Last news in Fakti

25 Март, 2024 16:55 2 804 54

Кремъл за "Ислямска държава" и драмата край Москва: Без коментар!

  • русия-
  • москва-
  • атентат-
  • ислямска държава-
  • владимир путин-
  • дмитрий песков

През уикенда Владимир Путин и Федералната служба за сигурност не споменаха за съпричастност на джихадистите, а намекнаха за украинска следа, което е яростно отричано от Киев и Запада

Кремъл за "Ислямска държава" и драмата край Москва: Без коментар! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл днес отказа да коментира твърдението на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) за отговорността ѝ за атентата край Москва, при който загинаха 137 души, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

През уикенда Владимир Путин и Федералната служба за сигурност не споменаха за съпричастност на джихадистите, а намекнаха за украинска следа, което е яростно отричано от Киев и Запада.

Руският президент, който даде кратко изявление в събота, трябва да се срещне с ръководители на службите за сигурност и с политически лидери по-късно днес.

От друга страна, той не планира да посети „Крокус сити хол“, който стана сцена на най-тежкото нападение в Русия от двайсет години насам и най-смъртоносната атака, за която ИД пое отговорност в Европа.

Три дни след трагедията редица въпроси остават без отговор, по-специално относно самоличността и мотивите на четиримата заподозрени.

Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, днес не даде отговор.

"Тече разследване и би било грешно администрацията на президента да коментира напредъка му", каза само той пред пресата.

Групировката "Ислямска държава" (ИД), с която Русия се бие в Сирия и която е активна в кавказката част на Русия, пое отговорност за атентата, но руските власти твърдят, че заподозрените нападатели са се опитали да достигнат територията на Украйна след нападението.

Киев, който се бори с нашествието на руски войски от февруари 2022 г., отрича „всякаква връзка със станалото“. Европейският съюз също отрича версията на руския президент.

Днес руската държавна телевизия не спомена нито "Ислямска държава", нито Украйна, но посочи, че часовете за патриотично образование в училищата в страната ще се фокусират върху тероризма.

На мястото на трагедията разследващите продължават да претърсват развалините на концертната зала, опустошена от гигантски пожар, подпален от нападателите.

Броят на ранените e 182, а 97 остават в болница, съобщиха властите.

Дмитрий Песков не пожела да коментира и твърденията на заподозрените за изтезания в ареста, които се появиха след публикуването на видеоклипове в социалните мрежи и снимки, показващи ги с окървавени лица.

На снимките от арестите, излъчени по руската държавна телевизия, трима от четиримата предполагаеми нападатели имат кръв по лицата си.

Друго видео, разпространявано по интернет, чиято автентичност не е потвърдена, показва как някой зад кадър реже ухото на един от заподозрените.

По време на изслушването на заподозрените пред съда в Москва снощи, един от тях имаше бяла превръзка върху ухото, докато друг пристигна в инвалидна количка и със затворени очи.

Като цяло руските власти съобщиха, че са арестували 11 души, включително четиримата предполагаеми нападатели. Четиримата ще останат в ареста до 22 май, в очакване на процеса срещу тях, датата за който все още не е насрочена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тото

    55 34 Отговор
    Каква ислямска държава!??? Целият свят знае че Краварите и украинските фашисти са отговорни за атентатите във Русия !!!!!! Сащ организират подобни атентати по целият свят и то всеки ден!!!!!!!!!! ФАКТ!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Нептун

    30 37 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Огромен турлюгьовеч е в главата ти руска

    Коментиран от #24

  • 4 Само факта

    43 22 Отговор
    че целият тролски боклук на САЩ е изкаран по медиите, да отвращават от съществуването си, е достатъчно красноречив, че Украйна и САЩ са главните виновници за този атентат! А и на Украйна, това не е първият терористичен акт!

    Коментиран от #6

  • 5 Фифи

    13 22 Отговор
    От арестуваните нито един не е от стрелците.
  • 6 Ясно

    15 24 Отговор

    До коментар #4 от "Само факта":

    Кои са другите терористични актове на укрите я ги кажи

    Коментиран от #13, #14, #52

  • 7 Я стига

    39 10 Отговор
    Няма никаква И Държава-укро нациките са вербували таджики които са мюсолмани-нямащи нищо общо с М Държава. Убийците от М Държава винаги са с друго поведение-те са идейни-а не за пари. Не бягат а умират като "герои" като се самовзривяват отнемайки максимално повече животи -не чакат пари за действията си.Тези в Москва не викаха обичайните крикове за И Държава и много още подробности...С тезата за И Държава искат да" изперът" Украйна и украинските организатори на това варварство..

    Коментиран от #19, #20, #54

  • 8 Щатите

    14 7 Отговор
    Тея клошари ако знаеха че ще станат терористи нямаше са излизат от бунищата отива да бере желязо и хоп терорист
  • 9 Тошо Сводката

    20 4 Отговор
    По любопитното е,че и четиримата заподозряни за терористичното нападение да носили в себе си паспортите.
  • 10 Ще им дадат

    8 4 Отговор
    "почивка" от месец и половина, след което ще им "зашият" обратно ушите и каквото там са "отрязали" и ще ги върнат за "доразглеждане".
  • 11 Айде бе

    20 7 Отговор
    Промивката от свободните медии е тотална-Било ИД? Да ама не-а ако го приемем за вярно-значи Украйна е ИД-щом тия са хванати на укро границата....

    Коментиран от #16

  • 12 стоян георгиев

    10 24 Отговор
    Възможностите са две.едната е че всичко е работа на службите на русия,другата е че руските служби са много зле и са проспали терористичната атака на ислямска държава.помвероятна е първата опция защото путин многократно е извършвал масово убииство на руснаци за да зомбира обществото .
  • 13 Българин

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно":

    За Дугина сещаш ли се?

    Коментиран от #31, #38

  • 14 Взривове на Кримският мост

    28 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно":

    като убиха цивилни! Взивена кола с дугина! Взривен пазар с цивилни! Взривени блокове с цивилни, в собствените си градове! Свален самолет със собствените си войници! И аналогично, още гореше, а те тръгнаха с лъжите, че не били те! Също като сега! Това са терористи, спонсорирани от САЩ! САЩ така създава терористи, които като им спрат финансирането, се обръщат срещу тях! Ако тук Русия не унищожи този фашистки режим, като им спрат финансирането, да му мисли Европа!

    Коментиран от #27, #36, #50

  • 15 България ми е мила

    15 3 Отговор
    Виждате ли мисирките как се опитват да замажат ситуацията и да прехвърлят отговорността за тези убийства?!
  • 16 стоян георгиев

    10 20 Отговор

    До коментар #11 от "Айде бе":

    Хванати са на беларуската граница.значи беларус е организирал атаката...хахахаха

    Коментиран от #30

  • 17 Аааааа

    7 6 Отговор
    Необятна е руzката душа ...
  • 18 ТаУмВзе

    14 8 Отговор
    Да видим окраинчето, като Поръчител как ще го Гризне Още по злокобно де! Има гепени 11 палави до са, по Официална информация де. Как ще пеят е Друга Тема на СЛЕДСТВИЕТО!

    Коментиран от #34

  • 19 Тошо Сводката

    12 9 Отговор

    До коментар #7 от "Я стига":

    Още по-любопитното,че на заподозряните било "платено" с рубли.Те пък били"заловени" на път за Украйна.А пък още по-интересното в случая,е,че в Украйна рублите не вървят.
    Но това е в процес на изясняване.
  • 20 Абсолютно вярно

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Я стига":

    Атентатите на ИД са за джихад! Там не им се плаща и са самоубийствени!
  • 21 защо

    8 3 Отговор
    Едната страна "намекна", а другата страна "яростно отрича".
    Та както казваме днес "всеки сам си преценя "
  • 22 Анализатор

    10 14 Отговор
    Путин не може да преживее, че са го засенчили и не го е извършил той, великият Путлер!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отциркониха

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Нептун":

    ви "патриотите" в Киев така, че "тюрлюгювечът" там не е по-малък, морски. Смрадливите поляци и немци скоро ще си оберат крушите от МОРЕТО и ще си ли. Жете п..ишките.

    Коментиран от #44

  • 25 Макс

    10 17 Отговор
    Кремъл никога няма да обвини ИД в каквото и да е . Те я създадоха , издържат я, въоръжават я , и си поръчват атентати . Руснаците са най-прецаканата нация с политици като путин .Да им е жив и здрав , и да докара нещата докрай .

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Взривове на Кримският мост":

    Пълни глупости още малко и потапянето на гордоста на черноморския флот крайцера маскву ще го обявите за атентат

    Коментиран от #32

  • 28 Верно ли

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Макс":

    Затова ли в Сирия русия стреля по ИД, а САЩ ги пази? Не те ли е гнус да лъжеш?
  • 29 Коментар 23,

    2 3 Отговор
    Изразяваше мнението на хора от западните служби ,но за факти истината трябва да се крие .За това ли изтрихте коментар 23?
  • 30 ДзИфтар ТАСС

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Първо излъгаха,че са хванати на Беларуската граница,после го изтриха от всички медии,и ги "хванах" малко преди украинската граница.

    Коментиран от #48

  • 31 Механик

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Стига бе , даже баща и я забрави .Дугин отърва кожата , оставяйки дъщеря си да умре в колата му . Той е знаел .

    Коментиран от #35

  • 32 Пълни глупости

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    драскат опростачените деца от НПО-тата! А това са факти, които се случиха пред цял свят! Да се лъже, е жалко занимание, присъщо на ударили дъното и това отвращава от спонсора на лъжите и опростачването на деца САЩ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ахааа ,

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТаУмВзе":

    И Господ Бог , ТиУмВзе ... 🤭
  • 35 Толкова е жалко

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    да нямаш грам ценности и убийството на някой, да е като да се наобядваш!

    Коментиран от #43

  • 36 Стига ревал

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Взривове на Кримският мост":

    Война е.Невинни руснаци няма.

    Коментиран от #37

  • 37 Войната е на бойното поле

    9 4 Отговор

    До коментар #36 от "Стига ревал":

    Убийството на цивилни, се нарича тероризъм!

    Коментиран от #40

  • 38 И кво?

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Ако не била дугина,дугин да е хванал мазната опашка.
  • 39 Жега

    9 5 Отговор
    Днес по обяд на летището в Киев бяха размазани още две американски системи Патриот с помощта на руските неуловими ракети Оникс ! Щетите са за над един милиард долара! Освен това в Киев бяха поразени и сринати до основи всички здания на СБУ .
  • 40 Онуфрий,

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Войната е на бойното поле":

    Няма такива филми.

    Коментиран от #41

  • 41 Филми няма

    8 5 Отговор

    До коментар #40 от "Онуфрий,":

    Има терорист Украйна и спонсор на тероризма САЩ!
  • 42 Мирослав

    8 6 Отговор
    Никой досега от ислямска държава след извършване на атентат не е тръгвал да бяга, а винаги се е пренасял в жертва, а причините ги знаем какви са. Много от тези убийци в момента воюват на страната на Украйна и те дори не се опитват да скрият този факт. Факт е че ги хванаха в горите край Брянск , малко преди украинската граница, факт е и че през цялото време са били навигирани.
  • 43 Механик

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Толкова е жалко":

    Точно сега обядвам .
  • 44 Ку ку

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Отциркониха":

    Си ти
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Д'биле

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "ДБил,":

    Имай уважение към собствената ти майка ,тя с това си изкарва парите за да можеш да влизаш в интернета и да пишеш глупости след глупост .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "ДзИфтар ТАСС":

    Обратното.изтриха пе е при беларуската за да хване вяра лъжата на путлер.издънката стана от беларусите които обявиха че и те ловили терористите.тогава се видя и селото до което са заловени и то е на 25 км от беларус.за вас обаче това е без значение нали другар?
  • 49 Ех тия руснаци

    3 2 Отговор
    С мозък на алкаши.
    САЩ предупредиха 10 дена по-рано..
    Толкова ли са глупави тия янки, че да предупреждават и после да взривяват..
    Копейкини логики
  • 50 Да допълня

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Взривове на Кримският мост":

    Взривени блогър в С.Петербург,а самолета с холандци и индонезийци защо вече го забравиха евроБейците ?Украйна е държава терорист.
  • 51 ФАКТ

    2 4 Отговор
    ЗАД ВСЕКИ АТЕНТАТ СТОЯТ ЕВРЕИТЕ ...ДАЛИ ЩЕ СА ОТ САЩ АНГЛИЯ ИЛИ РУСИЯ..ВСЕ ТАЯ..ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ...ХВАЩАТ НЯКОЙ КЛОШАР ОТ УЛИЦАТА ПЛАЩАТ МУ НЯКОЯ ДРУГА ХИЛЯДАРКА КАЗВАТ МУ КЪДЕ ДА ОТИДЕ И КАКВО ДА КРЕЩИ ЗА ДА ИЗГЛЕЖДА ЧЕ СА НЯКАКВИ СИ ОТ ИЗМИСЛЕНАТА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"....КОЯТО МЕЖДУ ДРУГОТО ПАК ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО СЕ ФИНАНСИРА ОТ САЩ...ТАКА ЧЕ ВЕЧЕ И НА МАЛКИТЕ ДЕЦА ЧЕ ЗАД ВСИЧКИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ СТОЯТ ЕВРЕИТЕ..,КОИТО ЛЕСНО МОЖЕ ДА СИ НАМЕРЯТ НЯКОЯ ОТКАЧАЛКА НА КОЯТО ДА МУ ДАДАТ НЯКОЙ ДРУГ ДОЛАР И ДА ГО ПРАТЯТ КЪДЕТО ИСКАТ И ДА МУ КАЖАТ ДА КРЕЩИ КАКВО ИСКАТ..ТЕЗИ НОМЕРА ВЕЧЕ ГИ РАЗБРАХМЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ..ПЪРВО СИ СРУТИХА ДВЕ КУЛИ САМО И САМО ДА СЕ НАТРЕСАТ В АФГАНИСТАН ..ПОСЛЕ СИ ИЗМИСЛИХА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА..КОЯТО МЕЖДУ ДРУГОТО ПО НЯКАКВА СТРАННА СЛУЧАЙНО ОТ КАКТО СЕ ПОЯВИ КОРОНА ВИРУСА...НЯКАК СИ И ТЯ ИЗЧЕЗНА..ЯВНО КОРОНАТА Е ИЗБИЛА ВОЙНИЦИТЕ ОТ ТАЗИ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА..И СЕГА КАТО СЕ ПОУКРОТИХА НЕЩАТА ОТНОВО СЕ СЪЖИВИХА..:)/..А БЕ СКА-АНИ ЕВРЕИ СПРЕТЕ С ЦИРКА ВЕЧЕ..МАЛКО ХОРА ЛИ ИЗБИВАТЕ ЕЙ ТАКА БЕЗ НИЩО В ПАЛЕСТИНА И КЪДЕ ЛИ ОЩЕ НЕ..САМО И САМО ДА ИМА КЪДЕ ДА СИ ИЗПОЛЗВАТЕ ОРЪЖИЯТА...НЕ СЛУЧАЙНО И ИСУС ВИ Е ЗАКЛЕИМИЛ КАТО БЕЗМИЛОСТНИ УБИ-ЦИ....ЖАЛКО ЧЕ ХИТЛЕР НЕ Е УСПЯЛ ДА ВИ ИЗТРЕБИ..И ДА СЕ СПРАТ ВСИЧКИ ВОЙНИ ПО СВЕТА..
  • 52 Ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно":

    Десетки са: Убийствата на Дугина и блогъра,Керченският мост,обстрела на ЗАЕЦ,полските трактористи,безпилотника достигнал Хърватско,мините край нашето Черноморие,стрелбата по хлебарницата....Боинга забрави ли?
  • 53 !!!?

    4 1 Отговор
    ИД пое отговорност за теракта в Crocus City Hall, но Путин видя "украинския прозорец"...!!!?

  • 54 С малка разлика

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я стига":

    Че организаторите на атентата в Крокус са МИ6 и ЦРУ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания