Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2024 12:14 1 549 56

ЕК отпусна 500 млн. евро за увеличаване на производството на боеприпаси

  • боеприпаси-
  • ек-
  • ес-
  • оръжия-
  • европа-
  • нато-
  • украйна-
  • русия

Комисията за първи път стимулира държавите-членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, обслужващи най-неотложните и критични нужди

ЕК отпусна 500 млн. евро за увеличаване на производството на боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия отпусна 500 милиона евро, предвидени в Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP). Това ще позволи на европейската отбранителна промишленост да увеличи капацитета си за производство до 2 милиона боеприпаси годишно до края на 2025 г.

Комисията приключи оценката съгласно Регламента ASAP за рекордно кратко време и подбра 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост при увеличаването на производството и готовността. Очаква се споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати да бъдат подписани през май 2024 г.

Още новини от Украйна

Комисията също така стартира работната програма за инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA) и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО).

Взети заедно, тези програми разполагат с бюджет от почти 2 милиарда евро. Тези стъпки за укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база се предприемат след приемането на първата по рода си Европейска стратегия за отбранителната промишленост (ЕСЗД) и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителна промишленост (EDIP).

С приемането на EDIRPA и стартирането на съответните покани за представяне на предложения Комисията за първи път стимулира държавите членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, обслужващи най-неотложните и критични нужди, особено тези, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. С общ бюджет от 310 милиона евро, работната програма на EDIRPA ще подпомага съвместното възлагане на обществени поръчки в областта на производството на боеприпаси и на противовъздушната и противоракетна отбрана. Крайният срок за представяне на предложения е 25 юли 2024 г.

За да се гарантира, че Европа остава начело на отбранителните технологии и иновации, Комисията прие четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО) и отправи съответните покани за представяне на предложения, като отпусна допълнителни 1,1 милиарда евро, включително 225 милиона евро за подкрепа на иновациите и стартиращите предприятия в областта на отбраната чрез специални мерки в рамките на иновационната схема на ЕС в областта на отбраната (EUDIS). Приоритетите за финансиране се договарят съвместно с държавите членки и отчитат нуждите от отбранителни технологии и способности, както и възникващите заплахи, подсилени от променената обстановка по отношение на сигурността.

Работната програма на ЕФО за 2024 г., обхващаща 32 теми от поканите за представяне на предложения, ще финансира проекти в ключови области на отбраната, включително противодействие на свръхзвукови ракети, разработване на редица безпилотни превозни средства във въздуха и на място и осигуряване на сигурна космическа комуникация. Тя подготвя почвата за системи за защита от следващо поколение, като например хеликоптери и средноголеми товарни въздухоплавателни средства.

Освен това в работната програма се предлагат мерки за подкрепа за насърчаване на иновациите и приобщаването в областта на отбраната чрез иновационната схема на ЕС в областта на отбраната (EUDIS) с финансиране за бизнес ускорител на EUDIS и възможности за намиране на партньори.

Актът в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) е пряк отговор на Съвета за спешно доставяне на боеприпаси и при поискване ракети на Украйна, както и за подпомагане на държавите членки да запълнят запасите си чрез въвеждане на целенасочени мерки. Актът има за цел да гарантира, че ЕС може да увеличи капацитета си за производство на боеприпаси. Финансова подкрепа ще бъде предоставена под формата на безвъзмездни средства за различни видове действия, допринасящи за усилията на европейската отбранителна промишленост да увеличи производствения си капацитет и да преодолее затрудненията. ASAP изпълнява направление 3 (промишлена част) от т.нар. подход в три направления на плана за боеприпасите, договорен от Съвета през март 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 12 Отговор
    С.Корея колко отпусна?примката се затяга

    Коментиран от #9

  • 2 само да питам

    23 4 Отговор
    тия пари за мир нали ма марко куха лейко?
  • 3 Реалист

    35 7 Отговор
    200 000 000 души в Европа гладуват а престъпниците от Брюксел плащат милиони за фашистката кауза на Киев

    Коментиран от #5

  • 4 КОТарАК

    3 20 Отговор
    от 400 г. Русия се опитва да развива търговски отношения със Запада , вкл.СССР имаше големи успехи , без санкции с изключение на най-новите техи...ботоксовата принцеса излезе придурок с размах-унищожи всичко за 1 ден

    Коментиран от #23, #55

  • 5 КОТарАК

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    2 от тризначките в Лондон и те гладуват, в подлеза ,нали?

    Коментиран от #8

  • 6 💸💰 Парици 💰💸

    5 14 Отговор
    Да се тепат сибирските мужици
    Натопорченко
  • 7 Абсолютна тъпотия

    16 1 Отговор
    И естествено от подбраните 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост няма нито един български !
  • 8 Професора

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Нямаше да са наркоманки ако ротшилдите не им продаваха наркотици.
  • 9 КОТарАК

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    в РФ кой продава наркотици?

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧУМАТА ЩЕ ТРЪШНЕ НАТО

    11 3 Отговор
    ЧИБА НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ , ЧИБА САЩ ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ !

    Коментиран от #53

  • 12 Руслан рушлякович

    2 9 Отговор
    Сажелявам гинаще Живи мъртви
    Путин ги праща на Сигурна смърт

    Коментиран от #15

  • 13 ЗАПАДА ДОКАРА НАРКОТИЦИТЕ

    9 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нацепен Американец

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Руслан рушлякович":

    Да бягат Руските пиянки
    Да не идвам да ги шамаря до Москва

    Коментиран от #22, #28

  • 16 Ъхъъъъъъ мозъци

    12 0 Отговор
    ЕК ги печата тези евро сигурно и ги "отпуска" нали ? Че това са бюджетни вноски от данъците на хората в Европа които директно ще отидат в джобовете на собствениците на общо 14 фирми с 31 проекта. Полза за хората няма никаква а само щета
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Оооо колко си само тъ.п почна сам да си задаваш въпроси хехехе...

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 😂😂😂😂

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Сам ли се питаш? 😄😄😄😄😄😂😂😂
  • 21 1% от всички тези пари

    6 1 Отговор
    се плащат директно от българският бюджет и нямат нищо общо с 2та процента за НАТО. Проблема обаче е и че не са заложени в бюджета на страната ни и огромна дупка отварят относно социалните плащания и т.н
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нацепен Американец":

    С кво ши ходиш да ги шляпаш❓
    Питам, щот да не затънеш, като тоновете джилязу на БРИТАНушките, и калта на US.РАиНцИТЕ ‼️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 В Европейския фонд за отбрана (ЕФО)

    6 0 Отговор
    България участва с 1% от парите ! Тези пари не са заложени в бюджета ни за тази година! От къде се вземат някой ще каже ли най на края ??? От кое перо са ?

    Коментиран от #27

  • 27 От там, от където бяха

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "В Европейския фонд за отбрана (ЕФО)":

    Коледните и великденските добавки !
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Нацепен Американец":

    Това не е от ТАСС на пияните мужици❗
    "Украински танков екипаж заби в блато дарен от Великобритания танк „Чалънджър 2“ по време на специална демонстрация за британския таблоид „Сън“, показват снимки, публикувани от вестника."
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Инна

    2 2 Отговор
    ASAP- as soon as possible.
    Този път
    mission impossible!
    За производството на оръжия са необходими не само пари, но и много други ресурси, които Европа няма. Следователно цената на оръжията там непрекъснато расте. И така, един снаряд вече е поскъпнал 8 пъти!

    Основният проблем на Европа е пълната липса на отбранителна способност, пише The Spectator
    Както наскоро отбеляза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Йоане,
    проблемът е не само в парите, но и във военно-промишления потенциал.
    Европа има голяма беда в това отношение. Свикнала да произвежда оръжия в мирно време в относително малки количества и без много бързане, сега тя трябва да промени подхода си. От началото на руската военна операция през февруари 2022 г.страните от ЕС се ангажираха да похарчат над 230 милиарда евро (200 милиарда британски лири) за модернизиране на своите арсенали.
    Понастоящем ЕС може да произвежда 400 000 боеприпаси годишно, но естонският министър на отбраната Хано Певкур (0) отбелязва, че за следващите 10 години е необходима годишна цифра от около 3 милиона, според европейския комисар по вътрешния пазар Тиери бретон (0). Това е необходимо за попълване на запасите, осигуряване на регионалните планове на НАТО и подкрепа на Украйна в нейната борба.
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "КОТарАК":

    На кого ще ги дава ❓
    Щото нали ЗАПАДНалИЯ свят не ги иска 🤔❗

    Коментиран от #38

  • 34 КОТарАК

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мачок":

    докарай мешка с марихуана , ще намерим пазар
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    8 0 Отговор
    Бяло магаре в нужно на зеления да му намести чакрите.
  • 38 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    на всеки който даде храна , ще дава ,и рускините сами ще се дават ,както навремето, по плажовете около Варна ,европейското Маями

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Надежда Нейнски

    9 0 Отговор
    Обединеният Въздух под Налягане събира средства за закупуване
    на боеприпаси от Зимбабве,Занзибар и островите Тонга.Жива да не бях ,потъна синята идея,че и със скачане не става вече.
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "КОТарАК":

    Ами те и сега руснаците ПРОДАВАТ нефтопродукти на всеки , който си плати ❗
    А на времето , по плажовете край Варна , беше много по-лесно да кацнеш върху полякиня, чехкинята или германка , отколкото да отделиш рускиня от групата им ❗😉❗
    ПО ЗДРАВ ,без тире, от
    "СПАСИТЕЛ на нежни души НА ПЛАЖА"

    Коментиран от #43

  • 42 Леонсио Парчето

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "КОТарАК":

    Коте, всеизвестно е ,че на тази възраст на която си ,чукнал 50така жени много не те интересуват.Мога да ти масажирам простатата индириктно.Градски сме,питай в Максуда за Леонсио парчето,ще те опътят.Задочно се познаваме,като за теб цената е 30туна.Нямаа саа плашиш,все още цените са в лева.

    Коментиран от #45, #46

  • 43 КОТарАК

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    айде бе..на мен рускините са ми били на-лесни..имаше и баламурници дето се изпожениха-и такъв лаф имаше-който не може да си вземе българка , ходи в СССР да се ожени..мь пришли..))))

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Леонсио Парчето":

    Къв 50-так , бе градски❗
    Сегашните 50 годишни 80-те са били в първи клас и още са учели мръсни думички🤔

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тодоров

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тероризъм му викат":

    Все хубави7746 новини,как да не ги полее човек.Наздраве🍷!
  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "КОТарАК":

    Една рускиня ми викаше:
    "Я знаю неколько думи по български! Гял борда! И гид борда!"
    Още на момента се направих , че ме викат спешно!
    Явно съм попаднал на някоя от твоите "бройки" ❗
  • 49 Митев

    1 0 Отговор
    500хиляди евро пари ли са,нещо тук май започна да намирисва на безпаричие,"на гол тумбак пищови",ще ни се смеят извън Европа.....
  • 50 Леонсио Парчето

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не ,бе една събота преди около 2 месеца Котарака и такива от неговата кръвна се бяха разчувствали и си говореха на колко години са ,та той каза ,че е на 49 или 52 нещо такова.Та оттам съдя ,че може и да ми стане клиент и дет се вика градски сме.

    Коментиран от #51

  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Леонсио Парчето":

    О. К. ама дори да е на 52 , то 80-те явно е ходел в някое от днешните СОУ ❗ И само е слушал лакърдиите на баща си и гостите❗
  • 52 Перо

    1 1 Отговор
    БГ ще почака малко парите от фонда за възстановяване и развитие! Поне до края на войната в Украйна!
  • 53 Да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЧУМАТА ЩЕ ТРЪШНЕ НАТО":

    Що, чакаш солдатите с калашниците ли? Скоро не са разстрелвали българи, липсват ли ти?
  • 54 Късно е

    0 0 Отговор
    На потънал кораб спасителни лодки не му трябват.
  • 55 филип ейджи

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    и турците ви търгуваха 500 години и пак ще ви търгуват, яко, яко...

    Коментиран от #56

  • 56 Хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "филип ейджи":

    Мечтите са безплатни.