Last news in Fakti

14 Март, 2024 04:02 864 4

Австрия гони двама руски дипломати

  • австриярусия-
  • дипломати

Въпросните лица трябва да напуснат страната до 19 март

Австрия гони двама руски дипломати - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия обяви двама руски дипломати за персона нон грата, съобщи австрийската новинарска агенция АПА, цитирана от БТА.

Говорителка на външния министър Александър Шаленберг заяви пред АПА тази вечер, че двамата "са извършили действия, които са несъвместими с дипломатическия им статут".

Тази формулировка обикновено се използва, когато става въпрос за дейност на тайните служби. Публична тайна е, че сред служителите на руското посолство във Виена има шпиони.

Въпросните лица трябва да напуснат австрийската територия най-късно до 19 март. Те са работили в посолството на Русия в Австрия, а не в представителството към международните организации във Виена.

В миналото Австрия по-скоро се въздържаше да експулсира руски дипломати. Една от причините за това беше отражението върху австрийското представителство в Москва, което е с много по-ограничен персонал. Всъщност руското външно министерство веднага обяви "реакция" на "неоснователното" експулсиране на двамата дипломати. Очаква се австрийски дипломати в Москва също да бъдат принудени да си съберат багажа, дори и да не са виновни за нещо подобно на двамата заподозрени руски шпиони във Виена.

Съобщението предизвика незабавна реакция от страна на опозиционната партия НЕОС. Говорителят по външната политика и водач на партийната листа на предстоящите избори за Европейски парламент Хелмут Брандщетер изтъкна, че след нападението на Путин други държави от ЕС "масово са експулсирали дипломатически и технически персонал от страната". Само Унгария и Австрия не са направили това, "въпреки че е публична тайна, че около една трета от персонала на посолствата вероятно са шпиони" добави Брандщетер. Партията призова за по-нататъшно експулсиране на руски дипломати.

Липсата на твърда позиция спрямо Русия се вижда и от факта, че Руският културен институт във Виена все още не е затворен, въпреки че едва в началото на седмицата в него гостува представителят на Путин Михаил Швидкой, пише сайтът на радиото и телевизията ОРФ и съобщава, че депутатката от НЕОС Стефани Криспер ще повдигне въпроса в постоянната подкомисия на Комисията по вътрешни работи утре. "Как е възможно човек от най-близкото обкръжение на Путин просто да влезе безпроблемно в Австрия?", пита тя във връзка с визитата на Швидкой.

С това експулсиране броят на руските дипломати, на които Австрия е показала вратата през последните четири години, става 11, съобщава австрийската новинарска агенция АПА. През февруари миналата година четирима дипломати трябваше да се върнат у дома, включително двама от руското представителство към международните организации във Виена. През април 2022 година четирима дипломати също бяха експулсирани от страната, след като стана известно за зверското клане в Буча край Киев. Още преди руската агресия, през август 2020 година, един руски дипломат беше принуден да напусне Австрия заради икономически шпионаж, припомня АПА.

В списъка на дипломатическия и консулския корпус, управляван от министерството на външните работи, в момента фигурират 60 дипломати в двустранните руски представителства в Австрия. Петдесет и шест души са акредитирани към руското посолство във Виена, а четирима - към руското генерално консулство в Залцбург.

Министерството на външните работи отрече да има връзка между сегашните експулсирания и съобщението, появило се тази седмица във виенския седмичник "Фалтер", за контактите на Путин в Австрия. Обвиненията, отправени към политици от Австрийската партия на свободата в материала, бяха причината за пресконференцията днес на генералния секретар на управляващата Австрийска народна партия Кристиан Щокер, озаглавена „Как Русия влияе на политиката и медиите в Австрия и каква е ролята на Австрийската партия на свободата?“, на която Щокер заяви: „Създава се образът, че интересите на Русия се прокарват от Австрийската партия на свободата, което е в ущърб на сигурността в страната, на свободата на медиите, но и на нашия политически демократичен ред“.

Австрийската партия на свободата от своя страна отхвърли обвиненията като напълно неоснователни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не след дълго

    5 4 Отговор
    Ще ги моли да се върнат
  • 2 И от България да бъде....

    5 7 Отговор
    Изгонено руското посолство, и след това всички копейки, иначе няма управия.

    Коментиран от #4

  • 3 българин

    3 1 Отговор
    много важно ще им п--р--ъ--д--н--а--т на дядовия и не се радвайте тъпаци на австрия щото ще има още много ядрени физици мигранти
  • 4 Сократ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "И от България да бъде....":

    Направо да обявим война на Русия, така ли? Абе, ти да не си тагаренко, бе?
Новини по държави: