Last news in Fakti

1 Април, 2024 14:34 814 1

Новоизбраният президент на Индонезия е на визита в Пекин

  • индонезия-
  • президент-
  • визита-
  • посещение-
  • пекин-
  • китай-
  • новоизбраният президент

Китай е първата чуждестранна държава, която Прабово посещава като новоизбран президент

Новоизбраният президент на Индонезия е на визита в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на Индонезия, Прабово Субианто, е на посещение в Пекин, където се очаква да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, съобщават Ройтерс и БТА.

Срещата е по покана на китайския му колега, по-малко от два месеца след като Прабово спечели надпреварата за президентския пост на най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Двамата лидери ще обсъдят отношенията между двете страни, въпреки че 72-годишният политически ветеран ще положи президентска клетва като нов държавен глава на Индонезия едва през октомври.

Китай е първата чуждестранна държава, която Прабово посещава като новоизбран президент. Това говори за тясното партньорство, изградено през последното десетилетие при неговия предшественик Джоко Видодо. Но Видодо така и не предприе посещение в чужбина, преди да положи клетва като президент, отбелязва Ройтерс. Първото посещение на Джоко Видодо след встъпването му в длъжност също беше в Китай за годишната среща на върха на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през 2014 година. До 2023 г. той посети Китай общо шест пъти.

През последното десетилетие Китай се превърна във водещ търговски партньор на Индонезия, тъй като природните ѝ ресурси като въглища и никел снабдяват втората по големина икономика в света. Китай също така е вложил милиарди в индонезийски инфраструктурни и промишлени проекти, включително високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг.

Анализатори смятат, че Прабово, който към момента е министър на отбраната на Индонезия, има подкрепата на Видодо, който възлага надежди на бившия си политически съперник, който днес вече е негов съюзник, да следва утвърдения от него политически курс и да запази отношенията с Китай.

Прабово обаче ще трябва да се справи с други проблеми, произтичащи от борбата за влияние между Китай и САЩ в Югоизточна Азия. Той вече заяви, че Индонезия ще се придържа към политиката си на неутралност и ще поддържа добри връзки както с Китай, така и със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Секуритате

    1 1 Отговор
    Мечтали ли сте някога да разменяте места с пасив, когато гледате гей порно?