русия

Европейските терминали в Монтоа дьо Бретан, Билбао или Зеебрюге обаче не се използват само за разтоварване на втечнен газ, предназначен за страните от Европейския съюз. Техните пристанища служат и като централни разпределителни пунктове за по-нататъшния транспорт на руски втечнен газ към целия свят. В Зеебрюге например втечненият газ се складира в газохранилища и се реекспортира или веднага се прехвърля на други кораби. Екологичната организация "urgewald" е изчислила, че това засяга около половината от общия обем газ, транспортиран до Европа, въз основа на данни за корабите от 2022 г. насам, пише АРД. Организацията отправя критики, че Европа не само допълнително замърсява климата, но и активно спомага за финансирането на руската агресивна война срещу Украйна.

Без прехвърлянето на течния газ в пристанищата на ЕС търговията с тази суровина би била много по-трудна и скъпа за Русия. Ако ЕС забрани това да се извършва в пристанищата на държавите членки от ЕС, корабите от Русия ще трябва да пътуват чак до Турция или Египет, казва енергийният експерт Ангелос Куцис пред АРД. "Това не само струва много пари, но и отнема много повече време”, обяснява той. По думите му това ще създаде сериозен проблем за Русия, защото от полуостров Ямал в Арктика няма алтернативни възможности за транспорт, освен през Европа.

Европа може спокойно да се откаже от руския втечнен газ

Енергийният експерт Георг Цахман от мозъчния тръст “Брюгел” е сигурен, че Европа може да се справи и без внос на втечнен газ от Русия. В момента руският газ представлява 11% от общото потребление в Белгия, 13% във Франция и 25% в Испания, пише АРД. Според Цахман на световния пазар в момента има добро предлагане на втечнен газ и цените са паднали значително. “Ако в Европа не се купува повече руски природен газ, пристанищата биха моли да внасят друг”, казва той.

Междувременно Европейският парламент също призовава за по-строги санкции и пълно спиране на доставките с руски втечнен газ. В отговор на запитване на АРД германското Министерство на икономиката коментира, че в момента ЕС работи по регламент, който да позволи на държавите членки временно да ограничат вноса. Брюксел обаче смята окончателно да спре доставките на руски газ чак през 2027 година.

Според икономистката Улрике Малмендир това е твърде късно. Тя настоява "ЕС да се споразумее за прекратяване на вноса на руски газ: „Нека опитаме сега и нека направим този опит заедно - като Европейски съюз. Точно за това е създаден ЕС”.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмъркан

    46 6 Отговор
    Абе ама вчера Мицотака как изцапа гащорляка.Има ги снимани с дрон за обективен контрол как си тръгват с Шмъркан и сед 10 минути ,бааааам.Ей на това му се казва ПОКАЗНО.
  • 2 1944

    7 53 Отговор
    всичко цъфти и процъфтява у рООсия. обикновено така е малко преди края при тях. позната история.

    Коментиран от #7

  • 3 честен ционист

    39 7 Отговор
    По магистрала Е 40 чак до Брюж ще пропишат на кирилица за скидка на газ.
  • 4 1944

    3 35 Отговор
    аха да ги убият и объркали с 500 метра. как всегда.

    Коментиран от #5

  • 5 1944

    4 17 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    до шмъркан е коментара.

    Коментиран от #10

  • 6 стоян георгиев

    39 7 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила иМощ!

    Коментиран от #12

  • 7 стоян георгиев - маленкийо _ истинския

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Разкрит!Разкрит!Агента на Ципсо Сиси Боата дълбокото гърло и Деси Контрольорката,по известни на публиката като стуенчу георгиев Бурята.
  • 8 миии

    4 32 Отговор
    Потопете ги като знаетез че са руски корита.
  • 9 Опорка

    33 3 Отговор
    Западния свят отдавна се превърна в clown world.

    Коментиран от #23

  • 10 Жа омра

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Аааааскромно само 100-200 окраинчета в Одеса работещи с дрончета пратихме при Бандера вчера.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1944

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Прав си стуенчоу , Слава на Русия ! Русия е Сила иМощ !
  • 13 Раша е в агония

    5 38 Отговор
    Нищо не продължава,няколко корабчета е нищо,Русия горят газ,няма на кой да продават,цял свят ги ритна

    Коментиран от #31

  • 14 Българин

    35 4 Отговор
    🇧🇬❤️🇷🇺 Слава Русия! Русия смаза колективния запад, ес и нато икономически и военно!

    Коментиран от #16

  • 15 Илиян

    42 4 Отговор
    Сега разбрахте ли колко жалки продажници са нашите управници последните години......тази статия е подигравка с нас.... почти цялата Европа си ползва евтин руски газ.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 незнайко

    25 3 Отговор
    ( Точно за това е създаден ЕС ) Най накрая изплюха камъчето защо е създаден ЕС. Съюз да контролира останалите по негова ВОЛЯ, но няма да се получи ! Защо всички страни в ЕС трябва да са съгласни с желанието на шепа БОГАТАШИ ? Явно капитализма не иска да се предаде а за да държи населението под ВЛАСТ го захранва с лъскави играчки и БЛАГИ думи ! Мобилните телефони са устройствата които направиха хората зависими от технологиите а следващата стъпка е УПРАВЛЕНИЕТО им от МАШИНАТА - МАТРИЦАТА !!!
  • 18 Калпазанин

    19 2 Отговор
    Св последно, санкциите работят ли или не, и за кого май вече. Че вече стана трагикомично и фалира ли Путин и има ли инфлация в Ес
  • 19 Инвестициите в Ямайка са

    17 4 Отговор
    на Ротшилд и Рокфелер.В санкционирана държава.
    Ха ха ха
    Спрете им танкерите.
    Хайде Фюрерке.....

    Коментиран от #33

  • 20 Раша е с пречупен гръбнак

    4 25 Отговор
    Раша клекна пред нато,след Финландия ,вече и Швеция е част от нато

    Коментиран от #24, #27

  • 21 Кресна

    24 3 Отговор
    Нали петел в този сайт тук всяка седмица ,чао Газпром ,чао руски петрол .Сега пък друго ни сервират .Който има глава на раменете и в ползва да мисли ,лесно може да си отговори ,от кога Индия стана петролна държава и от кога в Индия произвеждат петрол ,че стана износител номер 1 за Европа .И научете от този сайт веднъж завинаги ,че тръбния петрол в Европа е Газпром и течния с танкери е Роснефт ..Разликата е ,че в Роснефт има 28% акции извън държавата ,а Газпром е 100% държавна собственост .В Роснефт в управителния съвет има лице от български произход и няколко лица на ниво инженери .Печалбата на Роснефт за 2023 е малко над 1 милиард .Правете си сметка колко са зле :)))
  • 22 ЕС и Нато

    21 3 Отговор
    са американски протрити изтривалки
  • 23 незнайко

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Опорка":

    Ако го бяхте написал на български какво щеше да Ви стане ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян

    2 21 Отговор
    Не е вярно! В цинилизована Европа му доказаха че могат без газ и никой вече не му ползва мръсната руска газ. Времената се менят в развитите държави хората вече работят от къщи, а и времето се затопля и ползват зелена енергия на ток и водород. Само рушляците ползват технологии от миналия век щото не са мръднали от разпаднатия комунизъм с големите им заводи където ни караха да имитираме работа на счупени стари машини, които правеха само брак докато комсоолците крадяха. На ЕС не му е нужен газ, още по-малко мръсен руски газ.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Аааа

    17 1 Отговор
    Ама важно ние да го дух@ме и да ни е скъпо
  • 27 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Раша е с пречупен гръбнак":

    Е, и какво от това?
  • 28 Якоши ИБа

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Газ не ти трябва,мажи г3аа с маз и заповядай.
  • 29 Атина Палада

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Ирония, ирония,обаче си прав... След като заводите затвориха, Европа се деиндустриализира, за какво й е газ?!
  • 30 Симпатизант

    17 0 Отговор
    Добре че Европа сама се лиши от привилегията руският газ да е преимуществено за европейския пазар, така че Русия да осъзнае колко много други чакат за тази газ. Всяко зло - за добро.
  • 31 От страни

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Раша е в агония":

    Мечтай си. В Сабета на Ямал е започнат втори завод за втечняване щото един завод е разкупена газта на години напред. И я познай от кого е контрактувана газта? Правилно - от САЩ. Така че вие си духайтетаратораа краварите си правят бизнеса. Санкциите за баламите.
  • 32 Р.К.И.

    1 11 Отговор
    Ембарго и блокада. По въздух ,суша и вода, Нищо да не може да влиза и да излиза от РФ.
  • 33 АРГОН

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Инвестициите в Ямайка са":

    Бяха собственост на на Ротшилд и Рокфелер до 2004 г.
    Сега Юкос и Сибнефть са държавна собственост.
  • 34 Харон

    0 0 Отговор
    Ако мислеха сериозно ембаргото тогава на танкерът "Christophe de Margerie", докарал руски газ, веднага му се разтурва осигуровката, и регистрацията. Забранява му се използването на Европейски пристанища и при катастрофа никой да не му дава помощ....
    Крайно време е някой да закури на тези терминали руски за течен газ....
  • 35 Спрете Путин

    0 0 Отговор
    Хайде обявете му война.
    Наркоманът също не е обявил война
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания