Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2024 14:55 1 741 29

Как Крим се превърна в "един голям затвор"

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • черно море

Русия анексира украинския полуостров преди точно десет години - през март 2014 година, днес той има важно символично, политическо и военно значение

Как Крим се превърна в "един голям затвор" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди 10 години Русия анексира Крим. Днес полуостровът е станал "затвор за цивилни, отвличани от новоокупираните области Херсон и Запорожие". Местонахождението на затворниците остава неясно, а условията са ужасяващи.

Фариде Абдурахманова е на 27. Уговорила се е за интервю с германската обществена телевизия АРД. Взела си е време за разговора, защото ѝ е важно да разкаже за онези преживявания, които преди две години са променили завинаги живота ѝ. "Отведоха съпруга ми от вкъщи. Бяха седем души, нахлуха в нашата къща и ме затвориха в една от стаите заедно с децата. След това се чуваха само удари, крясъци и викове. Измъчваха го много жестоко."

Семейството на Фариде живеело в едно селце в Южна Украйна, само на няколко километра от анексирания от Русия полуостров Крим. Руските окупатори обвинили съпруга ѝ, че е член на кримско-татарски батальон. Мюсюлманското малцинство, към което принадлежи семейството, е обект на особено внимание от страна на руските власти.

"Нямахме никаква възможност да питаме каквото и да било. Цялата стая беше пълна с кръв", разказва Абдурахманова пред АРД. "Завързаха му ръцете, нахлузиха му чувал на главата и го хвърлиха в колата. След три-четири дни ни се обадиха от ФСБ, за да ни кажат, че мъжът ми е при тях."

"Преди в Симферопол имаше само един затвор"

"При тях" - това означавало в Симферопол, Крим. Русия анексира украинския полуостров преди точно десет години - през март 2014. Днес той има важно символично, политическо и военно значение. Но не е само това, обяснява Олха Скрипник от правозащитната група "Крим".

"Важно е да се каже, и това е напълно нова ситуация за Крим, че полуостровът се превърна в затвор за хора от новоокупираните области Херсон и Запорожие. Те биват отвличани и откарвани в Крим. Преди това в Симферопол съществуваше само един затвор, в който бяха хвърляни и политически затворници", казва тя пред АРД.

Съпругът на Абдурахманова е един от стотиците украински цивилни граждани от южната част на страната, които са били насилствено отведени в Крим. Според Олха Скрипник е почти невъзможно да се установи колко души точно са били отвлечени и затворени в окупираните територии от началото на войната срещу Украйна.

Хората изчезват в системата на руските затвори, биват откъснати от външния свят, казва украинската правозащитничка. "Когато роднини, адвокати, Червеният кръст или украинските власти се намесят, руските власти не потвърждават, че търсеното лице е задържано. Те нямат адвокат." Олха Скрипник добавя: "Отвличат ги в някой град. Но официално тези хора не се намират в Симферопол. Даже официално изобщо не съществуват."

"Ние дори не знаем къде точно се намират"

Само през първата година от руската агресивна война срещу Украйна, в Симферопол са открити два нови затвора, казва Скрипник. Според проучване на Асошиейтед прес (АП) в окупираните територии на Украйна до няколко години броят на затворите ще се увеличи поне с 25 нови места за задържане. Има и малка надежда цивилните да бъдат освободени, казва още Скрипник. "В Женевската конвенция не се казва нищо за цивилни затворници. Никой не е предполагал, че една страна, която е във война, ще започне да задържа хиляди цивилни граждани", посочва правозащитничката, цитирана от АРД.

За военнопленниците има установена процедура: чрез размяна на пленници войниците могат да се завърнат у дома. "За цивилните граждани обаче няма никакъв регламент. Сега търсим някакъв начин да върнем тези хора у дома", казва Скрипник.

За някои от тях обаче всякакви мерки идват прекалено късно: някои умират след изтезания, тъй като не им се оказва медицинска помощ или пък от ужасните условия в затворите. "Ние дори не знаем къде точно се намират", допълва правозащитничката.

Съпругът на Фариде Абдурахманова вече е преместен в затвор в Русия - семейството му знае само това. Фариде се опитва да бъде силна - най-вече заради децата. Надява се, че съпругът ѝ ще бъде освободен - дори и това вече да граничи с чудо, се казва още в публикацията на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как германия

    28 8 Отговор
    се превърна в дойчистан
  • 2 ЕЙФАКтИФЕЙК

    33 9 Отговор
    НЕУМОРНИ СТЕ В ПРОСТО ПИСАНИЯТА.................
  • 3 Родител 6

    20 5 Отговор
    А любимата ни бАлгариА в ГЕТО.

    Коментиран от #9

  • 4 КОТарАК

    10 19 Отговор
    хе-то РФ си е затвор..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жа омра

    16 5 Отговор
    Филаделфия в ЗОМБИЛЕНД.

    Коментиран от #13

  • 8 знаем ва

    18 4 Отговор
    ДВ са говорилня на ЦРУ и много внимавайте с какви лъжи ви облъчват.
  • 9 КОТарАК

    6 15 Отговор

    До коментар #3 от "Родител 6":

    пиши България с голяма БУКВА!!! русоспиьо!!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Родител 6

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Асам Ром бе брафторчед....да живее balgaria.
  • 12 Не е вярно

    23 8 Отговор
    Големи глуп.сти, голяма пропаганда Скоро се върнаха познати от там. Казват, че такова бижу е станал Крим, сравнение с предишни години. Туристи всякъкви-навсякъде. Заведения работят денонощно. Хората /кримчани/ са спокойни и щастливи.

    Коментиран от #17

  • 13 при гадовете е зле

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Жа омра":

    Ми Детройт.Мазало е от престъпност.

    Коментиран от #21

  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 2 Отговор
    НА Т Ъ ПИ Т Е ОТ ДОИЧО ЗЕЛЕ КРИМ СЕ ОТДЕЛИ С РЕФЕРЕНДУМ НЕ Е АНЕКСИРАН
  • 15 МРАКОБЕСИЕ РУСКО

    6 7 Отговор
    Фашисткия режим на путин копира Хитлер. В концлагер Крим са задържани цивилни украински граждани!
  • 16 Селянин

    13 3 Отговор
    Дайте сега същата статия, само, че за някое палестинско семейство, че и там е голям фън, обаче никой нищо не казва, за хиладите избити деца и за умиращите в момента от жажда и глад.
    Много гнусно лицемерие.

    Коментиран от #22

  • 17 Анализатор

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "Не е вярно":

    Останали са само сибирски диви глигани.
    Отглеждат ги в полувоенни условия, но ги хранят поне веднъж дневно.
    Грухтят и скимтят на руски.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    10 2 Отговор
    Затвор, пък никой не ще да бяга от него...
    Абе, Дончовци, сваляйте гащите, вдигайте ръцете и се предавайте на руснаците. Поне няма да ви е за първи път.
  • 20 Шляхтиц

    10 1 Отговор
    Дойче Веле, не е останала на ВАС грижата в какво се е превърнал Крим. Имате си достатъчно ВАШИ проблеми. Решете най-напред тях. Шляхтиц
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НЕ УМЕН ПУ.РУ.ФИИЛ🚮

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Селянин":

    АМА ТОВА КЪДЕ Е......🤔

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Еееееааааа

    7 2 Отговор
    ,и аз искам да живея в тоз затвор наречен Крим и да се снимам на Ласточкиное гнездо,да бъда на Гелинджике,да ходя спокойно по крайбрежните булеварди и да се наслаждавам на красотата на този регион.Много простотии и глупости пишете,които са за евро пеали,тук не одите с тия ваши лъжи.
  • 25 Неграмотниците не си

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "НЕ УМЕН ПУ.РУ.ФИИЛ🚮":

    задавайте тъпанарските въпроси моля.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Констатираща

    2 0 Отговор
    Дори да беше вярно, изглежда само така може да има ред и закони в една държава. Законите за държавните изменници или съмнителни хора, трябва да са строги, за да създават респект и за да не могат да се намесват чрез такива хора, външните врагове и да подкопават политиката и икономиката на страната, да нарушават реда и безопасността на гражданите. Затова в такива държави, лидерите им са обичани от по-голямата част от населението, която не обича конфронтациите и желае да живее в мир, спокойствие и разбирателство.
  • 28 777

    3 0 Отговор
    Малее такива глупости,отдавна не съм чел.
  • 29 ДW тъпня

    1 0 Отговор
    Фаридже типичната южноукраинка, синеока, русокоска.
Новини по държави: