Last news in Fakti

12 Март, 2024 17:01 1 927 31

Убийства, грабежи, хаос: как се стигна до ужаса в Хаити

  • хаити-
  • карибско море-
  • насилие-
  • убийства-
  • хаос-
  • ужас-
  • сащ-
  • ариел анри

Причините за това се крият както в близкото, така и в по-далечното минало

Убийства, грабежи, хаос: как се стигна до ужаса в Хаити - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Хаити Ариел Анри е решил да подаде оставка. За преходния период ще бъде назначен президентски съвет от седем души, който ще назначи временен премиер. Това бе обявено на среща на премиерите на карибските държави, свикана спешно в Ямайка.

Престъпните банди, които контролират големи части от Хаити и почти цялата столица Порт-о-Пренс, поискаха оставката на Анри и изглежда постигнаха една от целите си. "Престъпници превзеха държавата. Няма правителство", каза вицепрезидентът на Гвиана Барат Ягдео на извънредното заседание в Ямайка.

От няколко дни гангстери нападат държавни институции в карибската държава - полицейски управления, правителствени сгради и затвори. Съобщава се за множество трупове по улиците и за стотици хиляди вътрешни бежанци. В региона около столицата е обявено извънредно положение и е наложен вечерен час. Според различни сведения обаче в града вече няма почти никакво полицейско присъствие, което води до саморазправа и мародерства.

Още през миналата година ООН изчисли, че около 80% от столицата е под контрола на престъпните банди. Германия, ЕС, САЩ и други държави изтеглиха дипломатите от посолствата си в Хаити като мярка за сигурност.

Как се стигна до ескалацията в Хаити?

Поне от 7 февруари насам имаше признаци за ескалация: различни политически и социални групи бяха определили тази дата заедно с министър-председателя Ариел Анри за встъпване в длъжност на новото правителство. Анри обаче така и не организира избори. Вместо това в края на февруари той предложи нов преходен период до август 2025 година.

Фактът, че Анри не обяви това в Порт-о-Пренс, а от среща на Карибската общност в Гвиана увеличи недоволството. Оттам той замина за Кения, а от 5 март насам е в Пуерто Рико. По време на отсъствието на Анри ситуацията се влоши осезаемо - в началото на март гангстери нахлуха в два затвора и освободиха около 4500 затворници.

Това, че някогашните съперничещи си банди са сключили съюзи също допринася за сериозността на ситуацията. Най-значим е съюзът "Семейство G9 и съюзници", в който влизат девет банди. Той е ръководен от Джими Шеризие с прякор "Барбекюто". Бившият полицай многократно е посочван от наблюдателите като един от най-могъщите мъже в Хаити. Миналата година Шеризие посочи Фидел Кастро и Малкълм Екс наред с други като модели за подражание пред списание "Ню Йоркър". "Харесвам и Мартин Лутър Кинг, но той не обичаше да ползва оръжие, а аз - да".

Каква е предисторията?

Бившата френска колония Хаити заема западната третина на карибския остров Еспаньола, а на изток се намира Доминиканската република, управлявана някога от Испания. Населението и на двете островни държави произхожда предимно от западното крайбрежие на Африка, което е отвлечено и поробено от колонизаторите.

Хаити става независима държава през 1804 година - след революция, възникнала в резултат на десетилетно въстание на робите. Това е единствената държава в западното полукълбо, която постига колониално управление, ръководено от някогашни роби от африкански произход. Оттогава насам обаче е имало много периоди на насилие и нестабилност, в които различните етнически групи се борят за надмощие.

От средата на 20 век диктаторът Франсоа Дювалие работи за свалянето от власт на етнически смесения елит на страната в полза на чернокожото мнозинство. Под негово ръководство безскрупулните брутални банди се превръщат в мощна паралелна сила наред с държавната власт. Ключово събитие е и опустошителното земетресение през 2010, което взе стотици хиляди жертви и с чиито последици държавата така и не успя да се справи. Тогава бандите успяха да разширят радиуса си на влияние далеч извън кварталите си и се овластиха още повече.

През 2019 година гражданското недоволство нараства и се насочва все повече срещу президента Жовенел Мойс, който е обвинен в корупция. През юли 2021 година Мойс е убит от неизвестни нападатели в резиденцията си. Оттогава Ариел Анри е начело на държавата. След убийството на Мойс страната е подложена на още по-голям натиск. Затова Анри се обърна към международната общност. През октомври 2023 Съветът за сигурност на ООН реши да разположи в Хаити многонационални сили за сигурност, ръководени от Кения.

Защо има проблеми с международната мисия?

Месеци преди решението на Съвета за сигурност на ООН президентът на Кения Уилям Руто беше предложил да в Хаити да бъдат изпратени до 1000 служители на силите за сигурност. СТаваше дума обаче не за войници, а за полицейски служители. Наблюдателите в Найроби изразиха съмнения дали тяхната подготовка и оборудване са подходящи за противопоставянето на бандите в Хаити, някои от които са тежко въоръжени.

През януари кенийски съд постанови, че Съветът за сигурност може да изпраща в чужбина само войници, но не и полицаи. Въпреки това съдът остави вратичка за полицейска мисия, ако със съответната държава има споразумение за това. Лидерът на Хаити отиде в Найроби в началото на март - именно за да подпише такова споразумение. Въпреки това кенийската опозиция вече заведе нов съдебен иск.

Освен това и финансирането на мисията все още не е уточнено. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън искаше да предостави до 200 милиона долара. Съмнително е обаче дали републиканците в Конгреса ще подкрепят този проект в разгара на предизборната кампания. Предстои да видим под каква форма международната общност ще отговори на призива на Хаити за помощ.

Автор: Давид Ел


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    20 4 Отговор
    Трябва да се побратимим с тази държава ,защото сме от една порода !!

    Коментиран от #4

  • 2 Я го знам !

    17 6 Отговор
    Путин е виновен.

    Коментиран от #5

  • 3 DW - Пропаганден машинен

    27 6 Отговор
    Отговор: И там имаше за управител едно известно Посолство!
  • 4 БРИКС

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Членки 👍
  • 5 Не е виновен бе

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Я го знам !":

    Ще прати Брикс Рубли да замаже палажението
  • 6 Сила

    23 2 Отговор
    След "революцията" първия черен император нарежда да бъдат избити всички бели хора...... Затова са най бедната и пропаднала държава до ден днешен......
  • 7 ще им мине

    19 6 Отговор
    Това са последиците от новите западни ценности и демокрацията .

    Коментиран от #11

  • 8 Приземен

    14 6 Отговор
    Еми така е! Където живеят диваци има дивотия - колкото по-големи са диваците толкова по-голяма е дивотията.

    Коментиран от #30

  • 9 това пишат агенциите

    18 4 Отговор
    Лесно е за този пореден изблик на насилие в Хаити да бъдат обвинени дългогодишната бедност, наследството от колониализма, широко разпространеното обезлесяване и намесите в страната на Европа и Саш .....

    Където се намеси Европа и краварите , после пустош ....
  • 10 💠🔆♻️

    6 2 Отговор
    В Доминика всичко е спокойно, демокрация и просперитет, а са на един остров.
  • 11 Сериознооо?

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "ще им мине":

    Угода немате.Ако не се меси западната цивилизация-лошо,ако се меси-пак лошо!
  • 12 Ягуар

    24 1 Отговор
    По тези въпроси се обърнете към бившия американски посланник и организатор на преврати и убийства в Хаити - Кенет Мъртън. Настоящият посланник на САЩ в България!
  • 13 кой е заинтересования

    8 2 Отговор
    Фаш обмислят изпращането на морски пехотинци в Хаити .

    Антитерористичните екипи за сигурност на Корпуса на морската пехота, известни като FAST, са разположени по целия свят за ограничени периоди от време, за да защитават или възстановяват активи на фаш.
  • 14 саш има дълга история в Хаити

    13 2 Отговор
    В нея са включени намеси за възстановяване на реда и подкрепяне на диктатори в годините на Студената война!!
    Още откакто Хаити извоюва свободата си от европейското господство , фашингтон го смята за част от своята сфера на влияние.
    Днес саш продължават да се месят в живота на Хаити .
    10-те хиляди американски войници, които са вече в Хаити или по бреговете му, са позната гледка за местните.
  • 15 💠🔆♻️

    3 2 Отговор
    Разликата м/у Хаити и Доминика е като м/у България и Швейцария, общо взето.

    Хаити са много суеверни, вуду и всякакви небивалици, били проспериращи с плантации от някаква “култура” докато местните не се вдигат на бунт, избиват плантаторите, изсичат дръвчетата и обявяват тяхна държава, каквото и да значи това, от тогава да сега е все така, на приливи и отливи, имаха си един наричат го
    Бейби Док за които се разказват страхотии и ужаси и неговият
    “security detail” “Тон тон макуте”.

    Коментиран от #29

  • 16 няколко пъти са окупирали Хаити

    11 3 Отговор
    И винаги краварите са поставяли тяхна марионетка .
    С откриването на Панамския канал през 1914 г. , окупират Хаити от 1915 до 1934 г.
    Там нищо не става без тяхна намеса .
  • 17 💠🔆♻️

    2 2 Отговор
    Същия като Банкянския Андрешко, ноо суеверен, отмъстителен и так далее.
  • 18 заради кого са тия проблеми

    9 0 Отговор
    Между 1915 и 1934 г. Хаити е окупирана от америте . По-късно от 1941 до 1945 г. америте превръщат Хаити в своя военна и продоволствена база по време на Втората световна война.
    И до сега не са напускали напълно.
  • 19 общо взето

    4 0 Отговор
    Цялата история на Хаити от създаването на държавата до днес е съпътствана от глад, стихийни бедствия и държавни преврати.
  • 20 💠🔆♻️

    0 8 Отговор
    Америка единствено се е опитвала да помага там, след голямото земетресение, изпратиха милиони, милиони и помощ на място с волунтери.
  • 21 Исторически парк

    11 1 Отговор
    Кенет мертен уби бившият премиер на хаити и се почна.. изпратиха го в България да повтори същия сценарий
  • 22 от време оно

    6 0 Отговор
    остров Тортуга е столица на пиратите ? А кои са пиратите ?
  • 23 Сталин

    8 0 Отговор
    С помощта на сащ,също като укрия
  • 24 Иго

    6 0 Отговор
    Приключват колонизаторите ,франсетата са бесни ,но не само те бягат агресорите американци
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Трагикомедия

    8 0 Отговор
    А хамериканският посланик бил с опит в мушенгиите и бандите. Затова ли се среща само с Буци и Шиши. Ми то в Булгаристана не е 80 процента ми 100 процента под властта на мутрите и полюцаите са само покрай дюнерджийницитр. То Хаити си е за почивка на българите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 орвил

    6 0 Отговор
    Колкото и да го усукват в статията , се разбира , че всъщност тези “банди“ воюват с прозападните колониални слуги в правителството на Хаити . Тази островна държава няма армия като в Мали , Буркина Фасо и Нигер и “бандите“ са взели нещата в свои ръце и се опитват да изгонят западняците от държавата си . Така подробно ни информираха за “бандите“ , но пропускат да ни кажат какъв стандарт на живот имат хората в Хаити под вещото ръководство на запада .
  • 29 Преди Бейби Док

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "💠🔆♻️":

    беше тейко му, Папа Док.
  • 30 Хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Приземен":

    Визираш бъгария. Нали? 6
  • 31 Ххх

    3 0 Отговор
    Където е минал французин само това остава пустиня всички техни колонии