Last news in Fakti

9 Март, 2024 04:14 2 189 13

Ердоган: На 31 март са последните ми избори

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • володимир зеленски

Турция е готова да организира мирни преговори между Русия и Украйна

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че местните избори в страната, насрочени за 31 март, ще бъдат последните в политическата му кариера, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и БНР.

Ердоган ръководи страната повече от две десетилетия. Победител е в избори от 2002 г. насам. Той беше преизбран за петгодишен мандат по време на горещо оспорваните избори през май 2023 г.

"Това е окончателно за мен, съгласно мандата, даден от закона, това са последните ми избори", заяви Ердоган.

"Резултатът, който ще излезе, ще бъде предаването на наследството на моите братя и сестри, които ще дойдат след мен", каза турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Турция е готова да организира мирни преговори между Русия и Украйна, обяви лидерът на южната ни съседка след среща с Володимир Зеленски в Истанбул.

Преди визитата на Зеленски, Турция посети и руският външен министър Сергей Лавров. В края на миналата седмица турският му колега Хакан Фидан заяви, че е дошло времето за диалог между Москва и Киев относно прекратяване на огъня, тъй като двете страни са на предела на това, което могат да постигнат с военни средства. Според Фидан преговорите за поне временен мир трябва да бъдат отделени от тези за окупираните от Русия територии. Едно от украинските условия за прекратяване на конфликта е руските сили да се изтеглят от окупираните земи, които Москва вече смята за свои.

В Истанбул Зеленски инспектира и напредъка по изграждането на два бойни кораба за украинските сили, които се строят в Турция, а след разговорите им Ердоган обяви, че страната му е готова да организира мирни преговори, в които да участва и Русия.

Зеленски обяви, че е провел честен и ползотворен разговор с турския си колега, както и че Москва няма да бъде част от вече планирани преговори за прекратяване на войната. Те ще се проведат между Украйна и западните ѝ партньори в Швейцария и там украинският президент очаква разработване на пътна карта за постигане на мир.

Очаква се по-късно този месец Турция да бъде посетена и от Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все пак

    13 13 Отговор
    Русия ще реши кога ще има преговори, не Турция!
  • 2 Тоя зеления

    19 7 Отговор
    Пак не е разбрал, че преговори без Русия няма как да има. Когато започна войната Зеленски се скрил в бункера и се обадил на Нетаняху. Проплакал, Путин ще ме убие. Нетаняху му казал ще разбера. Върнал се от Москва и му казал. Путин каза, че няма да те убие и аз му вярвам. Каза, че те иска жив , за да подпишеш капитулацията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Свободен

    9 25 Отговор
    То вече и да се откаже от властта щетите за Турция са потресаващи!
    От една от най-пресоективните икономики в района, стана най-бавно развиващата се!
    Дори любителите на твърдата ръка и бодливата тел вече са наясно докъде водят диктатурите!
    Но не си го признават - продължават да мечтаят някой да ги зашлеви с камшик!
    Мазохистична им работа

    Коментиран от #5, #8

  • 5 5115

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Да мислиш че си свободен без пътища, мостове, тунели, болници, фабрики(най малко за собствен автомобил), летища, дронове , собствени самолети и отбранителна техника хайде да не ви изреждам повече.

    Бъдете СВОБОДНИ по своему нас не ни мислете.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СредНистъ

    5 0 Отговор
    Щом така е казал значи следващият им лидер е ясен.
  • 8 Хаха

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Като гледам ти как си се "развил" 🤭🤭🤭
  • 9 Туркофобите не се радвайте

    5 0 Отговор
    Наследникът му може да ви трови повече...
  • 10 Турчин

    6 8 Отговор
    Най-после една радостна новина за турския народ. Този грешник-псевдосултан съсипа морално,икономически, социално и културно страната. Всякакви човешки ценности, които що годе се опитваха да намерят място в живота на турския народ, беше изкопенено и унищожено от този изостанал духовно и морално индивид.
    Надявам се, той,членове на семейството му и цялото му обкръжение да бъде тикнато там, където им е мястото отдавна. Това е повод за радост и вяра за мир,просперитет по-добър живот в бъдеще.
  • 11 Турчин

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "5115":

    Каква връзка има всичко което си изброил с този жалък крадец ? Турция и преди него имаше автомагистрали,мостове, пътища, дробове даже и в ТАИ ( TAİ) произвеждаше Ф-16.
    И всичко си беше на турската държава и турския народ, не на шепа фирми. Всички мостове, пътища имаха една единствена цена за преминаване. Не както сега, всеки мост и всяка отсечка от един път та различни цени.
    Този трябва да плати стореното през 22 те години на управлението си,барабар с крадливата му клика и семейството му. Особенно Бурак Ахмет Ердоган (за убийството на младо момиче в Истанбул с кола на пешеходна пътека) и Неджметтин Билял Ердоган за стореното от него злини. Само ТЮГВА стига за присъда.

    Коментиран от #12

  • 12 Произвеждаше Ф16

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Турчин":

    Сега произвежда Каан, Къзълелма, Байрактар, Анка, Аксунгур, Хюркуш, Хюрджет и т. н. Преди имаше 50км тунели, сега има 753км. Същото е положението и с пътищата, болниците, училищата и каквото се сетиш.

    Коментиран от #13

  • 13 Турчин

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Произвеждаше Ф16":

    Аксунгур, Хюрджет,Каан...са произведени в ТАИ ( ДЪРЖАВНИЯ ВОЕННО ВЪЗДУШЕН ЗАВОД) до Анкара. Планувани и започнати още в далечната 1994 година.
    "БАЙРАКТАР " е на зетя на Ердоган, за това и рекламата е толкова голяма. А колко субсидира зетя си не е ясно. Няма данни за това. Производството на "турския автомобил" само за година струва на Република Турция 6.000.000.000( шест милиарда) турски лири. Имаше 50 км. тунели но турската лира беше 1 Щ.Д=1,37 турски лири, днес 1 ще.долар е 32 турски лири. Една турска лира беше 1,10 български лева,сега 1 български лев е 18 турски лири.
    Преди ние пазарувахме в България, сега се превърнахме в МОЛ за българи, румънци,гърци....
    Преди ние бяхме работодатели за балканските държави, днес те са наши работодатели.
    Преди арабите, африканците идваха като туристи и си плащаха, сега хрантутим , рекуваме,обгрижваме и образоваме 12.000.000 хайлаци (мигранти,които по Байряма си ходят в своята държава и пак
    се връщат тука на готово) без да работят...
    Не ве карай да изброявам всичко, няма да
    ви стигнат страниците и времето.
    Този ислямски индивид, слуга на САЩ съсипа Република Турция и турския народ, психически, икономически, морално и културно.
    Дойде на власт с един алианс(пръстен) сега има флотилия от кораби в морета и океани,частни болници, университети, пристанища, водни електроцентрали..... Толкова ли струва един пръстен?
    Трябва да си сляп за да не виждаш очевидните факти. Или 5 пъти на ден....
    Друга слепота,
Новини по държави: