Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2024 23:41 3 284 72

"И моето семейство беше депортирано в Сибир"

  • кая калас-
  • сибир-
  • русия-
  • естония-
  • ссср-
  • украйна-
  • путин

Руската агресия срещу Украйна отвори у много естонци стари рани. Със своята ясна позиция Калас вдъхва кураж на своите сънародници.

"И моето семейство беше депортирано в Сибир" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кая Калас, премиерката на Естония, не престава да настоява за по-силна подкрепа за Украйна. И вероятно точно поради това през февруари името ѝ попадна в списъка на издирваните от Русия хора, припомня германската обществена телевизия АРД.

"Калас е един от най-видимите и активни западни правителствени ръководители от началото на руската инвазия", казва политоложката Кристи Райк от Естонския институт за външна политика. Експертката изобщо не е изненадана от факта, че Калас е под прицела на Москва. "Тя се обявява за силен съвместен подход - както по отношение на санкциите срещу Русия, така и за подкрепата за Украйна. Освен това настоява, че Русия трябва да понесе отговорност за вършените от нея военни престъпления."

Още новини от Украйна

От адвокатка до евродепутатка и премиерка

Списъкът на издирваните от Русия лица изглежда не впечатлява особено естонската правителствена ръководителка. Калас не се оставя да бъде сплашена от Путин, уверява самата тя. "Той иска да ни накара да се страхуваме, но това би му дало точно онова, което иска. Ето защо не трябва да се страхуваме", казва пред АРД естонската министър-председателка.

Калас произхожда от влиятелно естонско семейство. Баща ѝ и дядо ѝ също са били политици и са допринесли за развитието на страната. Това е една от причините първоначално тя да избере различен път и да направи кариера като адвокат. След това обаче бързо се издига в дясноцентристката либерална Реформистка партия, става евродепутатка, а после и първата жена начело на тази партия.

Семейната история като стимул

От 2021 година Калас е министър-председателка на Естония, която има обща граница с Русия и голямо малцинство от руски произход. "Когато СССР окупира Естония, тя депортира естонците в Сибир и вкара руснаци в страната. Моето собствено семейство също беше депортирано в Сибир", разказа преди време Калас. "В края на окупацията руското малцинство беше 30 процента."

Личната ѝ семейна история е и нейната мотивация: тя е показателна за това, което са преживели много естонци, пише АРД. Руската агресия срещу Украйна промени чувството за сигурност на много балтийци и отвори стари рани. А с ясната си позиция Калас вдъхва на своите сънародници кураж.

Това, че е обявена от Кремъл за издирване, няма да я накара да замълчи. "Путин очевидно използва това като оръжие, за да сее страх и да внушава, че не сме истинска държава. Той ме обвинява в неща, които всъщност са вътрешни руски дела. Но ние сме независима държава. Това показва, че мислите и мечтите му са империалистични. Сигурно съм на прав път, щом руснаците са ми толкова ядосани", цитира АРД думите на естонската министър-председателка.

Само един символичен акт

Калас уверява, че не се страхува. А и тя не възнамерява да пътува до Русия, където може да бъде задържана, нито пък до близки съюзници на Москва - като Беларус, Иран или Северна Корея, посочва политоложката Кристи Райк. В случая този ход на Кремъл има по-скоро символичен характер. Но Калас ще остане в полезрението на Москва като яростен критик, посочва още АРД.

Автор: Юлия Вешенбах (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    65 28 Отговор
    Поредната измислена “държава” от бившия СССР!

    Коментиран от #7, #39, #48

  • 2 име

    59 22 Отговор
    Храбра жена от храбро племе, но неблагодарно на руския император, че им направил държавица. Разказва ни каква ще бъде съдбата на зеления потник.

    Коментиран от #6, #23

  • 3 ........

    47 13 Отговор
    Къде е Зелето?Всички хора очакваха с нетърпение да се изкаже пламенно за изборите в Русия,а никакъв го няма.Хората взеха да си шушукат,че е предозирал.

    Коментиран от #16, #20, #49

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпрос

    10 26 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    За Румен Радев ли говориш?
  • 7 Хахахаха

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Поредната опорка на измисления СССР.

    Коментиран от #68

  • 8 Латвийци, естонци, литовци

    54 17 Отговор
    Десетки хиляди са били във Вермахта. По отношение на евреит и руснаци са били садисти по-лоши от немците. Пък сега демократи, горди с предците си

    Коментиран от #50

  • 9 Последния Софиянец

    31 10 Отговор
    Според изтеклата карта на НАТО България и Румъния трябва да бранят Чувала където попадаме в страхотна Одеса

    Коментиран от #26

  • 10 Знаещ

    13 27 Отговор
    Същото изселване е станало и с коренното население на Крим татарите, както и с много други народи като чеченците например.
  • 11 И е хубава

    12 25 Отговор
    А късака прилича на цървул.

    Коментиран от #17, #35, #58

  • 12 Мордор

    6 30 Отговор
    Мракът настъпва като чакал в атака.
    Мълния разкъсва над Мордор небето.
    Вълкът настръхнал боготвори Луната.
    Страхът навлиза дълбоко в сърцето.

    Роби на мрака и злата съдба,
    оковани в ада безбройни слепци.
    Демонски нокти раздират плътта,
    маските скриват безлични души.

    Черни рицари с черни коне,
    черни ездачи с червени очи.
    Черни окови на много ръце.
    Черно е робството в тези земи.

    Коментиран от #14

  • 13 Крайно време е

    11 43 Отговор
    Всички руснаци да бъдат изгонени от балтийските републики. Ест руснак, ест проблема. Нема руснак, нема проблема.

    Коментиран от #15, #42

  • 14 Еми кат нема диазепам

    8 23 Отговор

    До коментар #12 от "Мордор":

    е така.
    Мордор и червени очи.
    И вълци.
    И коне.

    Коментиран от #31

  • 15 Съгласен

    9 20 Отговор

    До коментар #13 от "Крайно време е":

    И тези в България.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХАХАХА

    48 9 Отговор
    А завоевателите на Америка направо са избили местното население ,и сега го държат не ,не в колония просто в резерват ,като застрашени от изчезване. ХАХАХА
  • 19 И защо

    39 10 Отговор
    например ние като българи трябва да носим риск за сигурността ни, заради например старите вражди на семейството на Кая с руската държава.

    Коментиран от #53

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Въобще

    38 8 Отговор
    Не ме интересуват обърканите разкази на естонци, латвийци, литовци и други евро катеричоци - много далечни за мен народи. Нито имам намерение да ходя да отстоявам тяхната "историческа правота".

    Коментиран от #51

  • 22 Всички русофили са в интернет

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "Мария Куроносова":

    Навън сякаш се изпраатили

    Коментиран от #30

  • 23 Интересно ,

    10 23 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Били им "направили държавицата " ама колхозник , чул ли си , кой им е дал култура и писменост ? Това крепостен нема го каже ..

    Коментиран от #66

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Преди войната си мислехме,че

    8 27 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #34, #41

  • 26 Дрътия Софианец

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    А смени плочата или питието ... 🤭😁
  • 27 Абе

    29 6 Отговор
    Европейската мания да се унищожи Русия и руския народ не ме вълнуват въобще. Никакви уйдурми да влизаме в директна война не следва да се вземат на сериозно.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Че навън

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всички русофили са в интернет":

    Кой ще говори със шм. тка като теб? Че и негр@.мотен, че и д@.н0сник.
  • 31 1944

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Еми кат нема диазепам":

    свърши ли самагона
  • 32 Абе ,

    4 15 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Нема такава мания ... Манията е у руските бимбарици , мислещи , че трябва да управляват Света .
  • 33 ХХХХ

    11 4 Отговор
    Нашите познати реститутки кулаци и до днес имат страх от системата на живков ессср, защото тя си е в България. Те родителите им са били 1946,когато са ги убили, гаджета, а децата им са се родили след 1946. Понякога мълчанието е злато. Путин и режима му са прави. Сега е не демокрация, а кой има зъб на някой или знае, че деди убити от комунисти, др лежали българи в Белене, псуват викат, да ви епа майката фашистка, има крайни комунисти сталинисти в бг и някои краища националисти. Не всичко бе зле при ессср в Бг, като изключим диктатурата, кво му бе зле гладен народ нямаше, и кво като карате бараките и втора употреба дрехи и храна в бг, хубаво е на запад, всеки го знае, но трябва да си се родил на запад, затова много българи с деца се мъчат за тях, за децата си и не искат завръщане в бг, а и самотниците без семейства. Иманработа на запад, а в бг е трудно, дори и пазач не те приемат, жалват се на средна възраст, а родителите им болни, а те по улиците се срещат и търсят връзки за работа, а едни млади момичета ги наели лели в детската градина и след 1 г ги освободили, а нямат село, и питат, нямаш ли позната, имам баба ми е директор хаха ще хванете менет, той се има с кмета, хем е мюсюлманка ама от града, а майка й бе гл сестра в зъболечение, много добри хора, но без връзки, а са трудолюбиви и мед сестра старша се хвана в шивсшката фирма, никой не я наемаше за мед сестра, ти чистач не можеш, ако нямаш хора, сега е още по зле наемат пенсионери частниците, и по цяла
  • 34 И сега

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Преди войната си мислехме,че":

    Се уверихме в това. Тук не чети, а чети специализирани сайтове
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 да питам

    7 14 Отговор
    Абе , сега кой готви на Путю ?!🤔

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Артилерист

    22 4 Отговор
    Балтийските републики се натягат пред новите господари, но, като България, икономически са много зле. Тази е станала премиерка с "активи" от депортираното семейство на родителите си, вероятно нацисти, но тя не е изключение. В ЕС само наследници на бивши фашисти, нацисти и есесовци се издигат за началници. В България, понеже омразата към фашистите все още е много силна, за висши управници, като правило, се издигат наследници на бивши комунисти, АБПКФ и номенклатурчици като Плевналиев, Паси, Борисов, Ристю Иванов, Терзиев и тн.

    Коментиран от #59

  • 38 идиоти

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "да питам":

    ти не знаеш ли той е извънземен има 9 двойника и скоро ще те изяде иди и се изкъпи

    Коментиран от #45

  • 39 Търновец

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    През 1425 тъкмо Балтийци и Унгарци се опитаха да ни освободят от Тюркяните, Балтийците са потомци на рицари и са Католици. Червената армия изгони от домовете им милиони Немци и стотици хиляди Японци от Курилите и Сахалин, един ден може и над да изгонят
  • 40 Да кажа

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "да питам":

    Жена ти...!

    Коментиран от #56

  • 41 Слуга на дявола

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "Преди войната си мислехме,че":

    русия действително е сила до сега нито една държава не устояла на такива санкции и срещу нея се бият 54 държави Путин е лидер не като нашия Бойко кирчо и пеевски
  • 42 Путин не обича педалите

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Крайно време е":

    ами да ги изгонят не проблем след като си заминат руснаците ще останат държави с по 300 000 и ще се затрият за 5 години сами
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "идиоти":

    Ооо геронтофиле ..🤭
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ...

    3 9 Отговор
    Копейките ТРЯБВА да бъдат депортирани в Сибир...

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ти па

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "........":

    Си Ален Делон, джанка скапана
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Па Путлер

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Въобще":

    И тук ще дойде, батка, и тогава ще те спасяват катеричоците, които имат пушки, щото ние ги претоппихме на скрап, и ги изпородадохме на Саддамланд, и други подобни "братски" държави.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гориил

    20 1 Отговор
    Нейният дядо е бил шеф на естонската полиция по време на окупацията и активно е сътрудничил на нацистите. Ето защо някои членове на семейство Калас попадат в съветски затвор след освобождението си.

    Коментиран от #57

  • 55 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "...":

    Кая Калас и Урсула Фон Дер Лайен са копейки.
  • 56 да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да кажа":

    Ако е така - гордея се !!!
  • 57 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Гориил":

    Защо помаците са пропуснали това в статията?
  • 58 Ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "И е хубава":

    Той по красавици си пада.А тя по кинти,нищо че е лесбийка.
  • 59 00001

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Артилерист":

    Средна работна заплата в Естония е 1500 евро след платени данаци,БНП е 32 500 долара на воерк на година.Бедни са в България средна работна заплата 845 евро на месец, каква ли е причината? А естиния е била по-зле от България икономически преди 1990.

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ненормални лъжци и фашисти сте

    7 2 Отговор
    Краварска пропаганда
  • 62 Няма я историята

    6 2 Отговор
    Няма я историята на тетката. В Сибир са пращали фашистите, грешката е била, че не са ги избивали. То пък една политичка, без дядо и татко.
  • 63 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    това за депортацията на естонците в Сибир е направо виц....има около 10хил изпратени "съмнителни" в Новосибирска област и след проверка върнати обратно, по скоро депортацията е с обратна посока 1920-1930г когато изселват и разкулачват естонците от Сибир....наскоро Естония искаше компенсация за съветската окупация от Русия като предложи вместо пари да получи икономическо управление над Новосибирска област за 6 години...сами искат да ходят в Сибир
  • 64 Зико

    4 1 Отговор
    Тая Кая да каже, защо мъжът и търгува с Русия, като е най-лошото на света?
    А ако бяха такива съветите, каквито ги описва дойч зеле, Кая нямаше да я има.
  • 65 Кая

    4 1 Отговор
    Кая татко ти не беше ли 20 години член на КПСС и подгонен за далавери?
    Я ни опресни малко историята?
    То всичките слуги расли с благинките на комунизма, сега сте първи борци за демокрация.
  • 66 Абе отпадък

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Интересно ,":

    колхозен, ти ли ще отваряш човката за културата аре у лево
  • 67 Гост

    1 1 Отговор
    Няма нация, която по-вече неистово да мрази руснаците, от естонците. Има снимков материал от уличните им демонстрации срещу Русия
    от началото на 80 те години в Стокхолм.На снимката начело върви
    " атаман" с черна рубашка накичена с ордени, неизвестно какви, с черни бричове и високи ботуши, развяващ знаме от преди ВСВ.Така че за Естония , моля, по кротко.
  • 68 Прозорлив

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Кая, Мая, Хана, Аннабела - атлантистките на власт ще потопят Европа в войни
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 На такива

    2 0 Отговор
    Боклуци, там им е мястото!
  • 71 Ксаниба

    2 0 Отговор
    потомствена нацистка????
  • 72 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "00001":

    И какво можеш да си купиш стия 1500€ ?
Новини по държави: