Last news in Fakti

29 Март, 2024 13:54 1 038 8

Във връзка с атаката в "Крокус сити хол" бяха задържани 9 души в Таджикистан

  • русия-
  • крокус сити хол-
  • таджикистан-
  • атака-
  • задържани-
  • концертна зала

Таджикистанското министерство на труда в Русия е получило заплахи след терористичния акт в концертната зала

Във връзка с атаката в "Крокус сити хол" бяха задържани 9 души в Таджикистан - 1
Заподозрян за стрелбата срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Басманния районен съд в Москва, Русия, 24 март 2024 г./Снимка: БГНЕС

В понеделник в град Вахдат държавният комитет за национална сигурност на Таджикистан е задържал 9 души, за които смята, че са свързани със заподозрените за стрелбата в руската концертна зала "Крокус сити хол", както и с "Ислямска държава - Хорасан" (ИДИЛ-К), предаде Ройтерс и БТА, като се позовава на източник от таджикистанската служба за сигурност. Задържаните са били докарани в столицата Душанбе, заяви източникът.

В интернет се извършва опит за всяване на междуетнически и междурелигиозен конфликт след терористичния акт в концертната зала, обяви заместник-министърката на труда, миграцията и заетостта на Таджикистан Шахноза Нодири.

"Сега в рускоезичната част на медийното пространство активно се лансира информацията, че сред терористите в "Крокус сити хол" е имало лица, родени в Таджикистан. Това е явен опит за предизвикване на междуетнически и междурелигиозен конфликт", заяви тя. "Освен убийството на беззащитни хора, паралелно с това виждаме как всяка минута, всяка секунда се правят опити за пускане на поредната бомба в нашето общество", допълни Нодири в реч по време на видеовръзка пред Международния икономически форум на страните-членки на ОНД, цитирано от БТА.

Таджикистанското министерство на труда в Русия е получило заплахи след терористичния акт в "Крокус сити хол", отбеляза Нодири.

"Много граждани на Република Таджикистан, законно упражняващи временна трудова дейност на територията на Руската федерация, вече са се сблъсквали с прояви на омраза и нетърпимост на етническа основа", заяви заместник-министърката, цитирана от руската новинарска агенция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    16 6 Отговор
    Целта на този атентат е да се всее между етнически раздор в Русия. Сиреч да подкопаят Русия от вътре.. Видяха, че от вън не става. Не става нито икономически, нито военно... Това е последната надежда на англосаксите..

    Коментиран от #2

  • 2 И пак не успяха

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    В Русия се обединиха още повече. Обратен ефект се получи.
  • 3 нордири е етническа таджикистанка

    0 2 Отговор
    9 от понеделник са рода на 4+7 от петък . Има един етнически руснак . за съжаление има дискриминация . радикализацията е нещо нормално . няма как да се противостои . мохамедани стават ислямисти и радикали , а после опасни и ги хващат . Проповедника е имал наемници и в покрайнините на Москва .От тези 9 са някои .

    Коментиран от #6

  • 4 Руския фарс

    4 9 Отговор
    Тия нещастници таджиките арестуваните,не знаят от коя страна се държи автомата,,няма ги на видео,тия кадри с замацаните лица,се виждат здрави много яки мъже,смешно е и че получили криптовалута,те дори нямат основно образование ,работили овчари ,КГБ отразиха ухо,на другия му изкормих окото,с такива изтезания ще признаят и че са пратени от извънземни

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ?????

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "нордири е етническа таджикистанка":

    Ко, ко каза? Може ли като си толкова неграмотен, да се опитваш да даваш мнение, което така и не разбрахме!??
  • 7 Да.....

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Руския фарс":

    Хвана ли са когото са видяли по улицата. След "милувките" и "постригването на ушите им" всичко са си "признали". Единият дори признал, че е марсианец.
  • 8 Зрител

    1 0 Отговор
    Тоя "терорист" от снимката ми прилича на средностатистически московски клошар. Задържали са го докато ровил в кофа за буклук.