Last news in Fakti

9 Март, 2024 05:48 518 1

Канада отново финансира Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

  • канада-
  • агенция за бежанци-
  • газа

Страната спря плащанията преди няколко седмици след твърдения на Израел срещу някои служители на агенцията в Газа

Канада отново финансира Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада обяви, че ще поднови финансирането си за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Отава беше сред 16-те страни, които спряха бъдещите плащания преди няколко седмици след твърдения на Израел срещу някои служители на агенцията в Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Канада подновява плащанията за Агенцията, така че да бъде направено повече, за да се отговори на спешните нужди на палестинските цивилни. Канада ще продължи да гледа на твърденията срещу някои служители на Агенцията изключително сериозно и ще бъде силно ангажирана с усилията на Агенцията и на ООН да потърси сметка и да извърши реформи“, заяви Ахмед Хасан, канадският министър на международдното развитие

Израел казва, че 450 служители на Агенцията на ООН са били членове на групировки в Газа, но не предостави доказателства в тази насока. Филип Лазарини, ръководителят на Агенцията заяви в понеделник, че никога не е бил информиран или е получил доказателства в подкрепа на израелските твърдения. Той добави, че всяка година Агенцията предава на Израел и на Палестинската автономна власт списък с персонала си и никога не е получила и най-малкия сигнал за безпокойство относно служителите на ведомството. Лазарини допълни, че единственото сега е получил устен сигнал за предполагаемо участие на около 12 служители на Агенцията в атаките на „Хамас“ срещу израелската територия на 7 октомври. Тий добави, че обвиненията са изглеждали толкова сериозни, че служителите са били уволнени.

В изявление Агенцията на ООН обвини Израел за ареста на някои нейни служители и в прибягването до мъчения или лошо отношение, за да ги накара да дадат фалшиви показания относно връзка между Агенцията, „Хамас“ и атаките от 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амет ассат

    0 0 Отговор
    чизд канадец 😄
Новини по държави: