Last news in Fakti

25 Март, 2024 04:38 1 481 3

Франция вдигна готовността си срещу заплахи за сигурността до максималната степен

  • франция-
  • сигурност-
  • тероризъм-
  • хаити

Париж ще предложи на гражданите си в Хаити евакуационни полети заради продължаващото насилие

Франция вдигна готовността си срещу заплахи за сигурността до максималната степен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Франция повиши нивото на готовността си срещу заплахи за сигурността до най-високата степен след терористичното нападение срещу концертна зала в Русия и поемането на отговорност от страна на „Ислямска държава“, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Френският министър-председател Габриел Атал обяви решението в публикация в платформата „Екс“ и заяви, че властите „вземат предвид твърдението на „Ислямска държава“, че е отговорна за нападението (в Москва), и заплахите, които съществуват срещу нашата страна“.

Решението беше обявено, след като френският президент Еманюел Макрон свика среща, посветена на сигурността във връзка с нападението в предградие на Москва в петък, при което загинаха повече от 130 души. Отговорност пое групировка, свързана с „Ислямска държава“.

Франция многократно е била цел на нападения от страна на „Ислямска държава“, включително кръвопролитието в театър „Батаклан“ през 2015 г., когато екстремисти откриха огън срещу посетители на концерт и държаха заложници в продължение на часове.

Освен това френски военни сили са воювали срещу ислямистки екстремисти в Близкия изток и Африка.

Франция вече беше с висока степен на готовност преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването на игрите на 26 юли, която включва парад на лодки по Сена и големи множества, които ще проследят зрелището от бреговете.

Междувременно стана ясно, че Франция ще предложи на гражданите си в Хаити евакуационни полети заради ескалиращото насилие от страна на престъпните банди в карибската държава, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Чуждестранните служители на мисията на Европейския съюз в Хаити, както и германският посланик, вече напуснаха страната преди две седмици, а несъщественият американски дипломатически персонал беше изведен с военни полети.
Миналата седмица САЩ евакуираха някои от гражданите си с хеликоптер в съседната Доминиканска република.

Понеже редовните полети от столицата Порт о Пренс са отменени, Париж ще организира специални полети заедно с министерството на отбраната, за да позволи на най-уязвимите френски граждани да напуснат Хаити, обяви вчера френското министерство на външните работи.

Хаити изпадна в още по-голям хаос, след като преходният премиер Ариел Анри не успя да се завърне след пътуване в чужбина заради насилието на бандите в края на февруари. По-късно Анри подаде оставка.

Плановете за ново служебно правителство, подготовката за първите избори в страната от 2016 г., както и многонационална мисия за подкрепа на местните полицейски сили, засега не са се реализирали.

Дори преди последната ескалация на насилието според ООН няколко въоръжени групи контролираха около 80 процента от столицата.

Френското министерство на външните работи заяви, че засега френското посолство в Хаити ще остане отворено.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наполеон

    3 0 Отговор
    Да вдигнат и едно бяло знаме
  • 2 Театър

    2 0 Отговор
    Много добре знаят че зад тероризма стоят укронацистите и приятелите им от ЦРУ. Франция по скоро да си гледа "интегрираните" мигранти, че тия не са ръководени от ЦРУ.
  • 3 луй дьо финес

    0 0 Отговор
    нов епизод
Новини по държави: