Last news in Fakti

21 Март, 2024 04:31 1 776 0

Австралия и Великобритания улесняват работата на въоръжените си сили

  • австралия-
  • великобритания-
  • отбрана-
  • сигурност

Двете страни подписаха ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността

Австралия и Великобритания подписаха ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, което улеснява съвместната работа на въоръжените им сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският външен министър Дейвид Камерън и министърът на отбраната Грант Шапс са на визита в Австралия, като се очаква по време на посещението им да бъде посочена британска компания изпълнител на строителството на ядрена подводница в рамките на договора за стратегическо сътрудничество АУКУС.

Подписаният днес договор предвижда Великобритания и Австралия да се консултират при непредвидени обстоятелства, които засягат суверенитета и регионалната сигурност на двете страни.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви, че това добавя ново стратегическо измерение към едно от най-старите партньорства на Австралия, като отбеляза, че отдавна присъствието на Обединеното кралство в Индо-тихоокеанския не е било толкова силно, колкото е сега.

Марлс допълни, че новият договор ще улесни ротационното разполагане на британски подводници в австралийски териториални води. Освен това в Австралия ще бъде изграден и общ разузнавателен център.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: