Last news in Fakti

22 Март, 2024 03:13 1 465 3

22 март 2016 г. Два атентата окървавиха Брюксел

  • брюксел-
  • атентат-
  • ислямска държава

Отговорност пое Ислямска държава

22 март 2016 г. Два атентата окървавиха Брюксел - 1
Снимка: Туитър

Атентат потопи белгийската столица Брюксел в кръв. Загинаха 34 души, а други 198 бяха ранени, след като трима терористи атакуваха летище „Завентем“ и метростанцията „Малбек“.

Малко след 8 сутринта на 22 март 2016 година две експлозии, избухват в залата за заминаващи на летище „Завентем“ в Брюксел.
Час по-късно бомба избухна и на метростанцията "Малбек", в близост до институциите на Европейския съюз.

Всички служители от тях веднага бяха евакуирани. Първоначално медиите съобщиха, че експлозията е била в метростанция "Шуман", но това бе отречено от екипите на метрото, пристигнали на мястото.

Установено бе, че бомбата в метрото е избухнала във влак в момент, в който той е бил спрял на "Малбек". От разпространени в социалните мрежи любителски кадри се виждаше, че той е съставен от отделни вагони, което със сигурност е довело до по-малко пострадали, отколкото ако взривът бе във влак без прегради между вагоните.

Няколко часа след кървавите атентати групировката "Ислямска държава" пое отговорност за тях, съобщи Би Би Си. Британската медийна корпорация цитира свързаната с джихадистите агенция "Амак".

"Бойци на "Ислямска държава" откриха огън на летище "Завентем" преди няколко от тях да взривят своите колани с експлозиви, както и мъченик - атентатор се взриви в метростанция "Малбек"", обявиха от "Ислямска държава".

Веднага след първите експлозии на летището в Брюксел бе въведено извънредно положение, като всички полети бяха отменени, а движението на градския транспорт – спряно. Аерогарата бе евакуирана и затворена за 24 часа. Службите откриха и невзривила се бомба в залата за заминаващи, където избухнаха взривовете.

Бомбите, използвани на "Завентем", са били заредени с пирони, за да нанасят по-големи щети. Това са установили лекарите, която са лекували пострадалите при атентата.

Заплахата за сигурността в Белгия бе вдигната на максималното четвърто ниво в цялата страна и бе свикано извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Междувременно страната затвори границите си заради издирването на предполагаеми терористи.

Терористичните атаки в града станаха факт едва 4 дни, след като службите успяха да задържат след няколкомесечно издирване заподозрения за атентатите в Париж от 13 ноември м.г. алжирец Салах Абдеслам. Разследването установи, че терористите от Брюксел са участвали и в нападенията в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: