Last news in Fakti

24 Март, 2024 09:37 3 256 38

САЩ и Сърбия не повдигат въпроса за щетите на Югославия

  • сърбия-
  • сащ-
  • бомбардировки-
  • нато-
  • щети

Въздушните удари на НАТО доведоха до щети на стойност над 100 млрд. USD

САЩ и Сърбия не повдигат въпроса за щетите на Югославия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ и Сърбия се опитват да не повдигат темата за броя на жертвите и икономическите щети на Югославия от бомбардировките на НАТО, тъй като няма консенсус по този въпрос, каза Никита Бондарев, старши изследовател в отдела по история на Източна Европа след Втората световна война в Института по славянознание на Руската академия на науките.

"Сърбите говорят за едни числа (на икономически щети), а американците говорят за други. Въпреки факта, че отношенията между властите на Сърбия и САЩ сега са доста работещи, те се опитват да не повдигат този въпрос, защото там няма консенсус“, каза Бондарев.

Той отбеляза, че няма консенсус между страните за броя на жертвите. "Трябва да има някаква платформа, на която представители на страните от НАТО и сърбите да седнат и най-накрая да разберат и да стигнат до някакъв общ резултат, някакви общи числа. По отношение на финансовата страна на щетите и броя на жертвите, това не се случва, все още няма цифра, на която сърбите и американците да се съгласят, а минаха 25 години“, заключи експертът.

През 1999 г. въоръжена конфронтация между албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбските сили за сигурност доведе до бомбардирането на Федерална република Югославия (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. Военната операция беше предприета без одобрението на Съвета за сигурност на ООН въз основа на твърдението на западните страни, че властите на СРЮ уж са извършили етническо прочистване в автономията на Косово и са провокирали там хуманитарна катастрофа.

Въздушните удари на НАТО продължават от 24 март до 10 юни 1999 г. Бомбардировките доведоха до смъртта на над 2500 души, включително 87 деца, и щети от 100 милиарда долара; лекарите все още записват последствията от използването на обеднен уран, което води до увеличаване на раковите заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    45 1 Отговор
    Кой ще посмее да поиска обезщетение от селския рекетьор. Я да видим?
    Аз съм прост и вие сте прости.......
  • 2 СВО

    39 2 Отговор
    САЩА ВИ ДА ПЛАЩА И НА БЪЛГАРИЯ ДА ПЛАЩА РЕПАРАЦИИ...
  • 3 време разделно

    56 6 Отговор
    Много ясно че няма да се разберат за "числата", нито пък за нещо друго............Сърбия няма да клекне на западналите, търпеливо ще изчакат още малко докато руснаците тотално размажат западните извратеняци и тогава ще си вземат Косово! Сърбия ще продължи да я има, а скоро краваристан ще бъде само един лош спомен!
  • 4 КОТарАК

    6 42 Отговор
    защо Сърбия беше бомбена ,с резолюция на ООН и подкрепена от РФ , преяла с пилешки бутчета , американски??? някой русофил да каже

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 5 😆😆😆

    23 1 Отговор
    САЩ и Сърбия не го повдигат, но ФАКТИ го повдига 😉

    Коментиран от #35

  • 6 Номерът беше

    39 4 Отговор
    да си направят американска военна база и тук.
    И си направиха.
    Намериха си и повод да раздават мир. 78 дни раздаваха мир със самолети.
    Огън да ви гори, мpъснa американска измeт!

    Коментиран от #37

  • 7 😆😆😆

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Първо е без резолюция на ООН!
    Етро бутчетата и пиленцата които много яко се предлагат на промоция в България са украински!
    В Полша са се дигнали на будт срещу Техен птицеферм-милирадер който ги е внесъл😉 и сега ни ги пребутват у нас🤫, малко са жилави и не се дъвчат, но са на оферта😆😆
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щерев

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    ЛЪЖЕЦ,ЛЪЖЕЦ,ЛЪЖЕЦ,ЛЪЖЛИВО ПУСИ КОТЕШКО.

    Коментиран от #11

  • 10 Виж Сега,

    35 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Първо нямаше резолюция на ООН. Това беше своеволие на военния престъпник НАТО. Второ, в моментът в който НАТО започна първата бомбандировка на НАТО, руският външен министър Примаков, пътуващ за заседание на ООН в Ню Йорк по въпросите за Югославия, нареди самолетът да обърне курса и се върне обратно в Русия. Това беше първият разрив в отношенията между Русия и наглия Западен Хегемон.

    Коментиран от #13

  • 11 Щерев

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Щерев":

    През 1999 г. въоръжена конфронтация между албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбските сили за сигурност доведе до бомбардирането на Федерална република Югославия (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. Военната операция беше предприета без одобрението на Съвета за сигурност на ООН въз основа на твърдението на западните страни, че властите на СРЮ уж са извършили етническо прочистване в автономията на Косово и са провокирали там хуманитарна катастрофа.
  • 12 Доказаният Педофил Путин

    8 16 Отговор
    Пак измисли нова история, във която сексът със момченца не е хомо и е почто нормален

    Коментиран от #15, #19

  • 13 КОТарАК

    4 20 Отговор

    До коментар #10 от "Виж Сега,":

    На 24 март 1999 г. генералният секретар на НАТО Хавиер Солана заповядва на командващия въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк да започне въздушни бомбардировки срещу градове и военни обекти на СР Югославия!!!!!!!!!!!!!!!!КЪДЕ БЕШЕ БЛОКАЖА НА РФ?

    Коментиран от #18

  • 14 .............

    23 4 Отговор
    нищо де , тогава родните ни "демократи" отвориха въздушното пространство над България, за да може да се случат тея бомбардировки
  • 15 Димитий Пискуф

    4 18 Отговор

    До коментар #12 от "Доказаният Педофил Путин":

    Даа не напразно във Русия няма осъден педофил, дори се смята за каляване на младите войни
  • 16 Дупен Ванюк

    3 16 Отговор
    Руският алкаш е лицето на Русия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пояснение

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Котарак що не си гониш мишките, а ми се занимаваш с политика>? Е как Русия да направи блокаж на военно-престъпната организация НАТО, след като никога не е била член там

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Про Пасивен Путлерист

    0 11 Отговор

    До коментар #12 от "Доказаният Педофил Путин":

    Едни талибани ни разказаха играта
  • 20 Домка Рускинята

    3 13 Отговор
    Срам и позор е Путин за Русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КОТарАК

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "Пояснение":

    ЧРЕЗ САНКИЦИИ В СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

    Коментиран от #23

  • 23 Пояснение

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "КОТарАК":

    Не е имало резолюция на Съвета за Сигурност на ООН за Югославия. Западът, като победител в Студената война просто реши, че Светът му принадлежи и започна да го покорява с помощта на НАТО, заобикаляйки ООН. Първо Югославия, после Афганистан, след това Ирак, после Либия, Сирия .................... докато някои държави като Иран, Северна Корея, Русия, Китай и други се пробудиха, защото осъзнаха че идва и техния ред. Та така накратко...........

    Коментиран от #24, #25, #26, #27

  • 24 КОТарАК

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пояснение":

    след оставката на Примаков , РФ гласува за приемане на резолюция на ООН ,легитимираща НАТО в Югославия!! последваха много резолюции и войски на ООН в Югославия

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 добър

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пояснение":

    коментар, поздравления!

    Само бих те коригирал, че реакцията на Китай и Русия не идва в резултат на някаво осъзнаване, че ще са следващите. Те си го знаят ( и да е имало наивен период на заблуждаване - не е бил голям), но преди нямаха ресурс да се противопоставят открито.
  • 27 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пояснение":

    Нека ясно разграничим ситуациите, когато НАТО изпраща войски с одобрението на ООН и когато това се случва без одобрението на ООН.
    В ООН присъстват всички ключови държави, включително Русия и Китай, които винаги могат да наложат вето. Следователно, ако Русия не е наложила вето върху бомбардировките на Югославия или Либия, тогава какъв е проблемът?
    Ако самата Русия като страна не беше против, защо „западняците“ трябва да са против

    Коментиран от #32

  • 28 Пояснение

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "КОТарАК":

    Да, но не НАТО, а международни военни сили с участие и на Русия, като резолюцията изрично подчетваше, че Косово остава автономна част от Югославия. Руските войски междувпрочем успяха да влязат първи в Косово - не НАТО
  • 29 Докога с тази стара история

    0 1 Отговор
    Няма Югославия вече има нещо като западни Балкани създадени от Алекс Вучич А НЕ ОТ БОЙКО. МО ПРИ ТЯХ ИМА ЕДНО СЪЩО КАК ДА СЕ ДВИЖАТ ПУСТИТЕ НЕМОРАЛНИ ИМИГРАНТИ. ОКАЗВА СЕ ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНАЛ В МАКЕДОНИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО МОЖЕ ДА ОТИДЕШ ДА РАБОТИШ В
    СЪРБИЯ. Оау ????

    Книгата ФК НА ФРБ ДАВА ПО-ДОБРО РЕШЕНИЕ ЗА ТЕЗИ ВЪПРОСИ. КНИГАТА СЕ БАЗИРА НА ВОДРЩИЯ ОПИТ НА БЪЛГАРИЯ , САЩ , ШВЕЙЦАРИЯ НЯКОЙ ВОДЕЩИ ТЕОРИ И РАЗРАБОТКИ В СВЕТА ПО ТАЗИ ТЕМА.
  • 30 А до смъртта на

    6 4 Отговор
    колко човека доведоха войните на Белград срещу Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина и Македония; и какви щети нанесе разрушаването ма Хърватска и Босна?
    Сърбите не отварят въпрос за жертви и компенсации, защото в противен случай ще им се наложи да обявят фалит и да затварят държавата, след скоростното отделяне на Войводина.
  • 31 Докога с тази стара история

    0 1 Отговор
    Няма Югославия вече има нещо като западни Балкани създадени от Алекс Вучич А НЕ ОТ БОЙКО. НО ПРИ ТЯХ ИМА ЕДНО НО КОЕТО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ В ЕВРОПА В МОМЕНТА. А ТОЙ Е КАК ДА СЕ ДВИЖАТ ПУСТИТЕ НЕМОРАЛНИ ИМИГРАНТИ. ОКАЗВА СЕ ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНАЛ В МАКЕДОНИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО МОЖЕ ДА ОТИДЕШ ДА РАБОТИШ В
    СЪРБИЯ. Оау ????

    Книгата ФК НА ФРБ ДАВА ПО-ДОБРО РЕШЕНИЕ ЗА ТЕЗИ ВЪПРОСИ. КНИГАТА СЕ БАЗИРА НА ВОДЕЩИЯ ОПИТ НА БЪЛГАРИЯ , САЩ , ШВЕЙЦАРИЯ НЯКОЙ ВОДЕЩИ ТЕОРИ И РАЗРАБОТКИ В СВЕТА ПО ТАЗИ ТЕМА. КАКТО НА УЧЕНИ.
  • 32 Пояснение

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "КОТарАК":

    Защото Западът искаше да разчлени Югославия и да се разправи веднаж-завинаги с силното Движение на Необвързаните оглавявано от Югославия - това беше поредното препятствеие, което Западът преодоля по пътя си към Световната Хегемония. Оставаше да се разправи с диктаторите в Либия, Ирак, Сирия и Латинска Америка. До голяма степен Западът успя. Но не и когато Русия им застана на пътя - първо в Сирия
  • 33 Докога с тази стара история

    0 1 Отговор
    Няма Югославия вече има нещо като западни Балкани създадени от Алекс Вучич А НЕ ОТ БОЙКО. НО ПРИ ТЯХ ИМА ЕДНО НО КОЕТО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ В ЕВРОПА В МОМЕНТА. А ТОЙ Е КАК ДА СЕ ДВИЖАТ ПУСТИТЕ НЕМОРАЛНИ ИМИГРАНТИ. ОКАЗВА СЕ ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНАЛ В МАКЕДОНИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО МОЖЕ ДА ОТИДЕШ ДА РАБОТИШ В
    СЪРБИЯ. Оау ????

    Книгата ФК НА ФРБ ДАВА ПО-ДОБРО РЕШЕНИЕ ЗА ТЕЗИ ВЪПРОСИ. КНИГАТА СЕ БАЗИРА НА ВОДЕЩИЯ ОПИТ НА БЪЛГАРИЯ , САЩ , ШВЕЙЦАРИЯ НЯКОЙ ВОДЕЩИ ТЕОРИ И РАЗРАБОТКИ В СВЕТА ПО ТАЗИ ТЕМА. КАКТО НА УЧЕНИ.

  • 34 Кирил

    6 4 Отговор
    Защото Сърбия подложи албанците на геноцид както направи с българите в Македония и западните покрайнини
  • 35 фактически

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "😆😆😆":

    изпълняваме поръчка на митроФана .
  • 36 анонимин

    4 1 Отговор
    Наближава времето когато краварите ще си платят за всичко,което са сътворили по света през годините!!!
  • 37 Анджо

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Номерът беше":

    Ти защо се проклиняш сам, истината е ясна, югославия тръгна на разпад, но ако не се бяха намесили Американците щеше да има още по голям геноцид над мирното население. Както стана с Българите преди това. Внимавай какво си пожелаваш.
  • 38 Повечето от убитите при бомбардировките

    0 1 Отговор
    бяха албанци
Новини по държави: