Last news in Fakti

12 Март, 2024 21:50 3 117 25

На дъното на Балтийско море! "Северен поток" съди застрахователи заради взривовете на газопроводи през 2022 година

  • северен поток-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • балтийско море

Съдебните документи показват, че според текущата предварителна оценка "разходите по обезводняване и стабилизиране на газопроводите, по цялостния ремонт на тръбите и възстановяването на загубения газ" възлизат на суми между 1,2 милиарда и 1,35 милиарда евро

На дъното на Балтийско море! "Северен поток" съди застрахователи заради взривовете на газопроводи през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарската компания "Северен поток" (Nord Stream AG, дъщерна фирма на руския консорциум "Газпром") е завела дело за обезщетение на стойност над 400 милиона евро (436 милиона долара) срещу застрахователните компании, с които е работила, заради взривовете на нейни газопроводи в Балтийско море през 2022 г., предаде Ройтерс. За информацията си агенцията се позовава на съдебни документи, пише БТА.

Фирмата ищец е посочила базираните в Лондон международен застрахователен пазар "Лойдс" (Lloyd's Insurance Company) и застрахователна компания "Арч иншурънс" (Arch Insurance (EU) DAC) като ответници по делото, заведено от нея миналия месец в лондонския Висш съд.

Съдебните документи показват, че според текущата предварителна оценка "разходите по обезводняване и стабилизиране на газопроводите, по цялостния ремонт на тръбите и възстановяването на загубения газ" възлизат на суми между 1,2 милиарда евро и 1,35 милиарда евро.

В заведения от компанията "Северен поток" съдебен иск се упоменава още, че неин газопровод е изглеждал в един участък "изкъртен и деформиран", но в друг е бил наглед "изправно гладък и просто отделен". Ройтерс отбелязва, че от "Лойдс" са отказали коментар, а за момента от "Северен поток" и от "Арч иншурънс" все още не са отговорили на запитването на агенцията.

Предмет на делото са взривовете на газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море през септември 2022 г. Швеция, която миналия месец прекрати своето разследване, и Германия намериха следи от експлозиви, свързани с инцидента, които сочат към версията за преднамерени действия, отбелязва Ройтерс, като допълва, че Русия и Западът са се обвинили взаимно за случилото се.

Агенцията пояснява, че "Северен поток" съди "Лойдс" и от свое име, и от името на други изпълнители, подписали застрахователни полици, чиито интереси представлява.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жица

    58 1 Отговор
    Западняците ще плащат. Булка...
  • 2 Пич

    59 0 Отговор
    Тъпотията винаги се плаща !!! И нямам предвид това , което ще платят застрахователите !!! Още ще се плаща !!!
  • 3 Да бе

    34 1 Отговор
    Ще съди украинци и кравари? Странно...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    9 73 Отговор
    Европа трябва най-сетне да види истината без украса, а именно - Русия е един изключително опасен враг. Независимо, че Русия произвежда мизерните 1,5% от световния БВП, независимо че Европа е най-мощната икономика на земята (малко по-голям БВП от този на Щатите), Русия е в състояние да направи огромни поразии. И ги прави - даже в Африка направиха преврати и поразии, подкрепят терористи по цял свят, както и престъпни държави като Сев. Кореа. Затова, срещу Русия са нужни драстични мерки - вън от световния обмен и финанси, вън от всяка търговия (легална) и да се гледа на тях като на престъпен режим. Дипломатическите отношения с Русия да се сведат до ниво консулска служба с не повече от 4-5 дипломата. Европа има огромно богатство, интелигентност, висок стандарт и всичко това се застрашава от калния колхоз, който е неспособен да създаде общество, което хората да харесат - недопустимо е Европа да се държи меко с държава, в която само калта е повече от корупцията! Политиката трябва да е насочена към колапс на Русия за 5-6 години време, а не да се чакат 70 години както беше със СССР. Наскоро бях в Италия. Навръщане, единственото по което се разбира, че влизаш в Словения е ограничение на скоростта до 100 км в час за 500 метра. Спираш на бензиностанция -всичко е в Евро. В Хърватия - същото. Имат хората и Евро и Шенген. А на Бг границата чакаш, вадиш документи и пр. Заради Руската агентура, просмукала се на всички нива на власт в България.

    Коментиран от #25

  • 6 Русофил

    9 39 Отговор
    Само БГ губи умишлено съдебни спорове с руски компании. Кога БГ ще съди Газпром, че ни врътна
    кранчето питам.

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Отец Дионисий

    6 42 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    33 0 Отговор
    Добре,че в статията пак не сте питали кой е взривил потоците.Всеки път като зададете този въпрос отгоре ви отговарят като пращат буря на сащисаните.
  • 11 Последния Софиянец

    4 21 Отговор
    А от това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Механик

    40 1 Отговор
    Сега ЕВРЕЙСКИТЕ застрахователи ще "глътнат водица".
    Разбира се Дълбоката Държава ще се напраи на "ущипана мома" и ще остави "АВАТАРИТЕ" да блащат от джоб.
    Честити БАНАНиииииииии!
  • 14 Калпазанин

    16 1 Отговор
    Те краварите отдавна си взеха и ще си вземат своето затова го и гръмнаха, познайте и от кого
  • 15 лаик

    3 4 Отговор
    Всичко зависи от това какви рискове покрива полицата. Ако покрива диверсия ще получат нещо. Ако не покрива - прощай, Григорий (сбогом, Гринго)!

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ще видим,

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "лаик":

    ще видим…
  • 21 Само питам

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Кога ти врътна кранчето на теб питам?Когато отказа да си плащаш .Ами така се прави навсякъде.Анадънму?
  • 22 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "лаик":

    Швейцорий,драги,а не Григорий.
  • 23 Грета Тунбата

    8 1 Отговор
    Тия стотици тонове метан от тръбите в атмосферата, не ме притесняват. Зашото е добрър и екологичен метан. А вреден като тоя дето аз и кравите пръцкаме като се напасем вегански. Воините са са също екологични за въздуха и природата. Затова и не ги критикувам.

    Внесла съм законопроект в шведския парламент- до 2030г. всички китари и цигулки да са електрически. Само с такива умни дейностти можем да спасим бъдещето на децата си, които аз отказах да раждам.
  • 24 Грета Тунбата

    4 1 Отговор
    Тия стотици тонове метан от тръбите в атмосферата, не ме притесняват. Зашото е добрър и екологичен метан. А вреден като тоя дето аз и кравите пръцкаме като се напасем вегански. Воините са са също екологични за въздуха и природата. Затова и не ги критикувам.

    Внесла съм законопроект в шведския парламент- до 2030г. всички китари и цигулки да са електрически. Само с такива умни дейностти можем да спасим бъдещето на децата си, които аз отказах да раждам.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: