Last news in Fakti

20 Март, 2024 09:37 841 9

Тръмп призова Върховния съд на САЩ да отхвърли обвинителния акт срещу него

  • доналд тръмп-
  • върховния съд-
  • сащ-
  • обвинителен акт-
  • призова-
  • отхвърли-
  • избори-
  • 2020-
  • заговор-
  • подмяна-
  • изборни резултати

В този обвинителен акт бившият президент на САЩ е обвинен в заговор за подмяна на изборните резултати през 2020 г.

Тръмп призова Върховния съд на САЩ да отхвърли обвинителния акт срещу него - 1
Снимка: БГНЕС

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Върховния съд на САЩ да отхвърли обвинителния акт, в който бившият президент е обвинен в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. Защитниците на бившия президент отново изтъкнаха аргументите си, че той има имунитет срещу съдебно преследване във връзка с официални действия, предприети по време на престоя му в Белия дом, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Съдилищата от по-долна инстанция вече на два пъти отхвърлиха исканията за имунитет, но адвокатите на Тръмп ще получат нов шанс да представят тезата си пред Върховния съд на САЩ, когато съдиите изслушат аргументите им на 25 април. Решението на Върховния съд на САЩ да разгледа въпроса остави наказателното дело "на пауза" в очакване на резултатите от обжалването, поради което не е ясно дали специалният прокурор Джак Смит, под чийто надзор се провежда разследването, във връзка с което бяха повдигнати нови обвинения на Тръмп, ще може да изпрати бившия президент пред съда преди изборите през ноември.

В кратко изложение адвокатите на Тръмп повториха много от същите аргументи, които съдиите от Върховния съд вече отхвърлиха, като заявиха, че президентът "не може да върши работата си, а самото президентство не може да запази жизненоважната си независимост, ако президентът е изправен пред наказателно преследване за официални действия, след като напусне поста си". "Отказът на имунитет срещу наказателни производства ще доведе до това всеки бъдещ президент да бъде шантажиран и изнудван по време на мандата си и ще го обрече на дългогодишни травми, причинени от политически опоненти", пишат адвокатите. "Заплахата от бъдещо наказателно преследване и лишаване от свобода би се превърнала в лост за политическо въздействие срещу най-чувствителните и спорни президентски решения, отнемайки силата, авторитета и решителността на президентството", се казва още в текста.

Екипът на Смит заяви, че бившите президенти не се ползват с пълен имунитет и че във всеки случай стъпките, за които Тръмп е обвинен, че е предприел в неуспешните си, но трескави усилия да остане на власт след загубата си от демократа Джо Байдън, няма да се считат за официални президентски действия.

Окръжната съдийка Таня Чуткан, която ръководи разискванията по федералния процес срещу Тръмп за предполагаемия му незаконен опит да преобърне резултатите от президентските избори през 2020 г., и федерален апелативен състав от трима съдии във Вашингтон, окръг Колумбия, се съгласиха със Смит, но делото - веднъж насрочено за разглеждане на 4 март - на практика е замразено от месеци, тъй като обжалването продължава да се проточва в другите съдилища.

Адвокатите на Тръмп също така казаха на съдиите, че в случай че не приемат аргументите им за имунитета, трябва да върнат делото на Чуткан за допълнително "установяване на фактите". Подобен ход би довел до още по-дълги забавяния, преди да бъде насрочен съдебен процес.

Делото е едно от четирите щатски и федерални наказателни производства, пред които е изправен Тръмп, докато се опитва отново да влезе в Белия дом. Той и адвокатите му правят опити да забавят разглеждането на делата - стратегия, която до момента е донесла известен успех на бившия президент.

От тези четири дела само едно - делото в щата Ню Йорк, по което Тръмп е обвинен за клевета срещу писателката Е. Джийн Карол, породено от това, че той я нарекъл лъжкиня, след като тя го обвини, че я е изнасилил преди десетилетия - е напът да започне през следващите няколко месеца. Миналата седмица съдията по това дело отложи процеса поне до средата на април, тъй като търси обяснения за изхвърлянето на доказателства в последния момент, което според адвокатите на бившия президент е възпрепятствало способността им да подготвят защитата си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ристю ивъноф

    3 1 Отговор
    отивам при шефа в росенец да си поплача, сложил е джезвето вече
  • 2 е кандидата затова иска да е

    1 0 Отговор
    президент . данъчните и магницки му взимат 500 м д . за импичмънт има данни - прибирал секретни документи , правил гражданска война . хахахаха и бадън е същия .
  • 3 Балки Бартокомос

    2 2 Отговор
    Америка има да я сънувачте.. Как се избира в Русия..хахаха, Хаяско имал бил 885 доверие

    Коментиран от #4

  • 4 поп Вечерко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Балки Бартокомос":

    Няма толкова пропаднала държава в света.. със свещ да търсиш, нема д а намериш.. Как пък не го закриха тоя сибирски тиняк ве..
  • 5 Ами то е явно,

    4 1 Отговор
    че всичките обвинения са си измислени от нищото. НО, това не значи, че Тръмп е много подходящ за президент. Просто показва, че в САЩ има силни политически репресии срещу кандидат за президент, който НЕ е удобен за някои...
    Демокрацията им яко дрънка! Тази система толкова пропадна вече, че и след 500 години никой няма да иска да живее при демокрация... Ако останем живи де, че може и ядрена война да ни натресат тези психопати, които сами се избират...

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами то е явно,":

    И какво сега? Искаш да кажеш , че демокрацията трябва да е по руски тертип ли.. стига ве.. айде малко по-сериозно..

    Коментиран от #8

  • 8 Да, да...

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хи Хи Хи":

    Точно това исках да кажа! :)!!!
    Абе вие всичко го обръщате на ЗА или ПРОТИВ едната или другата страна...
    И сам виждаш, че няма демокрация. Ама доколкото знам и тези в Русия си мислят, че живеят и те в демокрация :)? А тя е много подобна навсякъде... Ала-бала и печелиш изборите! А после ставаш коалиция с мафията и крадеш яко...

    Коментиран от #9

  • 9 Хи Хи Хи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да, да...":

    Съгласен съм с тебе по тази точка...на 100%