Last news in Fakti

15 Март, 2024 08:56 2 207 27

Американска компания ще проектира първата в света лазерна термоядрена централа

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • термоядрена централа-
  • сащ-
  • лазер-
  • синтез

През април миналата година бе подписан меморандум за комерсиализацията на енергията от лазерен синтез

Американска компания ще проектира първата в света лазерна термоядрена централа - 1
Снимка: Shutterstock

Базираната в щата Калифорния Longview Fusion Energy Systems сключи договор с инженерно- строителната корпорация Fluor за проектиране на първата в света космическа лазерна термоядрена електроцентрала, предаде world-nuclear-news.org.

През април миналата година двете компании подписаха меморандум за комерсиализацията на енергията от лазерен синтез, като Longview планира капацитетът на тези мощности да бъде до 1600 мегавата. Те ще произвеждат електроенергия или водород за гориво и други материали за декарбонизация на тежката промишленост.

Това става възможно благодарение на постиженията на Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния, която разработва използването на лазер за предизвикване на термоядрен синтез от 1960 г., като използва мощни лазерни лъчи, за да създаде температури и налягания, подобни на тези в ядрата на звезди, гигантски планети и ядрени реакции.

През 2022 г. лабораторията провежда успешно първия по рода си контролиран експеримент за термоядрения синтез с лазер, при който е произведена повече енергия, отколкото използваната за стартирането му.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    17 24 Отговор
    Росатом има такава от 15 години.

    Коментиран от #13, #24

  • 2 Хахаха хахаха

    24 20 Отговор
    Както прочетете нещо свързано със САЩ да знаете, че е лъжа
  • 3 Факт4екър

    21 20 Отговор
    Хубаво е поне, че споделяте мечтите на краварите да знаем за какво мечтаят и фантазират
  • 4 Ха, Марийкини измислици

    18 14 Отговор
    Не е първата в света. И ние чакаме да ни информираш.:))
  • 5 Кога да пиша

    14 10 Отговор
    Завещанието. Ма то за тез работи трябва разрешение от батковците на Луната.
  • 6 Ердоган

    18 22 Отговор
    Защо се занимавят с глупасти, а не направят някое оръжие и да покожат 3D анимация, как унищожават някой град както прави Раша, и да заплашат, че имат достатъчно ядрени оръжия да унищожат Света както Путлер.

    Коментиран от #9

  • 7 Мда бе,

    14 20 Отговор
    Как пък да бе е първата в света. Щом е краварска естествено ще я пишете, че е първата. Излагацията е за вас. Те коментиращите са по знаещи от списвачите. Как да ви вярва човек.
  • 8 Развеселен

    28 11 Отговор
    Тролове специалисти по термоядрен синтез. Росатом имал такава от 15 години. Смешки в детската градина. Технологията за термоядрен синтез се разработва от десетилетия, защото ще реши енергийните проблеми на планетата, изобилие от енергия без радиоактивни отпадъци. Така че мечтата ще стане реалност.

    Коментиран от #14, #18, #22

  • 9 Ердоган каза, че Русия не заплашва. А БО

    12 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    че Русия не заплашва. А НАТО блъфира. Чети бе потур.
  • 10 Гост

    15 16 Отговор
    САЩ са разядена ротшилдска колония която е зарънала в дългове фалита вече е факт
  • 11 Ловец

    8 5 Отговор
    САЩ 🚾🚾🚾🚾😂😂😂😂😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хмхмхмхмхм

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Kaто го имат, защо кремъл не осигури на гражданите си нонстоп електричество, добивано по въпросният начин, а ги оставя на тъмно и ледено, а- нали уж русията имала и квалифицираните кадри, и технологиите, и правила всичко за гражданите си... Само преди 2 месеца в домовете на руснаците на 20 км от москва, се виждаха на снимки в тееграм сняг над 40 см. ВЪТРЕ, на стълбището в жилищната сграда- защо русия не обгрижи гражданите си с ток от този ви технология, като уж я притежавала от 15 години...Сащ неслучайно са много напред в технологиите, за съжаление, са по-напред и от ЕС- защото не бухат като в ЕС и в русия иновациите и изобретенията в чекмеджето, казано образно, и те да си отлежават там, а малко време след създаването на работещ модел, го въвеждат в експлоатация.
  • 14 Хмхмхмхмхм

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    Смешки и лъжа, разбира се, но лековерните вярват в тези руски смешки и руска лъжа. Време е да се пише истината по въпроса.

    Коментиран от #21

  • 15 да,да бъл?ейрия

    12 6 Отговор
    Америка,която няма програма за отработено ядрено гориво,ще става ядрен първооткривател,дори ганя метилов няма да повярва на това!
  • 16 МирО

    11 4 Отговор
    Доколкото разбрах “ЩЕ ПРОЕКТИРА”, да чертаят нема лошо.

    Коментиран от #17

  • 17 Хмхмхмхмхм

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "МирО":

    Ам тогава ти що не вземеш да /проектираш/ свръхсветлинния двигател на кораба Ентърпрайс от Стар трек, а- да не би, защото не ти достигат научни знания как да го конструираш и какъв материал да използваш за гориво;0 Айде- като много умен, проектирай го, направи работещ модел, регистрирай си патент, и България ще поиска да го купи, като ти възложи ти да го построиш- от проектирането до крайния момент- когато той заработи без никакви проблеми;0 Ще станеш мултимилиардер, ще получиш Нобелова награда и ще си гражданин на света, всяко дете в света ще знае името ти;0
  • 18 2002

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    Студения синтез, разбирачо! Не термоядрения!
  • 19 Историческа логика

    6 5 Отговор
    Е американска ще е, каква да е.
    Всичко се измисля от САЩ, Канада и ЕС, а то Азия се опитват да го копират.
  • 20 Червена топлина

    3 3 Отговор
    Ако някой си мисли, че термоядрения синтез ще реши нещо, жестоко се лъже..
  • 21 плевен

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хмхмхмхмхм":

    Щом искаш истината- хайде да я кажем: И американци и руснаци /а вероятно и британци/ са правили проучвания в тази насока и са получавали някакви резултати. Но са получавали много по- малко енергия отколкото са вложили.А обема се е побирал тна върха на топлийка. И каквоти говори факта, че са започнали преди 64 години и продължават да ти приказват в бъдеще време. Може твоите внуци да видят нещо реално, но ти...
  • 22 Ядрен физик

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    Огомно количество електроенергия без радиоактивен отпадък може и сега да се добива с ядрените реактори от последно поколение. С тази технология разполага Франция и Русия. Росатом пусна два такива реактора за демонстрация още преди 3-4 години. При тях се използва пълния цикъл на полуразпад на ядреното "гориво" при което се получава не-радиоактивен отпадък. Могат да се използват всички натрупани до момента радиоактивни отпадъци от старите АЕЦ като "гориво" за новия тип реактори. Другите плюсове при тях са че КПД се увеличава до над 90% и "ядреното гориво" се използва много по-дълго време, презареждането се прави през по-големи периоди. В този тип технология САЩ обявиха че ще им трябват поне 10 години за да настигнат Русия и Франция.
  • 23 От ЮАР

    2 3 Отговор
    Както винаги, от 150 години насам, Америка е локомотивът на света във Фундаменталните науки и водещите технологии.
  • 24 От ЮАР

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Другарю Запознат, хайде да вземеш да попрочетеш нещо - ВСИЧКИ ядрени технологии, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са разработени от Америка между 1940-1949 - ураниева бомба, плутониева бомба, бомба с до-критична и над-критична маса, водородна бомба, обогатяване на уран, получаване на плутоний, първия атомен реактор, реактори с вода, с въглерод, с натрий (за подводниците), всички методи за безопасност и пр. Русия получава данни чрез шпионаж и прави лоши копия на Американските оригинали. Това е историческата истина.

    Коментиран от #27

  • 25 Тези

    1 0 Отговор
    Се имат за Бог
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    На път са да направят ПЕРПЕТУММОБИЛЕ ! ( при който е произведена повече енергия, отколкото използваната за стартирането му. )
  • 27 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "От ЮАР":

    Затова ли САЩ купуват ядрено гориво от РУСИЯ ?