Last news in Fakti

22 Март, 2024 05:09 598 2

Вашингтон наложи санкции на главния прокурор на Никарагуа

  • сащ-
  • никарагуа-
  • санкции

Уенди Каролина Моралес Урбина "преследвала несправедливо политически затворници"

Вашингтон наложи санкции на главния прокурор на Никарагуа - 1
Снимка: YouTube

Съединените щати санкционираха главния прокурор на Никарагуа за ролята ѝ в "несправедливото преследване на политически затворници и гражданското общество" от страна на правителството, съобщи американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс и БТА.

Уенди Каролина Моралес Урбина, която е главен прокурор от 2019 г., „използва служебното си положение, за да улеснява координирана кампания за потискане на несъгласието чрез изземване собственост от политически опоненти на правителството без правно основание", се казва в изявление на Браян Нелсън, заместник-секретар на отдела за финансово разузнаване и борба с тероризма.

През 2018 г. в Никарагуа избухнаха протести, когато правителството на президента Даниел на Ортега реши да намали социалните помощи. Впоследствие недоволството ескалира в по-широка опозиция срещу Ортега – марксистки партизански лидер по време на Студената война, който е на поста от 2007 г.

През 2023 г. Ортега депортира 222 политически затворници с полет до Вашингтон, обявявайки ги за предатели и ги лиши от право да заемат държавна длъжност в Никарагуа и да притежават никарагуанско гражданство.

Държавният департамент обяви по-рано този месец, че ще санкционира Никарагуа с ограничения върху вноса и износа на оръжия и отбранителни услуги от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    Абе тези от ФАЩ като какви се изживяват ? Освен в колонията Европа никъде другаде пет пари не дават за техните санкции, магнитски и други излишльотини .
  • 2 пешо

    6 0 Отговор
    краварите са смешни с тия техни санкции