Last news in Fakti

1 Април, 2024 05:19 3 255 31

Турската опозиция печели на местните избори

  • турция-
  • избори-
  • местни избори-
  • рдоган

Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно, призна Ердоган

Турската опозиция печели на местните избори - 1
Снимка: БГНЕС

Турската опозиция води на местните избори според неокончателните резултати от преброяването на гласовете.

Това е първият случай, в който Партията на справедливостта и развитието на Ердоган изостава на избори от повече от две десетилетия на неговото управление.

Днес Народнорепубликанската партия за първи път от 1977 г. става първа на избори, заяви председателят ѝ Йозгюр Йозел в централата на партията си в Анкара.

По думите му управляващите губят заради тежката икономическа ситуация в страната и влошаването на положението, свързано с върховенството на закона.

Резултатите идват като противовес на "непропорционалната сила" на Партията на справедливостта и развитието, добави Йозгюр Йозел.

Според неокончателните данни кемалистката опозиция печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Избирателната активност е била 73,95 процента.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа при преброени 96 на сто от бюлетините.

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата на НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

Според предварителните неофициални данни редица от кандидатите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите.

Милиони граждани в Анкара снощи започнаха да празнуват победата на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия.

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в района на кметството на Анкара. Хората развяваха турски флагове и флагове на НРП, както и на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до малките часове на денонощието цели семейства с малки деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под съпровод на тъпани, видя кореспондентът на БТА в турската столица.

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата партия трябва да се подложи на „самокритика“. Той добави, че партията му и неговият алианс не са постигнали желания резултат от проведените вчера местни избори.

В реч пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му.

Девет месеца след победата ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 г., за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори. Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето послание, своята воля и предупреждения, каза президентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    29 13 Отговор
    Ердоган еничара отива в историята.

    Коментиран от #2, #3, #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да Ердуган в историята

    14 19 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    А ти катър без история.
  • 4 Хаха

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Партията на Ердоган може да е загубил на местни избори ,но самият той не отива никъде още 4 години. Да се каже само една загуба имат от толкова години . CHP е партия дето спечели с 300 зора от колко над 40 години ? И то само заради икономическите проблеми в страната .

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митко

    25 8 Отговор
    Егати “Диктатора” един общински избори не може да печели!

    Коментиран от #15, #20

  • 7 Дъртия фес

    16 22 Отговор

    До коментар #5 от "Стария еничар":

    Абе шматков, на теб от сърце ти иде да развяваш путлерския флаг на национален български празник.
  • 8 Акула

    15 18 Отговор
    Щом Ердоганя падна и Путлер ке падне.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ехааа

    12 9 Отговор
    Едно време какви диктатори имаше. Живков винаги печелеше с 9999% , както Ким печели сега,иначе народа го чакаха лагерите на смъртта
  • 11 Стария еничар

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Явно си многознаещ":

    Така е синко. От Халепо до Виена, всички сте мои чеда, на мен и на бойните ми другари.
  • 12 Време е

    9 16 Отговор
    Каква радост беше за Русофила , когато
    Ердо пак стана президент .
    Кълъчдароглу веднага го бяха обявили за Американски проект.
    Явно и сега трябваше да инсценира Султана
    Опит за покушение , за да мине номера .
    Идва края на Приятелчето на Путлер.
  • 13 хитрий план

    3 2 Отговор
    эрдоана
  • 14 А кой докара

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Тези Икономически. Проблеми.
    Не е ли Ердоган?

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 15 Диктатор едно друго е сталински имитанор

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    Малко изборни уроци му трябват от сталинсткия имитатор путлера

    Велико откритие от

    Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин, с рождено име Ио̀себ Бесарио̀нис дзе Джугашвѝли:

    "Не е важно как са гласували, важно е кой брои бюлетините"
  • 16 Според теб

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "А кой докара":

    Само Ердоган сам ли си измисли икономическите проблеми или те дойдоха заедно с много други фактори ? Последвано от ковида и войната . Ердоган сам ли управлява икономиката на страната ? Това е задачата на министъра на икономиката .
    А да питам CHP дето не е правил до сега големи ползи за страната и за градовете дето управлява и не е управлявал и страната от много години дали ще може да направи нещо различно ? Най - много да вземат дълг пак от МВФ. Искат да бягат от лошо управление и инфлация за да дадат на по на некомпетентни ли ? Единствения изход е да се основи по добра и по нова партия дето да я подкрепят ако няма подобрение на следващите години .

    Коментиран от #28

  • 17 Доротея

    12 2 Отговор
    Вота показва, че Турия е по близо до демокрацията, отколкото тиквенска България! Така отчасти отговарям на колегата от другата тема, но друго имам предвид, че класическа демокрация не означава само опозицията да победи на избори, когато няма граждани, а има население, разделено по етнически, религиозни и всякакви признази, и когато липсва ,,политическа култура".

    Коментиран от #21, #27, #29

  • 18 А къде са

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "А кой докара":

    "Тези Икономически. Проблеми."?
    Typция имa пo-гoлям БBΠ oт Бългapия, Pyмъния, Гъpция, Cъpбия и Ceвepнa Maĸeдoния взeти зaeднo и е с приръст от 4,5%.
    Проблема на турчина е във валутния курс. С този курс се чувстват като затворници в държавата си.
  • 19 Ало, ало...

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "А кой докара":

    Икономическите проблеми на Турците започнаха когато си купиха ракетите С400 от руснаците. Тогава американците им се заканиха, така както ЕС се закани на Орбан за помоща в Украйна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ,,политическа култура"????

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Доротея":

    В България гласуват 30%
    в Турция не гласувт 30%.
    В България разбират от футбол и политика.
    Къде я търсиш тази ,,политическа култура" ?
    Нито по улиците и площадите нито в парламента нито по медиите можем да се гордеем с ,,политическа култура" та да упрекваме други за липса на такава.
  • 22 Доротея

    1 5 Отговор
    За тези, които отново ще налазят парламента, това няма никакво значение, 21! Дори са щастливи, че поради точно тази реалност никой и нищо не е в състояние да им наруши спокойствието! Преди няколко години в Турция имаше референдум за промени в конституцията в интерес на Ердоган! Получиха му се нещата и тук имаше карта на гласуването - с червен цвят районите, където са за него и зелен - против! Европейската част и едно петнце около Анкара бяха зеленички, останалото - кармазъ! Тогава си помислих, че зеленото може да влиза в ЕС, то и без това, без Анкара си е в Европа.
  • 23 Име

    1 8 Отговор
    Дали и какво - но все пак Ердоган е диктатор, аз не го оправдавам - вкара което мърда по затворите - това е свръх-глупаво. Нещо като Бойко Борисов - но ние му свихме "сърмите" на господинчото - при Президентството, е - опита се да бие децата под колоните на Министерският съвет - но това му беше.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    0 7 Отговор
    За на се важно, че Бойко изрита козяшките натрапници и гарантира нормалността и стабилитета за идните 20-25 години!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Доганя чао

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Според теб":

    Ти недей много да питаш, а почвай да дуаш супичката.викаш опозицията управлява четвърт век та не е правила нищо.Крий се нейде, че мъките тепърва предстоят. Почва голямото прочистване

    Коментиран от #30

  • 29 Българските турци

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Доротея":

    Стига сте я разтягали тая гнила дъвка "демокрация" !!! Колонизаторите преди носеха дрънкулки и Библия и отнемаха земите на туземците , а днес носят Демокрация и фалшива натовска закрила и се настаняват на териториите на политически грамотните и културно интелектуалните европейчета или правят геополитически проекти за ПРОЛЕТ за да смучат газ,петроли ресурси !!!...Не се ли наядохте на банани от 35 години насам ?!...
  • 30 Българските турци

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Доганя чао":

    Ега ти фантазията ?!... С кметове и махленски мухтари ли ще изчегъртват Ердоган от сцената на Турция ?!...С покушения не успяха , с Пуч и танкове и Ф-16 не стана , та с мухтарите ли мислите ще правят революцията ?...Никой не може лесно да разгадае политическата и икономическата логика на "простия" но прагматичен и опитен турски избирател !... Замислете се , как така една опозиция в нокаут, с мозъчно сътресение и вътрешни конфликти ,и със силно политическо разстройсто , изведнъж печели срещу най ярката и силна предизборна кампания водена от държавен глава на Република Турция ?!?... И кажете сега , кое е Демокрация и кое е Диктатура ?!?...Що за птица е Ердоган ?!...Диктатор ли е или е изкусен политически еквилибрист ?!... До месец май 2028 година имате възможност да разтягате на воля локуми и да дъвчете гнили дъвки за диктатори !!!

    Коментиран от #31

  • 31 Здрасти хасанчо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    Тези които те знаем, не можеш с друг Ник да се покриеш. Прост ром се роди, и още повече опростяваш. А сега по рамазана, пожелавам ти да те изклатят двама, и ти като на айше козата, да ти лети душата в небесата.
Новини по държави: