Last news in Fakti

31 Март, 2024 07:21 1 107 9

В Турция гласуват на местни избори

  • турция-
  • местни избори-
  • кмет-
  • ердоган

Ключов вот за президента Ердоган

В Турция гласуват на местни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в Турция се провеждат местни избори. Близо 62 милиона избиратели са призвани да изберат кметове и местни органи на властта, уточни БТА.

В изборите ще участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано. Съответно в Източен и Югоизточен Анадол (включително в окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия, Ван) гласуването ще може да се извършва от 07:00 до 16:00 часа.

В останалите окръзи гражданите ще могат да гласуват от 08:00 до 17:00 ч.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласуване, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18.

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24.

Настоящият кмет на Истанбул и отново кандидат за поста на НРП Екрем Имамоглу ще употреби правото си на глас в Девическото училище "Емин Юкселоглу" в квартал Бейликдюзю, а Мурат Курум, кандидат на ПСР за кмет на Истанбул, ще гласува в училище IMECE в квартал Кягътхане.

Kметът на Анкара Мансур Яваш и отново кандидат за кмет на столицата на НРП ще гласува в Религиозното училище „Юмиткьой“, а кандидатът за кмет на Анкара на ПСР Тургут Алтънок ще гласува в училище „Коджатепе“ в столицата.

Според прогнозите на социолозите действащите опозиционни кметове могат да запазят постовете си през следващите пет години. Очаква се изключително оспорвана надпревара между сегашния кмет Мансур Яваш от НРП и кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок в столицата Анкара, както и в мегаполиса Истанбул - между настоящия кмет Екрем Имамоглу от НРП и кандидата на ПСР Мурат Курум.

Според резултати от анкета на социологическата агенция О Ре Дже (ORC) Яваш може да получи подкрепа от 51,5 на сто от гласовете, докато основният му политически опонент и кмет на столичния район Кечийорен Тургут Алтънок - 36,2 на сто. Агенция АДА (ADA) очаква 56,5 на сто от гласовете да са в полза на Яваш и 33,4 на сто да са за кандидата на ПСР. По данни на социологическата агенция АРЕА Яваш може да има подкрепа на 60,1 на сто от избирателите, а Алтънок - 33,4 процента, писаха турски опозиционни медии.

На общинските избори на 31 март 2019 г. сегашният кмет на столицата спечели изборите с 50,9 процента от гласовете.

Според редица скорошни проучвания на общественото мнение опозиционният кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул Екрем Имамоглу изпреварва кандидата на управляващата партия, бившият министър на околната среда Мурат Курум. Според компанията за проучване на общественото мнение Сонар Имамоглу може да получи подкрепа от 47,3 на сто от гласоподавателите, докато Курум може да получи 40,4 процента. Според компанията Аксой опозиционният кмет ще събере 49,9 процента от гласовете на избирателите, докато представителят на ПСР - 36,9 процента, пишат опозиционни издания.

Проучването на агенция О Ре Дже също прогнозира победа на Имамоглу с 42,4 на сто от гласовете, според агенцията за Курум ще гласуват 41,3 на сто от избирателите.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая съобщи преди няколко дни, че общо 594 хиляди служители на силите за сигурност ще осигуряват безопасността на местните избори в Турция в неделя.

В случай на касиране на вота за местни органи на властта в Турция ще бъде насрочено повторение на местните избори на 2 юни, съобщи турската Висша избирателна комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дурхан

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да но говорим за нов световен ред и новата световна роля на Турция ..едно ново възраждане ..българина има една алтернатива повече след Москва ,Брюксел и Вашингтон вече има и Анкара

    Коментиран от #3

  • 3 Из Форума на ФАКТИ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дурхан":

    До коментар 112 от "Българските турци":

    След 5 минути започват избори в Турция ! Отивам да избирам с ясно съзнание и без да забравя ,че НАТО има обвързващ кодекс, който е валиден за всички членове на този пакт и че правилата му не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ !... Отивам да избирам без да забравя , че кръвта на турският аскер, която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция !... Никакъв "управителен съвет" и никакви "велики генерали " не могат да решават, къде и за кого ще воюва и жертва живота си турският Аскер и всички ония които са се приютили под гръмкото име на НАТО !!!... Тия които виждаха и търсеха измяна в Турското ВЕТО , нека се опитат да пресметнат, на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 30 члена !!!
    Някои ще те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ?! ! !...
    08:10 31.03.2024

    Коментиран от #4

  • 4 Дурхан

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Из Форума на ФАКТИ":

    Не позвалявай бе човек ..за какао му трябваше на Турция да сё включим в антисирийска коалиция

    Коментиран от #5

  • 5 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дурхан":

    От 40 години насам Турция брани територията си от сепаратистичната терористична организация наречена ПКК ! За каква антисирийска коалиция говориш , когато на юг от Турция освен Сирия има ВСИЧКО антитурско каквото може да ти дойде на ум...което прави всичко възможно да човърка и разбърква във вътрешностите на Турция ! ! Турската армия е милионен професионален Аскер с всички браншове на модерната военна стратегия !!! Горко на всеки който му се изпречи! "Сигурност и доверие за приятели , страх и паника за врага !"...
    Турция няма нужда от никакви коалиции за да отстоява своя суверинитет и национални интереси !!!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Дурхан

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Да бе от 40 години не Може да се справя с ПКК ..балъци ..само реват , само крякат ..трябва им един нов Ататюрк

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха, нещо ново

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Лидерът да не те е е....🤣🤣🤣
  • 9 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дурхан":

    Когато ти смучат кръвта кърлежи и гниди и те ядат от вътре глисти и тении , не 40 и 400 години не можеш с нищо да се справиш ! Потъва старата Турция ! С нея си отива и онзи закостенял елит който смяташе , че Мустафа Кемал е обявил републиката за тяхна собственост !...Простият и газеният турски народ си намери най сетне своя човек ! С Аднан Мендерес не стана - колонизаторите и "съюзниците"го свалиха с преврат и го обесиха !... Тургут Йьозал го отровиха и така го отстраниха !...Този се оказа костелив !...От както им би Рест в Давос, какво ли не му спретнаха !?... Когато един организъм си изхвърли глистите и гнидите се съвзема и става по здрав и по издръжлив на болести !...Всички паразити , чакали и кърлежи един по един се изнизват и бягат от Турция!... Ердоган възвърна вярата на нацията си в своите възможности и потенциали и успя да обедини Тюркския свят зад идеята за съвместно бъдеще !...Той вече е към края на мисията си и с това с което тласна Турция и турците, явно ще безпокои още векове напред Европейската тюркофобия и антиислямска параноя !...Неговата непокорност зарази света и бъдете сигурни ,че вече няма ваксина срещу зараждащата се епидемия на непокорството и антиколониалния ТУРСКИ вирус !...
Новини по държави: