Last news in Fakti

26 Март, 2024 04:30 1 000 25

САЩ отново предупредиха Израел да не напада Рафах, Хамас обяви Тел Авив за провала на мирните преговори

  • израел-
  • сащ-
  • хамас-
  • рафах

Антъни Блинкън и Джейк Съливан разговаряха с израелския министър на отбраната Йоав Галант

САЩ отново предупредиха Израел да не напада Рафах, Хамас обяви Тел Авив за провала на мирните преговори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с израелския министър на отбраната Йоав Галант и го предупреди за рисковете от офанзива в Рафах, като повтори, че САЩ се противопоставят на подобна операция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Блинкън е "потвърдил подкрепата на САЩ за осигуряване на разгрома на "Хамас", включително в Рафах, но отново се е противопоставил на голяма сухопътна операция в Рафах", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Американският държавен секретар е "подчертал съществуването на алтернативи на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха гарантирали по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни граждани", допълни говорителят.

Срещата между Блинкън и Галант се състоя днес във Вашингтон, след като вчера Израел отмени посещение на делегация от високопоставени представители в американската столица.

Решението за отмяната на това посещение беше взето в отговор на американското въздържане по време на вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа - формулировка, на която САЩ досега налагаха вето, посочва АФП.

Същевременно съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че е провел "конструктивна дискусия" с израелския министър на отбраната Йоав Галант, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Приветствах ангажимента на Йоав за предприемане на допълнителни стъпки за справяне с хуманитарната криза в Газа", написа Съливан в публикация в социалната мрежа "Екс".

Междувременно палестинското ислямистко движение "Хамас" обвини израелското правителство, че е "носи цялата отговорност" за провала на досегашните преговори за спиране на огъня в Газа, придружено от освобождаване на заложници и затворници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Движението неотдавна информира братята посредници (Катар и Египет), че се придържа към своята позиция и визия, представени на 14 март. Но (израелската) окупация отказа да отговори на основните искания на нашия народ и на нашата съпротива", се казва в изявление на "Хамас".

"В резултат на това движението отново заявява, че (израелският премиер Бенямин) Нетаняху и неговото екстремистко правителство носят цялата отговорност за провала на преговорните усилия и за това, че досега са възпрепятствали сключването на споразумение", добави "Хамас", без да обявява, че слага край преговорите.

Групировката "Хамас", която досега настояваше за окончателно прекратяване на огъня в Газа преди размяната на израелски заложници с палестински затворници, промени позицията си на 14 март, като заяви, че сега подкрепя шестседмично примирие, включващо връщане на разселените палестинци по домовете им и "истинска" размяна на затворници, посочва Ройтерс.

Страните посредници - САЩ, Катар и Египет - от седмици водят преговори за прекратяване на огъня след пет месеца и половина опустошителна война, отбелязва АФП.

"Хамас" приветства вчера резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа, и изрази "готовност" да започне "незабавно" процес на размяна на заложници срещу затворници.

Веднага след приемането на резолюцията Израел отмени посещение на израелска делегация във Вашингтон, което трябваше да се състои тази седмица, като заяви, че въздържането на САЩ от гласуване в ООН "подкопава" както военните му усилия, така и усилията му за освобождаване на заложниците.

Вчера стана ясно, че израелски министър ветеран, който се присъедини към правителството на премиера Бенямин Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври, е подал оставка, защото не бил включен във военния кабинет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гидеон Саар се присъедини към правителството на единството заедно с няколко други членове на опозицията, за да помогне за управлението на войната срещу "Хамас" в Газа.

Напускането на Саар, заедно с още един от неговите съюзници, не се очаква да повлияе на стабилността на правителството на Нетаняху, което все още контролира ясното мнозинство в парламента.

Саар някога беше съперник на Нетаняху в дясното крило на Ликуд, преди да се присъедини към по-центристкия блок, воден от бившия военен министър Бени Ганц. Ганц стана член на по-малочисленя военновременен кабинет, докато Саар беше оставен извън него.

"Не мога да нося отговорност, ако нямам, по моя преценка, реална възможност да повлияя на посоката на политиката. Просто не виждам никаква полза от това", заяви Саар.

Оставката му не беше изненада, доколкото преди десетина дни Саар прекрати партньорството си с Ганц и създаде отделен десноцентристки блок в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Пример, че Моше отдавна си е Купило краварчето де! Иначе само Геноцида на Моше е Праведният Геноцид. Да бейби!
  • 2 Тото

    6 1 Отговор
    Сащ ги предупреди да спрат войната и във същото време им достави нови бомби със които да бомбандирват цивилните във Газа!!!! ООН се доказа като напълно безполезна организация която действа само във интересите на Сащ и техните васали!!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Би било хубаво

    4 1 Отговор
    да си четете поне заглавията. Хамас "обяви" Тел Авив? А иначе случващото се в Газа толкова противоречи на така прокламираните "западни ценности" и е трудно на човек да не му се повдига от подобно лицемерие. Ужасяващо е, че целият Запад се превръща на практика в съучастник на всички зверства, извършвани в Газа. Струва ми се обаче, че Израел накрая ще го отнесе жестоко. Защото дори много млади евреи в САЩ започват да подкрепят палестинците, ако се съди по протестите там, а администрацията на Байдън не може да подминава вечно тези нагласи. Самочувствието на Натаняху, че са си купили Конгреса, може бързо да спихне.

    Коментиран от #5

  • 4 Пускайте помпите

    1 3 Отговор
    с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС

    Коментиран от #11

  • 5 Санкции трябва

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Би било хубаво":

    да има на палестинците и ХАМАС! Светът много добре видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #10

  • 6 Не лъжи

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    ООН действа в интерес на ХАМАС. Служите.и на ООН са участвали в терористичната атака на 7-ми октомври 2023г. ООН трябва да бъде закрита

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Евреин

    3 0 Отговор
    евреин хапи ли?

    Що за глупост са тези неща които ги публикувате като новина за да хвърлите прах в очите на хората че уж сте загрижени за хората които довчера задружно избихте!
  • 9 Вие сте

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не лъжи":

    непоправими болни мозъци ......
    Жалко че виреете между нормалните хора по света!
  • 10 Абе палячо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Санкции трябва":

    Аизбитите хиляди невинни хора и ограбените от терориститите детеубийци какво да ги правим? или те извършват правилен геноцид?

    Ей много болни мозъци има на света ....
  • 11 Стига бе

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пускайте помпите":

    папагал си повтарял една и също под всички статии
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Господин Блинкън

    2 2 Отговор
    Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.

    Коментиран от #24, #25

  • 14 Червената шапчица

    2 1 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?
  • 15 Дааа

    1 2 Отговор
    Няма друг начин! Трябва някой да свърши мръсната работа, да се разчисти двора " Земя". Добра автономия . Виждат се сгради,бизнес училища ,свое управление и т.н.,в нашите провинции е по -зле. Палестинците споделят идеологията на тероризма.има поговорка " каквото си постелеш, на такова ще седнеш". Да се потърси първопричината за Случващото се. Израелците имат топки
  • 16 Мюслюманин

    3 1 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!
  • 17 За да има мир

    3 2 Отговор
    в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски мигранти?. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 18 Обръщам внимание

    3 1 Отговор
    за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 19 Веган

    2 2 Отговор
    Да им пратят само свинско месо на тия. Да видим дали ще ядат
  • 20 ХАМАС нямат нищо човешко

    2 1 Отговор
    По същество те са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Онговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора.
  • 21 Исляминизацията на Европа

    1 1 Отговор
    набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти през Турция, България, Западна Европа също е в динамика.
  • 22 Исляминизацията на Европа

    1 1 Отговор
    Продължене: На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвисналата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.
  • 23 Антитрол

    2 1 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вместо това

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Господин Блинкън":

    не може ли терористите детеубийци да освободат окупираните територии и да се оправи един път завинаги нещата?
    Или викаш тези земи са на евреите?