Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2024 08:55 1 446 66

ЕС ще добави още 5 милиарда евро за оръжия за Украйна

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • оръжия-
  • 5 милиарда евро

Брюксел заяви, че около 28 милиарда евро са били похарчени от страните членки и хазната на ЕС за подкрепа на армията на Украйна

ЕС ще добави още 5 милиарда евро за оръжия за Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Държавите членки на Европейския съюз се съгласиха в сряда да добавят 5 милиарда евро към централен фонд за плащане на оръжия, изпратени в Украйна, съобщава АФП и News.bg.

Решението е добре дошло за Киев, тъй като подкрепата от другия му основен поддръжник, Съединените щати, не е сигурна.

Белгия, която е ротационен председател на ЕС, каза, че посланиците на 27-те държави от блока са се съгласили "по принцип" относно плана за подкрепа на доставките на оръжие за Киев през 2024 г. с 5 милиарда евро.

След началото на войната през 2022 г. Европейският съюз за първи път се съгласи да финансира доставки на оръжия.

Оттогава той е отделил 6,1 милиарда евро от централния си Европейски фонд за мир главно за възстановяване на част от разходите за оръжия, изпратени от страните-членки на Украйна.

Натискът за укрепване на фонда на ЕС с още 5 милиарда евро беше отложен с месеци на фона на спорове между Германия и Франция.

Берлин настоя, че двустранната му подкрепа за Украйна трябва да бъде компенсирана от нейния принос, а Париж поиска да се възстановят разходите само за оръжия, произведени в Европа.

Дипломати казаха, че Германия - най-големият вносител във фонда - е постигнала компромис с Брюксел, за да компенсира процент от собствената си двустранна подкрепа срещу фонда.

Франция също е удовлетворена от ангажимента, че страните ще дават приоритет на покупките от европейски отбранителни фирми, но може да търси извън ЕС, ако определени боеприпаси или системи не са лесно достъпни.

Брюксел заяви, че около 28 милиарда евро са били похарчени от страните членки и хазната на ЕС за подкрепа на армията на Украйна.

Съобщението за последните средства за Украйна идва, когато силите на Киев са под натиск по фронтовата линия в лицето на недостига на боеприпаси.

Съединените щати обявиха във вторник нов оръжеен пакет от 300 милиона щатски долара за Украйна, но още 60 милиарда щатски долара финансиране остават в застой заради републиканците в Конгреса.

В Европа нараснаха предупрежденията, че неуспехът да продължи подкрепата си за Киев може да доведе до окончателното му поражение и че един смел Кремъл може след това да атакува други страни.

ЕС настоя да увеличи производството на оръжия и боеприпаси от своята отбранителна индустрия, но две години след войната все още се бори с това.

Блокът е напът да не изпълни обещанието, дадено преди година, да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда до този месец.

Междувременно Чехия оглави коалиция от 18 държави за закупуване на артилерийски снаряди извън Европа. Този месец Прага обеща да започне да изпраща първите 300 000 снаряда на Киев до седмици.

Междувременно Русия засили производството на оръжия, като постави икономиката си на бойна основа и получи големи доставки на оръжия от Иран и Северна Корея.

Лидерите на ЕС са готови да обсъдят усилията за стимулиране на европейската индустрия и подкрепата на Украйна на среща на върха в Брюксел следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    75 8 Отговор
    Така така. А после събирайте капачки за ковьози. Пфу. Отврат.
  • 2 Краварска медия

    39 5 Отговор
    Нема ядове, ние плащаме
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БСП за България и Радев

    60 5 Отговор
    Войнолюбците от колективния нациски Запад не спират да харчат парите на хората, за оръжия предизначени да отнемат живота на хиляди млади мъже, синове, бащи. Хора на които животът е пред тях. Това не нечовечност
  • 5 Мими Кучева

    40 8 Отговор
    Бравос та ЕС!До последният окраинец!😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #23

  • 6 Още може

    62 6 Отговор
    Стягай колана,европейски данъкоплатецо! Урсула не дава нейни пари,а твои
  • 7 Мими Кучева

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм веган":

    Връща се като цифка?😁😁😁🥳🤡👍
  • 8 Браво!

    7 48 Отговор
    Цивилизованите държави трябва да се подкрепят, срещу нашествието на орките!

    Коментиран от #11

  • 9 мъкаааа

    48 4 Отговор
    На България пак среден пръст. А и каубоите вече толкова време не си ни дават платените изтребители,които са стари и са им в наличност,но НЕ! Защо те използват парите ни ,а не плащат на българска банка поне лихви? Българското кривителство се прави,че не забелязва този проблем.
  • 10 Хитрото

    22 2 Отговор
    А кой ще даде и на нас да краднем нещо .
  • 11 Мими Кучева

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "Браво!":

    Ми оди са бий за Окраина и Зеля!😁😁😁🥳🤡👍
  • 12 ........

    36 3 Отговор
    Още 5,за да подклаждат войната и да има повод да се мобилизират насила още укри,които да пращат в безсмислени месомелачки.Вече започвам да мисля,че в коментарите под "Мордор" имат предвид Украйна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не разбрах

    24 1 Отговор
    Важното е да има мир !???...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оператор на права лопата

    24 4 Отговор
    Аз не знам Путин защо е толкова мекушав след всичките тези провокации. Ако беше Медведев или някой друг, щеше да е влязъл отдавна с танковете в Гейропа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хохо Бохо

    31 4 Отговор
    ЕС беше добър съюз докато беше икономически съюз. Сега е жалко подобие на СССР
  • 19 Оператор на права лопата

    29 3 Отговор
    Путин гали с перце тези нахалници.
    Такива д€били трябва да се превъзпитават с твърда ръка и подход.
  • 20 Илия

    35 3 Отговор
    Пропаганда след пропаганда. Снарядите и нужните неща продължават да се возят на Украна. Ако не беше така, вече да има поне 2 пробива. Сега , когато Украна има по 1 дрон на 1 руски войник, да циврите и хлипате за недостатъчно въоръжение е за наивниците. Ако САЩ се отдръпнат, това ознава, че ЕС есовците остават сами срещу Русия. Това е плашещо за тях, и затова е този вой.
  • 21 Най добрата защита е нападението!

    5 22 Отговор
    Затова напред към КРИМ !
    И да го ОСВОБОДИМ !
    Ще има много ДИМ !
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.

    Коментиран от #27

  • 22 гост

    27 5 Отговор
    И резултата накрая е нови американски милиардери и украински милионери! И за евро марионетките ще има нещо!
  • 23 Хахахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мими Кучева":

    Е, колко пъти ще го пишете това? И 100 пъти да го напишете пак са същите пари, повече няма да станат!😂😂😂

    Коментиран от #30

  • 24 поредното доказателство

    30 5 Отговор
    за пореден път този прогнил съюз показа че трябва да се разпадне !!! страните които са членки в съюза и са бедни получават по няколко милиона помощи обаче страна която не е членка получава милиарди ?!?!? това ако не е лицемерие и обслужване на американския интерес какво е?
  • 25 Трол

    1 7 Отговор
    Владимир Зеленски харесва това.
  • 26 ОБЕКТИВНО

    17 2 Отговор
    Изпращането на френски войски в Украйна може да доведе до това трети страни да помогнат на Русия, заяви бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен в интервю за телевизионния канал LCI. Според него в зоната на конфликта могат да се появят изтребители от Африка, Азия и Близкия Изток, а Глобалният Юг ще иска да нанесе удар по Запада.
    „Ако изпратим войски в Украйна, не можем да бъдем сигурни дали други страни няма да влязат в конфликта на страната на Русия. Няма ли да се сблъскаме с африкански, азиатски и близкоизточни изтребители? Ще се присъединят ли към тях страни от Глобалния Юг, които също искат да уредят сметките си със Запада?“, попита политикът.
    „Ако Западът, европейците, французите изпратят свои войници там, мислите ли, че солидарността ще играе на страната на Русия? Предполагам, че този въпрос трябва да бъде зададен. Във всеки случай нашите дипломати не са направили всичко необходимо, за да изолират Русия на международната арена. Ако Русия беше изолирана, щяхме да го видим. Мисля, че всъщност сме по-изолирани от Русия“, заключи Доминик дьо Вилпен.
    „И друг тревожен въпрос е възможността да избухнат нови конфликти. Украйна е в опасна ситуация, но какво ще стане, ако се отвори друг фронт? В Газа и Близкия Изток вече се водят боеве, а ситуацията на Корейския полуостров и Африка остава напрегната. Тогава ще водим война на пет континента. Трябва да вземете предвид тази реалност – мирът не е трагедията на Украйна“, каза бившият френски премиер.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вашето мнение

    21 3 Отговор
    Свидетели сме на нещо грандиозно. Икономически мощния и най-голямата военна сила в света на човечеството на колективния запад бяха разгромени от Русия. Сама Русия размаза и военно и икономически колоса, наречен колективен запад.
  • 29 Бако

    4 19 Отговор
    Много мъка го чака руският добитъК.
  • 30 👏👏👏

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахаха":

    Браво, парите повече няма да станат - Окраините ще станат по-малко 👍
    Сигурно това е целта 🙄
    👏👏👏
  • 31 Брейка

    4 14 Отговор
    Междувременно и последният руски АУАКСА е дал фира.Още на летището.
  • 32 Киев за три дни

    3 12 Отговор
    Мдааа
  • 33 Киро

    3 14 Отговор
    Няма край рашистката трагедия.
  • 34 Мобик

    3 15 Отговор
    Трети ден партизани млатят орки в курска и донецка области.

    Коментиран от #43

  • 35 Нетърпимо

    16 3 Отговор
    Цяла сутрин нито една новина за зилената хлебарка !??
    Шмръкна ли бело?
    Закуси ли?
    Ака ли, кога, какви количества.
    Ама недейте така. Не ни дръжте в напрежение и невидение
  • 36 Mиcиpkи,

    12 3 Отговор
    Парите ги обещахме, ясно.
    Ситуацията на фронта каква е?
  • 37 израждане

    15 2 Отговор
    Никъде не беше обявено ,че при влизането на държавите в ЕС влизат във военен съюз който се меси в във войни.Овладяват ни.
  • 38 Няма ли да е коректно

    12 3 Отговор
    Европейският съюз да отпусне известна сума с която да се закупи оръжие за освободителната организация хамас която се бори срещу израелската инвазия
    Иначе намирисва на двойни стандарти
  • 39 Сократ

    2 12 Отговор
    Лош ЕС.Ммого лош!Натъжихте. русофилите.Какви хора брей.Цялото възраждане днес трябва да драска по форумите.

    Коментиран от #53, #59

  • 40 Вълканов

    12 3 Отговор
    Вместо да използуват финансиите за подобряване на живота на населението в страните членки на Евросъюза, те ги дават за оръжие за продължаване на войната, за избиване на ора. Де3 факто се оказва, че колективно Евросъюзът е член на НАТО, който воюва срещу Русия. Оказва се, че всички членове на Евросъюза са воюващи. и трюбвя да очакват ответен удар. Едва ле обикновенните хора са съгласни с подобно положение.
  • 41 Госта..

    10 4 Отговор
    Абе Факти ,почина българския патриарх а за вас водеща новина е събирането на още пари за войната в Украйна.Нямате ли малко съвест ,малко българщина втръснахте на народа с вашия слугинаш.

    Коментиран от #65

  • 42 данъкоплатец

    10 2 Отговор
    аз не съм съгласен, крадци и предатели в Брюксел - оставки и затвор за вас!

    Коментиран от #45

  • 43 КОТарАК

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Мобик":

    И кви са тези "партизани",хохохоли под прикритие.Трепят ги мухи .
  • 44 ОПАААА

    4 10 Отговор
    Пари за Западно оръжие има. С него трепат рашистите путинисти. Нема милост за агресора.
  • 45 ЩО БЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "данъкоплатец":

    Преведи си заплатата /пенсията/ на Путин.....
  • 46 ВЪЗРОЖДЕНЕЦ ПУТИНИСТ

    2 3 Отговор
    Ние доброволно събираме пари за Путин. Да купи от Ким оръжия.
  • 47 факуса

    7 3 Отговор
    всичко да се удържи от депутатите на страните членки
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АРЕС Z

    6 2 Отговор
    Грабеж на европейския данъкоплатец.

    Коментиран от #50

  • 50 ПУТИН ПЪК ГРАБИ

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "АРЕС Z":

    От руския мужик милиарди за тая война, ама айде.
  • 51 НАТО

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "факуса":

    Чакаме ВОВАТА да съ тества с нас, ако му стиска де
  • 52 ха ха ха

    6 3 Отговор
    5 милиарда за оръжие от фонда за мир??
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 форсираният джо

    7 5 Отговор
    Не 5 милиарда !--- ако ще и 50 милиарда да бъдат предоставени на Украйна няма да помогне . Всичко това ще принуди Руската армия де бъде отново в Берлин на Александър плац. Фашизмът !- не само в Украйна , но и в Европа още веднъж трябва да бъде изкоренен.

    Коментиран от #55

  • 55 Лани едни нощни вълци бяха тръгнали към

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "форсираният джо":

    Берлин.Докъде стигнаха?Тази година пак,ли ще тръгват?
  • 56 Бисмарк

    6 1 Отговор
    МАЙКА ВИ ДА Е.Б.А. МРЪСНА ДА Е.Б.А ЗАРАДИ ВАС ГОРИВАТА И ХЛЯБА ПАК ЩЕ ПОСКЪПНАТ. ДА Е.Б.А И К.О.П.Е.Л.Е..Т.А.Т.А ВИ ДОЛНИ ДА Е.Б.А. ЕЙЙЙ ЗА ЕДНИ ПАРИ СЕ ПРО.Е.Б.А.Х.Т.Е., К.У.Р.В.И ДОЛНИ ПРОКЛЕТИ!
    ДА ГОРИ В А.Д.А ЗЕЛЕНСКИ И УКРАЙНА!

    Коментиран от #57

  • 57 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Бисмарк":

    При Нинова вице.....бензин 3.50 литър.СЕГА 2.70 литър,...при Нинова вице олио....6 лв литър,СЕГА. 3 лв литър......

    Коментиран от #64

  • 58 ПЕТ МИЛИАРДА ЗА УКРАЙНА

    0 3 Отговор
    Нови 100 хиляди руски трупа в украйна
  • 59 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Сократ":

    тъжни сме щот ползата за осрайна е никаква,а тез навлеци у нас ги рантутим за нашасметка,и зарад боклуци кат теб

    Коментиран от #60

  • 60 ЕС ПЛАЩА ЗА УКРАИНЦИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "факуса":

    Само БСП петолъчниците се правят че не знаят.
  • 61 И БГ ша са облажи от парите

    0 0 Отговор
    За производството на 155 ММ снаряди, гранатомети, куршуми и друго военно оборудване.
  • 62 Анатема

    1 0 Отговор
    Като 100% непредставен на национално и на ЕС ниво, искам само да кажа - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!!!
  • 63 ПОдгответе се за още инфлация

    3 0 Отговор
    Тея пари са взети от въздуха и всичко ше поскъпва безкрай така че заемополучателя да не може се възползва от тези пари неправилно и да застраши националната ситурност на европа като например изкупи компанииите на борсата и за да се дават такива пари а това са трилиони трябва всичко да е мега скъпо в страните дето печатат тея пари и дадените пари да са незначителна част от икономиката им и значителна част на заемополучателя...става вакууум при едните и налягане при другите
  • 64 То олиото толко е и олио

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "СТИГА БЕ":

    И бенза толко е бенз сичко е измама
  • 65 Що кат е умрел

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Госта..":

    Тука е рубрика новини свят...кой го боли че умрел агент манипулатор от дс и религиозната мафия
  • 66 Ком

    3 0 Отговор
    Евро-идиотите дават още 5млд за бандеровци, с мечта да предизвикат ядрена катастрофа. За която да обвинят Русия?!
Новини по държави: