Last news in Fakti

31 Март, 2024 04:14 3 396 47

31 март 1492 г. Крал Фердинанд Арагонски и кралица Изабела Кастилска изгонват евреите от Испания

  • крал фердинанд арагонски-
  • кралица изабела кастилска-
  • изгонват-
  • евреи-
  • испания

Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912-13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    28 5 Отговор
    Българите спасяват евреите тогава, като им дават подслон и да живеят и търгуват свободно в България

    Коментиран от #12

  • 2 ха ха

    73 12 Отговор
    Не пресилвайте нещата, щото прекален светец и Богу не е драг. Изабела и Фердинанд подгонват мюсюлманите. След изхвърлянето на арабите от Пиринеите на полуострова остават огромно количество мюсюлмани, които оказват съпротива на властта. Испанските владетели са принудени да си украпват държавата и покръстват всички мюсюлмани. Естествено те се преструват и се налага помощ от Ватикана. Така пристига инквизицията. Настават трудни времена за съпротивата. Евреите като друговерци също понасят репресиите и като правило са настраната на мюсюлманите. В крайна сметка Изабела и Фердинанд се решават на крайната мярка. Това не е еднократен акт. Експулсирането на мюсюлмани и евреи продължава два века и половина... В един момент турският султан изпраща кораби за да прибере евреите. Нямаме право да съдим решенията от миналото. От една страна испанските царе са си консолидирали държавите след 700 години кървави битки, а от друга евреите застанали на грешната страна. Помните нашият Борис как е налагал християнството с меча, нали? Помним и поляците как не са хвърляли и къшей хляб на оградените евреи в гетото на Варшава. Не ровете историята с цел да се размирише!

    Коментиран от #7

  • 3 Средновековни

    5 51 Отговор
    Фашисти
  • 4 Бегай!

    55 5 Отговор
    Утре е 1Април.Само в парламента са 20! За други институции да не споменавам. 4 хил. са се писали евреи, но истинският им брой е 10 пъти повече. Познавам такива.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Хохо Бохо

    60 6 Отговор
    Що тъй на всякъде и по всяко време ги обичат?
  • 6 Ей така

    49 5 Отговор
    Без причина решили и ги изгонили.
  • 7 Калпазанин

    52 11 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Историята се пише от победителите, османската империя се разпада зарради това че е приютилс и спасила евреите,да ни покажат държава от която не са гонени с изключение на английската корона, а защо ли то е ясно не стига че са нагли и лицемерни ами и не благодарни апропо всичките ни външни министри от прехода насам са минали през мосад зарова сме и цъфнали и вързали и се топим като сняг на пролет,

    Коментиран от #24

  • 8 Рошко

    36 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай!":

    Преди Ердоган в турския меджлис бяха 51 %, неслучайно и ДЗ и сие бълват псалми против султана, където има евреи в управлението местните и народа са модерни роби и аз познавам такива в бг и ние сме такива а и с тези борчове от мвф поколения напред ще сме роби
  • 9 Има също

    42 2 Отговор
    Такава история и в Англия. И там по същия начин са били изгонени. А договорите с тях за кредити са били изгаряни протестно. Протестът към тях са били да не им се връщат кредити и лихвите.
  • 10 А, ама то

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай!":

    Винаги е така! Тези са много активни в политиката на всяка страна, където са. Майдана беше финансиран и проведен от американски и украински хазари. Руската революция същото. В Берлин също е имало разни погроми и Роза Люксембург е била известна участница. В Лондон някой си "лорд Ротшилд" подписал декларация с външния министър Балфорд, да им се даде Палестина да си правят там държава. Е, това станя там огромен световен проблем, вече 70 години. Сега Зеления казвал, че искат Укра да стане "еврейска държава"!

    Коментиран от #25

  • 11 Познавам лично

    34 5 Отговор
    Семейство, чиито дядо с брат си са отишли от Полша в царска Русия да "помагат да победи революцията "! Те са живяли в Полша тогава. Но, след победата на тази "революция" и убийството на царското семейство, по-късно Сталин ги е пратил двамата братя в сибирските лагери. Единия брат там е починал от тежката работа от глад и студ. А другия чак след смъртта на Сталин е бил пуснат... Пита се: Защо тези "полски граждани " тогава са се заинтересували "да помагат" в Русия да се смени системата? И всички знаем, каква трагедия беше това за Русия! Те и до ден днешен страдат от последствията на тази "хазарска революция"!
  • 12 Боже Боже

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    То тогава ако е имало някой нас да спасява. Тогава даже не съществуваме като държава,а сме българи живеещи в османската империя,а ти разправяш, че сме спасили евреите
  • 13 дамм

    33 5 Отговор
    И се отблагодаряват на българите, като стават шумкари а по-късно като участници в народния съд активно се включват в избиването на българския елит.

    Коментиран от #27

  • 14 До преди

    40 1 Отговор
    "Великата зараза" с маски и каски, имаше видеа на дребния австриец с мустачките. Бях изненадан, какво той каза, защо ги е гонил от Германия и е имало погроми срещу тях, префразирано:
    "Те бяха влезнали на ключови позиции в държавата и използваха нашите закони да ограбват народа. Даже използваха нашите закони да преследват и наказват немците, които бяха недоволни от това и се бунтуваха. Винаги съм бил на мнение, че във властта на държавата трябва да са само немци. Друговерците няма да ни управляват нас..."!

    Коментиран от #21, #41

  • 15 Хммм

    23 3 Отговор
    Някой сеща ли се защо през ВСВ сме спасили евреите в България, но не и в окупираните територии? Дали не е било защото повечето от тях са били в политическия и икономически елит на страната? Само предположение.
  • 16 Аххаа

    24 1 Отговор
    Изгонването на евреите дава началото на испанския златен век. Какво забавно съвпадение...

  • 17 "благодарни" евреи от народния съд

    24 2 Отговор
    Ето част от най-известните и важни "народни съдии" от върховните състави:

    1. Богдан Саздов Шулев – председател (роднина на Лидия Шулева (Биджерано) от НДСВ);
    2. Стефан Манов - член на съда, заместник-председател;
    3. Вяра още Начева - член на съда;
    4. Тодор Милев Божилов - член на съда;
    5. Давид Николов - съдия от Апелативния съд;
    6. Йордан Шумков - военен съдия;
    7. Рада Тодорова - член на съда;
    8. Васил Хр. Гърбов - член на съда;
    9. Райна Тодорова Петкова - член на съда;
    10. Димитър М. Тошев - член на съда;
    11. Крум М. Михайлов - член на съда;
    12. Мишо Димитров Мишев - член на съда;
    13. Сергей Златанов - член на съда;
    14. Георги Петров - главен обвинител;
    15. Никола Гавраилов - обществен обвинител;
    16. Атанас Армянов - обществен обвинител; (Забележка: това е състава на “Народния съд” съдил регентите, министрите и царските съветници) (106).
    I – ви състав на “народния съд”:
    17. Манчо Рахамимов Мошев (1902 – 1986г.) – обществен обвинител в 7-ми състав на “народния съд”;
    18. Исак Елизар Франсез - съдия;
    19. Пепо Менахем Коен - съдия (баща на Леа Коен - бивша посланичка в Швейцария, от СДС);
    20. Еми Барух - съдия;
    21. Йосиф Кутев - съдия;
    22. Исак Данон - съдия;
    23. професор доктор Насим Юда Меворах - съдия;
    24. доктор Израел Моше Калми (1885 – 1968г.) – съдия;
    25. доктор Самуил Борисов Шейнин - съдия;
    26. доктор Израел Бохор Леви - съдия;
    27. доктор Шаул Хаим Романо - съдия;
    28. доктор Йосиф Максимов Фаденхехт - с

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Ама тези всичките

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от ""благодарни" евреи от народния съд":

    Български юристи ли са били? Че между тях има доста чуждестранни имена?
  • 19 колкото повече научавам за

    22 4 Отговор
    тез испанци все повече ми харесват …
  • 20 дядото

    10 2 Отговор
    много мъдро
  • 21 ще се сетиш

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "До преди":

    че чичо ти ади не е никакъв фашист звяр или психично болен жаден за кръв а просто мъдър и прозорлив човек но уви който победи пише историята и ето на сега “умните” хора мислят хитлер за лош човек…
  • 22 недей така

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от ""благодарни" евреи от народния съд":

    джендърите ще посърнат за тях е важно да се знае че руснаците избиват елита а не истината…
  • 23 Иван

    7 0 Отговор
    Честит Празник!
  • 24 Ха ха ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Напълно съм съгласен с написаното. Може още много да се добави в подкрепа, но знаеш какво следва. Само ще добавя, че в БГ масово изкупуват земи, водоизточници и изграждат селища, затворен тип. Но за това не се говори.

    Коментиран от #26

  • 25 Вярно с оригинала

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "А, ама то":

    В момента купуват терени, сгради и строят такива. Както нашият народ е казал за въшките: Една ходи, сто води. Гледах в нета едно, документално предаване за това. Държат се нагло, не спазват никакви правила и закони. Хората около тях са пропищели.
  • 26 факуса

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха ха":

    някъде четох,че еврейски фирми са закупили 200минерални извора у нас,време е пак да са изгонени божиите любимци,най добре при отеца си

    Коментиран от #28, #37

  • 27 Не трябва да

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "дамм":

    се забравят старозагорските кланета по време на рускотурската, освободителна война, когато живущите там хазари са помагали на турците, като са издавали къде се крият българи, с цел да им приберат после имуществото. Предводител на турската войска е бил хазаринът сюлейман(соломон) паша, завършил Сорбоната.
  • 28 Иди на Камбаните,

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "факуса":

    за да видиш какво мащабно строителство се върши. В момента. От хазарите. Само до преди 1а година там се виждаха сърни, диви прасета, зайци, лисици и др. животинки. Заграждат и строят. Друго такова има в с. Бистрица, съвсем близо.
  • 29 ПОЯСНЕНИЕ

    11 2 Отговор
    А какво са направили евреите, че са ги изгонили всичките до крак. Току така такива неща не стават. Трябва да е било някаква голяма гадост.

    Коментиран от #38, #39

  • 30 Анатолий Стайков

    11 1 Отговор
    Защо ли са били изгонени тези "добри" хора?
  • 31 фактите

    15 3 Отговор
    "М а й ната му на правослсвието!"
    /Соломон Паси/

    Толкова за евреите!
  • 32 ??????

    14 1 Отговор
    След като били изгонени от Испания защо никоя държава в света не ги искат евреите , само Османската империя им отварят вратите си за тях ?

    Коментиран от #33

  • 33 Защото

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "??????":

    Са ги мислили че са хора , но те са дяволи с човешки образи . Макар да е късно и турците ги разбраха що за стока са .
  • 34 Нафталинка

    10 2 Отговор
    Защо ли евреите са били изгонени от Испания още през 15 век отговорете си сами днес сме свидетели на техните мечтани постижения

    Коментиран от #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Име

    3 0 Отговор
    Испания се нуждае от средства за Великите Географски Открития - завладяванато на Западна Индия. Съревновава се с Португалия. Трябва да обере златото, натрупано от средиземноморската търговия по пътя на коприната.
  • 37 Нали Блек рок

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "факуса":

    Е американски много богат фонд? Еми неговия шеф е хазар и те са изкупили огромни територии плодородна земя в укра. От там идва и, защо "зърнените сделки са тоооолкова "важни"! Зърното е американско и за това трябва до се продава на всяка цена. Даже Русия постоянно им отстъпва да се продава, нищо че е война...
  • 38 Те са хитри и

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "ПОЯСНЕНИЕ":

    Полеко превземат управлението на страната. Те винаги са "в сянка", в САЩ също те са банкерите, "дълбоката държава"! Хората не ги обичат, поради наглостта им, те винаги са "над законите"! От средновековието те са били лихвари. А това значи много хора са изпадали във финансова зависимост от тях. За това също ги мразят. Но несъмнено те са умни, образовани и много предприемчиви. Водата, а особено минералната, ще струва повече от златото. Даже Ванга го е казвала.

    Коментиран от #40

  • 39 Ами виж

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "ПОЯСНЕНИЕ":

    Войната сега в Газа! Те са на мнение, че там тази територия трябва да се освободи САМО за тях. А там, местното население трябва да "изчезне" някъде... за това болници, училища, старчески домове...всичко е цел за армията.
  • 40 Даа!

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Те са хитри и":

    Канцероген на планетата.Бавно,неусетно и винаги тихо,превзвемат държавата - гостоприемник.С изпитаната система- с подкупни ,местни властимащи.Първо се внедряват на ниско и средно ниво в бизнеса.Успоредно,започват да изкупуват недвижима собственост.От общински ,малки сгради,до цели терени.Следва инфилтрация във структури на властта.Пак със финансов ресурс.Продажниците ( навсякъде) ги създават.Народите- не! 12 г един и същи кмет на гербчо във общ.Възраждане.Огромен недостиг на детски ясли и градини.В края на мандата,тихичко им продаде( подари) осем дка терен на Топ локация - бившата борса за цветя- пазар Д.Петков.Да си построят училищен комплекс.От детска градина,до средно образование.За българчетата отказваше,под претекст че имало бензиностанция.Така е в цялата страна.жив пример лорерчо и пасито.Щеше да разпределя най големия ресурс в държавата - милиарди,но добре че паднаха от власт.Сега го готвят за евродепутат.Гласуваш за ПП- ДБ,изпращаш лорката в ЕП,и получаваш допълнително още един мандат за акушерката.От едно семейство са.

    Коментиран от #43

  • 41 Добре де

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "До преди":

    Изгонил ги от Германия разбирам, а после решил да ги гони от целия свят и да си назначава немци да управляват другите държави. Не се връзва тезата му, само е предлог както на путин.

    Коментиран от #42

  • 42 Дребният е бил

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Добре де":

    На мнение, че "Русия е еврейски болшевизъм, който е заплаха не само за Германия, но и за цялата планета!" За това е решил да я унищожи (СССР) военно. Има обаче паралел с днес!
    Сега западналите са в ужас пак от Русия! Вярват, че тя ще ги унищожи! И пак световна война...

    Коментиран от #44

  • 43 Даааа...

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Даа!":

    " изпращаш лорката в ЕП.." Всичко се връзва. Вчера казаха, колко е най-ниската заплата в бюрокрацията на ЕС-структурите: 10 000 евро месечно. Отделно им давали и хиляди евра за офис, които те имали право да си ги харчат, за себе си. Никой те им държи сметка. Отделно за пътуване се давали съща пари е то не искали никакви доказателства, пътуваш или не. Просто всеки месец ти изсипват милиарди евра и се чудиш, що ти е така добре. Кой в България има такава сигурна заплата от 15 000 евро всеки месец??? Не се учудвам, че ППДБ със зъби и нокти искат власт. Да ядат като паразити до побъркване.
  • 44 форумът

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Дребният е бил":

    е свърталище на прихопати и злобни неудачници, всичките до един потомствени русороби.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кое не е вярно?

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "форумът":

    Виж макарона? Готов е на атомна война с Русия и защо? Няма логика!!! Те, Франция има около 200 атомни заряда, Русия над 6000... Е, кой луд иска да излезе на сигурна смърт??? Не му разбирам идеята и защо иска атомна война??? Просто лудост?
  • 47 Статистик

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Нафталинка":

    По същата причина, по която са изгонени и от Шотландия през 1566 година.

    Обобщено от Марк Твен - "Всички народи по света се мразят помежду си, но всички заедно мразят евреите".
Новини по държави: