Last news in Fakti

19 Март, 2024 12:37 3 627 49

Войниците в Европа продължават да се оттеглят точно в момента, когато НАТО има нужда от тях

  • войници-
  • европа-
  • оттеглят-
  • нато-
  • нужда-
  • обединеното кралство-
  • франция-
  • украйна-
  • русия

В Обединеното кралство има годишен недостиг на 1100 войници - което се равнява на два пехотни батальона

Войниците в Европа продължават да се оттеглят точно в момента, когато НАТО има нужда от тях - 1
Снимка: БГНЕС

Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за задържане на военнослужещи, в опит да стимулира военния персонал да остане на служба, пише Политико и News.bg.

Това се случва няколко дни след като годишен доклад, представен на германския парламент, показа, че през 2023 г. около 1537 войници са напуснали Бундесвера, намалявайки го до 181 514 служители.

"Тези разговори сега съществуват във всички столици, във всички демокрации, които имат професионални армии без наборна служба", каза Лекорню в понеделник, споменавайки Обединеното кралство и Съединените щати.

"На срещите на НАТО можем да говорим за оборудване, но сега говорим и за... нивото на задържане", добави той.

Докато Европа се въоръжава отново в отговор на войната в Украйна, страни като Хърватия обмислят връщането на военната повинност. Други, като Дания , планират да го разширят, за да включат жени. Германия премахна наборната военна служба през 2011 г., но тъй като мнозина в армията остаряват, има подновена дискусия за повторно въвеждане на някаква система за национална служба.

За страните, разчитащи на професионални армии, е предизвикателството да направят въоръжените сили привлекателни - нещо, което е трудно да се направи във времена на ниска безработица, ожесточена конкуренция от частния сектор и широко разпространено използване на дистанционна работа.

Във Франция военният персонал остава във въоръжените сили средно с една година по-малко, отколкото преди. В Обединеното кралство има годишен недостиг на 1100 войници - което се равнява на два пехотни батальона - въпреки че правителството възложи наемането на персонал на частна фирма Capita.

Парите играят огромна роля в това хората да останат. Една от водещите мерки на френския план е да се повишат пенсиите за осигурителен стаж и възраст чрез интегриране на бонуси; увеличават се и заплатите. Но проблемът е, че условията на работата просто не са толкова привлекателни, като хроничният извънреден труд, месеците отсъствия от дома и пропуснатите периоди на възстановяване са нещо обичайно.

"Проблемът не е в набирането, а в задържането, трябва да задържим и семействата", каза адмирал Лиза Франчети, началник на военноморските операции на ВМС на САЩ, на конференция в Париж по-рано тази година.

В Полша новото правителство по-рано тази година обяви увеличение на заплатите с около 20 процента в опит да задържи войските. Минималната месечна заплата за войник се повишава от 4960 злоти (1150 евро) на 6000 злоти. В отговор на нарастващата заплаха от Русия, полската армия нарасна от 95 000 през 2015 г. на 215 000 тази година.

Френският план включва помощ при намиране на жилище и достъп до здравеопазване и грижи за деца. Двойките, които работят в министерството на въоръжените сили, дори ако единият да е цивилен, ще могат да прехвърлят длъжности заедно.

"Предпочитам да имам по-малко набирания, за да подобря задържането, отколкото да продължа с набирането на персонал, при което броят на задържаните хора постоянно намалява", каза Лекорню.

В Германия, като част от усилията за укрепване на националната отбрана, правителството иска да увеличи броя на въоръжените си сили до 203 000 души до началото на 2030 г., но набирането расте бавно.

Специалният комисар на Бундестага за въоръжените сили, Ева Хьогл, каза, че възстановяването на някаква форма на военна служба е един от начините да се обърнат нещата, но насочването към жените е по-очевиден ход за спиране на спада, тъй като потенциалът там "далеч не е изчерпан", написа депутатът.

Законодателството , прието миналата година , има за цел да направи условията по-привлекателни, включително повече подкрепа за грижи за деца и увеличени пенсии за осигурителен стаж и възраст.

Има проблеми не само с часовете, но и с основната инфраструктура. "Когато посещавам войските, вече не чувам, че липсват каски и защитни жилетки, а шкафчета", пише Хьогл в годишния доклад.

Според Хьогл, ремонтът на казарми и военни съоръжения ще струва около 50 милиарда евро - еквивалент на половината от общия специален фонд, създаден от правителството, за да обнови своите военни сили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    149 4 Отговор
    Не им се мре за Хънтър Байдън.

    Коментиран от #8

  • 2 ИстинатА

    145 2 Отговор
    На никой не му се мре за чужди идеали. Факт.

    Коментиран от #20

  • 3 НАТО

    129 2 Отговор
    има нужда от войници , но те не искат да воюват !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз да кажа

    129 5 Отговор
    Това само доказва, че НАТО не е отбранителен а нападателен съюз и хората го виждат и разбират. Живота е един и не трябва да се похабява от целите за господство на краварите. Не на НАТО.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    105 3 Отговор
    Не им се мре за окраинското Наци нещо а! Z
  • 8 Сталин

    75 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не им се мре за Израел и ционизма,ама като дойдат военните с полиция да те приберат от дома и те пратят да гниеш в окопите на Украйна какво ще направиш ако нямаш оръжие и да разстреляш тези кучета

    Коментиран от #16, #23, #42

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оператор на права лопата

    81 1 Отговор
    Какво прави една опоскана държава като нашата в НАТО? Сред всичките останали държави няма друга, която е по-зле от нас. Ние сме дъното.
    Попитайте онзи Паси ли е, какъвто е там да даде обяснение.
  • 12 Умирам от смях

    72 2 Отговор
    Ами не им се умира за правото на украйна да прави гейпаради и деца да си сменят пола. Също така да могат мигри да се заселват и да смучат социалната система междувременно изнасилвайки жени и деца.
  • 13 Леле

    60 0 Отговор
    Ще се оттеглят войниците, то е ясно защо. Няма адекватни условия за тях. Имат трудности с маникюра, прическите и епилацията. А когато се стреля им е трудно да постват във фейсбук и инстаграм. И нета е калпав в окопите и им пречи да гледат клипчета в тик-ток и ютуб.
  • 14 Да питам, бе

    59 1 Отговор
    Удължаването на агонията на Окрайна от страна на говедарите и тяхните пудели, очаквано ще хвърли стотици или хиляди млади мъже на фронта от сатанинския съюз. Гибелта им е сигурна и защо да губят живота си за някой друг? Нима НАТО е нападнато? Или някоя членка на пакта?
  • 15 Лелеее

    47 1 Отговор
    Какви бараби са тия!
    Ами няма да служат!
    По- добре жив, отколкото мъртав!
  • 16 Последния Софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Споко!Имам!И много други имат! Всичко е готово!
  • 17 Ха-ха...

    53 1 Отговор
    Всички в армиите на капитализма са НАЕМНИЦИ! Няма ПАТРИОТИЗЪМ! И за какво да има? Когато системата е такава, грабителска, фалшива? Ти да си военен и да си дадеш живота, докато някой и децата му, който имал много пари, не прави нищо и се скътава? Не ходят на война. Те са свикнали, "по-бедните" да правят всичко за тях. Еми кой луд в такава система ще отиде да умре за Тикви, Шишо-вци и Кокорковци?
    Да отидат те и сами да си спасяват богатствата и живота си!
    Типичен пример: Зеленото за тези 2 г. вече си присвои над 2 милиарда долара, докато украинските селяни ги хващат насила на пазара, в магазина, на улицата и насила ги пращат на фронта и след няколко дена се "връщат" в найлона!
    Е, никога, ама никога няма да има истинска мотивация за война. Да отидеш да те убият! Няма такава голяма сума, която може да те накара да умреш (като наемник или военен в капитализма) за някакви други или тъпи идеологии и някакви чужди интереси.
    Естествено се намират и наивници, които може просто и от убеждение да отидат на чужда война. И си хвърлят живота за нищо. Но това е свободната воля. Всеки има право да прави със себе си и живота си, каквото си поиска!
  • 18 Коренчето

    43 0 Отговор
    Глобалистите хем искат да размият понятията народ и страна, хем искат да има армия. Армията е функция на първите две, а за пари може да бъде само ЧВК. Проблемът е, че на умрелият пари не му трябват, т.е. ЧВК стават за всичко, но не за голяма война.
  • 19 има сдружения на бивши

    3 11 Отговор
    военни , полицаи , командоси , ами като искат да ги слагат на щат . Обучени - ненужни хора . Пълнейки нато ще има кой да ги командва за ученията . хахахахаха без ловни дружинки и сенчести генерали от запасите и дивеч повече , а и по малко клюки за ДС мафиозите на Павлова, борците , ами по хубаво . После нато като обере ЕС и на окопите .
  • 20 Препатило

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИстинатА":

    Никой не е длъжен да излага живота и здравето си на риск, защитавайки самозвани псевдо елити и имуществото и капиталите на онези, които са нотрупали всичко с цената на експлоатация на народите. Който има какво да брани, да си го брани за собствена сметка. Аз веч намам мило-драго, нито пък нещо за бранене, имам само огорчение, отвращение и дългове.
  • 21 ти да видиш

    43 0 Отговор
    Никой не иска да мре за печалбите на зеления наркоман и изкуфелия му шеф Бай Дрън!
  • 22 Отблизо

    50 0 Отговор
    Мой познат завърши висше военно училище преди две години и е на служба с десет годишен договор понеже беше на държавна издръжка. Сега търси начин да плати неустойката по договора и да напусне войската, защото е въпрос на време да ги мобилизират и пратят близо или на самия фронт, както казва той. Така се говори в тяхните среди и предполагам е вярно.

    Коментиран от #34

  • 23 Механик

    43 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Ми за какво ще ме пращат на фронта, ако нямам оръжие бе?
    Много си далеко от "умен".
    Не разбра ли, че тая дето я мислите, няма да става както сте я намислили? Не искаме да мрем за САЩ и евреите.

    Коментиран от #28

  • 24 БАНко

    46 1 Отговор
    СЛЕД КАТО МАКАРОНА ОБЯВИ ВОЙНА НА РУСИЯ , ЗА СЕДМИЦА 5000 ВОЕННИ ЗЗАЯВИХА НАПУСКАНЕ НА АРМИЯТА !!!
  • 25 КАК ТАКА?!

    49 1 Отговор
    Та нали Макрон каза,че НАТО ще праща войски в Украйна...?!
    Ама не очакваше негативната реакция на страните-членки...!
    Само смешните пуделчета - Литва,Латвия,Естония и...България му пригласяха,джафкайки угоднически...!

    Коментиран от #39

  • 26 ⚜️Лопата с чип⚜️

    40 0 Отговор
    Атлантически ценности , сър! Миролюбивите демокрации страдат , че няма пушечно месо!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 налагане на заблуда

    40 1 Отговор
    че Русия иска да унищожи или завладее европа без да обяснят манипулаторите защо го искат руснаците?
    Даже и да и го искат, не е възможно да нападнат навсякъде.
    Но като дърпат Руския мечок за опашката някои ще си изпатят.
    Пилеене на пари за пълнене на гуши на някои си, за сметка обедняващо население и инфлация в европа
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Точно тъй

    34 1 Отговор
    Не се оттеглят а напускат платената работа на кадрови войници. След като имат избор, правят го. От началото на тази година напусналите са двойно повече, но ще има затъмнение на тази информация. Редиците на Нато оредяват с пълна сила, а да видим кой нормален ще отиде да воюва в полза на фашагите?
  • 32 Ценности му е майката

    33 0 Отговор
    Юропските ценности уж голяма работа, ама нещо на никой не му се мре за тях. На 12 детето ти да си сменя пола. Гостите доктори и архитекти да вилнеят и дерибействат безнаказано. Неизбраните от никой юропски администратори да ти задават тон в живота, докато крадат като за последно. Да те бустят като овса с експерименталките, без да имаш право на глас. Да мреш в чужди войни
  • 33 Нещо сбъркано

    29 0 Отговор
    Две снимки--на едната мъж с копринени чорапи с дантели и къса пола,а на другата девойка в бойна униформа с автомат.Ами....сбъркано си е.Природата е казала как да бъде.Вместо да стимулират жените да оправят демографията на Стария континент,ние ще ги готвим за фронта

    Коментиран от #49

  • 34 Има начини!

    24 0 Отговор

    До коментар #22 от "Отблизо":

    Нека вземе кредит, колкото и да е голям, то финансовата система вече силно се "клати" и скоро ще има нещо друго! Опитват се да ни наложат цифровата диктатура, планирано е след около 2 г.. Но има и страни, които искат да минат на пари с материално покритие. Нека твоят познат да вземе кредит и да напусне армията, за да не го убият, пък дори и да са тежки условията на кредита, те няма да останат така дълго. Най-много още 3 години имаме и ще живеем в съвсем друга система! А това означава и за него, че условията на кредита му може и абсолютно да изчезнат... Той може даже да отиде да живее и на другият край на света? И ще остане жив! Една българка, Ружа от Германия направила пирамида, ограбила хиляди хора и се скри в Русия. Там са й дали сигурно друга идентичност, друго лице (пластична операция), друго име, паспорт и т.н.. и вече нея "я няма" като "старата Ружа", която търсят! Е, това е лош пример на човек, който избяга от света, за да не го накажат. Ама един военен може също да намери подобен начин и да се спаси!
  • 35 От първо лице

    29 0 Отговор
    Преди години ходиха на омиротворителни мисии в Европа и Близкия изток, плащаха им добре за мисия и имаше много желаещи. Сега напускат за да запазят живота си, иначе отиват директно в месомелачката. Слепи хора няма, има неорентирани такива. Жалко за тях.
  • 36 граф Монте Кристо

    22 1 Отговор
    Вижте сега,няма кой да му се връзва на акъла на макрон.Какъв авторитет има,какво страхопочитание,та да принуди целия ес да прати войници в окраине.И за какво,вярва ли някой че руската армия ще превземе и други страни ,след като приключи с окраине?Ако си кротуват,нищо лошо няма да им се случи,а пък които се навират между шамарите и си търсят белята,да не се оплакват после.
  • 37 Тино

    20 0 Отговор
    Браво на оттег
    Яките се. Само малоумници могат да искат война.Лошото е, е е пълно с идиоти.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 България ли?

    25 1 Отговор

    До коментар #25 от "КАК ТАКА?!":

    Ако некадърниците решат да пратят наша армия в 00кра, то това означава автоматически, че ние СМЕ във война с Русия, официално. Подобно на втората световна война. И тогава, нашето НС е решило да обяви на САЩ война??? И след това идват американски и британски самолети и са бомбардирали наши градове. Хиляди цивилни българи убити! Еми кой луд обявява война и да чака, че НИЩО НЯМА ДА МУ СЕ СЛУЧИ??? Още повече, да обявиш война на една или повече, много по-силни страни от тебе, трябва да си абсолютно без мозък!!! И днес, какво може да ни накара, ние да обявим ОФИЦИАЛНО ВОЙНА НА РУСИЯ??? Това е самоубийство!!! На нас ни стига само една ракета и сме фалирали, всичките! Това НЕ трябва да се допуска никога. И то каква полза ние имаме от война с Русия? НИЩО! САМО ГОЛЯМА ОПАСНОСТ, ДА НИ ЗАЛИЧАТ с ракетите си!

    Коментиран от #45

  • 40 Ами

    20 0 Отговор
    Като гледат и слушат откровено налудничавите приказки на т.нар. "евро лидери" е напълно разбираемо, че няма да стоят в армията и да подлагат на излишен риск семействата и себе си. Евро върхушката е напълно безконтролна и нескрито лунатична. И то далеч не само по темата "Украйна".
  • 41 Чочо

    24 1 Отговор
    Как една служба в армията може да бъде приятна.
    Като в един момент ще трябва да умираш за интереси на луди политици и ненаяли се олигарси
  • 42 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    КАКВО ЛИ ??? ЩЕ ГЛАСУВАШ ЗА МУТРОФАШИСТКОТО МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО ТОВА ЩЕ НАПРАВИШ И ЩЕ МРЕШ ПО ПОЛЕТАТА НА УКРИЯ.ЗАЩОТО 70%ОТ ЗЕМЯТА НА УКРИЯ Е КУПЕНА ОТ СИНА НА БАЙДЪН
  • 43 Хайдеее

    19 0 Отговор
    Адмирал лиза,и спец комисар на Бундестага по въоръжените сили- ева! Якоо! Копираме сащисаните,там една адмиралка на токчета-освен другото ,привърженик на дъгата.Скоро и у нас ще дойде.За да стигнеш до адмирал,трябва да си преминал цялата стълбица- курсант- матрос,младши офицер и т.н Това са минимум 25 години активна служба.И такива се репчат на Дракона и мечока.
  • 44 Зеленски

    15 1 Отговор
    Хайде, моето момче, готви бохчите и талигата. Мандата изтича. Или мислиш да поостанеш като Нетаняху. Толкова жалки и некадърни актьори сте всички, че "публиката" от запад на изток ви замерва с домати и яйца. Пародии на политици.
  • 45 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "България ли?":

    ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ В УКРИЯ ИМА НАД 60 БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ...БЯХА ОБУЧАВАНИ В В. ТЪРНОВО И ЗА ПО 5000 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ПОВЕЧЕТО БЯХА УБИТИ ТАМ .ДА ОБУЧАВАШ И ИЗПРАЩАШ ВОЕННИ ..ДЪРЖАВНО .... НЕ МОЖЕ ДА СА ДОБРОВОЛЦИ

    Коментиран от #46

  • 46 Знам, но слава Богу

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    още е в "сивата зона" на законите на войната!
    Австрийски военни го казаха също! Професионален военен си. Сваляш си военната униформа, отиваш "в отпуска", вземаш си украинска униформа и си на фронта там...
    Заплата ти дават в твоята страна, но официално, ти там не си "военен австриец", не си "военен от България"!
    Самата Русия не може да различи, какъв си там! Ти там не носиш бълграска униформа, значи НЕ СИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ! А кой ти плаща и дали ти плаща някой, вече е друг въпрос!
  • 47 флипп

    4 0 Отговор
    Тази зима България беше поставена на колене от 5 сантиметра сняг, за каква война говорим. Идеята на сатанистите е те да се бият тук, а не ние, нашата работа е просто да мрем за имперските интереси на ФАЩ.
  • 48 хр. грозев предателят

    2 0 Отговор
    Докато цивилизованите сви..не не им се умира за чужди интереси Украинците умират без да знаят за какво умират .
  • 49 Напомняне

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Нещо сбъркано":

    От Марс ли падаш, човеко?! Съвсем не са такива плановете за Европа на онези, дето дърпат конците на света. Те искат да затрият милиарди хора и да остане само един - "златният", а ти очакваш да оправят демографията на Европа. Събуди се бе, човек!
Новини по държави: