Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2024 14:49 5 064 52

Кои са въоръжените противници на Путин в Русия

  • русия-
  • доброволци-
  • легион-
  • украйна-
  • война-
  • руснаци-
  • путин-
  • владимир путин-
  • кремъл

Руски доброволчески сили, подкрепящи Украйна, са осъществили нападение в Курска област на руска територия

Кои са въоръжените противници на Путин в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Антикремълски руски въоръжени групировки са атакували села в Западна Русия край границата с Украйна. Губернаторът на Курска област потвърди съобщението, но отрече проукраинските доброволчески отряди да са осъществили пробив. Като се позова на написаното в Телеграм от бившия руски депутат от Думата Иля Пономарьов, който живее в Украйна, ZDF предаде, че граничното селце Лозовая Рудка временно е било под контрола на проукраинските доброволци.

От руското външно министерство уточниха, че нападателите са проникнали с танкове и бронетранспортьори в три точки, но в крайна сметка са били отблъснати. Училищата в Курск временно са останали затворени, става ясно още от информациите, които не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Още новини от Украйна

Според друго съобщение от района дрон е поразил склад за горива в западния руски град Орел, в резултат на което е избухнал пожар. Украински безпилотни апарати са атакували също и цели в руските области Белгород, Курск, Тула и Москва, предадоха още информационните агенции.

Кои са противниците на Путин, действащи на руска територия?

"Сибирски батальон", "Руски доброволчески корпус" и легион "Свобода за Русия" са формирования, които са "неразделна част от украинските въоръжени сили", обяснява военният експерт Андрас Рач пред ZDF. Това не са наемнически групи, бойци на свободна практика или просто някакви мародери. Според това, което е известно, "частите се състоят от етнически руснаци, които се сражават на украинска страна", допълва той. А според местни служители, за тези руски милиции се сражават и крайнодесни националисти, пише още ZDF.

Изданието цитира говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, според когото тези бойни части са съставени изключително от руски граждани. "На територията на Руската федерация те действат абсолютно автономно", казва той за "Украинска правда".

Колко силни са тези въоръжени групи и какво могат да постигнат?

Легионът "Свобода на Русия" е с численост приблизително колкото един батальон, т.е. разполага с няколкостотин бойци, обяснява Рач пред ZDF. Експертът смята, че другите две формации – “Руският доброволчески корпус" и "Сибирският батальон", общо разполагат с приблизително толкова бойци, колкото един слаб батальон.

С такава численост и въоръжение те са в състояние "да извършват изненадващи нападения в руските гранични райони и да създават сериозни грижи на руските гранични части", продължава Рач. По силите им е да задържат малки райони за кратко време, добавя военният експерт и уточнява, че целта всъщност не е тези територии да бъдат превзети и откъснати от Русия. По-скоро те нахлуват в даден район, причиняват щети, вдигат шум и бързо се изтеглят, още преди руснаците да успеят да мобилизират по-съществени сили срещу тях, разяснява ZDF.

По-значимо от военното е политическото значение на тези набези, казва пред германското издание Андрас Рач. В тази връзка той припомня, че Украйна обяви в началото на годината, че нейната стратегия включва и пренасянето на войната на руска територия. "Това нито е първото, нито ще бъде последното такова нападение", казва по този повод Рач.

Защо точно сега се активизират противниците на Путин?

"В края на тази седмица са президентските избори в Русия, а тези нападения на руска територия са крайно неблагоприятни за режима на Путин и за неговите привърженици в тези райони", обяснява военният експерт пред ZDF. В същото време той не смята, че тези краткотрайни набези на руска територия могат да доведат до по-голяма ескалация. На Москва ѝ е нужен по-сериозен повод, за да ескалира конфликта, смята Рач.

Той обаче е скептичен относно готовността на местните жители да подкрепят бунтовниците срещу режима, каквито призиви има в Телеграм. "Едва ли местните хора са доволни от това, че някой напада селата им", казва Рач. По-скоро тези призиви имат пропагандна цел, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хелоу

    46 27 Отговор
    Евроатлантиците постоянно дават за пример, ама виж на запад пътували хората, по-богат бил и по-хубави коли правил и за това трябвало да сме с него во веки. Нищо че ни затриват и смучат, вкарват мигранти и джендър политики. Това е мислене на платени жени драги само да ви кажа. При който дядо е по-богат при него. Няма чест, няма морал и правда. Това е същественната разлика която никога няма да проумете драги Евроатланти. Защото сте платени и купени отдавна в сърцата.

    Коментиран от #12

  • 2 Българин

    17 26 Отговор
    руснаците идват за Хаяско
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    28 34 Отговор
    Путин е пътник
  • 5 Хелоу

    27 23 Отговор
    Евроатлантиците постоянно дават за пример, ама виж на запад пътували хората, по-богат бил и по-хубави коли правил и за това трябвало да сме с него во веки. Нищо че ни затриват и смучат, вкарват мигранти и 25 пола политики. Това е мислене на платени жени драги само да ви кажа. При който дядо е по-богат при него. Няма чест, няма морал и правда. Това е същественната разлика която никога няма да проумете драги Евроатланти. Защото сте платени и купени отдавна в сърцата.
  • 6 Българин

    26 32 Отговор
    Русия губи войната

    Коментиран от #16

  • 7 Кристиан Костов

    35 13 Отговор
    Недоволни джендъри.

    Коментиран от #14

  • 8 Българин

    13 19 Отговор
    многоходовият си направи харакири
  • 9 Как кои са--

    44 14 Отговор
    Продажните нацисти-които са мелези от смесени укро-руски бракове--с промити бандеровски мозъци-с любезното съдействие на Запада
  • 10 КОТарАК

    12 11 Отговор
    абе те са гласоподаватели бе....ама сте и вие!! отиват да гласуват хората
  • 11 А защо не пишете

    44 11 Отговор
    за украинците, които помагат на рунсците- доброволчески отряди. Хахаха. Изброите им имената. Смешници. Колко сте ж.л..и. Обръщате инфото на 180⁰.
  • 12 честен ционист

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хелоу":

    Белите робини евентуално биват продадени.
  • 13 Путин

    6 6 Отговор
    Тубата с бензин е готова!
  • 14 касата

    22 21 Отговор

    До коментар #7 от "Кристиан Костов":

    Всички знаят, че джендърите и обратните са в Кремъл!
  • 15 Дойче веле ,🚮🚾

    28 14 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България

    Коментиран от #38

  • 16 Българин

    27 19 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Русия печели войната
  • 17 реру

    7 4 Отговор
    На някои от мъртвите противници пък в дните преди изборите откриват паметник.
    Гранитен паметник на "ПЪРВИ" /Евгений Пригожин/ и "ДЕВЕТИ" /Дмитрий Уткин/ вече е готов...

  • 18 Ами ето ги

    24 13 Отговор
    Снощи киевският режим се опита да пресече границата на Белгородска област, като едновременно с това обстрелва гражданска инфраструктура, опитвайки се по някакъв начин да увеличи нанесените щети. Диверсантите и предателите, според различни източници, са продължили атаката в продължение на 11 часа, но са спрени от войници на Руската гвардия, ФСБ и Министерството на отбраната.

    По данни на Министерството на отбраната броят на ликвидираните диверсанти е 284 убити, унищожени са седем танка, три бойни машини на пехотата „Брадли“ и два бронетранспортьора.

    Коментиран от #35

  • 19 Кресна

    26 3 Отговор
    Сайта с най ниското ниво и с най глупавите коментари .Избиване на комплекси с нискокачествени пропаганди.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кресна

    20 5 Отговор
    Гледайки пропагандата през ВСВ и сега във факти ,имам чувството ,че този сайт се е върнал средновековието интелектуално .

    Коментиран от #45, #46

  • 22 Кресна

    23 6 Отговор
    Ако някой увеличи русофилите в България ,то това е сайта ,Факти
  • 23 Кресна

    13 7 Отговор
    Имам професионално изкривяване да чета всеки ден всичката преса излизаща в български и чужди сайтове,но този сайт ние всички по ниско качество.
  • 24 Кресна

    9 6 Отговор
    Продължавайте в същия дух,Факти .
  • 25 Слава на НАТО

    15 20 Отговор
    Има и нормални руснаци.

    Коментиран от #39

  • 26 😅😂😆.....

    10 13 Отговор
    Глей ти... Украйна нападна русия🙊, влязоха с танкове в Курска област, горят рафинерии като факли, гърмят заводи като новогодишна заря, поздрави от Буданов по повод предстоящото преизбиране на Вовата за вожд на велика русия😁😜, сега чакаме Димон да излезе с атома, и да каже как ще остъкли планетата, хайде че взе да става скучно😁☝️.
  • 27 Яне Сандански

    26 11 Отговор
    Мадуро; Зеленски е по голям клоун и от нашия Гуйдо.Илон Мъск ; САЩ се управлява от идиоти.Джефри Сакс; Европа се превръща в бунището на света .Скот Ритър; САЩ са виновни за изчезването на Украйна и за милионите жертви .

    Коментиран от #48

  • 28 Историк

    16 12 Отговор
    Хайде пак пропаганда и лъжи:

    "частите се състоят от етнически руснаци, които се сражават на украинска страна"

    Че то от цяла Украйна етническите руснаци са две трети бе а в източните части са над 80% а останалите са поляци, унгарци, румънци, българи, татари и още доста други но липсват етнически украинци защото такава държава просто не е имало че да се създаде етнос "украинци".
  • 29 Абе

    11 8 Отговор
    Това е спецназ СБУ,ако някой си мисли че това са руски въстанници много се лъже.
  • 30 В.В.П.

    9 8 Отговор
    Много го страх Путин и федерацията от Измислиците на ДВ..Кефя се как им размазва мераците за живот ..Ахаха ..Путин е бог..преби ги като урвиии...Сега се драскат заклинанията ..Ахаха
  • 31 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Пропагандата става все по нелепа ..
  • 32 БеГемот

    7 1 Отговор
    Предполагам че ФСБ ги познава поименно и разполага дори с картоните им от психиатрията...
  • 33 'ква я мислихме, тя 'ква стана...

    5 11 Отговор
    Путин ке падне

    Коментиран от #36

  • 34 Учуден

    10 6 Отговор
    Поредния катастрофален опит на ВСУ да направи някаква провокация че положението на фронта със всеки ден става все по-зле а пропагандата от вкиснотото зеле се мъчи да го представи като някакво руско въстание може би - не им се разбира точно.

    Какво точно според зелето значи "етнически руснаци" - ами те всички укри са "етнически руснаци", ако има в предвид родените в Русия "смесените бракове" са над 25%. което значи че родените в Русия са над 12%.

    Ама важното е пропагандата да върви че има грантове за усвояване.

    Коментиран от #49

  • 35 тука има - тука нема

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ами ето ги":

    И като се събуди какво излезе?
  • 36 Тъпо соросоидче

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "'ква я мислихме, тя 'ква стана...":

    И на коча звънците
  • 37 Лили Марлен

    12 2 Отговор
    Вероятно са събрани и платени от англичаните.Нищо ново под слънцето.Отчаянието,какво ли не прави.То и генерал Власов имаше 1 милионна армия.Ама и нея я сполетя капутът.Само да не принудат руснаците да минат на военен режим,че тогава ще вием към луната.

    Коментиран от #52

  • 38 Дойче комиш

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дойче веле ,🚮🚾":

    Сакън,недей,такова весело четиво трудно се списва.
  • 39 Слава на НАТО

    8 6 Отговор

    До коментар #25 от "Слава на НАТО":

    Добре затъна НАТО
    В усръинското БЛАТО

    Коментиран от #44, #47

  • 40 истина ти казвам

    10 3 Отговор
    ......... става ясно още от информациите, които не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Абе тия на истина ли си мислат че едем доматите със колците!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣! Ние сме толкова лъгани че немате шанс бе кратунци! Фейка го надушваме от километри!
  • 41 куку

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Sкаnкhunt42":

    нацизма идва..
  • 42 мхааа

    6 2 Отговор
    Путя каза, че ги е опутил всичките, един не бил останал.
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    коо стаа ,бъ???мишел,пиичелите ли??
  • 44 Абе то

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Слава на НАТО":

    Има нещо такова,
    но в него затъна дядя Вова!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Така де

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кресна":

    Ама редовно четеш и препрочиташ Факти. Нъл тъй!
  • 47 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Слава на НАТО":

    Пак да кажа - това усраина е една специфична кафява област на гащите ти точно зад "мъжеството" ти, нали? Желанието да унизиш, обидиш и дехуманизираш хора които се борят да защитят Родината си показва едно много дълбоко комплексирано, смазано от собствения си живот и притворно същество. Разпознаваш ли се?
  • 48 Кресна

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Яне Сандански":

    Бащата на Зеленски се е бил бил с нацистите през втората световна война в периода от1941-45 година.
    Роден е през 1947.
  • 49 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 8 Отговор

    До коментар #34 от "Учуден":

    Откакто Рижия Клоун който някой ден самите американци ще разчекнат съботира американските доставки и остави жертвата невъоръжена пред насилника, крила ви поникнаха на русоробите, а? Е, не бързай да тържествуваш. Да не се гърчиш после пак в търсене на "обяснения" за руската "стратегия". Никога не подценявай хората които имат кураж и топки да воюват за родината си - не всички са безхарактерни мекотели родени да се влачат в краката на руските си идоли!
  • 50 Сократ

    2 0 Отговор
    Кои са? Ами Бандера да ги пита. Вече всички са при него. Амин.
  • 51 България

    2 0 Отговор
    Тия групи саполанковци с комофлажи скоро ще имат хотелски стаи на метър в земята
  • 52 Госта..

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Лили Марлен":

    И там има желаещи за лесни пари при нас са само по избори -несигурна работа ,а тук запада дава значи ще има и мераклии да ги вземат.Нормало капитализъм .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания