Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2024 17:11 1 350 54

Кулеба: Русия трябва да бъде спряна, защото ще създаде опасност за Европа и Централна Азия

  • украйна-
  • дмитро кулеба-
  • опастност-
  • европа-
  • централна азия-
  • русия-
  • спряна-
  • полша-
  • китай-
  • външен министър

Кулеба също така посочи големия потенциал на Китай да допринесе за края на войната в Украйна поради връзките между Пекин и Москва

Кулеба: Русия трябва да бъде спряна, защото ще създаде опасност за Европа и Централна Азия - 1
Снимка: БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе онлайн брифинг с журналисти от много държави за хода на събитията от войната в неговата страна. На него той отбеляза, че вече почти 25 месеца продължава руската инвазия, "чиято цел беше да унищожи Украйна" и в тази връзка Кулеба предупреди, че ако Русия не бъде спряна в Украйна, опасност съществува за страните от Европа и Централна Азия. Той посочи като мотив на руския президент Владимир Путин за действията му стремежът за възстановяване на мощта на Съветския съюз и Руската империя, предава БТА.

На фронтовата линия, простираща се на повече от 1000 км, обстановката остава напрегната. Външният министър на Украйна отбеляза засиленото използване от руска страна на планиращи бомби, с тегло от 500 до 1500 кг, чиято поразяваща сила е голяма.

Що се отнася до атаките на руските войски, Кулеба отбеляза, че очевидно Москва не цени човешкия живот, поради което настъпващите руски войници буквално минават през труповете на вече загиналите си другари. Той също така посочи, че успоредно със сраженията на фронтовата линия войските на Русия атакуват непрекъснато цивилното население и гражданската инфраструктура.

"Дроновете са новите герои във войната", отбеляза Кулеба, допълвайки, че до края на годината страната му ще произведе 1 000 000 бойни дрона.

По отношение на материалната обезпеченост на украинската армия, министърът посочи, тя има нужда от снабдяване с ракети с по-голям обсег на действие и бронирана техника, както и от муниции за артилерията и системи за ПВО.

"Нито една страна в света не иска мир повече от Украйна", подчерта външният министър и допълни, че страната му няма друг избор, освен да се защитава. Той допълни, че президентът Володимир Зеленски е предложил формулата за мир, която е единствено възможната.

На въпрос от унгарски журналист какво очаква от предстояща среща следващата седмица с унгарския външен министър, Кулеба отговори, че няма такава среща в програмата си и отбеляза, че е разговарял с Петер Сиярто преди няколко месеца (29 януари – бел. ред.) в Ужгород. Украинският външен министър допълни, че Киев и Будапеща работят по развитие на двустранните отношения и изрази надежда Унгария да не спъва усилията на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО.

Във връзка с агресивните планове на Москва Кулеба отбеляза, че ако страните от Централна и Източна Европа, както и от Централна Азия не искат да видят на своя територия руски войски, то тогава трябва да помогнат на Украйна да ги победи на своя земя.

С Полша Украйна няма проблеми, освен по отношение на търговията и селскостопанската продукция , посочи Кулеба.

Попитан какво е отношението на страните от Глобалния юг към страната му, украинският външен министър отбеляза, че динамиката на политическите отношения зависи от случващото се на фронта. В периодите, когато украинската армия бележи успехи, страните от Глобалния юг клонят към Киев, но при промяна, т.е. напредване на руските войски, те стават "по-балансирани".

Кулеба също така посочи големия потенциал на Китай да допринесе за края на войната в Украйна поради връзките между Пекин и Москва и отбеляза ползотворния разговор, който е провел на Международната конференция по сигурността в Мюнхен с външния министър на Китай Ван И.

Все още не може да бъде посочена дата за провеждането на среща на върха в Швейцария, на която Киев и неговите съюзници да обсъдят визията на президента Зеленски за мир в Украйна, отбеляза Кулеба, тъй като организирането на участието на множество държавни лидери изисква време.

Украинският външен министър не очаква промяна в политиката на Кремъл след проведените през уикенда президентски избори в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 87 Отговор
    Русия ще бъде поставена на колене

    Коментиран от #8, #30, #53

  • 2 Българин

    3 86 Отговор
    българите подкрепяме братята украинци срещу агресора

    Коментиран от #38, #54

  • 3 Българин

    3 70 Отговор
    Хаяско е пътник

    Коментиран от #39

  • 4 ТОДОР СТОЯНОВ

    64 2 Отговор
    БОЛЕН Е ЧОВЕКА...

    Коментиран от #40

  • 5 Путинофил

    5 68 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 6 Сократ

    80 2 Отговор
    Кулеба, и да пророкуваш или не, с вас е свършено. Укрия ще остане един лош спомен.

    Коментиран от #18

  • 7 Хохо Бохо

    59 2 Отговор
    М не, но ще си върне Украйна и ще нарита неонацистите. Друго няма да се случи
  • 8 Хохо Бохо

    59 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Видиш ли руснак на колене- бягай, навел се е да си върже кубинките.

    Коментиран от #12

  • 9 ШАЛТЕТО

    57 2 Отговор
    Да вземеш да се гръмнеш - но преди клоуна!Така,за смелост-да види ,че не е трудно!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Боки Чан

    44 3 Отговор
    Млъквай, ревльо!
  • 12 Какви кубинки бе

    5 50 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    те одат с галоши. Добре, че са китайците.

    Коментиран от #19, #41

  • 13 Голям джендър

    38 1 Отговор
    Как му са се обърнали джуките от с..ки!

    Коментиран от #24

  • 14 Пантагрюел

    54 3 Отговор
    Украйна не иска мир.
    Обещаха на Борката Джонсънов: до последната украинка.
    Колкото и да го усукват,че Русия е заплаха за Меркурий,Сатурн и съзвездието Касиопея,нама да го огрее.
    Или пък може да го подгрее един ФАБ 1500.
  • 15 Кулеба

    53 1 Отговор
    Не се прави на герой. Вие сами си изпросихме тази война. И бяхте подготвени за нея. Не ни се прави на интересен и защитник. Русия няма интереси да напада Европа. А вас и за ви подкрепят, няма да се справите . Затова послушайте Папата и спаси малкото останалите украйнци. Формулата за мир на Зеленски не работи при условие, че сте загубили една пета от териториите си. Така пари няма действайте, бяло знаме.
  • 16 Някой

    43 1 Отговор
    Хм. Това ли ви е вече тезата? И за кого в Европа е опасна Русия? За Украйна не питам - сами си навлякохме войната.
    В Централна Азия кой е застрашен от Русия? Кой?
    Стига глупости, че вече на всички им писна от мрънканиците ви.
  • 17 Аре бегай бе

    37 2 Отговор
    Цървулко
    Омръзнахте на всички
  • 18 Кулеба

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Не пророкува,той манипулира.Спи и види,че света ще скочи дв помага та уsрайна.
    Спи и види,че ще надделее Русия и той,и зе да откраднат от западните пари до край на живота си!
  • 19 Абе,цър вул

    38 2 Отговор

    До коментар #12 от "Какви кубинки бе":

    И копчетата в зБГ са китайски, бре. Погледни си запалката, погледни си парцалите и гслошите .Вдсчко е китсйско. Китай завладя Европа икономически. Седнал за Русия да обяснява.
  • 20 Дрън дрън та пляс

    26 1 Отговор
    Стига всява паника бе хари потър
  • 21 име

    31 1 Отговор
    Алчността е най-голямата опасност. Има две огнища на тази опасност на Земята, едното се намира на едни остров до Европа, а другото отвъд един океан.

    П.п. онова зло в Божиите земи е производно на тези двете. Както всичси други производни.
  • 22 бай Даньо

    31 1 Отговор
    Та тоя фашистки kaтил как му е прякора в Окрайна - Хари Потър?
  • 23 Тити

    19 1 Отговор
    На Китайците не им дрема за никой друг освен за тях.
  • 24 Хумата

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голям джендър":

    С бракята това обсъждахме преди седмица. Най малкия Асенчо вика че Кулеба щял и спининга и двете макари да капне и пак щяло да остане място
  • 25 ХАХАХА

    33 1 Отговор
    Абе стига плашихте кокошките . Станахте за смях на цял свят. Не разбират ,че приятелите ФАЩ ги отсвириха. Преди дзеления пигмей търчеше по просия ,сега този с всяване на страх. Прошляци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами спирайте я!

    20 1 Отговор
    Защо плачете ,друг да ви върши работата...?!
  • 28 Гого

    20 5 Отговор
    Живея в един затворен комплекс в Бургас, който се напълни с украинци и аз като русофил хич не ги долюбвам но...В петък украинци с жените си сигурно над 20 души си спретнаха купон в един от апартаментите и пиха яко, свириха и на китара с включена и тонклона и микрофон, като репертоара бе различен докато един не засвири и запя песен за Украйна...как житата били с цвета на косата на любимата, как небето било синьо като очите на децата му, как като паднел сняг бил като косите на майка му...И изведнъж песента се промени-дошъл комедиант кръвожаден, и всичко изпепелил и хората унищожил и те сега вече нямали родина и се скитали безродни по света...Еййй Богу- колко мъка имаше в тоя глас...Като свърши песента чух оттатъка хората да плачат...и нещо и мен тогава ме стегна гърлото!

    Коментиран от #32

  • 29 Гацо

    17 1 Отговор
    Стига плаши хората бе ненормалник. Те да не би да са тормозили и трепали руснаци? В районите имаше сепаратисти, те не се появиха от това, че всичко беше наред?
  • 30 Ловец

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Отишли Колиба и Зелко в гората на лов. Изведнъж Зелко започнал да вика "Хванах една мечка". -"Къде е?" рекъл Колиба, "Докарай я тука!"........"Не мога- рекъл Зелко, не ме пуща!"
  • 31 Пха ха ха ха

    8 0 Отговор
    Спрете я де
  • 32 россиян..

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гого":

    Аз пък оня ден се наредих да гласувам за вова пред посолството а то голема опашка и с учудване пред мен слушам бандерска речь,а те се хвалять че са взели московски паспорти та зелен просяк да не може да ги прати на фронта..и добре са направили,да не са шашави да се трепат за зелен шмъркач.
  • 33 Гого

    15 3 Отговор
    Не плачи миличък. Ядът, пият, пеят и се забавляват в затворен комплекс в Бургас. Е и малко носталгия има. Вместо да се бият за страната си . Те си живея живота. И както се забавляват могат да се сбият и теб да те набият. А ти плачи. Само че за теб има ли кой да плаче.
  • 34 Илиев

    7 0 Отговор
    Нагъл тъпак!
  • 35 Перо

    10 0 Отговор
    Ционистът се мъчи да създава страхова психоза за повече парични преводи, но всички ги видяха и оцениха, пари йок!
  • 36 Кулеба готов ли си,

    7 0 Отговор
    сваляй гащите и заеми поза Ге на изток и по широко бузките разтваряй,че руския е чепат и без смазка.
  • 37 Леле,леле

    10 0 Отговор
    Тоя с квадратната глава май не вдева,че руснаците ще продължат до конца !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Имаш в предвид

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    киевския наркоман.
  • 40 Да и то

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    терминално болен,екзитуса е скоро.
  • 41 От клиповете

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Какви кубинки бе":

    ясно се вижда кой тича от Авдеевка бос и гол,укропитеците са пример за бегачи на дълги разстояния без снаряжение и без дрехи и обувки.
  • 42 дудулеба

    6 0 Отговор
    Скрий се пар...цалате,че чичи вова ще дойди да си прави чаша от черепахата ти.
  • 43 Реалист

    1 0 Отговор
    Кульо като не можеш да е. ще те е.:)
  • 44 Пълна заблуда

    11 0 Отговор
    Русия ще си прибере Украйна и това е. 40% от руснаците имат роднини в Украйна и обратно. Всичко друго е лъжа!
  • 45 ЖЕКО

    9 0 Отговор
    НА ТОЯ ПРОСЯК НЯМА ЛИ КОИ ДА МУ СЧУПИ ОЧИЛАТА
  • 46 Жоро

    7 0 Отговор
    Болен нацист и фашист
  • 47 Ха,ха,ха

    6 0 Отговор
    Ще се наложи всеки да сърба това което е надробил
  • 48 дядо поп

    5 0 Отговор
    Ами спрете я бе смешник , какво само плачете наляво и дясно , или се бийте или се предавайте!
  • 49 Слуга на дявола

    5 0 Отговор
    има украйна има проблеми няма украйна няма проблеми
  • 50 идиоти

    4 0 Отговор
    Украинците не се бият срещу Руснаците те се бият за парите на запада кой колко ще открадне парата парата е важна те глупаците са на фронта а Зеленски продаде обработваемата земя на западни корпорации а глупаците умират за 2 м2 които им се полагат
  • 51 дядото

    4 0 Отговор
    поплачете си.целия свят е на ясно какъв страх изпитвате от това което ви очаква
  • 52 Закс

    3 0 Отговор
    Абе вие сте били по-тъпи даже и отколкото изглеждате!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: