Last news in Fakti

21 Март, 2024 11:40 616 4

Нападение срещу банка в Афганистан от атентатор самоубиец; най-малко трима души са загинали

  • банка-
  • афганистан-
  • нападната-
  • атентатор самоубиец-
  • загинали

Всички жертви са клиенти на банката, дошли, за да получат заплатите си

Нападение срещу банка в Афганистан от атентатор самоубиец; най-малко трима души са загинали - 1
Снимка: БГНЕС

Днес стентатор самоубиец извърши нападение в частна банка в град Кандахар в Южен Афганистан, при което бяха убити най-малко трима души. Ранените са 12, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни служители.

Всички жертви са клиенти на банката, дошли, за да получат заплатите си, каза началникът на Службата за информация и култура на Кандахар Инамула Самангани.

Говорител на вътрешно министерство на управлявания от талибаните Афганистан също потвърди информацията за атаката, но не предостави повече подробности. По думите му по случая е започнало разследване.

Към момента никой не е поел отговорност за атентата. Местният клон на "Ислямска държава", който е един от основните съперници на талибаните, извършва нападения срещу училища, болници, джамии и райони, населявани с шиити в цялата страна, отбелязва АП.

Град Кандахар е духовният и политически център на управляващите в Афганистан, тъй като в него е базиран офисът на върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада и неговите решения по важни въпроси се прилагат от властите в столицата Кабул.

Талибаните превзеха властта в Афганистан през август 2021 г. по време на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО, които бяха в страната в продължение на 20 години, припомня АП. Въпреки първоначалните си обещания за по-умерени политики талибаните постепенно отново наложиха строгото тълкуване на ислямските закони, както бяха направили и по време на предишното им управление в Афганистан от 1996 г. до 2001 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕГРАМОТНИ

    4 0 Отговор
    ФАКТИ,НЕГРАМОТНИ СТЕ! НА ВТОРАТА ДУМА ОТ СТАТИЯТА ИМАТЕ ПРАВОПИСНА ГРЕШКА!!!
  • 2 НЕГРАМОТНИ

    3 0 Отговор
    ПИШЕ СЕ АТЕНТАТОР,А НЕ СТЕНТАТОР!
  • 3 Тоя пък!

    0 0 Отговор
    И за какво му са парите, които ще ограби от банката, като се самоубие? Нали девствениците в рая, които им обещават водачите им за да се самоубият са безплатни! Да не би и за това да са въвели такса, като банките?
  • 4 БанкерЬ

    0 0 Отговор
    Ма те тия примати и банки ли имат.
Новини по държави: