Last news in Fakti

26 Март, 2024 15:03 2 190 26

Родината на заподозрените за нападението в Русия е разкъсвана от бедност и религиозни борби

  • ислямска държава-
  • русия-
  • москва-
  • владимир путин

Две седмици преди нападението в залата в Москва, руските власти съобщиха, че са заличили клетка с членове на "Ислямска държава", които са планирали атака срещу синагога

Родината на заподозрените за нападението в Русия е разкъсвана от бедност и религиозни борби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четиримата мъже, обвинени за убийствата в московска зала, бяха идентифицирани от властите като граждани на Таджикистан, няколко от хилядите, които мигрират в Русия всяка година от най-бедната бивша съветска република, за да измъкнат от крайнобедното си съществуване.

Освен мъчителната бедност, в Таджикистан се шири религиознo напрежениe. Твърдолинейните ислямисти бяха едни от основните сили, които се противопоставиха на правителството по време на гражданската война през 90-те, която опустоши страната. Бойците, които поеха отговорност за нападението в Москва, отнело живота на 137 души, са от клона на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в съседен Афганистан, който според сведенията набира много хора от Таджикистан.

Четиримата заподозрени, срещу които Московски съд повдигна обвинения за тероризъм в неделя вечерта, изглежда са били бити или ранени по време на задържането им. Eдиният от тях беше докаран на количка (в съда), облечен само в болничен халат.

Ето кои са хората, военните групировки и политическата история, свързани с нападението в Москва:

Най-възрастният обвиняем е Далерджон Мирзоев на 32 г., който може да е живеел в Русия нелегално. Той беше показан да седи в прозрачна клетка в съдебната зала с насинено око и подуто лице.

Според сведенията Мирзоев е получил тримесечно разрешение за пребиваване в град Новосибирск, но то е било изтекло. Във видео от неговия разпит, споделено в руските социални мрежи, той казва, че напоследък е живеел в хостел в Москва с друг от заподозрените. Съдът съобщи, че той е женен и има четири деца, но не е ясно дали е работел.

Сайдакрами Муродали Рачабализода на 30 г. изглежда е бил безработен. Бил е регистриран като жител в Русия, но той не можа да си спомни в кой град, съобщиха руските медии. Когато той се яви пред съда, главата му беше несръчно увита с бинт, след като, според информациите, руски полицаи са отрязали едното му ухо.

Шамсидин Фаридуни, 25 г., очевидно е водел най-стабилен живот от четиримата. Той е регистриран в Красногорск, предградието на Москва, в което бяха извършени убийствата и е работел във фабрика за подови настилки. Според сведенията, той е казал пред разследващите, че са му били предложени 500 хиляди рубли (около 5 425 долара), еквивалент на 2,5-годишното средно възнаграждение в Таджикистан, за да извърши нападението.

Мухамадсобир Файзов, 19 г., беше докаран в съдебната зала на количка с прикрепен катетър, а едното му око беше ранено или липсващо. Той изпадна в безсъзнание. Работил е като помощник в мъжки фризьорски салон в западащия град, свързван преди с текстилната промишленост, Иваново, но според сведенията е напуснал работа през ноември.

Смята се, че таджикските мигранти в Русия са цели 1,5 млн., след като са избягали от бедността и безработицата, които измъчват тяхната планинска страна без излаз на море. В Таджикистан има редица минерални ресурси, но промишлеността се развива бавно поради закъснели чуждестранни инвестиции и лоши геоложки данни, наред с други фактори. Въпреки че нейните почти 10 милиона население са преобладаващо мюсюлмани, се шири и напрежение, свързано с исляма.

Ислямистите бяха ключов опонент по време на гражданската война през 1992-1997 г., по време на която правителството уби цели 150 хиляди души и унищожи икономиката. Когато войната свърши таджикският президент Емомали Рахмон предприе стъпки за рязко ограничаване на религиозните свободи.

Правителството ограничи колко джамии могат да бъдат строени, забрани на жените и децата под 18 г. изобщо да ходят в джамиите и забрани религиозните обучения за децата извън дома. Критиците казват, че ограниченията са окуражили хората да се обърнат към тайни и радикални мюсюлмански фракции чрез интернет.

Таджикистан не е направил никакво официално изявление за ареста на четиримата мъже, заподозрени за нападението. Но Рахмон беше цитиран от правителствената си пресслужба да казва на руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, че „терористите нямат нито националност, нито родина, нито религия“.

Повечето нападения, свързани с ислямски екстремисти, които засегнаха Русия през изминалия четвърт век бяха извършени от чеченски сепаратисти, като завземането на училище в Беслан през 2004 г, при което загинаха над 300 души, или (чеченците) бяха обвинени за тях (нападенията), като взривът на бомба в апартамент през 1999 г., който предизвика втората руско-чеченска война.

За атаките, които започнаха през 2015 г., отговорност обаче пое групировката „Ислямска държава“ или те ѝ бяха приписани. Групировката се противопоставя на намесата на Русия в Сирия, където Москва се бори за наклоняване на баланса в полза на силите на президента Башар Асад.

След като ИД обяви халифат в обширни части от Сирия и Ирак през юли 2014 г., хиляди мъже и жени от целия свят дойдоха, за да се присъединят към екстремистката група. Те включваха хиляди от бившия Съветски съюз, сред които и стотици от Таджикистан.

Една от най-изтъкнатите фигури, която се присъедини към ИД беше Гулмурод Халимов, който беше служител на Таджикските специални служби преди да дезертира и да се присъедини към ИД в Сирия през 2015 г. През 2017 г., руските военни съобщиха, че Халимов е бил убит при руски въздушен удар в Сирия.

ИД пое отговорността за взривяването на руски самолет, който връщаше туристи в родината им от египетския курорт Шарм ел Шейх през 2015 г. Две години по-късно, тя пое отговорността за самоубийствен атентат в метрото в Санкт Петербург, при което загинаха 15 души.

Две седмици преди нападението в залата в Москва, руските власти съобщиха, че са заличили клетка с членове на ИД, които са планирали атака срещу синагога. По-рано през месеца те съобщиха, че са убили шестима бойци на “Ислямска държава“ в област Ингушетия, непосредствено до Чечения.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брикс членка

    11 5 Отговор
    С Брикс рубли култура и религия
  • 2 КОТарАК

    7 4 Отговор
    купих ножа-ухорез за 10млн. рубли! почвам като Безухия от Винету 3/Карл Май , да събирам уши от путино фили!! умната , че съм на 2ра салата вече)))
  • 3 Атина Палада

    23 16 Отговор
    Тоя с отрязаното "уШо" е бил с украински паспорт и е воювал на фронта в Украйна на страната на Украйна.. Излязоха негови снимки при Бахмут с други украински войници,където са си правили селфита.

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Аз съм веган

    13 4 Отговор
    Нормално бяха векове в рускии мир
  • 5 моше даян

    7 8 Отговор
    Ционизма е не по-малко опасен от ислямския радикализъм.
  • 6 КОТарАК

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Атина Палада":

    знаеш ли , че имаш...СТРАШНИ УШИ?

    Коментиран от #10

  • 7 Сократ

    11 17 Отговор
    Докато бяха в СССР си бяха добре. Нали искаха независимост? Ето, колкото искат.

    Коментиран от #8

  • 8 КОТарАК

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    ти да не си мало ум ен?
  • 9 Таджикистан е стратегически съюзник

    10 1 Отговор
    на путин.
  • 10 Атина Палада

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Да, зная:))))
  • 11 Анализатор

    22 14 Отговор
    Няма разлика между руските терористи и ИД!
    Спомнете си как терористи от КГБ унищожаваха български оръжейни заводи, как тровиха Емилиян Гебрев, колко хора убиха с Новичок....
    По презумпция, рушляк = терорист, а Путин = Хитлер...

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Анализатор

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Атина Палада":

    Ами това прави този човек по-почтен от руски терорист...
  • 13 Никой

    8 5 Отговор
    Истинските убийци от Крокус хол не са заловените таджики. Това е видно от публикуваните кадри от ИД. В действията на терористите лъха огромен професионализъм,не на хилавите таджики. ФСБ са пратени за гъби, те дори вече го знаят,но няма да признаят.

    Коментиран от #17, #25

  • 14 Справедлив

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Анализатор":

    Тоя Гебрев Гюбрев, кага и да го свитнат, все ще е късно. Олигарси не ни трябват, бой до посиняване.
  • 15 Сега ще се

    2 0 Отговор
    расплача
  • 16 Коросан

    3 1 Отговор
    срещу империята на злото
  • 17 Аре

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Никой":

    Като си НИКОЙ що се обаждаш?.
  • 18 💠🔆♻️

    2 0 Отговор
    Така е още от Съветско време, първото нещо когато човек попадне там в района таджикс, киргизи и откъм афгани, оглеждат
    девойката/девойките в групата и питат за колко “барана” могат да я купят, особено ако е светлокоса и бяла пергамент.

    Душанбе е яка корупция, там нещо да се разболее таджик и трябва операция, се носи един “баран” - жив, на доктора, пари също, значи това по Съветско време.

    Сега, от другата страна са талибан, айсис, айсис К - (това е АйСиС Хорасан/Кхорасан).

    Ислямски Фундаментализъм кой от по жесток, връща Таджиките с хиляда и сто, двеста години назад.

    Таджиките са и от двете страни на границата, Авганистан и Таджикистан.

    Шах Масуд, Лъвът на Панджшир е от Суни - Таджик етническа група.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 💠🔆♻️

    2 0 Отговор
    Авгани, Таджикс се раждат с Калашник в ръка, Регионът не знае какво е Мир от близо 50 години, нон стоп война, Авганистан е първата Държава в света която официално признава СССР.
    През 60те Авганистан е идилия, пастири, ислям и персийски килими, после идват чужденците, после Съветите, после Муджахедините, после Талибаните, после Американците, после Талибаните, после Ай Си С, после Ай Си С Кей
    (Ай Си С Кхорасан - Хорасан) това като градация.

    Коментиран от #24

  • 21 💠🔆♻️

    2 0 Отговор
    През тридесетте на миналият век, Архитектът на Адолф Хитлер (Albert Speer) има покана от Кралят на Авганистан да замине за Авганистан и Проектира и строи огромни инфраструктурни проекти, уви Хитлер го вика за Главен Архитект на Третият Райх и Авганистан се лишава от инфраструктура и индустриализация.
  • 22 Тити

    4 0 Отговор
    Това са бушоните на Путлер който е в сшцентъра на този атентат.
  • 23 максим

    0 0 Отговор
    нещо не си струва за 5000 български лева да убиваш невинни.като правим изчисления,натам вървят нещата.а и за тези пари,доживотен!!!!
  • 24 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "💠🔆♻️":

    и въпреки всичко, афганците най уважават руснака.строеше им болници,пътища,училища и ги хранеше.хочеш,проверим???
  • 25 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Никой":

    ти как разбра в професионализма им? на входа,оня герой с огнемета на две места си остави днк-то.туй ли е професионализъм? без маски.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания