Last news in Fakti

1 Април, 2024 20:35 1 809 11

Законите на пазара! Войната сваля световните цени на пшеницата

  • пшеница-
  • зърно-
  • зърнена сделка-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна

Ако САЩ или Русия бъдат засегнати от прогнозираното неблагоприятно време, експертите очакват цената на пшеницата да се върне към растеж след няколко месеца на спад

Законите на пазара! Войната сваля световните цени на пшеницата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната изпразва хазните и на Украйна, и на Русия. Може би по-малко ясно е въздействието върху световния пазар на зърно, особено на пшеница. Това е важно, тъй като цените на пшеницата сега са изкуствено ниски и могат да се върнат във всеки един момент и отново да тласнат инфлацията нагоре, пише Forbes.

Отбелязва се, че и двете страни на войната, които са активни играчи на пазара за износ на пшеница, сега я продават на цени под себестойността.

"Нещо трябва да се промени, за да попречи на Украйна и Русия да поддържат ниски цени на пшеницата, което няма икономически смисъл, тъй като и двете страни продължават да финансират военните разходи“, казва Шон Хакет, автор на доклада за стоките на Hackett Money Flow.

Според него това се случва, защото Украйна и Руската федерация знаят, че получаването на пари в брой сега, дори за сметка на икономическите загуби, има някакъв смисъл. Това е така, защото парите могат да закупят резервни материали, необходими по време на война.

За да се спре процесът на продажба на зърно на намалени цени, са необходими държавни ограничения или самите производители трябва да се откажат от тази идея, пише Хакет.

Преди избухването на войната в края на февруари 2022 г. износът на пшеница от Русия и Украйна представляваше 29% от пазара. Този дял сега е спаднал до 14,3%, според уебсайта на World's Top Exports. Поне част от спада се дължи на необходимостта да се предложат по-ниски цени, за да се напълни държавната хазна. Това обаче отчасти се дължи на липсата на работна ръка и други ресурси за отглеждане на реколтата, подчертава експертът.

Според него сегашната ситуация на пазара на пшеница не може да продължава вечно. В крайна сметка отглеждането на пшеница на загуба ще фалира фермерите.

Времето обаче може да окаже влияние. Първо, вероятно ще има късна слана през първите две седмици на май. Такова събитие вероятно ще навреди на добивите чрез намаляване на предлагането на пшеница. Има също опасения, че ключов развиващ се регион в южна Русия близо до Черно море страда от сухо време, което може да се влоши.

Пшеницата наскоро се търгуваше за 5,62 долара за бушел, според Trading Economics. Това е спад от пика от 7,57 долара, достигнат миналия юли.

"Ако САЩ или Русия бъдат засегнати от прогнозираното неблагоприятно време, експертите очакват цената на пшеницата да се върне към растеж след няколко месеца на спад. Ако и двете се случат, тогава трябва да очакваме още по-висок ръст на цените. Разбира се, времето е трудно да се предскаже, така че инвеститорите трябва да са готови да променят тактиката“, се казва в статията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 24 Отговор
    Ами крепостните ще засеят ли, като няма дизел. Руската пшеница ойде.
  • 2 РЕАЛИСТ

    25 3 Отговор
    Дрън, дрън та пляс. Едно се разбра, че по-просто нещо от икономист няма. Или цялата им наука е. пунта мара. То ако не беше така, всички държави щяха да цъфтят, ама не.
  • 3 НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СВАЛИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА

    13 0 Отговор
    ДОРИ ГАДНОТО ЛИЦЕ НА МАФИЯТА И ТО НЕ МОЖЕ !
  • 4 Българин

    15 6 Отговор
    Няма по голям мафиот от българския зърнар - крадци и дерибеи!

    Коментиран от #6

  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    17 3 Отговор
    ПазарЯ вече го няма в автентичен вид.

    СЕга е по бетер СИВ.

    Купуваш от едни "наши" рабирай краварски фирми на цени каквито им трябват и във валута дето е принтера е на макс.

    За пазарЯ или добро или нищо.

    Амин !
  • 6 Русофил

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    По-голям мафиот от БГ зърнара е руският зърнар.

    Коментиран от #7

  • 7 Хи хи хи

    15 6 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Ще папаш зърно от територията усръйна докато ти излезе обеднена урано кадмиева пяна на устата

    Още новини от усръйнъ ! ?

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Русофил

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "Хи хи хи":

    От Хасково съм и не ми пука. Тук сме устойчиви на урана и мразим руските слуги.
  • 9 име

    9 4 Отговор
    Когато Украйна стане "независима република" в състава на Руската Федерация, Руската феедерация става най-големия производител на пщениза в света. А краварските покупки на земя отиват на вятъра. Не че парите им струват нещо особенно, пак ще си напечатат, но пък ще им падне конвертируемостта още повече.
  • 10 КЪВ ПАЗАР?;?! МОНОПОЛ ЯК

    9 2 Отговор
    НА ТРИ АНГЛОСАКСНОЮДЕО ФИРМИ. АКО ПИМЕРНО В БЪЛГАРИЯ ИМА 50 МЛН ПРАСЕТА И 2 МЛН КРАВИ. КРЪГА СЕ,ЗАТВАРЯ И НЯМА ДА ИМА ИЗНОС НООООО СЛУГИТЕ НА ТЕЗ ФИРМИ ЪНИЩОЖИХА ЖИВОТНОВЪДСТВИТО.
  • 11 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хи хи хи":

    България е износител на пшеница.
Новини по държави: