Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2024 08:38 8 354 58

Русия систематично променя етническия състав във всяка окупирана територия

  • русия-
  • украйна-
  • етнически състав-
  • окупирана територия

През септември 2022 г. Русия обяви, че е анексирала още четири украински области - Донецк и Луганск на изток и Запорожие и Херсон на юг

Русия систематично променя етническия състав във всяка окупирана територия - 1
Снимка: БГНЕС

Откакто анексира Крим преди десетилетие, Русия се опитва да потисне украинската идентичност на черноморския полуостров. Това се посочва в доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от "Франс прес" и News.bg.

Отбелязва се, че същият принцип се използва и с останалите анексирани територии в Украйна.

Още новини от Украйна

През март 2014 г. Русия официално анексира полуострова, след като Крим гласува "за" отделянето от Украйна на референдум, който Западът обяви за нелегитимен.

По-късно същата година Москва подкрепи проруски бунт в Източна Украйна, а осем години по-късно президентът Владимир Путин започна пълномащабна война в прозападната страна.

През септември 2022 г. Русия обяви, че е анексирала още четири украински области - Донецк и Луганск на изток и Запорожие и Херсон на юг.

"За десет години окупация Русия направи всичко по силите си, за да делегитимира суверенитета на Украйна над Крим", посочва "Амнести". Организацията описва политиките, които Москва е използвала "за промяна на етническия състав" на полуострова.

"Тези политики, изглежда, са проект за плановете на Русия по отношение на други райони на Украйна, които окупира".

В доклада са описани опити за промяна на демографския състав на Крим - дом на кримските татари, мнозина от които бойкотираха спорния референдум през 2014 г.

Много членове на мюсюлманското малцинство не можаха да простят на Москва за ужасите, през които са преминали техните семейства по време на насилствените депортации през 1944 г. при съветския диктатор Йосиф Сталин.

Организацията за защита на правата заяви, че през последното десетилетие руските власти са се опитвали да потискат идентичността на украинските и кримските татари чрез редица ограничения, включително в образованието, религията, медиите и съдебната система.

"Промените в учебната програма и почти пълното премахване на обучението по украински език имат за цел да гарантират, че по-младите поколения няма да имат знанията и съзнанието, необходими за да оспорят руския наратив около историята на Крим", отбелязва се в доклада.

"Това се подсилва от заглушаването на всички независими медии, потискането на религиозните малцинства и техните практики и забраната на културните празници".

Хората в Крим са били задължени да приемат руски паспорти, в противен случай "са изправени пред лишаване от човешки права, спиране на достъпа до основни услуги и дори риск да бъдат депортирани", посочва "Амнести интернешънъл".

Инвазията на Путин в Украйна "драматично" влоши репресиите срещу всяко изразяване на подкрепа за Украйна или просто при подозрение за нелоялност към окупационните руски власти, отчита организацията.

Докладът изрежда наказателни мерки като уволнение от работа, глоби, обиски по домовете, произволен арест и наказателно преследване.

По данни на "Амнести интернешънъл" подобни политики се провеждат и в други територии на Украйна, които в момента са окупирани от Русия.

Организацията посочва, че е документирала "невъобразима индоктринация и принуда, извършвани от руските власти в училища в окупираните части на Запорожка и Херсонска област и други окупирани територии".

Докладът е публикуван след тридневните президентски избори в Русия, на които се очаква 71-годишният Путин да спечели още един шестгодишен мандат. Той се кандидатира без съпротива и месец след като основният му критик - 47-годишният Алексей Навални, почина внезапно в арктически затвор.

Гласуване се проведе и в петте окупирани области на Украйна, включително Крим.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    71 17 Отговор
    Ма разбира се, че Путин лично заселва марсианци във окрайна! Хахаха

    Коментиран от #24

  • 2 Последния Софиянец

    52 19 Отговор
    Путин ще ни спаси от ромите, помаците и джендърите.

    Коментиран от #8, #38, #56, #57

  • 3 Румен Радев

    63 16 Отговор
    Крим е руски!

    Коментиран от #15

  • 4 Нюз Бг

    55 17 Отговор
    Слава на Русия!Русия е сила и мощ!
  • 5 ЗОРО

    52 8 Отговор
    Има грешка, държавата исрел ги прави тия неща....
  • 6 Последния Софиянец

    65 14 Отговор
    Кримските татари са воювали за Хитлер.Трябва да благодарят на Сталин че ги е пожалил и само депортирал.
  • 7 Абе

    43 9 Отговор
    Я някой да ми покже къде Русия е обявила-"През септември 2022 г. Русия обяви, че е анексирала още четири украински области"
  • 8 ЗОРО

    26 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Къв ти е пък проблема на теб с помаците?

    Коментиран от #11, #40

  • 9 Делю Хайдутин

    53 12 Отговор
    Колкото има македонски език толкова и украински.
  • 10 София

    37 15 Отговор
    Слава на Путин Русия
  • 11 Последния Софиянец

    21 10 Отговор

    До коментар #8 от "ЗОРО":

    Помаците от ДПС.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Акула

    11 45 Отговор
    Слава на НАТО! НАТО е сила и мощ!
  • 14 Я пак

    11 3 Отговор
    Чий доклад?
  • 15 И факт

    32 13 Отговор

    До коментар #3 от "Румен Радев":

    Крим е руски!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЗОРО

    27 6 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Това са различни неща! ДПС са крадци и измамници, обаче кажи кои не са....боко, гнома, киро/асен читав ли са?
  • 18 😆😆😆

    23 8 Отговор
    Запада вече е пълно с мюсюлмани и завижда🙄, за това се пуска тая пропаганда 😆😆😆
  • 19 Ксаниба

    24 10 Отговор
    Русия е Империя!! Тя го подменя не като наглосаксите с индийцие или като фащисаните с индианците, просто им дава руски паспорти.
  • 20 наблюдател

    68 11 Отговор
    Не знам дали Русия променя етническия състав в окупираните територии, но виждам, че ЕС променя етническия състав в цяла Европа. Белите образовани християни се заменят с мургави, необразовани и агресивни мюсюлмани. В уж цивилизована Европа се забраняват книги, телевизии, сайтове, и се ограничава населението да спазва традициите си, за да не огорчи мургавите гости. Нещо по въпроса за тази подмяна, която касае и България, ще коментирате ли, или само Русия ви е в главите?

    Коментиран от #49

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХАХАХА

    46 9 Отговор
    Русия нищо не е анексирана. Това са руски територии. Нищо не променя ,етническия състав са в 80 % руснаци.
  • 24 Бухахаха ха

    11 28 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    В чест победата на Путин в Белгород трещи и гърми денонощно.
  • 25 Укранците

    30 7 Отговор
    Са малцинтвена група в териториалния термин у КраИна –дори из старите карти никъде не съществува такава държава !
    За кВи промени говорите ?!
  • 26 Локва

    19 2 Отговор
    Гледайте си местните измамници и мошеници.
  • 27 Никъде не се коментира фактът,

    32 6 Отговор
    че Крим винаги е бил автономна република, със собствен парламент и управление. Второ, там последните 2 века винаги са живеели най-много руснаци /около и над 80%/, ако погледнете социологически данни, откакто се събират такива. Трето, там има 3 официални езика - руски, украински и кримско-татарски. Нежеланието на Крим да бъде част от бандеровска Украйна, след като всеки има в семейството си загинал във Втората световна в битката с кафявата напаст, от която бандеровците са били всеотдайна част, не изглежда нещо неестествено, напротив. Четох, че парламентът на Крим ще гласува или е гласувал отмяна на решението от 1954 г. за присъединяването им към Украйна. Киевският режим да пищи колкото си иска, но това не променя реалността, когато нарушават собствената си конституция, според която Украйна е многонационална страна, а най-голямото "малцинство", ако въобще може да се нарече така, е рускоговорещо, но трябва да приеме, че децата им не могат да учат майчиния си език в училище. И това е бляскава демокрация, според западния наратив. Да не споменаваме стотиците клипчета с разни хора, залепени към дървета със смъкнати гащи, без съд и присъда, обливането със зелена боя на роми и т. н. Документирано е дори в доклади от минали години на Комисията за правата на човека към ООН, макар и те да са слуги на световния "елит". Има ги в интернет.

    Коментиран от #48

  • 28 Перо

    22 4 Отговор
    Каква идентичност имат украинците, като македонците!
  • 29 Глупаво е да са затворени границите ,

    9 1 Отговор
    а някой да мисли за смесени бракове на украинци , поляци , американци , българи . По голяма глупост не бях си предствил . Като божанеца дали работел за политик или работил за пепи еврото , или дали Алексей бил заплашван и дали един килър го гонел 40 години с 3 нападения . хахахахахаха
  • 30 Христо

    28 4 Отговор
    Първо Ленин, после Сталин и след това Хрушчов дариха чужди земи на Украйна. Ленин – Нова Русия, Сталин – полски и чехословашки, Хрушчов – Крим през 1954 г. По тези земи се извършва засилена украинизация. Между другото, Севастопол не е прехвърлен на Крим и там има руска военноморска база от времето на Екатерина 2, когато Украйна не е съществувала. Създаден е от Ленин след 1917г.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Много дарява

    7 11 Отговор

    До коментар #30 от "Христо":

    Русията ти.
  • 33 Русията ти

    11 18 Отговор

    До коментар #30 от "Христо":

    Дари Сев.Добруджа на Румъния за да вземе Молдова.На Сърбия дари Питотско и Нишко.Все изконно бълг .земи.И Изт.Румелия васал на Турция.Голями дарители са даряват чуждото .А и да върнат златото и скъпоценностите на Румъния.

    Коментиран от #41

  • 34 А бе как

    20 5 Отговор
    Хем татарите са малцинство хем Путин променял етническия състав и референдума бил нелегитимен!?! Щом другите са малцинство е нормално мнозинството руснаци да искат Крим да отиде в русия. То и сърбите в Косово не искаха Косово да се отдели от Сърбия но запада го направи. Значи за Косово може за Крим не?!?! А преди татарите Крим е населен от европейци..ютатарите са го завладели с идването на турците и преди тях европейците имат право над крим

    Коментиран от #53

  • 35 Демократ

    8 23 Отговор
    Нищо ново под небето, повече от 100 години Русия увеличава територията и населението си чрез тази жестока репресия над хората, насилствено под дулото на пищова да сменят народността и държавата си и ако искат да оцелеят, да станат руснаци. Трагедията, която се разиграва и сега, през 21 век, доказва,че в тази държава не може да има никакво развитие. Путин и преродения Сталин, създал СССР чрез жесток терор над съседните на Русия държави. Затова всички съседни й държави се въоръжават до зъби и се страхуват. Диктаторите държат хората в подчинение чрез страх, никоя демократична държава не приема страха и се борят срещу терориста Путин. Само да напомня ,че Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион - Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Тяхната независимост беше призната и от Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия.По същия начин искат да присвоят украинската територия Крим, Луганск, Запорожие, Донева област, областта Приднестровие ,която е на Молдова, но обявена от Русия за сепаратиска и толкова много иска да е част от Русия, че руските войски с калашници сдържат народната любов досега. 100 години един и същи терор над съседните държави. Трябва да има край най-после, за да си отдъхне света от империята на злото.

    Западът обаче обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска

    Коментиран от #37, #44, #54

  • 36 хахаха

    10 1 Отговор
    на сградата на Кримския парламент на ТРИ ЕЗИКА - руски, мова и татарски пише - Държавен съвет на република Крим....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 катран

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По време на ВСВ..кримски татари помагали на германци. За кого се молили кримски татари..вижте ,има го в интернет...
    1-ва молитва: за постигане на бърза победа и обща цел, както и за здраве и дълъг живот на фюрера Адолф Хитлер.
    2-ра молитва: за германския народ и неговата храбра армия.
    3-та молитва: за войниците на германския Вермахт, паднали в битка.
    Сталин какво трябваше да направи?
  • 39 РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!

    14 3 Отговор
    Укрофашагия... ?! Няма такава...умре Украйна... накрая...
  • 40 МРЪСНИ СА...

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЗОРО":

    ПОДМОЛНИ СА...НО ИМА И МНОГО ДОБРИ ХОРА...КАТО НАВСЯКЪДЕ
  • 41 т-п трол соросоиден

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Русията ти":

    Някой принуди ли на сила дядо ти да участва в ПСВ на грешната страна? Радвай се че през ВСВ е имало комунисти и партизани, че поне като са ни изтъргували на СССР, руснаците не са дали да отцепят още земи от България. Западните съюзници са искали да взимат още територии като репарации заради това че наши войски са били окупатори в съседни нам държави.
  • 42 Русолиз

    5 17 Отговор
    Късмет,че България няма обща граница с блатото русия.Отдавна да са ни "освободили"и върнали там от където сме дошли.

    Коментиран от #43

  • 43 Укроблиз

    14 4 Отговор

    До коментар #42 от "Русолиз":

    Късмет е че нямаме с покрайна, защото отдавна да са изпратили българи на война.
  • 44 Дядо Гадняр

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Демократ":

    Чичко как си? Добре ли си? Дишай дълбоко , ще се оправиш.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 НОВИЯТ

    1 2 Отговор
    етнически състав ще се обучава как да копае дупки в двора ... за санитарни нужди 🤣🤣🤣 !
  • 47 Пинокио

    3 3 Отговор
    Поредната лъжа.Има ли имбецили,които да се вържат на това ?
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Никъде не се коментира фактът,":

    Кримският античен град Фанагурис, е голямо търговско средище до 10в. от Р. Хр., а според редица учени, най-голямото открито до сега в причерноморския регион. Това е бил огромен град. Открит е преди средата на ХІХ век, от тогава до ден днешен го разкопават и проучват и са проучени едва 10% от предполагаемата му територия. Разкопки в този район се правят вече век и половина, за това време са написани хиляди и хиляди научни работи, споменаващи името Фанагория. Трудно се променят установени клишета. Този древен град, търговско средище, като столица на Българска държава е носил звучното българско име Панагюрище, записвано и преиначавано на Phanaguris = ФANAГOPIA=Фанагория = и др.
    Старата българска дума "панагюрище" означава територия на която се правят "панагири" , т.е. място за търговия. Имаме пълно покритие между името и социалната функция на селището.
    Интересно, какво е станало с многобройното българско население на този огромен град, след погубването му в резултат на многобройни набези след Х век на печениги, руси и други варвари? За жителите на сегашното Панагюрище, Каравелов веднъж се е изказал, че имали татарски физиономии, “клинки”. На един копривщенец му показвали етнографски атлас и той като видял волжски татарин и възкликнал "Клинка", демек панагюрец. За основателите на съвременното Панагюрище не се знае почти нищо, освен че са пришълци. Името му, също няма смислено обяснение. Там, може би се бил провеждал събор или малък панаир, който впоследствие
  • 49 ПРИПОМНЯНЕ

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "наблюдател":

    Ах, таз добричка Русия. Защо не провериш в източниците като как е завоювала територията от Урал до Тихия океан? Какво се е случило и се случва със стотината Сибирски племена и народи?
    Тайгата не може да плаща данъци в натура за хазната на руския император...данъците се плащат от поданици, а не от дърветата и мечките.
    ...
    Земите са разигравани на ТЪРГ и който главорез го спечели, на него матушка Екатерина е разрешавала да ги покори или пък прочисти от коренното население...Руската наглост и Космосът са безкрайни, за второто не съм сигурен.
  • 50 Това за което пишете

    6 3 Отговор
    Започна да се прави от Украинското правителство още през 2014. Правеше се и спрямо бесарабските българи ако сте забравили, така, че като пишете за Русия пишете и за Украйна. Поне за Украйна има потвърдени ФАКТИ преди още да имаше война.
  • 51 Спас

    6 3 Отговор
    ТИЯ ВЕЧЕ МИСЛЯТ, ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ НЕГРАМОТНИЦИ, НЕ САМО ЗОМБИРАНИТЕ ПРЕЗ ТЕЗИ 35 ГОДИНИ?! КОГАТО ИДВАТ НЕМЦИТЕ ТАМ 1942 Г. 90 % ОТ "КАРАБИНЕРИТЕ" ТАМ МИНАВАТ НА ФАШИСТКА СТРАНА И ПОВЕЧЕТО СТАВАТ КАРАБИНЕРИ. БЕЗЧИНСТВАТ И РАЗСТРЕЛВАТ ПОГОЛОВНО.... А ПОСЛЕ, ВИДИТЕ ЛИ СТАЛИН "ЖЕСТОКО" ГИ ПРЕМЕСТВА В УЗБЕКИСТАН ПРИ " ДРУГИ " КАРАБИНЕРИ", НО ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ, КОИТО ДА ГИ ВКАРАТ В ПРАВИЯ ПЪТ!!! ЦИРК. ФАЛШИВА ПРОПАГАНДНА СТАТИЯ!!!
  • 52 Гого

    3 3 Отговор
    БАЙ ДЪН И ШРЕК Ще населят Украя с араби и афроамериканци
  • 53 Бате Иво

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "А бе как":

    Много точен коментар
    Мислех да задам същия въпрос
    Значи за едни може за други не
    Както и да убиеш безжалостно над милион иракчани или да свалиш законно правителство е мироопазваща операция
    А това било пълномащабно нахлуване
    А стига с тая двойни стандарти
  • 54 Тъпократ

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Демократ":

    Тия тиради ходи си ги изнасяй на конференции
    При НПО то където си на хранилка .
    Мнението ти не ни интересува .

    Коментиран от #55

  • 55 Бай дън

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тъпократ":

    За една година си е увеличил електората със
    седем милион туристи .
    Честни избори а , жалко за трудовите американци , изградили тази велика държава с кръв , пот и лишения .
    Сега някакви лакоми корпорации да им отнемат
    Държавата .7758
  • 56 Льони

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Що не отидеш да ти дадат и на тебе един.2347
  • 57 Уисконсин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Те могат да те спасят веднага
  • 58 Българин

    1 0 Отговор
    Защо не напишете че съветския диктатор е грузинец!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания