Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2024 12:44 1 158 33

Руските президентски избори в превзетите украински области не се признават от ЕС

  • украйна-
  • русия-
  • президентски избори-
  • украински области-
  • европейски съюз

Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна

Руските президентски избори в превзетите украински области не се признават от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността, предава БТА.

Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Още новини от Украйна

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, се посочва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 46 Отговор
    многоходовият съсипа страната си
  • 2 Българин

    2 41 Отговор
    Хаяско няма да изкара годината
  • 3 Българин

    1 45 Отговор
    Путин е пътник
  • 4 Българин

    1 45 Отговор
    кремълското джудже да си вземе една туба бензин-докато още има в Мордор

    Коментиран от #16, #26

  • 5 Цар Путин

    39 0 Отговор
    Боли ма шп.ка

    Коментиран от #22

  • 6 Хмммм

    47 0 Отговор
    И кво от това? Кой го интересува? Излагаме се така с тия изяви.
  • 7 Бмх

    54 0 Отговор
    Ама ЕС пък призна еднополовите бракове, ще дойде време когато няма да има кой давиебе понеже всички ще сте пасивни!
  • 8 От страни

    44 0 Отговор
    Тия пита ли ги некой кой номер гащи носят?
  • 9 какво ги интересува

    47 0 Отговор
    американци и украинци бегат от фронтовете като попърлени . ЕС , значи аз не признавам и пазя демек старите . Глупост . Борел е тъп старик олигофрен .
  • 10 Пян_Гъ

    40 0 Отговор
    "Руските президентски избори в превзетите украински области не се признават от ЕС" -- Аз пък не признавам гравитационното поле на Юпитер (огъва, амка му, времепространството на Земята!!! Наглост!!!), само че на ЮПИТЕР ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА! ДАЖЕ НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕ КАКВО ЧУВСТВАМ!
  • 11 пенко

    29 0 Отговор
    СТРАДАМ ОТ ЕВРО КРЕТЕНИЗМА !!!! КОЙ ГИ ПИТА КАКВО ПРИЗНАВАТ !?!? КАКВА ВОЙНА РУСИЯ -НАТЮ --- НАТЮ ЕДИНСТВЕННО Е ПОБЕДИЛА - 200 КУБИНЦИ В ГРАНАДА И ЕДНО ПЛЕМЕ В ГУАМ - КЪДЕ ДРУГАДЕ - ПАНАМА - БИКИНИ - И ... ?????
  • 12 име

    37 0 Отговор
    Путин знае ли че трябва да се интересува от мнението на брюкселските зелки?
  • 13 Демократ

    0 36 Отговор
    Припомняме какво прави Русия с териториите на съседните й страни и как Путин изпълнява инструкциите на Сталин за величие отпреди 100 години: Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион - Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Тяхната независимост беше призната и от Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия.Западът обаче обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска да си върне двата региона, припомня Ройтерс. Същото е и положението на Приднестровието, което е територия на Молдова, ама иска да е част от Русия доброволно под дулото на руското мирно оръжие. Какво признава и какво не признава света Русия те я интересува, защото тя никога не е била част от цивилизования свят. Тя е била и ще си остане винаги империя на злото, лъжата и насилието.

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Кадир

    33 0 Отговор
    ЕС е едно политическо джудже. Кой го интересува какво признавали и какво не. САЩ каквото им наредят това ще е.
  • 15 бягащият джо

    25 0 Отговор
    Наплюват на Евро...гейовете тяхното мнение не е нужно на Руснаците да го запазят за себе си.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 россиян..

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Медведевь..след одесса-одессос,и тиквунците трети път няма да ги освобождаваме.
  • 18 И Киев е Руски

    21 0 Отговор
    И на кой му пука КО ШЕ Каже еврогейския съюз
  • 19 Мунчо юмручето

    5 8 Отговор
    Важно е да се празнува и поздравяват мусулманите за рамазан още малко и всичко ще се прави по ислямските закони
  • 20 Сократ

    19 0 Отговор
    И Русия си го премести
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахахаха

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цар Путин":

    На кой в Русия му пука, какво признават еЛГеБеТетата!😂😂😂😂😂😂 Палячовци!
  • 23 Селянин

    18 0 Отговор
    А в Косово признават ли се?
  • 24 Ххф

    16 0 Отговор
    Слава на Русия
  • 25 ЕС пръzна

    10 0 Отговор
    Сега като истински европеец ще го направя и аз.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    14 0 Отговор
    Вее едно някой във Русия го интересува мнението на ЕС за изборите хахахах излагат се все пак Русия не е член на ЕС така че вашето мнение няма никаква тежест хахаха

    Коментиран от #31

  • 28 И КО ОТ ТУЙ

    9 0 Отговор
    И ПУТИН ГО ПРЕМЕСТИ
  • 29 Американски наблюдатели

    7 0 Отговор
    са казали, че няма нарушения при изборите в Русия. Участвали са над 153 000 международни наблюдатели.
  • 30 Р.К.И.

    0 6 Отговор
    Щом част от процеса е замърсен, значи целият процес е замърсен. Изборите изобщо да не се признават. Това означава ,че за света Путин и властта в Кремъл са нелегитимни.
  • 31 Р.К.И.

    0 7 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    При непризнаване на изборите, Москва остава извън света. Политически, дипломатически, търговски, международни организации ... Много е сериозно това. Остават да си се варят в собствен сос и никой не ги признава. Путин или Лавров нещо си говорели - никой няма да им дава думата да говорят на международна сцена! Те са непризната власт.
  • 32 Керван

    3 0 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви. А Путин си го премести в другия крачол.
  • 33 Хм...

    0 0 Отговор
    Тоя борел първо да вземе да участва в избори и тогава да дава акъл. Че такива като него от Китай ги връщат с граждански полет. Пък в Турция седят на диванчетошс
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания