Last news in Fakti

12 Март, 2024 21:09 2 922 17

Реджеп Ердоган загадъчно заяви: Избори през март и приключвам!

  • турция-
  • екрем имамоглу-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган

Едроган беше избран за първи път за държавен глава през 2014 година, но през май м.г. той трябваше да премине през балотаж, което се случва за първи път

Реджеп Ердоган загадъчно заяви: Избори през март и приключвам! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако в Турция бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, президентът Реджеп Тайип Ердоган може да получи възможност да се кандидатира за трети мандат, това заяви министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от новинарския сайт „Хаберлер“, цитиран от БТА.

Министър Тунч прави това изявление на фона на изказването на Ердоган от миналата седмица, че местните избори, насрочени за 31 март, ще бъдат последни за него.

"Съгласно пълномощията, дадени ми от закона, това са последните ми избори", заяви Ердоган.

Турският държавен глава беше преизбран за нов президентски мандат през май 2023 г.

Ердоган беше избран за първи път за държавен глава през 2014 г. Но през май м.г. той трябваше да премине през балотаж, което се случва за първи път.

"Според чл. 101 от нашата Конституция президентът се избира за срок от 5 години и може да бъде избиран за 2 мандата, но параграф 3 на чл. 116 гласи, че ако Великото народно събрание реши да произведе предсрочни парламентарните избори, които съвпадат с втория мандат на президента, тогава държавният глава може да бъде издигнат за трети мандат", заяви министърът на правосъдието, цитиран от „Хаберлер“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    12 27 Отговор
    Същия диктатор като Путлер

    Коментиран от #2, #3, #4, #10, #15

  • 2 Осъзнаване?

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Откога почнахте да учите по-великите и влиятелни нации на акъл.На какво отгоре се чудя.
  • 3 ФАКТ

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    ПУТЛЕР Е 24 ГОДИНИ ПРЕЗИДЕНТ....ЕРДОГАН Е САМО 10...ИМА СЕРИОЗНА РАЗЛИКА...ПРИ ПУТЛЕР НЕЩАТА МАЛКО НАИСТИНА ПРИЛИЧАТ НА ДИКТАТУРА ВЕЧЕ...ОСВЕН ТОВА В ТУРЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ ИМА И ДРУГИ КАНДИДАТИ....В РУСИЯ ТАКИВА НЯМА....ТАМ АКО СЕ ЯВИ КОНКУРЕНТ ДЕРЕКТНО ПАДА ОТ САМОЛЕТ..ИЛИ ОТИВА НЯКЪДЕ В СИБИР...ТАКА ЧЕ НЕ ПРАВИ СРАВНЕНИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И ТУРЦИЯ..В РУСИЯ НЯМАШ ПРАВО НА ИЗБОР...НИКАКЪВ ИЗБОР...НО НА РУСНАЦИТЕ ЯВНО СИ ИМ ХАРЕСВА ДА СА БЕЗГЛАСНИ БУКВИ..ТАКА ЧЕ ВСИЧКО Е ТОЧНО ..ЯВНО.:)
  • 4 Ганьо

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Чак същия не е, но Путин и бай Тошо са по-близки, как беше всички за един въздържал се...
  • 5 така така

    4 9 Отговор
    Ти си приключил, фашист такъв!
  • 6 дом

    5 7 Отговор
    Власт не се дава, власт се взима. Измилисл го е коплето мръсно, ще стои на власт докато умре.
  • 7 Мишел

    2 13 Отговор
    Икономиката на Турция не се срина само заради подкрепата на Путин. Даже САЩ не можаха да я сринат и да сменят Ердоган.
    Но Ердоган на няколко пъти сгази лука във вреда на Русия и продължава с такива стъпки накриво. Започна видимо да подкрепя санкциите срещу Русия. Путин не прощава такова отношение към Русия и спира подкрепата за икономикана на Турция. В резултат Турция влиза бързо в жестока икономическа криза. За да не понесе вината за това, Ердоган ще сдаде властта.
    Турската криза ще усили тенденциите към криза в Европа и за ЕС ще стане невъзможно да помага с оръжие и финансиране на Украйна.
    Типична за Путин победна много ходова комбинация.

    Коментиран от #8, #11, #16

  • 8 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    Да, но 2028г. ....
  • 9 ХАРОН

    5 0 Отговор
    Така се прави. Подготвя заместник. Да се учат Бойко и чичо Вова от Санкт Петербург. Последния е най- конвертируем към ден днешен. Но това е анти реклама за заления потник!
  • 10 Хаха

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Значи когато хората си избират с мнозинство политик е диктатор,а когато е с ала бала и хората не могат да го гледат като Кирчо примерно е демокрация?Така ли?
    От експерименталния бъркоч срещу ковид на Ердо му се е увредило сърцето.Ще си пази здравето явно.
  • 11 А всъщност истината е

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    Че Русия все още се държи над водата благодарение на държави като Турция, които малко или много си затварят очите за санкциите.
  • 12 Българските турци

    14 2 Отговор
    Прям и откровен !... Винаги държи на думата си !... Той завършва мисията си във вътрешната политика на политическата платформа на Република Турция !. Никой обаче да не очаква от човек като Ердоган, да се оттегли с безразличие в някой скапан офис или кабинет за да пише мемоари или да чете стихове !...Човекът който години наред казва "Светът е по голям от ПЕТ ( 5 )", непременно ще премине към следващата си мисия !...Сега всички трябва да гадаят, коя е тая мисия !.. Може би е "Великият Туран" на Съюза на тюркските народи ?!..Може би е сплотяването на двата милиарда мюслюмани обитаващи планетата Земя под един общ възглед ?!... Или може би е една сериозна борба за Реконструкция в ООН , където всяка нация ,всеки народ , всяка държава ще има равностойна репутация , равностойна позиция и равностоен вот в решаването на международните проблеми ,кризи и конфликти , които са винаги актуални в съвместния живот на обитателите на тази планета ?!...
    Едно е сигурно !...Няма да се отървете лесно от "напаст" като Ердоган !!!
  • 13 Българските турци

    14 2 Отговор
    "Често пъти обрисуван като султан, който не може да бъде детрониран, настанил се в дворец с над 1100 стаи, построен за него на горист хълм в Анкара"

    Това са празнословия от една отчаяна пропагандна манипулация на хора, които винаги са били обречени на вечен провал пред силната каризма на Ердоган !... Нито един простосмъртен човек не може да отнесе и един атом от материалната структура на този свят в който сме изпратени да живеем и да се мъчим да издържим своя индивидуален изпит , за да се явим с достойнство пред онзи СЪД отреден за всички ни !!!
  • 14 Българските турци

    15 1 Отговор
    Евангелизмът и Ционизмът се стремят да предизвикат Армагедон или Хантигтоновата теория за сблъсъка на цивилизациите ! Светът е обладан от сатанизъм и джендъризъм и новият Содом и Гомор е много близо !... Ислямофобията която се нагнетява вече години наред е на път да предизвика евентуален катаклизъм ! Само разумни хора от типа на Ердоган са способни да овладеят беса на алчноста и извратената кръвожадност на сатаничния ционизъм !

    Коментиран от #17

  • 15 Пътник

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Да, във вътрешен пран е абсолюген диктатор и толерира строхотната корупция,заради коато при земетресението миналата година загинапа толкова много хора. Голяма маст от броковете со били строени при големи икономии и со нямали и акт 16, а там няколкото големи строителни холдинги са свързани със сина му..Но във външната политика е хитър и комбинативен и показа дипломатически умения .

    но се оказа с добри дипломатически умения през последните 4- 5 години във външната пэритика.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Правословен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    Хайде стига си издигал в култ Ердоган, бе, човече..Имало исрямофоция: Ави кой я предизвика- да не би ние, правосравтиту християни,? Не бяха ли ислямистките изроди от Алкайда, Исл.ямска държава и Ха.мас, а? Кой изнасилва и разчеква християнски жени и момичета и реже мъжки глави, а?? Я стига си проповядвал тук твоите защитни речи за тоя диктатор. Кътай си ги за теб, кланяй му се, но не ни натрапвай тия хросто.тии!
Новини по държави: